Ca apa şi uleiul

Publicat în Dilema Veche nr. 675 din 26 ianuarie – 1 februarie 2017
Ca apa şi uleiul jpeg

În 1902, chimistul german Isaac Lifschütz a obținut patentul pentru un produs nou, pe care tocmai îl crease, numit Eucerit. Cum detaliile formulei chimice mă cam depășesc, rețin că acest produs avea capacitatea incredibilă de a amesteca uleiul cu apa într-un compus stabil. Eucerit stă la baza succesului mondial al cremelor NIVEA și, cînd cei de NIVEA MEN ne-au sugerat un Dosar dedicat îngrijirii și frumuseții masculine, mi-a venit imediat în minte: „Ei sînt cei care au legat apa cu uleiul“. Am acceptat cu bucurie propunerea lor de a alcătui Dosarul de față – chiar dacă nu sîntem o revistă specializată în „beauty“, avem, totuși, ceva de spus despre frumusețe și îngrijire în lumea de azi.

Oamenii care au legat uleiul și apa sînt, desigur, oamenii care luptă cu prejudecățile. Există prejudecata că îngrijirea propriei înfățișări este, mai degrabă, o preocupare feminină. Evident, nu este așa. Există și prejudecata că femeia trebuie să fie frumoasă (adică bine îngrijită), dar că bărbatul poate fi ceva mai puțin îngrijit. Evident, nu este așa. În fine, există și prejudecata că lumea cremelor de piele, a emulsiilor, pomezilor, parfumurilor și gelurilor este o lume a femeilor. Iarăși, nu este așa. Îngrijirea propriei apariții este o preocupare naturală, firească pentru orice om, indiferent dacă este bărbat sau femeie, este o preocupare care a însoțit drumul istoric spre civilizare al animalului din om.

Desigur, în timp, procesul propriei îngrijiri a devenit tot mai complex. Poate că acum un veac sau două erau suficiente săpunul, pieptenele și un parfum. Astăzi, avem nevoie de creme pentru ten și de șampoane cu proprietăți mai subtile. Nu trebuie să fii cine știe ce savant ca să observi că civilizarea omului și a societății merge mînă-n mînă cu diversificarea și creșterea consumului de produse de îngrijire masculină.

Îngrijirea pielii de pe mîini, de pe față, de pe întreg corpul a devenit o preocupare zilnică pentru bărbatul timpului nostru. Un studiu de la începutul acestui secol, realizat de revista FHM, arăta că peste 60% din bărbații occidentali de pînă în 50 de ani folosesc frecvent creme emoliente și că 67% din ei folosesc produse de hairstyling (ceară, gel de păr etc.). Un bărbat din aceeași categorie petrece, în medie, 30 de minute zilnic în fața oglinzii înainte de a ieși dimineața din casă și 45 de minute înainte de a ieși seara.

De la descoperirea Euceritului la studiile realizate de FHM s-au schimbat multe. Inclusiv în stilul și mijloacele prin care bărbații se îngrijesc de propria lor apariție. Contemporană ceas de ceas cu această evoluție de mai bine de un secol, NIVEA a ajuns să fie nu doar păstrătorul unei memorii excepționale a modului în care oamenii s-au îngrijit în secolul trecut, ci și posesorul unei experiențe inegalabile în îngrijirea masculină. 

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.