aduse cu poşta

Dan COSMA
Publicat în Dilema Veche nr. 100 din 15 Ian 2004
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Dragă Dilema veche, Întrucît zorii civilizaţiei s-au ivit în fertila cîmpie a Mesopotamiei, există unii oameni care se încăpăţînează să creadă că asfinţitul planetei tot în acea parte a lumii se va pogorî. De aici, chipurile, dimensiunea circulară a istoriei întruchipată de străvechea adversitate arabo-israeliană. Teribila teorie nu pare însă să neliniştească ţările care au de recuperat datorii însemnate de la urmaşii lui Nabucodonosor, inclusiv România, şi unde locul nostru - între noi fie vorba - se aseamănă oarecum cu cel din povestea lui Nechifor Lipan de la începutul Baltagului. Cum s-ar zice, interesele economice şi politice au prevalat asupra chestiunii religioase atît de actuală în încercatul spaţiu cu pricina. Adevărul e că sîntem prea însetaţi de viaţă ca să ne gîndim la moarte. O moarte nici măcar individuală, care mă priveşte, ci una globală, a întregii rase. Idee abstractă (dar şi ameninţare reală, dacă e să luăm în calcul avertismentele oamenilor de ştiinţă referitoare la poluarea mediului) în comparaţie cu mîngîierea caldă a soarelui sau mireasma ameţitoare a florilor de tei. Dar ce spun - în comparaţie cu stresul firesc pe care-l ai la cumpărarea unui apartament sau a unei maşini, cu nervii consumaţi pe la ghişee, cu agitaţia dinaintea nunţii fiului sau a fiicei, cu bucuria calificării Stelei în primăvara europeană sau nerăbdarea aderării la UE. Asta bineînţeles dacă, între timp, nu ne distrug diverşi asteroizi rebeli sau extratereştri mai insensibili la soarta noastră în univers... Dar tare mă tem că sfîrşitul lumii mă va prinde însurat, tot cu un salariu sub zece milioane şi rată la bancă. Oricît de bizar ar suna în contextul temei propuse, doresc să urez Dilemei vechi şi tuturor dilematicilor, tot binele din lume şi multă sănătate cu ocazia apropiatelor sărbători de iarnă. La mulţi ani! Cu stimă, Dan COSMA

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Calin Georgescu Captura Video Facebook   Calin Georgescu jpg
Ședință CNA, după declarațiile lui Călin Georgescu de la Realitatea TV, despre un posibil război cu Rusia
Emisiunea „Culisele statului paralel”, difuzată sâmbătă, pe postul Realitatea TV, la care a fost invitat telefonic Călin Georgescu, va fi analizată într-o ședință anunțată, duminică, de Consiliul Național al Audiovizualului.
dolari bani pexels jpg
Șapte milioane de dolari au fost confiscați de anchetatori de la Bogdan Peşchir, cel care a finanţat campania lui Călin Georgescu
Anchetatorii au confiscat şapte milioane de dolari de la Bogdan Peşchir, cel care a finanţat campania lui Călin Georgescu pe TikTok, după percheziţiile care au durat toată noaptea la locuinţele acestuia din Braşov.
horatiu potra jpg
Trecutul misterios al lui Horațiu Potra, mercenarul care îl păzește pe Călin Georgescu. Ce au găsit polițiștii când l-au săltat din trafic
Horațiu Potra este audiat la IPJ Prahova, după ce a fost oprit în trafic de către forțele de ordine. În mașină, polițiștii au găsit arme albe și un pistol, materiale pirotehnice și o sumă mare de bani în numerar.
romania teniis de masa jpg
fata vesela vreme craciun revelion iarna frig shutterstock 1521312542 jpg
Meteorologii au anunțat cum va fi vremea de Crăciun și Anul Nou
Vremea va fi mai caldă decât normalul perioadei pe întreg teritoriul României, în următoarele patru săptămâni.
batran doarme pexels png
Un studiu nou explică asocierea dintre somn și demență la persoanele vârstnice
Vârstnicii care se simt somnoroși în timpul activităților de zi cu zi, ar trebui să-și pună semne de întrebare.
Catedrala Mitropolitană de la Iași în timpul pelerinajului la Sfânta Parascheva 2024 Sursă Andreas Stoica
Un preot este revoltat de modul în care biserica a promovat „tâmpeniile eretice, naționalist-filetiste, pe care le bălmăjește Georgescu”
Un preot critică modul în care biserica ortodoxă lucrează cu statul român și faptul că preoții au transmis mai departe credincioșilor mesajele lui Călin Georgescu.
image png
Averea impresionantă a președintei POT. Anamaria Gavrilă a vândut un apartament cu 664.000 de euro
Preşedinta POT, Anamaria Gavrilă, a transmis, pe 1 decembrie, după exit-poll-urile care arată că Partidul Oamenilor Tineri a trecut pragul electoral că va ține în semn de recunoştinţă un post de trei zile cu apă.
pasaj beton Timisoara png
Tunel unic în România. Are zeci de metri și va fi împins pe sub liniile de cale ferată. Pentru ce va fi folosit
Lucrare inedită în România! Un tunel de beton cu o lungime de 70 de metri este în prezent în construcție în Timișoara, fiind împins pe sub 10 linii de cale ferată. Acest proiect, denumit Pasajul Solventul, este esențial pentru îmbunătățirea infrastructurii orașului.