Ambîț strategic Made in China

Cătălin AVRAMESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 955 din 28 iulie – 3 august 2022
image

Acum ceva vreme, un distins profesor al Universității din București povestea cum, ajuns într-o înaltă funcție publică, a fost invitat de gazdele sale din Republica Populară Chineză să viziteze un institut de relații internaționale. A fost plimbat, i s-au arătat diverse, dar la sfîrșit gazdele erau curioase să afle și ele ceva. I-au pus o întrebare care l-a surprins: „Care credeți că va fi situația peste 500 de ani?“.

În lumea noastră, post-iluministă, am fi socotiți adevărați profeți dacă am prezice ce se va întîmpla peste cinci săptămîni. Comuniștii chinezi își făceau planuri pentru următoarele secole.

Este și asta o formă de „ambîț“. Aici este momentul să fac o distincție. Ambiția, în limite raționale, este o forță pozitivă. Ne împinge să facem pași înainte. În Europa, există diverse variante. Finlandezii, spre exemplu, au ceva numit sisu. Este un fel de dîrzenie tăcută și încăpățînată. Însă cînd limitele rațiunii sînt depășite, începe delirul „ambîțului“. Cum să faci planuri pentru cinci sute de ani? Poate că ne cresc antene între timp. Poate că ne lovește meteoritul. Cine ar fi putut prezice, în vremea lui Columb sau a lui Ștefan cel Mare, o lume cu iPhone și cu tichete de vacanță?

Dar Guvernul de la Pekin gîndește la scară mare. A scos de la naftalină un concept, acela de „Drum al Mătăsii“. L-a rebotezat, într-o engleză șchioapă, „Belt and Road Initiative“. Este o schemă prin care R.P. Chineză dorește să monopolizeze comerțul Est-Vest punînd mîna pe rutele-cheie de transport.

Va funcționa trucul? Suspectez că nu, cu toate că politicienii din diferite țări se înghesuie să demonstreze contrariul. Regimul de la Pekin știe ce buzunare trebuie umplute. Corupția este o metodă de lucru acceptată în numeroase state. Iată cazul Ceylon-ului (numit de unii, absurd, Sri Lanka). O țară ajunsă în faliment și datorită creditelor, luate cu nemiluita, de la comuniștii chinezi, pentru tot felul de năzbîtii precum un cartier al orașului Colombo ridicat pe pămînt scos din mare. Alt caz de ambîț patologic, într-o țară în care oamenii nu mai au bani să cumpere orezul cel de toate zilele.

Ce mă surprinde pe mine este altceva. Chiar nimeni nu observă că ideea unui Drum al Mătăsii este, în interpretarea comună, absurdă? Problema este că nu a existat niciodată așa ceva. Numele („Seidenstrasse“) este inventat abia în 1877 de către un istoric german, Ferdinand von Richthofen. Anticii ar fi fost foarte surprinși.

Este ca în bancul acela cînd la Radio Erevan un ascultător întreabă dacă este adevărat că marelui compozitor Prokofiev regimul sovietic i-a făcut cadou un autoturism de lux. „Este adevărat“, răspunde crainicul. „Asta arată marea prețuire pe care regimul nostru sovietic o acordă oamenilor de cultură. Dar mai sînt cîteva mici detalii“, mai adaugă el. „Nu e vorba de tovarășul Prokofiev, ci de tovarășul Șostakovici. Nu era o mașină, ci o bicicletă. Și nu i s-a dat, ci i s-a furat.“

Cam așa și cu Drumul Mătăsii, modelul ambîțului strategic Made in China. Nici nu era un „drum“. Imperiul Roman avea drumuri. Imperiul persan avea drumuri. Însă pe întinderea imensă a stepelor și a deșerturilor dintre Europa și Asia nu prea existau drumuri. Prin „drum“ înțeleg ceva construit anume pentru transport și întreținut de autorități. Caravanele mergeau pe unde apucau, de regulă. Existau stații unde se puteau opri și odihni, dar și această rețea era destul de rară.

Cît despre ce se transporta, mătasea era mai degrabă excepția. Multe alte mărfuri erau mai căutate. Aur, argint, porțelan, cai, arme, mirodenii, coloranți, pietre prețioase, sticlă. Cele mai multe dintre acestea nici nu erau chinezești. Mulți au impresia că Drumul Mătăsii era un fel de autostradă prin care Estul își exporta produsele superioare într-o Europă înapoiată. În realitate, destul de multe bunuri traficate erau de origine europeană.

Însă principala problemă este alta. Să presupunem, în răspărul oricărei evidențe istorice, că exista un drum propriu-zis. Că acesta începea în China și se termina pe tarabele europenilor. Că pe acest Drum al Mătăsii se transporta mătase (și alte produse de lux precum mirodenii). Problema este de ce credem că acest Drum al Mătăsii ar fi o mare realizare istorică? De ce îi atribuim o semnificație istorică atît de exaltată?

Răspunsul este simplu. Pentru că Drumul Mătăsii a devenit un element în retorica antieuropeană și anticapitalistă a vremurilor noastre. Este tentant, pentru unii, să creadă că sistemul capitalist european își trage seva din China. Că supremația Europei datorează ceva esențial Chinei. Și că este doar un episod istoric trecător. Chiar zilele acestea, Tony Blair declara că Occidentul este terminat, că supremația Chinei este pe cît de „inevitabilă“, pe atît de „naturală“.

