9 personaje literare lovite de plictiseală

Publicat în Dilema Veche nr. 417 din 9-15 februarie 2012
9 personaje literare lovite de plictiseală jpeg

Mi-am dorit un inventar al personajelor literare care se plictisesc. Îmi plăcuseră listele pe care le găsisem pe bookaholic.ro, aşa că le-am rugat pe autoarele de aici să se ocupe şi de plictisiţii mei. Mi-au spus apoi că primul lucru pe care l-au făcut a fost să-şi scoată din cap plictisitorii. Şi le-a fost greu. Plictiseala e o stare serioasă, fie că vorbim de ennui-ul aristocratic, de rezistenţă la condiţiile sociale, de distanţă şi provincialism, de ignoranţă, de o atitudine superioară sau de certitudinea că nimic nu te mai poate surprinde. Dar cîte motive ale plictiselii nu pot fi în cărţi!


Alina PURCARU


Cred că oriunde e o poveste cu măcar un personaj, în viaţa lui e şi un strop de plictiseală. Poate deveni exasperant să le tot vînezi prin cărţi, în mod intenţionat, doar pentru a le fixa în insectarul plictisiţilor. Asta pentru că cele mai multe personaje nu sînt plictisite, în primul rînd – au alte priorităţi: trăiesc dileme şi aventuri, dezbat, iubesc, se înfruntă etc. –, ci doar accidental, în scurtele momente cînd lasă de-o parte partitura principală! Pot recrea în minte astfel de momente din romanele Sudului (din Faulkner şi din Carson McCullers în special), după-amieze cu o căldură care-ţi înmoaie creierii, în care şi cîinele schiaună a plictis. Sau poate doar mi le imaginez, cum îmi imaginez patriarhii lui Márquez picotind într-o siestă nesfîrşită şi prevestitoare de moarte.

Cum spuneam, nu cred să existe carte fără o scenă a plictisului, fie el banal, de bar sau de-a dreptul angoasant, aşa că pe ultima plictisită pe care o cunosc am descoperit-o în cartea pe care o citesc chiar acum – Lumina clară a zilei, de Anita Desai. Tara, aşa o cheamă, nu mai locuieşte de mult în Old Dehli-ul natal şi încremenit în uscăciunea postprandială. E soţie de diplomat, are un apartament în Washington şi îndatoriri mondene, dar iată ce trăieşte cînd, după ani, revine în vechea casă părintească:

„I se părea că monotonia şi plictiseala din copilăria şi din tinereţea sa erau depozitate în camera aceea, sub covoarele roşii, vechi şi prăfuite, în vasele de alamă umflate, printre ierburile uscate din vase, în spatele fotografiilor îngălbenite din rame ovale, totul, tot ceea ce urîse cînd era mică şi care era încă aici, ca şi cum casa ar fi fost depozitul unui muzeu provincial, plictisitor şi nevizitat de nimeni.“ 

Familiar?   


Mădălina GEORGESCU

Imbecilul plictisit nu poate fi nimeni altul decît Ignatius J. Reilly. Veţi spune că nu e chiar aşa, că, pînă la urmă, grăsanul fricos pleacă din casă, hălăduieşte pe străzi, cauzează incidente, rade mulţi burgeri şi tripează conservator preţios. Ignatius este icon-ul imbecilităţii, al mediocrităţii care nu are argumente, peroratorul laş. Este un mediocru plictisit care, în vidul lumii prin care se mişcă, se lipeşte cînd de una, cînd de alta – din inerţie. Şi o face prost, împiedicîndu-se. Aşa cum Oblomov nu se ridica din pat, Ignatius nici nu se gîndeşte să treacă mai departe de limitele ştiute ale oraşului. A ieşi din sfera preafamiliarităţii lui nu poate fi decît îngrozitor. Aşadar mestecă ce poate şi trece mai departe în căutarea a nu se ştie ce.

