Am găsit-o pe Google 

Laura MARINICĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 728 din 1-7 februarie 2018
Am găsit o pe Google  jpeg

Nu am nici o idee pentru cina din seara asta. Am invitați și tare aș vrea să pregătesc ceva special. Voi începe cu niște aperitive. Caut repede pe Google „idei aperitive cină”, dau pe imagini și scroll, scroll, scroll pînă cînd găsesc o poză care îmi surîde. Arată bine tartele astea cu pere, brînza cu mucegai și cimbru. Mai ales că am deja majoritatea ingredientelor. Mă pun pe treabă.

Cu mîinile murdare de unt, reactivez ecranul telefonului și mai verific o dată următorii pași. Schimb și melodia din playlist, că asta mă enervează. Sub reflexia luminii, se vede urma de grăsime pe care tocmai am lăsat-o pe ecran, dar nu contează, și-așa e murdar mereu de mai-știu-eu-ce. După ce termin de gătit, fac o poză tartelor aburinde, proaspăt scoase din cuptor, să îi trimit mamei pe WhatsApp, să vadă ce bucătăreasă bună sînt. Stai, că mă suna Ana. Cred că invitații au ajuns deja.

Tocmai ați asistat la un episod tipic din viața unui „millennial”, adică parte din generația tinerilor născuți între anii 1980 și 2000, pe care aparent îi caracterizează anumite trăsături comune. Dependența de tehnologie, în special de smartphone, se pare că este una dintre caracteristicile lor comune. Un studiu realizat de Think with Google în iunie 2015 și numit „Cooking Trends Among Millennials: Welcome to the Digital Kitchen” a scos la iveală felul în care 55% din cei cu vîrste între 25 și 34 de ani folosesc smartphone-ul sau tableta în timp ce gătesc. Studiul se adresează în special brand-urilor din industria alimentară. Pe lîngă concluziile trase, este și plin de idei despre modul în care companiile se pot apropia de această generație tînără și care sînt oportunitățile pe care ar putea să le exploreze. Tot conform studiului, se pare că printre cele mai populare canale YouTube în rîndul tinerilor se numără cele despre mîncare, cu termenii „How to…”, asociați cu sfaturi practice, fiind în topul căutărilor. De asemenea, se pare că cea mai mare grijă în bucătărie a celor din generația Millennials este unde să își pună smartphone-ul ca să nu verse nimic pe el.

Exista oare grija aceasta și în trecut, cînd se foloseau mult mai mult cărțile de bucate? Îmi vine în minte caietul de rețete de prăjituri al mamei, scris cu migală de mînă. Avea cuprins și, pentru unele rețete mai simandicoase, chiar și ilustrații cu forma pe care prăjitura trebuia să o ia. Rețetele erau culese din vecini și de la rude, împărtășite pe bucăți de hîrtie la petreceri sau reuniuni, dacă ai mei fuseseră impresionați de tratație. Totuși, ceea ce mă intriga cel mai mult, copil fiind, erau urmele de aluat, ulei sau degete murdare de ciocolată lăsate în urma procesului de pregătire a prăjiturilor pe paginile caietului. Îi dădeau viață și le personalizau. Paginile erau adevărate cîmpuri de luptă. Cele mai populare rețete aveau și cele mai multe pete, cum astăzi cele mai populare rețete online au cele mai multe steluțe de rating. Astăzi, urmele de grăsime de pe smartphone-ul devenit carte de bucate part-time mă înfioară. Dacă se strică? Cîte bacterii s-au strîns oare pe ecran în urma unui episod culinar mai puțin îngrijit? N-am mai văzut caietul de prăjituri al mamei de ceva timp, la fel cum nu am mai văzut pe acasă nici colecția de reviste Practic în Bucătărie pe care mama și bunica le cumpărau în fiecare lună. Au fost scoase din uz. Acum, mama folosește telefonul pentru a căuta rețete noi. Ba chiar le distribuie pe Facebook pe cele pe care le consideră mai deosebite. Să fie oare doar cei din generația Millennials care folosesc smartphone-ul în bucătărie? Sau doar ei sînt cei demni de a fi analizați? Le-aș recomanda celor de la Google să își mărească spectrul cercetării. Le-aș da drept argument un episod curios cu tata, care deși nu a fost vreodată implicat în procesul de pregătire a mîncării, a insistat cu mîndrie că el a fost cel care a descoperit nu știu ce rețetă cu paste și carne de curcan care a făcut furori la masa festivă de Sfîntul Ion. Nu vreau rețeta, oare? Îmi trimite link-ul numaidecît… 

Laura Marinică este specialist în comunicare și locuiește la Londra.

Foto: flickr

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Ce a răspuns Inteligența Artificială despre Marea Unire de la Alba Iulia. Eroarea pe care o face ChatGPT
Softul de inteligență artificială ChatGPT are răspunsuri la întrebări ce au legătură cu Marea Unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Face, însă, o eroare, confundând Sala Unirii cu Catedrala Ortodoxă, care a fost construită abia în 1922.
image
Renumit medic pediatru, avertisment: „Tocmai am văzut un caz sever de rujeolă, boală care, cred unii, nu există”
Medicul pediatrul Mihai Craiu avertizează depre o boală care „există și produce complicații grave, unele mortale” . Este vorba despre rujeola, despre care unii părinți cred că „bolile acestea, ale copilăriei, existau numai în timpul comunismului sau apar în țări africane”
image
Cum i-a făcut România magică să plângă de emoție pe mai mulți americani. „Nu credeam să mi se întâmple așa repede” VIDEO
Frumusețiile României și simplitatea și sufletul curat al românilor sunt de multe ori apreciate de turiștii și de vloggerii care ajung aici din străinătate. În unele cazuri, aceștia sunt copleșiți și ajung chiar să verse lacrimi, emoționați. De 1 Decembrie, „Adevărul” relatează trei astfel de cazuri

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic