Adaptarea prin inadaptare

Anton POPESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
image

În timpurile comuniste, reușisem să mă adaptez prin refuzul de participare. Credeam că e bine să nu fac nimic prin care să ies în evidență, stăteam în banca mea, mergeam la serviciu pentru că toată lumea trebuia să aibă un serviciu, eram un inginer mai mult decît mediocru și nici prin gînd nu-mi trecea să evoluez. Era răspunsul meu la egalizarea forțată a societății, la îndobitocirea generală. Și credeam cu tărie că acea situație nu se va schimba niciodată, că tortura comunistă va fi veșnică și voi ieși la un moment dat la pensie în aceeași stare de înșurubare în dispozițiile de sus care nu se discută și aceeași promisiune că noua socitate ne va aduce la toți, de-a valma, fericirea mult visată. N-am făcut nici un efort să mă afirm, deși anumite circumstanțe se iviseră pe parcurs. N-am avut niciodată dorința de a mă ridica deasupra celorlalți, de a comanda altora aceleași dispoziții ale organelor de partid și de stat.

Astfel că, atunci cînd a venit marea schimbare, căci, oricît am încerca să minimalizăm ce s-a întîmplat în 1989 a fost totuși atunci un cutremur teribil în conștiințele multor oameni, m-am trezit total descumpănit. Tot eșafodajul meu era dat peste cap. Intram, la 45 de ani, în altă galaxie, cea a aprecierii competențelor, cu toată cohorta de corupție generalizată și lupta inegală care, în alt fel, fusese valabilă, pe alte paliere, și în regimul comunist. Acum, dacă te sforțai, puteai să faci ceva, să devii, să parcurgi niște etape pentru a căpăta un statut social, o altă stare.

Lucram ca redactor la Editura Tehnică, în locul acela unde fusese director un viitor președinte de țară și puteam spune că eram, pentru prima oară, mulțumit, îmi plăcea munca, mă dedicam acelor manuscrise, colaboram cu autori de vază din domeniu. Dar constatam pe zi ce trece că totul cade, se prăbușește, în primul rînd ca nivel de trai. Existau deja locuri unde se cîștiga de douăzeci de ori mai mult, iar viața în acei ani ’90 era din ce în ce mai grea, inflația galopantă obligînd mii de oameni să încerce altceva sau să plece pe alte meleaguri. Și atunci mi s-a oferit o șansă, a venit la mine un prieten care înființase o editură și mi-a propus să las editura de stat și să mă alătur lui, să scoatem o altfel de carte tehnică, mai atractivă, mai diversificată. Am stat cîteva zile să mă gîndesc, am implicat și familia și, în final, am ajuns la concluzia,căpătată în anii de lucru la stat, că nu ar fi bine să mă rup brusc de acel sistem pentru că el îmi oferea o oarecare siguranță.După asta, cîțiva ani mai tîrziu, am ajuns la concluzia că eram un mare inadaptat. Am refuzat atunci oferta. Între timp amicul și-a văzut de afacerea lui, iar editura lui a ajuns în top cu cifre mari de afaceri, lansînd valori și promovînd autori tineri, neprăfuiți și netarați de perioada recent încheiată. Evident că am regretat și regret și acum, cînd am ajuns un pensionar cu o pensie amărîtă, cîștigată în urma salariilor minunscule pe care le-am avut. Dar nu asta e esențial, ci ceea ce aș fi putut face în continuare, ce aș fi reușit să realizez. Recunosc că mi-a fost teamă, că vechiul sistem mă ținea încă ancorat în acea stare de  mediocritate, de dolce far niente, că Ceaușescu încă era viu in fibra ființei mele, că eram, de fapt, un adaptat iremediabil într-un  angrenaj mort. Și, mai mult, mi-am dovedit că eram complat inadaptabil noului promovat de o societate în schimbare. Desigur, mai am și acum momente cînd oftez pentru că nu am reușit să mă adaptez noilor vremuri. Dar acestea au și ele reflexii negative, precum călcarea în picioare a celui de lîngă tine pentru vreun profit mai mult sau mai puțin însemnat, că valorile etice sînt uitate, că omul nu este nici acum apreciat după valoarea și iscusința sa, că se fură masiv, de sus pînă jos, că se intervine prin pile, cunoștințe și relații (fostul PCR) pentru a-ți asigura succesul. Și la astfel de societate trebuie să te adaptezi sau, rămînînd la vechile deprinderi, să te retragi, să nu participi, să teresemnezi. Îți rămîne, ca și pe vremea împușcatului, să te satisfacă fericiri casnice, minore, precum un mers la munte, o agapă cu prieteni vechi, o rîndunică ce zboară deasupra casei tale de la Breaza, salvarea unui copăcel din grădină,dezrădăcinat în urma unei vijelii de vară, o rundă de cumpărături la piață și așa mai departe.

Anton Popescu este inginer și redactor de carte. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
O poliţistă i-a pulverizat colegului său spray paralizant în faţă. Reacții dure: „Din păcate de asemenea mimoze și botoxate este plină poliția”
Ceea ce trebuia să fie o intervenţie obişnuită pentru a calma o situaţie conflictuală s-a sfârşit prost pentru unul dintre poliţişti, dar şi pentru imaginea instituţiei, atunci când colega sa i-a pulveriza în faţă spray paralizant.
image
O româncă a comparat prețurile la cireșe din Londra cu cele din România. „Aici e vreo 17-18 lei doar o cireașă!”
O româncă din Londra ține să îi contrazică pe conaționalii care susțin că în România se găsesc cele mai scumpe cireșe din lume și a postat și o poză cu prețul cu care se vând două cireșe într-o piață din centrul capitalei britanice.
image
Proprietarul unei case s-a făcut stăpân pe terenul orașului și a pus taxă celor care aveau nevoie de parcare
În câteva zile pe terenul de lângă Badea Cârțan din Timișoara cei care vin la piață sau la biserică vor avea noi locuri de parcare. Spațiul a fost utilizat ilegal până acum, ca parcare contra cost.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.