Anii '60, văzuţi de...

Publicat în Dilema Veche nr. 120 din 11 Mai 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Jim Haynes: (a) Anii '60 au fost speciali pentru mine din foarte multe motive. Eram tînăr şi plin de energie pozitivă, credeam că pot să fac orice - şi chiar am făcut. După cum ştii, am pus pe picioare o librărie, am organizat "the fringe festival", am lansat Traverse Theatre şi un club ("The Howff") - toate astea, la Edinburgh. Pe urmă, la Londra, am avut un teatru destul de mare (unde Yoko Ono a făcut primul ei happening), apoi am creat The Arts Laboratory (care cuprindea teatru, cinema, o galerie, un restaurant şi o ceainărie), un pop club ("UFO") în care s-au lansat Pink Floyd şi Soft Machine, un ziar, IT, pe care-l citea toată lumea, ca şi pe celălalt, SUCK, aşa că pot spune că, într-adevăr, am aruncat în aer Londra. Tot acolo am dat o mînă de ajutor la crearea Time Out-ului. Am produs sute de piese. Eram invitat peste tot - la concerte private în casele popstarurilor, în conacele de la ţară ale aristocraţilor -, am avut sute de relaţii etc. aşa că, da, a fost fantastic. Şi bineînţeles că mă uit înapoi cu mirare şi bucurie. În mod cert, a fost o epocă dedicată experimentărilor, oamenii erau gata să încerce orice, erau mai toleranţi... şi (b) Chiar mi-a plăcut să fiu în centrul evenimentelor, să-i cunosc pe toţi. Dar eu trăiesc în prezent. Îmi place ziua de azi. Viaţa merge mai departe. Sînt fericit acum. Sînt fericit că trăiesc acum. Nu trăiesc în trecut. Anii '70 au fost, de asemenea, fun, anii '80 au fost fun, anii '90 au fost fun şi mă distrez cel mai bine ACUM. Jim HAYNES

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

peste, foto shutterstock jpg
Peștele mai valoros decât semințele de chia. Susține sănătatea întregului organism și surprinde prin beneficiile sale nutriționale
Știm cu toții că peștele este un aliment sănătos, dar nu toate categoriile de pește sunt la fel… Unele sunt mult mai valoroase decât altele, iar un anumit tip se dovedește a fi chiar mai sănătos decât faimoasele semințe de chia!
olivia, romanca ucisa in Belgia foto facebook jpg
Tragedie în Belgia: româncă ucisă în apartamentul său. „A fost maltratată, apoi împușcată”. Partenerul ei, reținut
Olivia Botușan, o româncă stabilită în Belgia, a fost găsită moartă în propria locuință. Principalul suspect este chiar partenerul ei, reținut de autorități sub acuzația de omor involuntar.
vapor esuat norvegia profimedia (1) jpg
Un bărbat din Norvegia s-a trezit cu vaporul în spatele curții! Nava de 135 m a eșuat: „Mai avea puțin și intra în dormitor”
Joi dimineață, Johan Helberg, un bărbat din Norvegia, a fost trezit de soneria insistentă a vecinului său panicat, care a observat o navă cargo de 135 de metri îndreptându-se direct spre țărm.
Accident cu un autocar la Iași - Plan roșu de intervenție activat
Accident între un autocamion și un autocar cu 20 de pasageri în Iași. A fost activat Planul roşu de intervenţie
Un accident între un autocamion şi un autocar cu 20 de pasageri s-a produs vineri, 23 mai, la Leţcani, în judeţul Iaşi. Autorităţile au activat Planul roşu de intervenţie.
Donald Trump în Biroul Oval FOTO EPA EFE jpg
Donald Trump anunță că a fost finalizat un „schimb major de prizonieri” între Rusia și Ucraina
Donald Trump a anunțat vineri, 23 mai, că Rusia și Ucraina au finalizat un schimb major de prizonieri.
Serghei Lavrov FOTO EPA EFE jpg
Lavrov consideră o „crimă” să lase vorbitorii de rusă sub „junta” lui Zelenski și respinge negocierile la Vatican
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va permite ca vorbitorii de limbă rusă din Ucraina să rămână sub conducerea a ceea ce el a calificat drept o „juntă” condusă de preşedintele Volodimir Zelenski.
image jpeg
tren tgv SNCF Class X 72500
Trei români, arestați în Franța după ce au furat cabluri de pe liniile ferate: pagube de peste 100.000 de euro
Trei români au fost arestați în Franța, fiind acuzați că, în martie, au furat cabluri de pe liniile ferate, ceea ce a dus la blocarea circulației feroviare.
Nicușor Dan FOTO Reuters
RFI: România, profund divizată, în fața unui viitor incert după victoria lui Nicușor Dan
Nicușor Dan, noul președinte al României, a intrat în funcție pe fondul unor diviziuni politice și sociale profunde, în timp ce alegerile de duminică expun amploarea frustrării și neîncrederii publice.