Am găsit-o pe Google 

Laura MARINICĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 728 din 1-7 februarie 2018
Am găsit o pe Google  jpeg

Nu am nici o idee pentru cina din seara asta. Am invitați și tare aș vrea să pregătesc ceva special. Voi începe cu niște aperitive. Caut repede pe Google „idei aperitive cină”, dau pe imagini și scroll, scroll, scroll pînă cînd găsesc o poză care îmi surîde. Arată bine tartele astea cu pere, brînza cu mucegai și cimbru. Mai ales că am deja majoritatea ingredientelor. Mă pun pe treabă.

Cu mîinile murdare de unt, reactivez ecranul telefonului și mai verific o dată următorii pași. Schimb și melodia din playlist, că asta mă enervează. Sub reflexia luminii, se vede urma de grăsime pe care tocmai am lăsat-o pe ecran, dar nu contează, și-așa e murdar mereu de mai-știu-eu-ce. După ce termin de gătit, fac o poză tartelor aburinde, proaspăt scoase din cuptor, să îi trimit mamei pe WhatsApp, să vadă ce bucătăreasă bună sînt. Stai, că mă suna Ana. Cred că invitații au ajuns deja.

Tocmai ați asistat la un episod tipic din viața unui „millennial”, adică parte din generația tinerilor născuți între anii 1980 și 2000, pe care aparent îi caracterizează anumite trăsături comune. Dependența de tehnologie, în special de smartphone, se pare că este una dintre caracteristicile lor comune. Un studiu realizat de Think with Google în iunie 2015 și numit „Cooking Trends Among Millennials: Welcome to the Digital Kitchen” a scos la iveală felul în care 55% din cei cu vîrste între 25 și 34 de ani folosesc smartphone-ul sau tableta în timp ce gătesc. Studiul se adresează în special brand-urilor din industria alimentară. Pe lîngă concluziile trase, este și plin de idei despre modul în care companiile se pot apropia de această generație tînără și care sînt oportunitățile pe care ar putea să le exploreze. Tot conform studiului, se pare că printre cele mai populare canale YouTube în rîndul tinerilor se numără cele despre mîncare, cu termenii „How to…”, asociați cu sfaturi practice, fiind în topul căutărilor. De asemenea, se pare că cea mai mare grijă în bucătărie a celor din generația Millennials este unde să își pună smartphone-ul ca să nu verse nimic pe el.

Exista oare grija aceasta și în trecut, cînd se foloseau mult mai mult cărțile de bucate? Îmi vine în minte caietul de rețete de prăjituri al mamei, scris cu migală de mînă. Avea cuprins și, pentru unele rețete mai simandicoase, chiar și ilustrații cu forma pe care prăjitura trebuia să o ia. Rețetele erau culese din vecini și de la rude, împărtășite pe bucăți de hîrtie la petreceri sau reuniuni, dacă ai mei fuseseră impresionați de tratație. Totuși, ceea ce mă intriga cel mai mult, copil fiind, erau urmele de aluat, ulei sau degete murdare de ciocolată lăsate în urma procesului de pregătire a prăjiturilor pe paginile caietului. Îi dădeau viață și le personalizau. Paginile erau adevărate cîmpuri de luptă. Cele mai populare rețete aveau și cele mai multe pete, cum astăzi cele mai populare rețete online au cele mai multe steluțe de rating. Astăzi, urmele de grăsime de pe smartphone-ul devenit carte de bucate part-time mă înfioară. Dacă se strică? Cîte bacterii s-au strîns oare pe ecran în urma unui episod culinar mai puțin îngrijit? N-am mai văzut caietul de prăjituri al mamei de ceva timp, la fel cum nu am mai văzut pe acasă nici colecția de reviste Practic în Bucătărie pe care mama și bunica le cumpărau în fiecare lună. Au fost scoase din uz. Acum, mama folosește telefonul pentru a căuta rețete noi. Ba chiar le distribuie pe Facebook pe cele pe care le consideră mai deosebite. Să fie oare doar cei din generația Millennials care folosesc smartphone-ul în bucătărie? Sau doar ei sînt cei demni de a fi analizați? Le-aș recomanda celor de la Google să își mărească spectrul cercetării. Le-aș da drept argument un episod curios cu tata, care deși nu a fost vreodată implicat în procesul de pregătire a mîncării, a insistat cu mîndrie că el a fost cel care a descoperit nu știu ce rețetă cu paste și carne de curcan care a făcut furori la masa festivă de Sfîntul Ion. Nu vreau rețeta, oare? Îmi trimite link-ul numaidecît… 

Laura Marinică este specialist în comunicare și locuiește la Londra.

