Alexandra PATAINEA: "Piaţa muncii este competitivă" - interviu
Organizaţi anual Tîrgul de joburi pentru studenţi şi absolvenţi? Cam cîţi studenţi participă şi cîţi dintre ei îşi găsesc un job?
Liga Studenţilor din Bucureşti organizează acest tîrg, adresat tuturor studenţilor şi absolvenţilor din Bucureşti care se află în căutarea unui job, încercînd să acopere cît mai multe domenii. Nu avem un număr exact al studenţilor participanţi, însă din numărul CV-urilor sosite pe site-ul dedicat acestui eveniment şi din informaţiile primite de la companii pot spune că au vizitat standurile firmelor angajatoare în jur de 3000 de studenţi, dintre care cam 5-7% s-au şi angajat.
Nu de puţine ori am auzit spunîndu-se că ce înveţi la şcoală e diferit de ceea ce aşteaptă un angajator de la tine. Cum se văd lucurile din interior?
În această perioadă, este foarte greu să te angajezi imediat după ce ai terminat facultatea, ca să nu mai vorbim despre cei care lucrează şi pe timpul studiilor. Nu este foarte diferit ce se învaţă la şcoală faţă de ceea ce aşteaptă angajatorii; noi în facultate ne formăm şi învăţăm în mare despre ceea ce înseamnă piaţa muncii. Problema este, însă, de ordin practic. Majoritatea angajatorilor se aşteaptă să ai experienţă, să ştii deja să lucrezi cu anumite programe, să ştii cum funcţionează anumite maşini şi utilaje (depinde de domeniul în care îţi termini studiile). Sistemul de învăţămînt din România este deficitar din acest punct de vedere, deoarece nu ne oferă foarte multe posibilităţi de a pune în practică ceea ce învăţăm în facultate, şi de aici apar aceste discrepanţe între cererile companiilor şi competenţele studenţilor care se află în căutarea unui job.
Care sînt domeniile în care e cel mai uşor să-ţi găseşti un job? Dar cel mai greu?
La aceste tîrguri de joburi, noi ne orientăm pentru a chema companii din mai multe domenii: IT, economic, bancar, consultanţă, management, telecomunicaţii etc. Fiecare companie ştie foarte bine profilul angajatului dorit, în momentul în care decide să participe la eveniment. Se caută foarte mult oameni care ştiu să facă multe lucruri, oameni cu experienţă şi care învaţă foarte repede, nu neapărat oameni cu o specializare. Aşadar, mi-e greu să spun în ce domenii se găseşte mai uşor sau mai greu un job.
S-au schimbat, în timp, cererile şi ofertele pe piaţa muncii?
Cu siguranţă, da. Dacă acum cîţiva ani puteai să te angajezi după ce terminai facultatea, pentru că aveai o specializare, acum e mai greu. Să vă dau un exemplu pe care l-am observat în rîndul mai multor studenţi care studiază administraţie publică: posturile sînt blocate pentru perioade lungi de timp, iar în momentul în care se scoate un post de acest gen la concurs nu este de ajuns să ai o diplomă a Facultăţii de Administraţie Publică. Pe lîngă aceasta, trebuie să ai o specializare în economie sau ştiinţe juridice. De asemenea, în timp, angajatorii au devenit din ce în ce mai atenţi cu persoanele pe care le angajează, întrucît profilul angajatului trebuie să corespundă unor cerinţe numeroase.
Ce trebuie să ştie un student/absolvent care îşi caută un loc de muncă? La ce să se aştepte?
El trebuie, în primul rînd, să se înarmeze cu răbdare. Companiile sînt deschise să angajeze studenţi, însă acei studenţi trebuie să se diferenţieze faţă de restul, trebuie să arate că sînt foarte buni, că au aptitudini care îi recomandă pentru jobul dorit. Şi mai trebuie să ştie că piaţa muncii actuală este foarte competitivă.
Vă e greu să-i convingeţi pe angajatori să participe la tîrg?
Nu este foarte greu. În majoritatea companiilor multinaţionale, angajaţii sînt tineri, deoarece se încurajează şi se susţin oamenii tineri şi talentaţi prin derularea unor programe de dezvoltare (internship-uri, programe de practică) şi, tocmai din acest motiv, firmele acceptă invitaţiile noastre. Studenţii caută şi asemenea programe, indiferent dacă sînt plătite sau nu, deoarece îi ajută să înţeleagă mai bine ce se întîmplă în companii, pregătindu-se astfel pentru un loc de muncă stabil.
Alexandra Patainea este preşedinta Ligii Studenţilor din Bucureşti.
a consemnat Ana Maria SANDU