Aer proaspăt

Publicat în Dilema Veche nr. 793 din 2-8 mai 2019
Aer proaspăt jpeg

În zilele de 3-7 aprilie a avut loc la Arad prima ediție a Conferințelor Dilema veche. Susținute de Primăria municipiului-gazdă și organizate de Festivalul de Științe Umaniste, Conferințele au adus în fața publicului arădean conferențiari unul și unul, reuniți sub titlul „Europa versus…“: Daniel Funeriu, Augustin Ioan, Theodor Paleologu, Mircea Vasilescu, Teodor Baconschi, Horia-Roman Patapievici. Conferințele s-au încheiat cu un recital de pian absolut formidabil al lui Andrei Vieru, desfășurat în sala Filarmonicii locale.

Rar a avut Dilema veche o întîlnire directă mai caldă și mai consistentă cu un atît de numeros public doritor de cultură – realmente, sute de persoane. Publicul arădean, venit în număr mare în fiecare dintre cele cinci seri ale Conferințelor, ne-a impresionat. Văzîndu-i și ascultîndu-i pe arădeni am înțeles noi, bucureștenii, obișnuiți mai degrabă cu nevrozele trepidante, vanitățile stupide și superficialitatea că România temeinică și cuminte are, încă, șansele ei. Aradul a fost pentru noi aerul proaspăt pe care nu credeam că-l vom mai respira în România acestor zile. Dar acest Arad, deștept, decent, demn, cultural, sănătos, într-un cuvînt, ne a rezervat nu doar revelația unui prezent plauzibil, ci și speranța unui viitor bun. Alături de Mircea Vasilescu, reprezentînd împreună revista noastră, am avut o întîlnire de neuitat cu elevii Liceului „Moise Nicoară“ și cu profesorii lor. Inteligenți și informați, alerți spiritualicește și deja obișnuiți cu întemeierile serioase, liceenii arădeni ne-au cucerit cu totul.

Dosarul acesta este pentru noi, dilematicii bucureșteni și prietenii arădeni, un fel de album al unor amintiri de neuitat. Pentru dumneavoastră, cei care n ați fost acolo, este o punere la curent cu o mare manifestare culturală românească. Și o invitație implicită de a veni la Arad, anul viitor, la cea de-a doua ediție a Conferințelor.

Dosarul cuprinde fragmente din conferințele susținute de invitații noștri. Inevitabil, trecerea lor din versiunea orală în cea scrisă a necesitat o minimă editare.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Cine este Dragoș Sprînceană, emisarul trimis de Ciolacu să discute cu Trump
Premierul Marcel Ciolacu a trimis în SUA doi emisari speciali, care vor discuta cu președintele american Donald Trump.
Jose Mourinho (EPA) jpg
Thailanda, foto Shutterstock jpg
Doi vloggeri români au dezvăluit cât costă, de fapt, viața în Thailanda. De câți bani ai nevoie pentru cazare și mâncarea, pe lună: „Am făcut un calcul și o să vă spunem exact sumele”
Doi vloggeri au spus într-un material video cât au plătit pentru o lună de ședere în Thailanda și au inclus în sumă toate cheltuielile necesare pentru un trai decent. Este sau nu scumpă viața în această țară superbă?
umbrela ploi jpeg
România, lovită de un ciclon uriaș. ANM anunță lapoviță și ninsori în mai multe zone din țară: „Va fi o scădere a temperaturilor foarte semnificativă”
România se confruntă din nou cu vreme rea. Meteorologii avertizează un ciclon uriaș, care aduce mai multe ninsori și lapoviță în majoritatea regiunilor din țară.
Fericire jpg
5 zodii care își schimbă viața după Paște. Berbecii și Peștii au parte de un nou început și o serie de evenimente surprinzătoare
Perioada de după Paște aduci o serie de transformări în viața anumitor nativi. Astrele spun că vor avea parte de evenimente neașteptate, un nou început și oportunități financiare care le vor schimba radical destinul.
Bosnia Herțogovina Poliție  jpg
O „casă a ororilor”, în care se aflau 31 de copii, a fost descoperită în Bosnia. Un polițist, reținut pentru trafic de copii
O undă de şoc a cuprins Bosnia săptămâna trecută în urma dezvăluirii că opt persoane, inclusiv un ofiţer de poliţie, au fost arestate sub acuzaţia de trafic de persoane, după ce 31 de copii romi cu vârste de până în 12 ani au fost găsiţi într-o casă.
Gigantul auto Stellantis anunţă concedierea temporară a 900 de angajaţi din SUA Foto Stellantis jpg
Primul producător auto lovit de tarifele lui Trump: 900 de angajați concediați și producție suspendată
Un gigant auto a anunţat joi, 3 aprilie, că va concedia temporar 900 de angajaţi din cinci fabrici din Statele Unite, în urma noilor tarife comerciale anunţate de preşedintele Donald Trump.
Jannik Sinner (EPA) jpg
Acuze în echipa lui Sinner, suspendat pentru dopaj: „Eram perfect conştient”
Liderul mondial continuă să fie în mijlocul controverselor.
Razvan Burleanu FOTO Profimedia jpg