Foto: flickr

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

pana curent spania zboruri getty jpg
6 ipoteze în cazul penei de curent care a paralizat Peninsula Iberică: „Problema a pornit din Spania!”
Panică în Spania, Portugalia și o parte din sud-vestul Franței, luni, după o pană de curent masivă, care a afectat orașe mari precum Madrid, Barcelona și Lisabona.
zodii relaxate jpg
Singurele 2 zodii care au noroc cu carul la bani, în luna mai! Îi primesc din surse neașteptate
Luna mai vine cu o energie financiară neașteptat de generoasă pentru două semne zodiacale care par să fi fost alese de Univers pentru a experimenta belșugul.
image png
Prenumele pe care le purtau țărăncile românce în anul 1800, care s-au păstrat până azi. Sunt superbe, dar puțini își mai aduc aminte de ele
Atunci când vine vorba de alegerea prenumelor fetițelor nou-născute, părinții lor încă mai optează pentru cele vechi, românești, care nu și-au pierdut însă din esență. Astăzi vom recapitula câteva dintre cele mai vechi prenume românști care au fost întâlnite frecvent în 1800, dar care încă mai sunt
pompieri smurd jpg
Explozie la Laboratorul artileristic al Armatei, pe şoseaua de centură a Bucureştiului. O femeie a murit
O explozie puternică s-a produs marţi, în jurul orei 14:00, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, situat în localitatea Pantelimon, judeţul Ilfov, în apropierea şoselei de centură a Capitalei.
Tiktok egg 1690980 jpg
„Este teribil de umilitor”. Ce a pățit o mamă care a spart un ou în capul fiicei sale, într-o provocare pe TikTok
O provocare de pe TikTok a nemulțumit sistemul judiciar suedez. O mamă în vârstă de 24 de ani a fost amendată după ce i-a spart fiicei sale de cinci ani un ou crud pe frunte, în timp ce găteau împreună.
Bebelus bolnav FOTO Shutterstock jpg
Greșeala unei asistente îi putea fi fatală unui bebeluș de nici o lună. I-a injectat adrenalină în loc de vitamina K
Un bebeluș în vârstă de doar 27 de zile a fost la un pas de moarte după ce o asistentă de la Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani i-a injectat din greșeală adrenalină în locul tratamentului cu vitamina K prescris de medic.
DGASPC bacau sediu foto FB
Femeia care a vrut să își vândă bebelușul mai are acasă trei copii minori. DGASPC Bacău a făcut verificări la domiciliul acesteia
Femeia din Bacău, suspectată că ar fi încercat să își vândă pentru 5.000 de lei unul dintre gemenii nou-născuţi, mai are acasă trei copii, cu vârste cuprinse între 4 și 16 ani. DGASPC Bacău a făcut verificări și a comunicat presei situația în care se află minorii.
pompieri smurd jpg
Incendiu de proporții la un depozit de electrocasnice din Reghin. Locuitorii au primit mesaj RO-ALERT
A izbucnit un incendiu la un depozit de aparatură electrocasnică din municipiul Reghin. Locuitorii orașului au primit mesaje RO-Alert, în care sunt sfătuiți să ia măsuri specifice de protecție.
Karol Nawrocki Rafal Trzaskowski Slawomir Mentze jpg
Polonia și România, alegeri prezidențiale cruciale pe Flancul Estic
Cele mai mari două țări de la frontiera estică a Uniunii Europene şi a NATO, Polonia şi România, organizează în luna mai alegeri prezidențiale cruciale pentru viitorul regiunii, dar şi al securității europene, într-un moment marcat de ascensiunea forțelor naționalist-suveraniste, pe fundalul evoluți