Abandonarea Ucrainei nu ar calma Rusia, i-ar spori apetitul

Publicat în Dilema Veche nr. 521 din 6-12 februarie 2014
Abandonarea Ucrainei nu ar calma Rusia, i ar spori apetitul jpeg

Europa şi America se confruntă în Ucraina cu opţiuni care includ haos, stagnare sau represiune din partea autorităţilor. Toate aceste scenarii sînt rele. O represiune completă în Ucraina va fi posibilă numai cu vărsare de sînge şi cu ajutorul Rusiei. Ceea ce ridică perspectiva unui război civil la frontierele Europei, un număr mare de refugiaţi, precum şi semne de întrebare privind aprovizionarea cu petrol şi gaze. Haosul intern are efecte imprevizibile în afară. Ce se întîmplă dacă Ucraina de Vest şi alte regiuni pur şi simplu refuză să recunoască autorităţile centrale de la Kiev? Atunci Europa se va confrunta cu o versiune mai mare a Transnistriei. Vom recunoaşte regiunile separatiste, atunci cînd îşi vor declara independenţa? Sau vom încerca să le dăm un ghiont pentru a reintra sub controlul regimului lui Ianucovici?

Dacă nici unul dintre scenariile radicale nu se confirmă şi va fi pur şi simplu un impas, o prelungire a situaţiei actuale, vom asista la faliment economic, devalorizarea monedei şi scăderea nivelului de trai. Centrul politic va fi sub asediul extremiştilor. Un scenariu de coşmar pentru Occident este o versiune a dezastrului care s-a desfăşurat în Siria, cu un regim autoritar intransigent care se confruntă cu o opoziţie extremistă şi fragmentată (…) Vocile de la Washington, care doresc ca America să stea departe de Ucraina, ar fi mai cinstite dacă ar spune că vor ca America să abandoneze Europa în întregime. Cu toate acestea, nu există nici cea mai mică şansă ca acest lucru să se întîmple. UE este un partener indispensabil pentru Statele Unite – în economie, comerţ şi diplomaţie. Alegerea nu este între o politică  pentru Europa, sau nu. Este o alegere între o politică înţeleaptă pentru Europa şi altele proaste.

Cea mai proeminentă politică proastă posibilă se bazează pe presupunerea că interesul naţional vital pentru Statele Unite este de a menţine relaţii bune cu Rusia (…). Dl Putin şi prietenii lui nu doresc soluţii din care toată lumea să cîştige. Le plac cele din care cîştigă numai ei. Văd concesiile ca semne de slăbiciune, nu ca semne de încredere. Rusia este o putere revizionistă, care vede soluţionarea geopolitică din 1991 ca profund nedreaptă – la fel de rea ca Tratatul de la Brest – Litovsk din 1917. Ea vrea să inverseze pierderile. Principalul obstacol este America. Acum simte slăbiciune în Washington şi este hotărîtă să o exploateze.

Prin urmare, abandonarea Ucrainei nu ar calma nervii Rusiei, dar i-ar alimenta apetitul. Georgia şi Moldova – cele două republici mici ex-sovietice care încă mai doresc să urmeze integrarea europeană – vor fi probabil următoarele ţinte ale Kremlinului, odată ce Jocurile Olimpice de la Soci se vor fi încheiat. 

(fragmente din raportul „Getting it Right on Ukraine: Realpolitik vs. Wishful Thinking“, de Edward Lucas,  Center for European Policy Analysis, Washington, 28 ianuarie 2014)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

George Motoi Studiourile Buftea jpg
Hacker IoT FOTO Shutterstock jpg
Hackerii vânează Generația Z. Porțile de atac: obsesia tinerilor pentru Fast Fashion
Născută și crescută într-o lume în continuă evoluție tehnologică, Generația Z este cea mai familiarizată cu mediul online, recunoscută pentru fluența sa digitală și influența în stabilirea tendințelor. Încă din primii ani de viață, membrii Gen Z au contribuit la modelarea peisajului digital.
catacombe braila jpeg
Orașul din România ce ascunde porţiuni din vechile tuneluri folosite de turci, secole la rând: „Se retrăgeau și încercau să plece cu aurul”
Orașele României ascund multe secrete fascinante, de care astăzi tot mai puțini oameni își amintesc. În Brăila, de exemplu, nu veți găsi doar clădiri superbe și peisaje de vis, ci și o rețea complexă de tuneluri ce se ascunde la numai câțiva metri sub picioarele locuitorilor.
dortmund cmc x jpg
Restaurant - prieteni la masa - mancare - telefon - socializare FOTO Shutterstock
Ieșiri mai puține, așteptări mai mari. Cum s-a schimbat relația românilor cu restaurantele
Piața HoReCa a trecut printr-o mai mare instabilitate în prima jumătate din 2025 comparativ cu 2024, studiile de specialitate arătând că românii ies deja mai rar la restaurant, iar când o fac au așteptări mai mari și vor experiențe memorabile.
Delvine Relin Meringor Facebook jpg
masca de fata, foto shutterstock jpg
Fructul ce te scapă de riduri. E pline de compuși anti-îmbătrânire, precum antioxidanți și vitamina C
Dacă obiectivul tău este să scapi de riduri și totodată să ai o piele sănătoasă și radiantă, avem soluția potrivită pentru tine! Un fruct de pe piață te poate ajuta să-ți îndeplinești visul, fără să mai fii nevoit să aplici pe față chimicale sau alte substanțe nocive care pot irita pielea.
angajam
1 din 4 angajați români vrea să-și schimbe locul de muncă. Care sunt motivele
Un sfert dintre angajații români (26%) intenționează în mod serios schimbarea locului de muncă în următoarele 3 luni, potrivit unui studiu care evaluează reziliența și siguranța psihologică resimțite de angajații români în cadrul companiei pentru care lucrează.
zodii zodie horoscop istock jpg
Zodiile norocoase și protejate de Dumnezeu în iulie. Ies învingătoare din toate greutățile până la final de 2025
Luna iulie aduce o energie astrală specială, cu influențe divine pentru câteva zodii care par să fie în mod clar sub protecția destinului.