Alimentaţia şi grija pentru imaginea corporală

Raluca CHIŞCU
Publicat în Dilema Veche nr. 616 din 3-9 decembrie 2015
Alimentaţia şi grija pentru imaginea corporală jpeg

Alimentaţia mea în copilărie, înainte de ’89, se baza mai mult pe supă şi mămăligă sau macaroane cu brînză, şi îmi amintesc că mîncarea avea un rol important în familia noastră. Bunica mea avea puteri speciale, pentru că din puţinul pe care reuşea să-l cumpere pe cartelă, după ore întregi de stat la coadă, reuşea să hrănească o grămadă de guri flămînde. Pe la ora prînzului se auzea pe holul blocului vocea verişoarei mele strigînd „Buni, ce avem de mîncare?“. Nu dura mult şi ne adunam la masă – verişori, mătuşi, unchi, bunici. Fiecare masă părea să fie un moment magic şi, printre cele de care îmi amintesc cu multă emoţie, e un moment în care „s-a luat curentul“, aşa că am avut parte de o cină romantică, cu mămăligă, la lumina lumînării.

De Crăciun, bunica făcea întotdeauna mulţi cozonaci, din care împărţea şi vecinilor. Tot procesul dura o zi şi o noapte, şi, deşi nu citise în nici o carte de parenting despre cît de important este să implici copilul în activităţile casnice, bunica mea mă trezea noaptea pe la 1, cînd cozonacii erau gata de băgat la cuptor, şi îmi dădea o bucăţică de cocă pentru a-mi face singură cozonăcelul meu de Crăciun. De la masa de Crăciun nu lipseau nicio­da­tă cei trei copii şi patru nepoţi care au crescut, pe rînd, în apartamentul de două camere al bunicilor. Acolo am învăţat că mîncarea înseamnă grijă, iubire, bucurie, viaţă.

Anul 2015. Într-o cafenea de pe Calea Victoriei, pe un ecran mare, suspendat pe perete, defilează cîteva tinere subponderale prezentînd moda, în timp ce la masa alăturată un grup de tineri discută despre mîncare. „Eu cred că, la noi, bărbaţii au o predispoziţie genetică să facă burtă“, spune unul dintre ei. Discuţiile despre diete, slăbit şi alimentaţie sănătoasă sînt prezente aproape zilnic în viaţa noastră. Deşi, în urmă cu 30 de ani, cuvîntul „dietă“ lipsea din vocabularul românului înfometat, iar grija femeii, privind alimentaţia, era să afle „ce s-a mai băgat“ sau dacă „s-a băgat ceva“ la alimentară, femeia modernă trebuie să ştie cel puţin cîteva diete şi ultimele noutăţi în materie de alimentaţie sănătoasă.

Orele de stat la coadă la lapte au fost înlocuite cu ore petrecute la sală, preocuparea de a găti mîncăruri comestibile cu 100 de grame de unt şi un kilogram de făină pe lună a fost înlocuită de găsirea preparatelor cu cele mai puţine calorii şi grăsimi. A nu mînca nu mai este o crimă săvîrşită de un regim totalitar, ci un motiv de mîndrie şi un semn de putere şi autocontrol.

Deşi accesul la mîncare nu mai este restricţionat de vreun program de „alimentaţie ştiinţifică“, femeia modernă pare că nu mai ştie cum să se hrănească pe ea şi cum să-i hrănească pe pruncii săi: e nevoie de cărţi ale „specialiştilor în nutriţie“, workshop-uri despre alimentaţie sănătoasă, cursuri de gătit, intervenţii în şcoli şi grădiniţe pentru a convinge copiii că roşiile şi ardeii ne sînt prieteni şi nu au omorît pe nimeni.

„Societatea valorizează femeile slabe“, mi-a spus o tînără cu anorexie, de doar 14 ani. „Trebuie să arăţi bine, dacă vrei să fii apreciată!“, a continuat ea. Idealul societal de frumuseţe a devenit femeia (cît mai) tînără, (cît mai) slabă şi înaltă, tot timpul îngrijită şi bine îmbrăcată: aşa o vedem în reviste sau la televizor, mergînd la serviciu, îngrijind 1-2 copii, avînd un partener ideal care o sărută în fiecare dimineaţă şi, în acelaşi timp, dis­trîn­du-se seara cu prietenii. Am învăţat să asociem aceste caracteristici fizice cu competenţa, bunătatea, puterea şi succesul.

Cel puţin două credinţe s-au strecurat în mentalitatea femeilor după ’89: „Aspectul fizic este foarte important pentru succesul unei femei“ şi „Trebuie să mănînci puţin şi să fii slabă pentru a fi observată şi apreciată“. Ambele reduc femeia la condiţia umilitoare de „obiect“, valorizat prin ceea ce are de arătat celorlalţi. Din dorinţa de a obţine acceptarea socială şi apoi din teama de a nu o pierde, acceptăm acest statut, pe care îl transmitem mai departe fiicelor noastre.

Raluca Chişcu este psihoterapeut specializat în tulburări de alimentaţie.

Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană jpeg
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană
Prima observaţie pe care aş face-o este că nu trebuie să căutăm noutatea cu orice preţ.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
În secolul al XVII-lea, în următoarele ocurenţe ale formulei „Moscova, a treia Romă”, sesizăm o inversare a raportului dintre Biserică și imperiu.
Kundera după Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politică vs Europa geopolitică jpeg
Europa politică vs Europa geopolitică
Încercarea Europei Centrale de a-și găsi o identitate politică undeva între Germania şi Rusia a fost şi continuă să fie sortită eşecului.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cum e azi, cum era odată
Regresul nu poate exista decît în condițiile în care credem că există și progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.