A fost sau n-a fost

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
A fost sau n a fost jpeg

Pe data de 28 noiembrie, cu ocazia sărbătorii americane de Thanksgiving Day (Ziua Recunoștinței), AmCham Romania (Camera de Comerț Româno-Americană) a organizat o dezbatere despre Revoluția din 1989 și despre cei 30 de ani de cînd România a scăpat de comunism și s-a putut orienta către lumea liberă cu valorile ei, adică spre acea parte a lumii apărate ferm de Statele Unite. La dezbatere au fost invitați actorul Ion Caramitru, participant de seamă la Revoluția din 1989, și Emil Hurezeanu care, de la microfonul postului de radio Europa Liberă, informa opinia publică românească despre ce se întîmpla cu adevărat în țară în acele zile. Moderator a fost Sever Voinescu. Redăm un fragment din discuție.

Sever Voinescu: Domnule Caramitru, știind acum tot ce s-a întîmplat în acești 30 de ani și, evident, tot ce s-a întîmplat în zilele acelea, dacă am întoarce istoria, ați face la fel?

Ion Caramitru: Categoric, numai că dacă mi-ai permite să mă întorc cu mintea de azi, ar fi cu totul altceva. Deci, dacă ar fi să se întîmple din nou, cu mintea de atunci, n-aș avea nici o ezitare. Dacă ar fi să se întîmple cu mintea mea de acum, iar toți ceilalți ar fi cu mintea de atunci (inclusiv Ion Iliescu), aș ști ce ar fi de făcut.

Sever Voinescu: Privind în urmă, ce regretați că n-ați făcut în zilele acelea?

Ion Caramitru: Am regretat că mi-au trebuit două săptămîni ca să înțeleg schema la care…

Sever Voinescu: O, Doamne, deci nu era Revoluție, era o schemă?

Ion Caramitru:  Nu, vreau să spun, schema pe care am realizat-o. Să fii acolo pe străzi, să treacă gloanțele pe lîngă tine, să fie Ceaușescu liber, să treci pe sub elicopterul lui, să te duci la Televiziune, care era păzită de securiști în civil, aflați și în Studioul 4… Dacă vă uitați acum la acele imagini, eu pot să vi-i arăt pe cei care erau securiștii Televiziunii, îmbrăcați în civil, avînd și brasarde de revoluționari și care jucau la două capete. Noi eram acolo primii sinucigași, pentru că dacă Ceaușescu se întorcea, noi eram filmați deja. Înainte să înceapă emisiunea și toate acele scene isterice în care vorbeam toți odată, speriați și în același timp fericiți că trăim acele momente, am fost filmați pe ascuns. Ni s-a spus că nu este energie pentru a deschide emisiunea și operatorii pot fi întrebați. Unul de la Timișoara care era acolo, în Studioul 4, ne-a spus că au primit ordin în căști să ne filmeze și, la un moment dat, să întoarcă aparatele cu 180 de grade ca să se vadă și cine e în spatele camerei de luat vederi. Asta pentru cazul în care Ceaușescu se întorcea. Nu s-a întors, toți acei securiști sînt acum posesori de certificate de revoluționari. Lista certificatelor este plină de foști securiști care au dovedit că au fost la Revoluție cu acele imagini, că legea asta cerea dovezi. Ei au fost acolo, aveau brasarde și au certificat. Radu Filipescu e colegul meu, el este președintele, iar eu sînt vicepreședintele celei mai inactive asociații de revoluționari din România: Asociația Revoluționarilor fără Privilegii. Am înscris-o de atunci și n-avem nici un fel de activitate, nici n-are rost să avem. Ce să mai demonstrăm? Doar că sîntem și unii care n-am vrut așa ceva. Și poate că eu aș fi fost primul care puteam să cer asta. Am fost primul care, conform celor ce s-au întîmplat, m-am apucat să deschid gura acolo. La ora aia eram numărul unu. Mulți au vrut apoi să le dau dovezi că au fost și ei acolo. Deci, cum să spun, am fost foarte tensionați cei care n-am avut alt interes decît să scăpăm de cancerul ăsta nenorocit pe care l-am trăit încă de la 7 ani.

