A căuta să biruieşti cu vorba

Publicat în Dilema Veche nr. 700 din 20-26 iulie 2017
A căuta să biruieşti cu vorba jpeg

Sub numele cuprinzător al „certei“ – cu variantele lui pitorești, mai rar folosite sau uitate: cioandră, ciorovăială, price, sfadă, voroavă, zîzanie – se înscrie un spectru larg de împrejurări: de la hîrjoane și hărțuieli verbale cotidiene, la scandaluri în toată regula; de la rafinate, dar nu mai puțin înverșunate dispute academice, la încăierări de stradă sau războaie. Ura, violența, mînia și resentimentul fac parte și ele din bestiarul certurilor.

Ceartă, din latinescul certare, înseamnă la origini „a se lupta“ – cu arme sau cuvinte, „a căuta să biruiești pe adversar cu vorba“ (DLR). Dacă cearta dintre indivizi poate degenera în bătaie, cearta între popoare se transformă adesea în război.

Pe lîngă accepția curentă a „certei“, ca discuție aprinsă în contradictoriu, „a certa“ însemna odinioară și „a pedepsi“, „a trage la răspundere“, „a amenda“ sau „a instrui“, „a învăța pe cineva“. „Cearta“ subîntinde astfel un arc vast de nuanțe și semnificații – de la diafanul „Flori și stele, Se certau noaptea între ele.“ (V. Alecsandri) la drasticele „Pre cela ce nu ceartă Dumnezeu aicea, acolo în ceaia lume-l va certa [pedepsi]“ (Cazania lui Varlaam), „Judecătorul îl va certa [amenda] cu bani sau cu dobitoc“ (Pravila de la Tîrgoviște), și „Îmi ieșiră înainte doi sfinți îngeri, și mă certară [învățară] să nu merg mai înainte că voi pieri.“ (un manuscris din 1784)

„Ceartă“ și „cert(itudine)“ au, în latină, rădăcini comune; cearta e, în fond, o luptă de impunere a unei certitudini. Dacă în primul caz, al altercației clasice, e vorba de confruntarea reciprocă a două sau mai multe certitudini subiective și contingente, în cazul certei „punitive“ sau „didactice“ confruntarea e unidirecțională, iar certitudinea – venind din partea unei autorități (lege, divinitate) – e obiectivă, necesară, indiscutabilă.

Calitatea subiectului nu garantează calitatea certei: poți purta o discuție în contradictoriu decentă despre recolta de grîne și te poți certa ca la ușa cortului pe teme metafizice. Cearta are o economie misterioasă și imprevizibilă. Sperăm că în Dosarul de față vom reuși să lămurim cîte ceva.

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

George Simion Nicusor Dan castigatori ai primului tur, 4 mai 2025  Foto Profimedia  Inquam Photostos, jpg
Raport privind observarea alegerilor prezidențiale: Rusia a încercat din nou să influențeze scrutinul
Coaliția Vot Corect a lansat raportul preliminar de monitorizare a alegerilor prezidentiale din 4 mai, precizând printre altele că transparența finanțării rămâne limitată și că au fost interferențe ale Rusiei.
Nicușor Dan FOTO Inquam / Octav Ganea
Nicușor Dan le cere românilor să fie alături de el în turul doi. „Nu putem sta deoparte”
Candidatul independent la președinția României, Nicușor Dan, încearcă să mobilizeze electoratul de dreapta pentru votul decisiv din 18 mai.
b85e0170 2754 11f0 8c66 ebf25fc2cfef png webp
Trei bulgari condamnați pentru spionaj în favoarea Rusiei au participat la un eveniment în Parlamentul britanic
Trei bulgari condamnați în martie pentru spionaj în favoarea Rusiei au participat la un eveniment în Palatul Westminster, a descoperit o investigație BBC News. Orlin Roussev, Biser Jambazov și Katrin Ivanova au fost prezenți la un eveniment pentru a dezbate Brexit într-o sală de comisii în mai 2016.
Anmer Hall, Printul William, Kate Middleton, foto Pinterest jpg
Ce obiecte de suflet ține Kate Middleton în dormitorul regal pe care îl împarte cu Prințul William: „Așezate de o parte și de alta a patului”
Kate Middleton, Prințesă de Wales, a oferit recent detalii intime despre dormitorul pe care îl împarte cu Prințul William la Anmer Hall.
alcatraz pixabay jpg
Închisoarea faimoasă care s-ar putea redeschide. Anunțul surprinzător a fost făcut de Donald Trump
Chiar și cei dintre noi care nu am ajuns niciodată în Statele Unite au auzit despre acest loc. Penitenciarul Alcatraz este una dintre, dacă nu chiar cea mai faimoasă închisoare din întreaga lume. Iar acum, președintele Donald Trump a anunțat modernizarea și redeschiderea vechiului penitenciar.
dana budeanu vacanta0 jpg
Cu cine a votat Dana Budeanu. Cele 4 cuvinte prin care a dezvăluit alegerea pe care a făcut-o în primul tur
George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale 2025. Nicușor Dan și Crin Antonescu s-au „bătut” pentru locul doi, fiind la mică distanță unul de celălalt. În final, Nicușor Dan merge în finala prezidențială cu George Simion. 52,73%
raluca badulescu jpg
Raluca Bădulescu, luată cu asalt pe rețelele de socializare. Cum au atacat-o internauții și ce reacție a avut vedeta: „Mi-au zis mulți că ba m-am dezgropat, ba că am ieșit alaltăieri din coșciug”
Raluca Bădulescu, una dintre concurentele noului sezon Asia Express 2025, emisiune deja filmată, dar care urmează să fie difuzată, cel mai probabil, în toamna acestui an la Antena 1, a vorbit recent despre interacțiunea sa cu publicul din mediul online. Ce fel de mesaje primește vedeta.
cristina siscanu costum de baie mp4 thumbnail png
Val de critici pentru Cristina Șișcanu după o postare în costum de baie: „Vă lipsește bunul simț”
Cristina Șișcanu a fost din nou ținta comentariilor negative după ce a postat un videoclip în costum de baie din vacanța petrecută în Grecia.
natura jpg
Obiceiurile zilnice care pot îmbunătăţi sănătatea mintală. Cât de important e să petreci timpul în aer liber
Mai multe obiceiuri, de zi cu zi, pot îmbunătăţi semnificativ sănătatea mintală, conform unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Curtin din Australia.