Adaptarea la schimbare

Lavinia HUIDAN
Publicat în Dilema Veche nr. 150 din 8 Dec 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

În alegerea temei acestui forum, am avut în vedere două considerente. Primul este legat de intrarea noastră, la 1 ianuarie 2007, în spaţiul economic şi politic european, care este o oportunitate de o valoare excepţională pentru a cîştiga pariul modernizării. Al doilea considerent a fost conferinţa cu titlul "Competitivitatea regională în contextul Agendei Lisabona", organizat de Grupul de Economie Aplicată - un grup de tineri economişti de elită, pe care mă bucur că i-am putut cunoaşte. Dezbaterea noastră are loc pornind de la raportul realizat de ei - un document de mare valoare, din care am extras, pentru întîlnirea noastră de astăzi, cîteva subiecte: sîntem pregătiţi pentru competiţie? Ce efecte ar avea lipsa de competitivitate? Există, în România, ceea ce se cheamă "patriotism economic"? Se va accentua odată cu aderarea? Ne putem aştepta la o creştere a investiţiilor şi a competitivităţii printr-un proces de relocalizare industrială? Ce politici publice sînt necesare pentru ca România să-şi optimizeze profitul rezultat din procesul de integrare? Ce rol trebuie să aibă cercetarea şi dezvoltarea în evoluţia postaderare? Cu ce costuri şi cu ce beneficii? Din raportul GEA rezultă că 1 ianuarie 2007 este un moment de excepţie, dar numai un moment. Începe un proces îndelungat, în care avem nevoie de o viziune de lungă durată şi de o strategie care să ţină seama de capacitatea României de a-şi ajusta economia la structurile europene şi, în acelaşi timp, de capacitatea societăţii noastre de adaptare la schimbare. Nu ne aşteptăm să ne contopim fără identitate în acest vast spaţiu economic şi politic. Sîntem convinşi că, pentru succesul integrării, politicile publice au o mare importanţă. Forumurile următoare, care se vor desfăşura sub genericul "România europeană", trebuie să se constituie într-o platformă de dezbatere între elitele intelectuale pentru toată problematica integrării, identificînd soluţii pe care să le promovăm pe agenda publică şi să putem influenţa, astfel, politicile publice.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

carol i in 1878 jpg
Care era orașul unde Carol I a vrut să construiască Peleșul, dar nu a reușit. Motivul ciudat din cauza căruia reședința de vară a ajuns la Sinaia
Regele Carol I a petrecut mult timp căutând locația ideală pentru reședința de vară a familiei regale, iar Sinaia nu a fost prima sa alegere. Inițial, el a explorat zone din Vrancea și alte locuri din România, dar adevărata sa fascinație era pentru ținuturile muscelene, pe care le vizitase frecvent.
gazprom conducta
De unde mai ia Europa gaze după încetarea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina. Principalele variante
Accesul la gazele naturale rusești prin teritoriul Ucrainei va înceta începând cu prima zi a anului viitor, ceea ce poate creea unele probleme de aprovizionare pentru țările UE.
viena foto pixabay jpg
„PIB-ul din București e mai mare decât cel din Viena”. Un cunoscut economist explică ce înseamnă acest lucru pentru bucureșteanul de rând
Analistul financiar Radu Georgescu explică de ce România are un PIB mai mare decât Grecia, iar Bucureștiul decât Viena. Georgescu lămurește și mitul legăturii dintre PIB și nivelul de trai al oamenilor.
vaccinare vaccin copil shutterstock 1419146978 jpg
Ce ar trebui să știi despre sezonul gripei și răcelilor
Măsuri precum spălarea frecventă a mâinilor, purtarea măștii și evitarea contactului cu alte persoane atunci când manifestăm simptome contribuie semnificativ la limitarea răspândirii virusurilor.
Denisa Răducu jpeg
Rudele Denisei Răducu rup tăcerea după 7 ani de la moartea ei despre cauza decesului: „I-a spus că acea substanță nu avea ce să caute în corpul ei”
Au trecut mai bine de șapte ani de la decesul Denisei Răducu, alias Denisa Manelista, iar noi detalii ies abia acum la iveală. Ce substanță au găsit medicii în corpul acesteia, aflați din rândurile de mai jos.
profimedia 0924899941 jpg
De ce perspectiva lui Trump asupra războiului din Ucraina îl poate costa alegerile: „90% nu-l votez din cauza politicii sale externe ridicole”
Migrația și economia se profilează drept unele dintre cele mai importante teme în campania electorală din SUA dar se prea poate ca problemele de politică exteră să decidă în cele din urmă rezultatul, se arată într-o analiză RollingStone.
Kirkorov Mihailov Baskov jpg
De ce se teme aproape jumătate din populația Republicii Moldova de UE? Uniunea Europeană înseamnă LGBT, război și imigranți
LGBT, târârea Republicii Moldova în război și tabere cu imigranți ilegali. Așa arată UE prin lentila dezinformării rusești care a luat cu asalt în ultimele luni populația din Republica Moldova. Relevantă în acest sens este piesa interpretată în română de trei artiști ruși îmbrăcați tradițional.
foto 123 rf bullying
Nepăsarea părinților naște monștri. Avertisment: Bullying-ul la grădiniță este tot mai răspândit
Potrivit un studiu Salvați Copiii, din aproximativ 600 de educatori, peste 85% au spus că în clasele lor sunt copii care au fost supuși insultelor sau comportamentului agresiv.
Donald Trump la Convenția Republicană din Milwaukee FOTO EPA EFE jpg
Fost director adjunct Secret Service: „E foarte probabilă o revoltă în America dacă Trump va câștiga alegerile”
Cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite, riscul unei revolte violente, indiferent de câștigător, e unul mare. Asta și deoarece societatea americană a devenit una foarte polarizată, iar nemulțumirile au crescut dramatic.