„Arată că ai bani şi-i vei avea“

Publicat în Dilema Veche nr. 388 din 21-27 iulie 2011
„Arată că ai bani şi i vei avea“ jpeg

E mereu amabil, zîmbitor, optimist. Se vede de la o poştă: o duce bine. În anii lui de glorie, prin ’70-’80, era mereu pe prima pagină a ziarelor în compania celebrităţilor din politică, cinema sau sport şi era mereu însoţit de cele mai rîvnite femei ale Parisului. Om de afaceri, autor de succes, actor într-un film realizat de el însuşi după o carte scrisă tot de el însuşi, acest „lup bătrîn“ revine în actualitate după ce, în ultimul deceniu, a fost aproape uitat. Acum opt ani a suferit un atac cerebral care l-a ţinut multă vreme la pat. Recent, s-a însurat pentru a treia oară. Şi a publicat o nouă carte: Money II. Paul-Loup Sulitzer este, într-adevăr, o figură legendară în Franţa şi nu numai acolo. „Am fost la fel de cunoscut ca Gérard Depardieu, Michel Platini sau Alain Delon“, îşi aminteşte el într-un interviu din Le Monde. Tatăl său, Jules Sulitzer, emigrant evreu din România, a murit pe cînd el avea zece ani. La 16 ani, Paul-Loup s-a angajat la o companie de transport în Orientul Mijlociu. La 21 devenea cel mai tînăr preşedinte-director general al unei companii multinaţionale franceze. Firma sa se ocupa cu vînzarea de gadget-uri – nişte brelocuri „concepute“ în Marea Britanie şi fabricate în Orientul Mijlociu. A fost unul dintre primii care au simţit efectele şi beneficiile globalizării: a învăţat repede cum funcţionează mecanismele speculative, şi-a adaptat afacerile la noile condiţii de pe pieţele financiare etc. În 1968 a creat un holding de companii, apoi a devenit consultant financiar. În 1980 publică Money, care va deveni o carte-cult a „lupilor tineri“, a micilor investitori care vor să devină mari oameni de afaceri. S-a spus că Money ar fi şi un nou gen literar: westernul financiar. Sau finance-fiction. Nu e singura carte pe care a semnat-o. În total a publicat peste 35 de cărţi, care s-au vîndut în mai bine de patruzeci de milioane de exemplare. Romane, culegeri de nuvele, ghiduri practice pentru cei care vor să se îmbogăţească – toate au avut un succes enorm. Printre sfaturile sale: „arată că ai bani şi-i vei avea“. Totul e doar un joc al aparenţelor, al imposturii. Nu trebuie să fii bogat ca să-ţi permiţi ceea ce-şi permit bogaţii – spune Sulitzer. „Un bancher vă împrumută bani în măsura în care nu aveţi nevoie de ei. Dacă chiar aveţi nevoie de bani înseamnă că sînteţi într-o situaţie disperată. Fiind într-o situaţie disperată nu aveţi cum să fiţi interesant pentru bancher“. 

De opt ani, Paul-Loup Sulitzer nu mai are paşaport. Documentul i-a fost confiscat de justiţie, căci este cercetat într-un proces. „E ca pe vremea Rusiei lui Andropov, cînd se folosea un Magnum 350 ca să omori un ţînţar.“ Sulitzer nu e cercetat pentru un delict minor. Ci în deja celebrul caz „Angolagate“ – o afacere internaţională de trafic de arme sovietice în Angola (în valoare de 790 de milioane de dolari) în care mai sînt implicaţi directori de bănci şi înalţi funcţionari, inclusiv fostul consilier prezidenţial Jacques Attali. „Am vrut să fac afaceri dar m-au prins cu degetele în borcanul cu miere“, se plînge Sulitzer. Pe Paul-Loup Sulitzer l-am văzut, în urmă cu doi-trei ani, la Bucureşti. Venise să-şi lanseze cîteva cărţi în limba română (apărute, toate, la o editură mică, obscură) şi să „facă afaceri“. Din ziare am aflat că trebuia să se ocupe de valorificarea mărcii „Dracula“ într-un proiect de turism cultural. Ceva mai tîrziu am aflat, tot din ziare, că afacerea, în care era implicat statul, a picat. Să-şi fi băgat cineva degetele în borcanul cu miere?

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Capture PNG
Un cablu submarin de date între Finlanda și Germania a fost deteriorat. Cauza este necunoscută
Un cablu submarin de comunicații din Marea Baltică, între Finlanda și Germania, nu mai funcționează, iar în acest moment cauza este investigată, au declarat luni autoritățile finlandeze.
image png
Aproximativ 100.000 de soldați nord coreeani ar fi dislocați în Ucraina. Cât de eficienți sunt oamenii lui Kim Jong-Un
Lipsa lor de experiență pe câmpul de luptă a fost prezentată ca un motiv cheie pentru care ar putea fi alocate doar unor roluri necombatante.
branza branzeturi istock jpg
O brânză din Portugalia a fost desemnată cea mai bună din lume. Experții au ales din peste 4.700 de produse
Anul acesta, Portugalia a câștigat premiul I la World Cheese Awards. Au participat 47 de țări, fiind expuse 4.786 de tipuri de brânzeturi, în orașul Viseu din Portugalia. Juriul de 240 de experți au ales cele mai bune brânzeturi din întreaga lume, Regatul Unit exclus din competiție.
banner anca turcasiu png
Anca Țurcașiu, fericire supremă în viața sa! Artista și-a impresionat fanii până la lacrimi: „E ceva magic! Sunt binecuvântată”
Anca Țurcașiu, fericire supremă în viața sa! Artista și-a impresionat fanii până la lacrimi
fabrica de pulberi jpeg
Protest la Fabrica de Pulberi din Făgăraș. Angajații se plâng de fondul insuficient pentru plata salariilor
Sindicaliștii de la Fabrica de Pulberi din Făgăraș au anunțat că vor protesta patru zile în Capitală, în perioada 25-29 noiembrie, din cauza „ignoranţa clasei politice şi managementul defectuos”, scrie Agerpres.
nadal platformax jpg
Nadal este sincer: „Nu mai pot fi competitiv”. Ultima promisiune a carierei
Jucătorul spaniol de tenis a vorbit astăzi la o conferință de presă, înaintea ultimelor sale zile ca profesionist.
dana rogoz jpg
ulei de masline in lanturi jpg
Vești bune! Un produs esențial din bucătăriile românilor ar putea ajunge la jumătate de preț în scurt timp
Cel mai mare producător de ulei de măsline din lume anunţă că, după îngheţarea preţului pentru acest produs, în următoarele câteva luni am putea asista la o scădere chiar la jumătate a acestuia.
Restricțiile rutiere din zona Boița în Sibiu pe DN7 și traficul infernal de pe Valea Oltului Foto colaj.jpg
Restricţii de circulaţie pe Valea Oltului (DN7) timp de o lună. La ce să se aștepte șoferii
Au fost instituite restricții de circuație pe Valea Oltului (DN 7), până pe 15 decembrie, în vederea realizarea la Câineni a unui sens giratoriu provizoriu necesar pentru lucrările la autostrada Sibiu-Piteşti.