Acasă, în mediul virtual

Doru C─éST─éIAN
Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Acasă, în mediul virtual jpeg

Mediul virtual ne transform─â ├«n solda┼úi, ├«n lupt─âtori ai tuturor cauzelor, ├«n true believers ocazionali. ├Än mediul virtual, acolo unde ne sim┼úim tot mai acas─â dec├«t acas─â, trebuie s─â r─âspunzi repede dac─â crezi ├«n COVID-19, ├«n oculta mondial─â sau ├«n educa┼úia online. Iar credin┼úa ta e bine s─â nu fie cu lumini ┼či umbre. Educa┼úia digital─â trebuie s─â fie r─âul absolut sau paradisul pedagogiei. Nimeni nu are timp de ezit─ârile tale.

A┼ča cum ne-a luat pe nepreg─âtite, ┼čcoala online a fost ├«n prim─âvar─â un semie┼čec previzibil. Impresia general─â a fost de improviza┼úie ┼či confuzie, ┼či pe reticen┼úa multor p─ârin┼úi fa┼ú─â de educa┼úia online se bazeaz─â acum ÔÇô dup─â p─ârerea mea, absolut imprudent ÔÇô scenariile maximaliste de revenire la ┼čcoal─â ├«n septembrie. Chiar dac─â acum exist─â motive s─â credem c─â lucrurile ar putea fi mai bune: s-au f─âcut eforturi pentru formarea cadrelor didactice, de bine, de r─âu dispozitive electronice vor ajunge m─âcar la o parte dintre cei care au nevoie, exist─â deja o experien┼ú─â din care se poate ├«nv─â┼úa etc.

Dar ce anume este virtualul ┼či cum modeleaz─â ┼či influen┼úeaz─â el profund ├«nv─â┼úarea? Prea rar am v─âzut ├«ncerc─âri de a teoretiza aceast─â chestiune fundamental─â, ceea ce ar fi important chiar dac─â nu prea pare c─â am avea timp de teoretiz─âri. Istoric vorbind, virtualul este o extensie fireasc─â a mediului unei specii hipersociale ┼či curioase. Oamenii tr─âiesc printre semeni ┼či s├«nt singurele fiin┼úe care preiau ├«n comunit─â┼úile lor fiin┼úe imaginare sau disp─ârute. Oamenii pomenesc mor┼úii, vorbesc cu ei, au prieteni imaginari ┼či, la nevoie, pot estompa firesc grani┼úa dintre real ┼či imaginar. Virtualul, care nu este nici real, nici imaginar, reprezint─â, din acest punct de vedere, ├«nc─â o prelungire care diversific─â ┼či ad├«nce┼čte experien┼úa uman─â. Este un spa┼úiu multimodal, neomogen, imersiv, un spa┼úiu care te pune ├«n criz─â ┼či te someaz─â permanent s─â iei decizia bun─â, ├«n care fiecare pat─â de lumin─â duce cu sine o umbr─â corespondent─â: implicare, dar ┼či pasivitate, activism luminat, dar ┼či fanatism, cosmpolitism, dar ┼či tribalism. Din punctul meu de vedere, acestea fiind condi┼úiile, sarcina fundamental─â a pedagogiei devine aceea de a forma ┼či cultiva discern─âm├«ntul. Desigur, putem vedea numai ceea ce ne place. Avantajele (deloc pu┼úine) ale mut─ârii fie ┼či par┼úiale a proceselor educa┼úionale ├«n online sau neajunsurile, la fel de evidente. Dar noi, pedagogii, tocmai parte din acest v├«rtej polarizant nu trebuie s─â fim.

Lumile digitale s├«nt, ├«ntr-un mod f─âr─â precedent, medii disruptive, ad├«nc transformatoare. Dup─â cum am spus, ├«ntr-un anume sens, ele nu fac dec├«t s─â continue tendin┼úele inerente modernit─â┼úii: fragmentarea, ni┼čarea, colajul, instantaneul, vitezele duse la limite, la care se adaug─â angrenajele trans- ┼či cvasi-umane. Putem s─â depl├«ngem faptul c─â nativii digitali g─âsesc tot mai dificile lucrurile care ne-au format pe noi, dar nu trebuie s─â uit─âm c─â fiecare genera┼úie, de la revolu┼úia industrial─â ├«ncoace, a fost tot mai angajat─â ├«n spiritul pe care lumile virtuale ├«l exhib─â acum. Am citit mult ca adolescent, dar Tolstoi ┼či Thoman Mann erau deja ┼či pentru mine lecturi ceva prea molcome, greu prizabile, ca din alt─â lume. G─âsesc plictisitor Instagram-ul ┼či de-a dreptul obositor TikTok-ul, dar n-am avut niciodat─â r─âbdarea de a vedea p├«n─â la cap─ât 2001: o odisee spa┼úial─â. Depl├«ng dispari┼úia slow-thinking ├«n mediul supernarcisic ┼či hiperreactiv al re┼úelelor de socializare, dar nu pot s─â nu v─âd c─â, ├«n rela┼úie cu genera┼úia bunicilor mei, g├«ndirea ┼či via┼úa mea nu mai erau deloc slow. Nu, nu vreau s─â argumentez c─â nu trebuie s─â ne temem de nimic. P─âr┼úi importante din umanitatea noastr─â se pot aliena iremediabil ├«n mediul online. Tocmai pentru c─â acest pericol exist─â, pedagogii trebuie s─â-┼či reg─âseasc─â voca┼úia de p─âstr─âtori, de martori, de filosofi ai schimb─ârii.

Articolul meu ar putea p─ârea un exemplu limpede de piept─ânat c├«nd ┼úara arde. Eu cred ├«ns─â ferm c─â practica noastr─â debil─â ┼či deciziile noastre ├«n general proaste (din punct de vedere administrativ ┼či nu numai) ├«n educa┼úie se datoreaz─â ├«n bun─â parte lipsei disponibilit─â┼úii ┼či obi┼čnuin┼úei de a g├«ndi profund, de a g─âsi temeiurile ┼či principiile ad├«nci a ceea ce facem. Pe termen scurt, sigur c─â trebuie rezolvate problemele stringente: formarea profesorilor, dotarea cu dispozitive ┼či conexiuni de Internet a celor care au nevoie, ergonomia contactului necesar dintre ├«nv─â┼ú─ârea clasic─â ┼či cea digital─â. Dac─â ├«ns─â, pe termen lung, ele nu vor fi a┼čezate pe funda┼úia corect─â, ├«ntr-o construc┼úie limpede de la baz─â p├«n─â la v├«rf, nu vom avea dec├«t ├«nc─â o risip─â regretabil─â ┼či un vagabondaj steril prin de┼čertul ├«n care ne ├«nv├«rtim de at├«ta timp.

Doru C─âst─âian este profesor de filosofie ╚Öi ╚Ötiin╚Ťe socio-umane, publicist, traduc─âtor. A fost distins cu titlul de profesor MERITO 2018, ├«n cadrul unui proiect de recunoa╚Ötere a excelen╚Ťei ├«n educa╚Ťie.

Foto: wikimedia commons

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.