Alegerile și regretele unui medic

Oana DELEANU
Publicat în Dilema Veche nr. 1001 din 15 iunie – 21 iunie 2023
image

Atunci cînd vine vorba despre regrete, tot ce pot afirma, cu o vagă certitudine, este că, privind în urma, regret acele situații în care a trebuit să învăț din greșelile mele și că nimeni nu mi-a explicat ce înseamnă empatia, mai ales în meseria pe care o practic eu, respectiv medicina umană.

O mare greșeală am făcut-o în primele săptămîni de rezidențiat. Aveam un pacient alcoolic, care se purta înfiorător cu fiul lui, un adolescent orfan de mamă, care îl îngrijea cu multă dăruire. Pacientul respectiv se purta foarte urît și cu personalul medical, nu urma tratamentul prescris și, într-una din zile, nu m-am mai putut abține și am țipat la el. Din păcate, la puțină vreme după aceea, pacientul a murit. Zile în șir nu am mai fost bună de nimic, am plîns pe rupte și am regretat enorm faptul că am țipat la el, în loc să am răbdare și să mă comport responsabil și civilizat.

Ulterior am învățat (să încerc) să nu mai țip la nimeni, însă, din păcate, am continuat să o tratez cu condescendență, ca o adolescentă rebelă, pe mama mea, care s-a prăpădit cîțiva ani mai tîrziu, iar acum încă regret enorm faptul că am irosit atîta timp cu un comportament imatur, în loc să ne bucurăm de viață, cît ne-a fost dată…

Tot ajungînd să regret am învățat că nu e bine să dai numărul de telefon unui pacient, care se va agăța de tine ca de doctorul lui personal și în acest fel nu va ajunge la timp la un medic potențial salvator de viață, atunci cînd tu ești în concediu sau cînd are o urgență noaptea și tu nu ai cum răspunde la telefon. Și asta se întîmplă pentru că te așteaptă pe tine, „cel mai și cel mai” medic de pe planetă, sună flatant, nu? Însă, de fapt, acest concept de „medic personal” nu este deloc benefic pentru pacienți.

Am învățat tîrziu și greu să nu mă implic personal. Dacă te legi sufletește, cînd pacienții respectivi trec prin momente dificile, ai tendința de a încuraja în mod nerealist familia, pentru că nici tu nu ești în stare să privești lucrurile în mod obiectiv, așa cum nu sîntem în stare să le privim obiectiv din punct de vedere medical nici cînd vine vorba de noi sau de persoane foarte apropiate nouă. În cazul de față, pe cînd pacientul era intubat, am încurajat familia să spere că va scăpa cu viață, ceea ce din păcate nu s-a întîmplat, iar ei au fost și mai devastați atunci cînd s-a dus pacientul, pentru că au ales să creadă varianta mea subiectivă (pacientul era tînăr, avea copii mici), nu varianta realistă, dar dură, a medicului de terapie intensivă.

Aș putea să regret chiar și meseria pe care mi-am ales-o pentru că părinții nu m-au încurajat deloc, m-au avertizat că este o meserie dificilă, plină de responsabilitate, că nu voi mai avea timp pentru mine, că voi învăța mereu, că îmi va fi greu să îmi găsesc un loc fiind a nimănui și că nu este nici măcar aducătoare de satisfacții materiale, însă eu m-am încăpățînat pentru că asta mi-am dorit de la 8 ani și nu regret. Nu regret că mi-am dorit să fac performanță în domeniul meu, deși asta a presupus să sacrific multe alte lucruri în viață, însă am sentimentul că așa a fost să fie, că a ales cumva viața pentru mine ceea ce mi s-a potrivit mai bine, ceea ce am putut duce… Am avut însă momente de dubiu legate de felul în care mi-am condus profesia: chiar de curînd, mi-am întrebat prietenele, care mă știu de o viață și care practică aceeași meserie, dacă nu ar fi trebuit să am alte valori legate de profesia mea, pentru a fi respectată mai mult și pentru a duce o viață mai bună, dar toate mi-au răspuns că este foarte greu să te dezici de ceea ce ești și de lucrurile, atitudinile, principiile care te fac să termini ziua împăcată cu tine însăți.

Au mai fost și alte alegeri dificile în viață, cum ar fi, de exemplu, să ies din sistemul public și, odată cu ieșirea din sistemul public, să devin practic invizibilă din punct de vedere profesional, însă nici această decizie nu aș putea spune că o regret, pentru că circumstanțele au fost de așa natură încît a trebuit să aleg între anumite plusuri și minusuri și să îmi asum că întotdeauna, orice alegere ai face, ea este însoțită de consecințe pozitive și negative. Asumarea este un concept foarte ezoteric, din păcate.

Așa că eu consider că regretele în viața asta pot să vină fie din lucruri pe care nu le-am învățat, și atunci vina nu este a mea, dar pot îndrepta acest lucru, sau pot să vină din greșeli pe care le-am făcut ignorînd ceea ce am învățat, dar care ar trebui să declanșeaze iar un proces de învățare (cel puțin la modul ideal). Sau, cel mai dificil de acceptat, pot să rezulte din hotărîri pe care le-ai luat fiind pe o muchie de cuțit și fiecare decizie de acest gen trebuie să vină cu asumarea unor situații care te pun în dezavantaj, dar și cu înțelegerea că există acolo și lucruri care îți fac plăcere, adică taman cele care te-au împins să iei acea decizie.

Oana Deleanu este medic primar pneumolog cu competență în somnologie și șef de lucrări la UMF „Carol Davila”.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Dezvăluirile șocante ale unui român despre „Mafia Luminii Sfinte” de la Sfântul Mormânt. „Pur și simplu îți dau foc” VIDEO
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram face dezvăluiri incredibile despre ceea ce se întâmplă în Ierusalim, înainte, în timpul sărbătoririi Îniverii Domnului și imediat după, când credincioșii din lumea întreagă iau cu asalt Țara Sfântă
image
Culisele amorului dintre Elena și Nicolae Ceaușescu. Porecla dată de gura satului tinerei Lenuța a lui Briceag
Elena și Nicolae Ceaușescu au fost caracterizați, de contemporani, drept un cuplu inseparabil. Cei doi s-au cunoscut în perioada interbelică, între două perioade de detenție ale lui Nicolae Ceaușescu, în condiții puțin cunoscute, dar disecate de specialiști.
image
Povestea construirii primului autoturism românesc, Dacia. Nicolae Ceaușescu: „Perfectă pentru idioţi!“ VIDEO
La 11 mai 1968, a început construcția primului autoturism românesc, Dacia. Autoturismul avea inițial radio și scaune încălzite, dar Nicolae Ceaușescu s-a opus acestor opțiuni, spunând că sunt un „lux inutil“.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.
image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a