Abandonarea Ucrainei nu ar calma Rusia, i-ar spori apetitul

Publicat în Dilema Veche nr. 521 din 6-12 februarie 2014
Abandonarea Ucrainei nu ar calma Rusia, i ar spori apetitul jpeg

Europa şi America se confruntă în Ucraina cu opţiuni care includ haos, stagnare sau represiune din partea autorităţilor. Toate aceste scenarii sînt rele. O represiune completă în Ucraina va fi posibilă numai cu vărsare de sînge şi cu ajutorul Rusiei. Ceea ce ridică perspectiva unui război civil la frontierele Europei, un număr mare de refugiaţi, precum şi semne de întrebare privind aprovizionarea cu petrol şi gaze. Haosul intern are efecte imprevizibile în afară. Ce se întîmplă dacă Ucraina de Vest şi alte regiuni pur şi simplu refuză să recunoască autorităţile centrale de la Kiev? Atunci Europa se va confrunta cu o versiune mai mare a Transnistriei. Vom recunoaşte regiunile separatiste, atunci cînd îşi vor declara independenţa? Sau vom încerca să le dăm un ghiont pentru a reintra sub controlul regimului lui Ianucovici?

Dacă nici unul dintre scenariile radicale nu se confirmă şi va fi pur şi simplu un impas, o prelungire a situaţiei actuale, vom asista la faliment economic, devalorizarea monedei şi scăderea nivelului de trai. Centrul politic va fi sub asediul extremiştilor. Un scenariu de coşmar pentru Occident este o versiune a dezastrului care s-a desfăşurat în Siria, cu un regim autoritar intransigent care se confruntă cu o opoziţie extremistă şi fragmentată (…) Vocile de la Washington, care doresc ca America să stea departe de Ucraina, ar fi mai cinstite dacă ar spune că vor ca America să abandoneze Europa în întregime. Cu toate acestea, nu există nici cea mai mică şansă ca acest lucru să se întîmple. UE este un partener indispensabil pentru Statele Unite – în economie, comerţ şi diplomaţie. Alegerea nu este între o politică  pentru Europa, sau nu. Este o alegere între o politică înţeleaptă pentru Europa şi altele proaste.

Cea mai proeminentă politică proastă posibilă se bazează pe presupunerea că interesul naţional vital pentru Statele Unite este de a menţine relaţii bune cu Rusia (…). Dl Putin şi prietenii lui nu doresc soluţii din care toată lumea să cîştige. Le plac cele din care cîştigă numai ei. Văd concesiile ca semne de slăbiciune, nu ca semne de încredere. Rusia este o putere revizionistă, care vede soluţionarea geopolitică din 1991 ca profund nedreaptă – la fel de rea ca Tratatul de la Brest – Litovsk din 1917. Ea vrea să inverseze pierderile. Principalul obstacol este America. Acum simte slăbiciune în Washington şi este hotărîtă să o exploateze.

Prin urmare, abandonarea Ucrainei nu ar calma nervii Rusiei, dar i-ar alimenta apetitul. Georgia şi Moldova – cele două republici mici ex-sovietice care încă mai doresc să urmeze integrarea europeană – vor fi probabil următoarele ţinte ale Kremlinului, odată ce Jocurile Olimpice de la Soci se vor fi încheiat. 

(fragmente din raportul „Getting it Right on Ukraine: Realpolitik vs. Wishful Thinking“, de Edward Lucas,  Center for European Policy Analysis, Washington, 28 ianuarie 2014)