Să încercăm puțină logică. Imaginați‑vă că sînteți undeva în Europa medievală. Într-un tîrg – mic sau mare, nu are importanță. Și faceți inventarul mărfurilor aduse de negustori. Lemn, fier, pînzeturi ordinare, bere, ulei. Observați ceva? Cele mai multe sînt produse local. Intrați în castelul unui baron. Priviți și aici în jur. Găsiți ceva din Orient? Practic, nimic. Poate un săculeț ascuns într-un cufăr.

Într-adevăr, nu poți mînca toată ziua piper cu lingura. Mătasea și alte asemenea produse sînt excepția, nu regula. Marile centre comerciale europene nu ajung bogate datorită transporturilor din Orient. Iată cazul marilor citadele comerciale din Nord – precum Lübeck sau Danzig. Marco Polo, cu presupusele sale averi orientale, este o curiozitate, nu genul comun de negustor.

Importanța reală a Drumurilor Mătăsii (sau oricum le numim) este dată de alt gen de marfă care circula. Nu doar de la Est la Vest, ci în toate direcțiile. Ideile. Iar dintre acestea, cea mai importantă era creștinismul.

Sute de ani, diverse varietăți de creștinism au migrat pe „Drumul Mătăsii“. De regulă de la Vest la Est. Este exact ceea ce Xi Jinping și complicii săi nu știu sau preferă să nu știe. Sute de ani, tiranii din Asia au asistat, încruntați, la progresul Bisericilor creștine în Asia. Lăsat să funcționeze în legea sa, „Drumul Mătăsii“ ar fi rezultat nu într-o Europă mai orientalizată, cum își imaginează suporterii stîngii, ci într-o Asie mai europeană.

Împotriva acestei logici a „Drumului Mătăsii“ au reacționat despoții orientali, din China, Japonia sau India. Au reprimat cu brutalitate comunitățile creștine. Au ucis creștini și au ars cărți. Au închis porțile comerțului. Ce ironie, nu-i așa? China, în special, departe de a fi fost, istoric, campioana „Drumului Mătăsii“, a practicat adesea o formă de izolaționism radical.

Acum ne găsim într-o situație greu de imaginat pentru o minte rațională. Ambiția unui nou Drum al Mătăsii ne este predicată exact de aceia care l-au închis. De regimul neo-otoman al lui Erdogan și de regimul de la Pekin. Cine spune că istoria nu este o știință surprinzătoare?

Cătălin Avramescu este conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Cum alegem? Un portret al democrației pe înțelesul tuturor, Editura Humanitas, 2016.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Aderarea României la Schengen terestru: Întâlnire, vineri, între România, Austria şi Bulgaria
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc, vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
De ce acte avem nevoie pentru a vota la alegerile prezidențiale
Pe 24 noiembrie 2024, românii sunt chemați la urne. Important de reținut este că nu toate documentele de identitate sunt acceptate pentru a putea exercita dreptul de vot, așa cum este pașaportul simplu sau electronic.
revolutia Portocalie Ucraina, foto wikimedia jpg
22 noiembrie: Revoluția Portocalie din Ucraina. În 1963 a fost asasinat președintele american John F. Kennedy
La 22 noiembrie 2004, zeci de mii de manifestanți s-au adunat în Kiev, protestând împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale. Tot într-o zi de 22 noiembrie a murit singura fiică a lui Stalin, cea care a declanşat un scandat internaţional atunci când a cerut azil politic în SUA.
truck 2920533 1280 jpg
Este obligatoriu să faci asta dacă ești pe drum. În caz contrar, primești amendă până la 50.000 de lei
Începând cu 21 noiembrie 2024, regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare în cadrul sistemului RO e-Transport a fost revizuit, astfel încât să reflecte mai bine gravitatea și frecvența abaterilor.
image png
Val de reacții la adresa Cristinei Șișcanu după ce a declarat că nu lasă familia să intervină între ea și Mădălin Ionescu: „Dar ce ți-au făcut? Sau îi atenționezi aici?”
Cristina Șișcanu a încins din nou spiritele pe internet, în urma unei postări pe care a făcut-o pe Facebook. Vedeta a povestit că atât ea, cât și Mădălin Ionescu, nu au permis niciodată altor persoane să intervină în relația lor, chiar dacă făceau parte din familie.
sectie votare jpg
Ghidul alegerilor de duminică, pentru viitorul preşedinte
Duminică are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00. Click! vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre această zi. Dacă nici un candidat nu obţine în primul tur 50 la sută plus 1 din numărul voturilor valabil exprimate, are lo
lovituri Beirut/ FOTO:AFP
Aviaţia israeliană a bombardat intens sudul Beirutului. Lovituri și în estul Libanului, unde au murit 22 de oameni
Aviaţia israeliană a bombardat pe tot parcursul zilei de jou periferia de sud a capitalei libaneze Beirut, considerată un bastion al grupării Hezbollah, precum şi estul Libanului, unde 22 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor libaneze.
amabasada romaniei chisinau
Alegeri prezidențiale 2024. Unde pot vota moldovenii cu cetățenie română
Moldovenii cu cetățenie română își vor putea exercita dreptul electoral în cadrul a 59 de secții de votare, care vor fi deschise timp de trei zile, adică în perioada 22-24 noiembrie.
banner viorel lis png
Viorel Lis, internat de 2 săptămâni în spital. Cât de gravă este situația fostului edil al Capitalei
Vești neplăcute legate de starea de sănătate a lui Viorel sunt făcute de soția sa, Oana Lis. Fostul edil al Capitalei se află internat, pe patul de spital, de mai bine de două săptămâni. Informațiile complete le aflați din rândurile de mai jos.