Arborii ucigași

Codruța Mihaela NEDELCU
Publicat în Dilema Veche nr. 790 din 11-17 aprilie 2019
Arborii ucigași jpeg

Mi s-a întîmplat în repetate rînduri să rămîn cu gura căscată citind titluri precum „Încă un conducător auto ucis de un copac“. Am încercat să-mi imaginez răul de copac ieşind de pe marginea drumului şi sărind, numai de al naibii, în faţa unui biet şofer care conducea preventiv, cu viteza legală şi respec­tînd toate regulile.

Încercaţi şi voi să vă imaginaţi copacul încruntat şi agresiv, mult-doritor de sînge de om. În realitate, detest pur şi simplu acest gen de titluri, născocite de nişte aşa-zişi „jurnalişti“, care nu ştiu altceva decît să dea o notă de scandal la orice. Dacă mă gîndesc bine, această atutidine faţă de copaci e similară cu cea faţă de pisici, cîini, animalele pădurii, păsări ş.a.m.d. – o atitudine de tip Ev Mediu, în care categoria respectivă e considerată vrăjitoarea cea rea. Mai că-ţi vine a crede că mai e puţin şi vor arde vrăjitoarea pe rug.

Într-un oraş, un primar „deştept“ a acoperit arborii cu plase, ca să nu-şi facă păsările cuib în ei, că „se găinăţează“. La mine în oraş au fost tăiaţi mai mulţi pomi fructiferi ornamentali, pentru că „fac fructe şi murdăresc trotuarul“. Dar se poate şi mai rău: în Iaşi, Alba Iulia şi alte oraşe au fost tăiaţi o mulţime de arbori, pentru că „acopereau priveliştea spre clădirile valoroase“.

Cred că nu sînt puţini cei care, de-a lungul timpului, au constatat cum, sub pretextul „toaletărilor“, arborii sînt pur şi simplu ciumpăviţi fără milă şi fără cea mai mică urmă de cunoştinţe botanice. Dintre prietenii mei, unul a urmat un liceu forestier pe care l-a terminat extrem de dezamăgit: el visase să ocrotească pădurea şi, cînd colo, a învăţat doar cum să „valorifice“ diverse tipuri de lemn şi să facă mobile sau cherestea.

Nişte capete pătrate de „silvicultori“, de „arborişti“ sau de „peisagişti urbani“ nu fac altceva decît să trateze arborii oraşelor drept „masă lemnoasă“ şi să vorbească de „atingerea vîrstei de exploatare“, de parcă oraşele ar fi fond forestier. Aceştia sînt susţinuţi de cîte unii cu mentalitate de ţărănoi incomplet urbanizaţi care spun că arborii „fac gunoi“, „fac umbră“, „împiedică dezvoltarea“, „reprezintă un pericol“ ş.a.m.d. Şi uite aşa, se trece la vînătoarea vrăjitoarelor-arbori. Dacă, la şcoală, ar fi fost măcar vag atenţi la orele de botanică, ar fi aflat că un arbore nu este o cherestea care stă vertical. Un arbore este un organism viu care se naşte, creşte, se hrăneşte, se reproduce, îmbătrîneşte şi moare. Uneori poate muri după multe sute de ani (pe platoul Breite de lîngă Sighişoara, cel mai bătrîn stejar are peste 900 de ani).

Trunchiul arborelui nu este o bucată mare de lemn vertical, cu un smoc de frunze în capăt. Prin el există un sistem asemănător vaselor noastre de sînge, care îi asigură circulaţia apei şi a hranei. Frunzele sînt un adevărat sistem digestiv şi respirator, precum şi un sistem delicat de pompare. Ele prepară hrana arborelui, iar evaporarea de la suprafaţa lor produce o diferenţă de presiune care face ca apa cu substanţe utile din pămînt să urce pînă la ele.

Cum îşi poate imagina cineva că un organism masiv (ca un arbore matur) poate trăi doar cu o fărîmă de hrană? Pentru că a „toaleta“ arborele lăsînd doar cîteva crenguţe chiar asta înseamnă: e similar cu a ne tăia nouă 95% din stomac, rămînînd ca restul de 5% să ne hrănească. Bineînţeles că arborele care nu s-a putut hrăni moare încet-încet pe interior şi, la primul vînt mai puternic, o să se rupă sau o să cadă. Cu ghinion, poate chiar va omorî pe cineva – dar care e vina lui? Nu cumva e vina celor care nu l-au tratat aşa cum trebuie?

Scriind cele de mai sus, nu sper să îi sensibilizez prea tare pe încuiaţi. Sper însă ca măcar să le aduc un argument în plus celor care se opun toaletărilor şi tăierilor abuzive.

În fotografiile alăturate sînt nişte arbori din Geneva (mă întreb cum or fi rezistat să crească aşa mari şi frumoşi fără „toaletări“) şi un arbore care „acoperă priveliștea spre clădiri“. dar la umbra căruia poţi să te odihneşti, în locul preferat al lui Hans Christian Andersen. La noi, în schimb, într-un orăşel, „Arborele european al anului 2019“ fusese marcat pentru tăiere. Dar deoarece comunitatea a protestat, Primăria s-a mulţumit „doar“ să-l toaleteze. Cu drujba.

În fond, pe arbori nici nu-i aşa greu să-i arzi pe rug. N-au avocaţi. Şi nici nu ţipă. 

Codruţa Mihaela Nedelcu este directoarea Asociaţiei ARIN.

Foto: wikimedia commons

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.

Adevarul.ro

Jose Maria Gimenez Fernando Muslera Sebastian Sofa Edinson Cavani Daniel Ghana Uruguay Foto EPA EFE jpg
Scandal uriaș după Uruguay - Ghana. „Acești nenorociți sunt o adunătură de hoți”. Urmează reacția FIFA
Un scandal uriaș a izbucnit la finalul partidei dintre Uruguay și Ghana, scor 2-0, meci la capătul căruia naționala lui Suarez nu a reușit să se califice în optimile de finală ale CM din Qatar.
Xhaka Captură Youtube png
Gestul lui Xhaka cu caracter politic, care a inflamat spiritele în Qatar. Ce semnifică numele Jashari pentru sârbi VIDEO
Granit Xhaka, căpitanul Elveției, a fost autorul unui gest sfidător imediat după victoria cu Serbia, de la Campionatul Mondial din Qatar, atunci când și-a scos tricoul de joc, pentru a afișa un mesaj.
judecatori magistrati bani venituri pensii shutterstock
Cea mai mare pensie specială versus cea mai mare pensie stabilită pe principiul contributivității, în Suceava
Suceava se află printre primele județe din țară la numărul de pensionari, dar sumele pe care le încasează cei aflați în în plată nu sunt dintre cele mai mari, ci dimpotrivă. Peste 30% dintre pensionari încasează cel mult 1.000 de lei.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.