Norocul meu a fost că am făcut o meserie care mi-a oferit o șansă de a supraviețui în sistem. Am putut să spun ce am avut de spus, cu cheie. Cine a fost pe la spectacole își aduce aminte din perioada respectivă că se crease un limbaj aparte. În dosarul meu de Securitate, cineva mă caracterizează pentru modul „dușmănos“ în care recit poezia Glossă a lui Eminescu. E cineva care se pricepea (era scris de mînă, am o copie acasă) și care analizează strofă cu strofă cum recit și spune: „Cînd ajunge la versul Nu te prinde lor tovarăș / Ce e val, ca valul trece, face o pauză lungă și semnificativă înainte de cuvîntul tovarăș, ca să-și pregătească efectul pentru versul următor“. Și chiar așa era. Era destul să pronunț așa. Deci, cu alte cuvinte, ieșirea noastră, a celor ca mine, pe stradă a fost pornită de la aceste sentimente. Revin însă la schema pe care am înțeles-o cînd, membru în Biroul Executiv al CFSN, un birou format din doar 11 oameni, din care am făcut parte, cu Iliescu, Brucan, Roman, Mazilu și alți cîțiva (despre care nu am mai auzit niciodată, erau caracuda, cum se spunea la Junimea, adică nu contau, dar făceau ca lucrurile să iasă la număr), l-am auzit pe Brucan, pus la cale de ceilalți, venind cu teoria transformării FSN-ului în partid. Era un lucru pe care nici eu, nici multă altă lume nu-l acceptaserăm. Se spusese că se creează această structură pentru a organiza alegeri libere. Se reînființaseră partidele istorice, apăruseră și alte partide noi, chiar două partide de ecologiști. Cred că populația simplă din România nici nu avea habar atunci ce înseamnă ecologism, iar partidele astea două au avut scoruri electorale foarte mari. Erau partide puse la cale. Dar Brucan a făcut teoria, la care Roman și Iliescu dădeau din cap afirmativ, transformării FSN-ului în partid. De ce? Pentru că „sîntem spuma de pe val“, pentru că „noi am făcut Revoluția“, pentru că „nu putem tocmai noi să ne retragem din prim-planul evenimentelor care vor urma“ și trebuie să fim convinși că trebuie, chiar dacă unii au spus că nu (și s-au uitat și la mine), că vom înscrie acest partid… Și acum vă reproduc mot à mot: „Va fi un urlet de fiară înjunghiată din partea partidelor istorice, dar noi vom aduce observatori străini și le închidem gura“. Fraza asta n-am s-o uit toată viața mea. Și au mai spus, și cu asta închei, că „avem nevoie de un lider care să înscrie partidul, care să fie un om curat…“. Și a făcut un portret-robot care, spunea el, nu poate să fie decît – și atunci s-au întors toți trei către mine – „domnul Caramitru“. La orice m-aș fi așteptat, dar la așa ceva, niciodată. N-am putut să am altă reacție decît un rîs de capră încondeiată. Am rîs căprește: hă, hă! Și, am zis eu, „dacă ar fi să primesc, primii care ar trebui să plece sînteți voi“. „Hă, hă!“, au zis și ei. Jur pe ce am mai scump, este absolut exact. Și în momentul ăla am înțeles toată povestea.

Emil Hurezeanu: Eu mă despart, în general, în viață de interpretările candorii excesive. Există candoare în orice interpretare unilateralistă sau exclusivistă. Bunăoară, dilema a fost sau nu revoluție ori a fost lovitură de stat este o falsă problemă. Dacă în România n-a fost revoluție, mă întreb atunci unde a fost revoluție în 1989. În RDG, unde s-au schimbat liderii pașnic și revoluțiile erau încurajate, să zic așa, înainte de străpungerea Zidului Berlinului, de șeful securității, al spionajului, fostul stalinist Markus Wolf, și de scriitorii est-germani notorii, mai degrabă apropiați Germaniei „mai bune“ care era considerată RDG-ul? Acolo a fost, în mod evident, altceva. Nemții, care sînt foarte preciși în noțiunile lor, revoluție, puci etc.,  le numesc pe astea din Cehoslovacia, Ungaria sau RDG – Refolution. F-ul vine de la reformă. În România însă, în mod evident, a fost o revoluție sîngeroasă și eroică. Atenție, sînt convins că propunerea care i s-a făcut domnului Caramitru era parte dintr-o pseudo-candoare, care nu era valabilă decît într-un perimetru foarte restrîns. Dar dacă-și închipuie cineva că transformările din Europa de Est, inclusiv din România, s-au făcut fără o pregătire globală, la nivelul metropolei comunismului care era Moscova, bineînțeles că se înșală din nou. Se înșală în același fel în care cred unii că a fost doar lovitură de stat cu oamenii Moscovei, iar copiii noștri, o mie și ceva, ar fi murit degeaba. Nu, nimeni n-a murit degeaba, a fost revoluția acestor copii, a fost o revoluție eroică, o schimbare puternică și dramatică în destinul acestei țări. Dar România nu făcea parte, cum nu face nici astăzi, dintr-o bulă complet distinctă. Făcea parte din Pactul de la Varșovia. (…)

Să fim totuși lucizi, dacă nu exista anularea doctrinei Brejnev, susținută în mod explicit prin fapte – n-au ieșit trupele sovietice în RDG, n-au ieșit nicăieri, n-au tras un singur glonț –, e greu de crezut că s-ar fi declanșat tot acest sistem. Bineînțeles că putem merge cu explicațiile istorice  și mai înainte. Dacă Statele Unite nu rămîneau campionul ferm al lumii libere, înarmîndu-se convingător, avînd cel mai mare număr de computere pe cap de locuitor, dacă n-ar fi păstrat fermitatea de a nu recunoaște anexarea statelor baltice, a Ucrainei, (…), dacă n-ar fi finanțat Europa Liberă, dacă nu și-ar fi păstrat 400.000 de soldați în Europa de Vest, atunci precis rușii n-ar fi ajuns niciodată în situația de a fi puși în întîrziere, în așa fel încît falimentul sistemului comunist, mai ales în confruntarea care conta cu adevărat, cea cu Statele Unite, să devină o asemenea pierdere istorică.

Foto: București, decembrie 1989. Sursa: adevarul.ro

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Singura specie care...
Ca în faimoasa metaforă a lui Walter Benjamin, în care angelus novus, împins de forțele progresului, zboară înainte cu spatele, privind înapoi...
p 10 YouYube jpg
p 12 WC jpg
În căutarea omului grec
Cine este „omul grec”, acela aflat la originea civilizaţiei europene?
p 13 WC jpg
Omul medieval în ipostaza îndrăgostitului
Putem privi și noi prin lentilele omului medieval? Cred că nu. Dar privirea noastră poate fi îmbogățită de acest om, născut la întîlnirea dintre realitate și ficțiune.
p 14 Hans Holbein, Ambasadorii WC jpg
Savantul umanist al Renașterii
Departe de a fi o ruptură cu tradiția și cultura Renașterii, putem vedea cum revoluția științifică se hrănește din ele.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.