Algocalmin, paracetamol şi aspirină

1 martie 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Nu merg la doctor. Dacă mi-e rău, mai întreb o vecină, mai sun o prietenă, mai caut pe Internet. Dacă mă doare capul, iau algocalmin şi ştiu că-mi trece; dacă sînt răcită, nu ştiu altceva decît paracetamol şi portocale. Cît despre aspirină, asta e bună la toate. Şi nu sînt singura. Ca mine, 73% dintre români. Ne-am învăţat să ne doftoricim de unii singuri, să ne autodiagnosticăm şi, cu generozitate, să-i diagnosticăm şi pe cei din jur. Incultură? Sau ineficienţa unui sistem sanitar aflat într-o veşnică şi neterminată reformă? Lipsa de educaţie sau lehamitea statului la cozi, a timpului irosit, a umilitoarei, dar iscusitei (în timp) mişcări din poignet, strecurînd un plic plin, unui buzunar gol? Dacă o fi de educaţie, în curînd vom fi educaţi cu forţa. Nu prin şcoală sau prin promovarea unui sistem permisiv de sănătate publică, ci prin lege. Din mai sau iunie, 22 de milioane de români europeni (dintre care aproape 40% trăiesc în mediul rural) vor trebui să treacă - fie că vor, fie că nu - pragul cabinetelor medicale, prin "programul naţional de evaluare a sănătăţii populaţiei". Asta în ciuda faptului că sistemul sanitar românesc este deja un sistem sufocat, a realităţii unei statistici care indică un număr total al medicilor din România de numai 47.388, dintre care aproape 42.000 în oraşe şi doar 5388 la sate (fiind judeţe în care un singur medic trebuie să aibă în grijă mai bine de 1000 de pacienţi), în ciuda migrării din ce în ce mai accentuate a personalului medical în străinătate (de la un spital din Vaslui au plecat, dintr-odată, 17 asistente), în ciuda faptului că, pînă la urmă, e absurd să impui obligativitatea mersului la doctor, dacă nu-i oferi şi un cadru normal de desfăşurare. Lehamitea statului la cozi şi groaza de sistemul de sănătate publică se pare că vor fi rezolvate şi ele la fel de prompt ca educaţia. Pentru că, de la 1 martie, va intra în vigoare alternativa asigurărilor private. Dai un ban, dar ştii că face. Îl dai, bineînţeles, dacă ai de unde. Dacă ai un buzunar generos, vei avea, după cum declară ministrul Sănătăţii, şi o "gamă mai largă de patologie şi condiţii hoteliere mai bune". În traducere liberă: servicii normale. Ce se va întîmpla cu cei nevoiţi, financiar, să adaste în continuare la serviciile sistemului public? Ministrul spune că pentru acesta sînt prevăzute investiţii majore în următorii 5 ani... Ce ne facem însă noi, cei 73%, pînă atunci? Ce am făcut şi pînă acum... mai întrebăm o vecină, mai mergem la un plafar, mai vorbim cu un vraci (că tot au apărut cu duiumul), ne mai uităm pe Internet... Orice am face însă, algocalminul va rămîne pentru cap, paracetamolul pentru răceală. Iar aspirina, mereu bună la toate. ( S. G. )

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
A fost tentativa de asasinat un complot sovietic de a distrage atenția de la un atac iminent? Unde era fotbalul „nuclear”? Și unde era vicepreședintele Bush? Secretarul adjunct de presă a fost întrebat: Cine conduce guvernul? „Nu pot să răspund la întrebare în acest moment”, a răspuns el.
image
Andrei Caramitru, atac dur la Nicușor Dan: „Nu pot vota cu idioții utili ai Kremlinului”. „Din ce bani a mâncat și a plătit chiria?”
Actualul primar al Capitalei este protagonistul unui mesaj, intitulat „Eu nu pot vota cu idioții uitili ai Kremlinului”, publicat marți, 14 mai, pe Facebook de economistul român Andrei Caramitru.
image
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
Un nou simbol tactic care apare pe tancurile și vehiculele blindate rusești implicate în ofensiva în curs de desfășurare în apropiere de Harkov, Ucraina, sugerează o intensificare semnificativă a activităților militare ale Rusiei.

HIstoria.ro

image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Republica Dominicană, locul de unde a început „Lumea Nouă”
Cristofor Columb și-a lăsat fratele, Bartolomeu, în mijlocul unui Eden, cucerit de perfecțiunea naturală a insulei. Legenda spune că osemintele „părintelui Americii” încă odihnesc în pământul pe care l-a iubit.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.