Aer proaspăt

Publicat în Dilema Veche nr. 793 din 2-8 mai 2019
Aer proaspăt jpeg

În zilele de 3-7 aprilie a avut loc la Arad prima ediție a Conferințelor Dilema veche. Susținute de Primăria municipiului-gazdă și organizate de Festivalul de Științe Umaniste, Conferințele au adus în fața publicului arădean conferențiari unul și unul, reuniți sub titlul „Europa versus…“: Daniel Funeriu, Augustin Ioan, Theodor Paleologu, Mircea Vasilescu, Teodor Baconschi, Horia-Roman Patapievici. Conferințele s-au încheiat cu un recital de pian absolut formidabil al lui Andrei Vieru, desfășurat în sala Filarmonicii locale.

Rar a avut Dilema veche o întîlnire directă mai caldă și mai consistentă cu un atît de numeros public doritor de cultură – realmente, sute de persoane. Publicul arădean, venit în număr mare în fiecare dintre cele cinci seri ale Conferințelor, ne-a impresionat. Văzîndu-i și ascultîndu-i pe arădeni am înțeles noi, bucureștenii, obișnuiți mai degrabă cu nevrozele trepidante, vanitățile stupide și superficialitatea că România temeinică și cuminte are, încă, șansele ei. Aradul a fost pentru noi aerul proaspăt pe care nu credeam că-l vom mai respira în România acestor zile. Dar acest Arad, deștept, decent, demn, cultural, sănătos, într-un cuvînt, ne a rezervat nu doar revelația unui prezent plauzibil, ci și speranța unui viitor bun. Alături de Mircea Vasilescu, reprezentînd împreună revista noastră, am avut o întîlnire de neuitat cu elevii Liceului „Moise Nicoară“ și cu profesorii lor. Inteligenți și informați, alerți spiritualicește și deja obișnuiți cu întemeierile serioase, liceenii arădeni ne-au cucerit cu totul.

Dosarul acesta este pentru noi, dilematicii bucureșteni și prietenii arădeni, un fel de album al unor amintiri de neuitat. Pentru dumneavoastră, cei care n ați fost acolo, este o punere la curent cu o mare manifestare culturală românească. Și o invitație implicită de a veni la Arad, anul viitor, la cea de-a doua ediție a Conferințelor.

Dosarul cuprinde fragmente din conferințele susținute de invitații noștri. Inevitabil, trecerea lor din versiunea orală în cea scrisă a necesitat o minimă editare.

Ilustrație de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

cub brigitte pastramă png
Brigitte Pastramă s-a întors din Dubai de urgență:„Nu dormeam noaptea de teamă (..) M-am închis în casă!”
Brigitte Pastramă a revenit, în aceste zile, în România de frica bombardamentelor din Orientul Mijlociu.
dune de nisip copaci pe marte NASA foto X jpg
NASA a publicat o fotografie cu o scenă bizară cu „copacii” de pe Marte. Care este explicația fenomenului
O imagine surprinsă de NASA pe Marte pare să arate o pădure de copaci răsărind din dunele planetei roșii.
imbatranire Alzheimer jpg
Câți ani poți trăi după dignosticul de demență?
Un diagnostic de demență nu este deloc ușor de primit. Dincolo de impactul emoțional, apare inevitabil întrebarea: Cât timp mai am de trăit? Aflarea răspunsului te poate ajuta să iei decizii mai informate pentru tine și pentru cei dragi ție.
Rachete Iran FOTO Shutterstock jpg
Iranul avea ca obiectiv atacarea capitalelor europene. Ambasadorul israelian avertizase cu privire la atacarea Bucureștiului cu rachete balistice
Iranul avea ca obiective pe termen lung atacarea cu rachete balistice a capitalelor Europei și a coastei de est a Statelor Unite ale Americii, a declarat un oficial al armatei israeliene pentru The Medialine (TML News).
Vacanță pe litoral  Sursa Freepik com jpg
Vacanță cu rușine. Cum se fac de râs românii în locuri unde sunt primiți cu brațele deschise: „M-am bucurat că localnicii nu pot înțelege”
Un concediu în Grecia, loc preferat de mulți români pentru peisajele spectaculoase și ospitalitatea localnicilor, s-a transformat într-un moment stânjenitor pentru o turistă care a asistat la o scenă revoltătoare într-o tavernă. Ceea ce ar fi trebuit să fie o seară liniștită de vacanță a fost umbrit
Atac cu drone Odesa 7 iulie FOTO PROFIMEDIA jpg
Bilanț sumbru în 24 de ore de atacuri ale Rusiei asupra Ucrainei. Zeci de civili răniți la Harkov
Cel puțin 12 civili au fost uciși și alți 69 răniți în urma atacurilor aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, au raportat luni autoritățile regionale.
Sentință Justiție Foto Lawjure com
CSM îi cere socoteală lui Nicușor Dan pentru că nu a semnat decretele de pensionare a 51 de magistrați
CSM avertizează asupra unui blocaj grav în justiție, cauzat de refuzul sau întârzierea semnării decretelor de pensionare și numire a judecătorilor de către președintele Nicușor Dan și îi trimite acestuia o scrisoare deschisă.
alimente, foto shutterstock jpg
Alimentul gras, preferat de mulți români, care a întrecut o legumă într-un clasament important. Este mai sănătos și decât sfecla
Un aliment preferat de mulți români este considerat unul dintre cele mai sănătoase din lume. O echipă de cercetători l-a clasat pe locul opt într-un top mondial, după ce a analizat peste 1.000 de alimente, și a stabilit că întrece inclusiv mazărea și frunzele de sfeclă.
titluri de stat programul tezaur jpeg
Statul se împrumută din nou de la români. Ce dobânzi sunt oferite și care sunt avantajele
Ministerul Finanțelor a lansat luni, cea de-a șaptea ediție a Programului TEZAUR din acest an, care oferã persoanelor fizice o nouã oportunitate de economisire în condiții avantajoase.