Mîntuirea biogeografică jpeg
Azi, cu gîndul la mîine
Preocuparea pentru sustenabilitate are, în tot cazul, o natură problematizantă, interogativă, deschisă, care nu poate decît să placă „omului cu dileme”.
Green office space jpg
Despre sustenabilitate, azi
Consumul sustenabil nu presupune, implicit, o renunțare la consum, ci presupune, mai degrabă, o schimbare a comportamentului consumatorilor
p 14 Uzina electrica Filaret WC jpg
Electrificarea Bucureștiului
Orașul București a fost iluminat succesiv cu: lumînări de seu, păcură, uleiuri grele, petrol și electricitate.
Construction workers raising power lines   DPLA   fd565d9aa7d12ccb81f4f2000982d48a jpg
Uzina de Lumină – o istorie de peste un secol
Drept urmare, Uzina de Lumină a continuat să funcționeze doar ocazional, în caz de avarii în sistem, pînă în 1973, cînd, după 74 ani, și-a încheiat definitiv funcționarea.
p 10 jpg
În numele generațiilor viitoare
Cum privim spre generațiile viitoare?
p 12 WC jpg
Monahismul. Sustenabilitatea perenă
Tensiunile legate de ceea ce numim acum sustenabilitate și reziliență au existat dintotdeauna, fără îndoială.
p 11 BW jpg
Sfîrșitul războiului cu natura
Tăiem păduri în timp ce aducem în țară și îngropăm sau ardem mii și mii de tone de deșeuri.
marius jpg
Ecranul vieții noastre
Era anul 1923 cînd un imigrant rus, pe nume Vladimir K. Zworykin (1888-1982), angajat al unui centru de cercetare american din Pittsburg, a patentat iconoscopul, prima cameră de televiziune electronică.
p 10 Truta WC jpg
Mica/marea istorie a TVR
Un tezaur fabulos, aș zice, o adevărată mină de aur pentru cineva care s-ar încumeta să scrie o istorie extinsă a televiziunii din România.
p 11 Preutu jpg
„Televiziunea nu trebuie concurată, trebuie folosită”
Cultul personalității liderului se resimțea și în cele două ore de program TV difuzate zilnic.
Family watching television 1958 cropped2 jpg
p 13 Negrici jpg
Ecranism și ecranoză
Din nou, patologia ecranozei. Se întrevede oare vreun leac pentru această psihoză de masă?
p 14 Ofrim jpg
Cutia cu spirite
La începuturile cinematografiei, spectatorii nu suportau să vadă prim-planuri cu fețe de oameni, cu mîini sau picioare.
p 15 Wikimedia Commons jpg
Artă cu telecomandă sau jocurile imaginii
Arta strînge în jurul ei, dar o face pe teritoriul ei, în condițiile ei. Pentru lucrarea de artă fundalul e muzeul, galeria, biserica, cerul liber; pentru televizor, e propria ta amprentă, intimă și unică.
E cool să postești jpeg
O oglindă, niște cioburi
Pe de altă parte, blamînd lipsa de valori și societatea pervertită, nu vorbim și despre o comoditate a pesimismului?
p 10 WC jpg
Pe vremea mea, valoarea n-avea număr!
Valoarea mea s-a redus deodată la impactul asupra „bateriei“ corpului unui om.
p 11 jpg
„Privatizarea” valorilor: o narațiune despre falșii campioni ai bunului-simț
Mulți cred că generația mea e anomică. Nu e adevărat, și pe noi ne ajută istoria, în felul nostru.
p 12 Ofelia Popii in Faust adevarul ro jpg
„Nu mai avem actorii de altădată.” Avem alții!
O să ajungeți la concluzia mea: nu mai avem actorii de altădată, avem alții!
Photograph of young people working inside of an office, Clarkesville, Habersham County, Georgia, 1950   DPLA   0bad432e7cd39b19c5d20e318441d7f2 004 jpeg
Despre aparenta lipsă a valorilor
Nu (prea) știm cum va arăta sistemul de valori al lumii de mîine. E însă bine de știut că va fi altfel.
p 14 WC jpg
Privește cerul!
Acolo, în cerul inimii, merită să fie rînduiți eroii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Dorințe, vocații, voințe și realități
În orice caz, una dintre concluzii ar fi și că întotdeauna e bine să fii foarte atent la ceea ce-ți dorești.
p 10 Facultatea de Drept WC jpg
Vocație
Uneori, așa e, prea tîrziu. Dar este vorba, pînă la urmă, de misterul vieții, de farmecul ei, ar zice unii, de pariul care este ea însăși, ar zice alții. E viața.
p 11 Cabana Podragu WC jpg
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare?
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? Gunoier. Trebuie să recunosc că rima cu rentier.
p 12 sus jpg
Apele care dorm. Despre conversie-reconversie profesională şi nu numai
Evident, mi-am pus ȋntrebarea ce s-ar fi ȋntîmplat cu mine, cu cariera şi destinul meu dacă rămîneam inginer.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.