Anxietăți britanice

Carmina FRANCIS
Publicat în Dilema Veche nr. 658 din 28 septembrie-5 octombrie 2016
Anxietăți britanice jpeg

24 iunie 2016, 7 dimineaţa, prin vis aud vocea ştirilor radioului-deşteptător: Marea Britanie a votat să iasă din Uniunea Europeană… urmată de o pauză care m-a umplut de fiori reci… Acelaşi sentiment de anxietate uriaşă i-a invadat probabil şi pe ceilalţi 48% din britanicii care votaseră Remain, în timp ce ceilalţi 52% celebrau şocanta victorie a lui Leave. Guvernul a fost luat prin surprindere de acest rezultat, urmat de demisii şi trădări spectaculoase, un adevărat măcel politic à la Macbeth. În ciuda tuturor promisiunilor dinaintea referendumului, personajele principale ale curentului pro-Brexit nu par să aibă nici o idee cum vor cîrmui ieşirea navei britanice din flotila europeană. Lipsa unui plan a devenit evidentă în septembrie, la redeschiderea Parlamentului, cînd David Davis, secretarul de stat pentru ieşirea din UE, nu a prezentat nici un detaliu, nici un nou aliat al ţării, nici un nou acord comercial, nici o strategie – discursul lui fiind considerat drept gol şi plin de platitudini. Este prea devreme pentru a afirma dacă decizia de ieşire din UE a fost un pas prudent, prin care 52% din britanici au dorit să evite căderea în ceea ce ei consideră a fi prăpastia economico-socială a Europei unite, ori, dimpotrivă, va fi chiar o cădere oarbă într-un marasm economic fără viitor.

M-aş fi grăbit dacă aş fi spus că britanicii sînt în general foarte prevăzători şi că ar purta peste tot cu ei o umbrelă metaforică. Conform sondajelor – cu excepţia Ţării Galilor, unde lumea se îngrijorează cel mai mult de problemele de familie –, lipsa banilor este principala sursă de anxietate naţională (The Guardian, 19.04.2015). Ca atare, sîntem inundaţi de oferte publicitare de asigurări de viaţă, de asigurări de casă, de conturi de economii, de conturi de pensie. Dar nu toată lumea economiseşte pentru anii de pensie sau îşi cumpără asigurări de viaţă, pentru atenuarea posibilelor dezastre imprevizibile. Conform agenţiei Yougov, 46% din populaţia adultă nu deţine asigurare de viaţă, deci, în caz de deces, familiile lor vor rămîne fără nici o protecţie financiară. Dacă au conturi de economii, majoritatea lor (36%) sînt destinate vacanţelor, urmate de 32% pentru zile negre, 31% pentru fondul de urgenţă, de-abia 26% pentru pensie, 14% pentru copii, 13% pentru cumpărarea de proprietăţi, 11% pentru o maşină nouă, 9% pentru nepoţi… (sondaj publicat în Sunday Express, 25.09.2013).

Mulţi se plîng de regulile de protecţia muncii şi a sănătăţii („health and safety“, poreclite „Elf and Safety“), considerate de multe ori exagerate, iar uneori chiar ridicole, precum în cazul localităţii care a interzis vata pe băţ pentru ca nu cumva cineva să se împiedice şi să cadă drept în băţ! Pe de altă parte, părinţii fără experienţă ai unui nou bebeluş cad imediat pradă anxietăţii care îi va face să cumpere cele mai noi gadget-uri de baby and child safety, care să prevină accidentele de sufocare, ardere, electrocutare, cădere pe scări, prindere a degetelor în uşă etc. Dacă nu le cumperi, ca părinte ajungi să te simţi vinovat şi iresponsabil, mai bine să ai aceste gadget-uri şi să nu le foloseşti, decît să nu le ai, iar copilul tău să păţească ceva din această cauză…

Ca şi alte ţări occidentale, Marea Britanie este expusă constant imprevizibilităţii actelor teroriste. Ca cetăţean, observi că în gări sau staţii de metrou cutiile de gunoi sînt înlocuite de saci transparenţi de plastic, ca nu cumva să ascundă vreo bombă; vezi din ce în ce mai multe afişe, fie în gări, fie pe autobuze, îndemnîndu-te să fii vigilent, să raportezi poliţiei orice pachet abandonat sau orice alte suspiciuni ai avea. Școlile au acum datoria, prin lege, de a preveni radicalizarea elevilor prin promovarea valorilor britanice. Vremurile sînt în schimbare, stilul relaxat de viaţă al britanicilor este supus ireversibil numeroaselor provocări şi anxietăţi naţionale şi internaţionale.

Carmina Francis este traducătoare şi asistentă şcolară la Liverpool.

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.