Superficialul plictisit. Maestrul superficialilor contemporani care se cam plictisesc şi aproape că numai pentru asta îţi devin simpatici este Hornby. După Totul despre băieţi, de cîte ori s-a întîmplat să aud vreun şlagăr de Crăciun, mi-a adus aminte de Will Freeman, tipul trecut de prima tinereţe care nu a trebuit să muncească o zi în viaţa lui. La cei 36 de ani lipsiţi de întîmplări majore, contul lui Will e alimentat constant de drepturile de autor ale tatălui – autorul şlagărului „Santa Super Sleigh“. Ce face bărbatul nostru imatur de dimineaţa pînă seara? Se uită la televizor, mai pune o muzică, mai fumează şi se mai gîndeşte la cum să mai agaţe cîte o tipă de companie. Mister Freeman e avatarul tuturor bărbaţilor imaturi care nu prea ştiu ce li se întîmplă şi preferă să se retragă comod pe canapea: no strings attached. Totuşi, plictisitul Will iese din amorţeală în urma unei tentative de agăţare a mamelor singure, la întîlnirile clubului lor.

Plictisitul cool. Sigur v-aţi mai întîlnit cu personajul urban, nici hipster, nici cult, celui care îi pute şi underground-ul, şi opera. A fost locul comun al douămiiştilor, dezorientatul care la fiecare fum expirat trage şi un „s-a mai făcut“. Dar nu, el nu se retrage pe canapeaua proprie. Berea se bea în zgomot, filozofiile se conturează după ce ai amestecat-o cu alte substanţe, direcţia lipseşte, plictiseala rămîne. Unde a înjurat & tripat azi, revine şi mîine. Georgianul Zaza Burciuladze îi face un portret cît se poate de complet în Kafka Instant. Pe filieră Erofeev, psihopatul plictisit care, atunci cînd se dădea jos din pat începea delirul cu o votcă şi cel mai probabil o înjurătură, Burciuladze se duce şi în Kafka, în absurdul şters cotidian.  


Cristina FOARFĂ

Dar ce plictiseală provincială pe doamna Bovary! În cuşca ei burgheză, cu o viaţă căreia aparent nu-i lipsesc lucruri esenţiale, dar cu o monotonie ce cuprinde tot, tot, cu privirea înecată de plictiseală, Emma îşi doreşte ca existenţa ei să capete alt ritm.

„Viaţa ei era rece ca un pod de casă cu lucarna spre nord, iar plictiseala, păianjen tăcut, îşi ţesea pînza în umbra tuturor cotloanelor inimii sale.“

Lady Dedlock se plictiseşte de moarte. Pentru o doamnă ca ea, plictiseala este o chestiune de stil şi distincţie, aristocratică, în perfectă concordanţă cu starea materială, poziţia în societate şi, de ce nu, şarmul personal. Doamna din Casa Umbrelor de Dickens este influenţată în mare măsură de exterior, plictiseala ei e interiorizată şi rezumă un fel propriu de-a vedea lucrurile. Se distanţează de ceea ce o înconjoară, dar plictisul ăsta arată şi o anumită disperare, o lipsă de sens. O plictiseşte totul, dar, mai ales, e plictisită de ea însăşi.   


Laura SANDU

Bietul Joachim Ziemssen! „Sejurul“ lui la sanatoriul pentru tuberculoşi din Davos se prelungeşte fără milă, la fiecare consult, cu alte cîteva luni. Pentru că ce înseamnă jumătăţile de an sau chiar anul încheiat, acolo sus, pe Muntele vrăjit? Spiritul loial şi activ al lui Joachim e ţintuit, iar plictiseala lui e una iritată. E plictiseala bolnavului care nu se va obişnui vreodată cu „statutul“ de bolnav, care se simte nenorocit şi prizonier. Doar Marusia, cea cu batista mirosind a portocale, îl mai scoate pe Joachim din rutina înnebunitoare de la Davos.

Ilia Ilici Oblomov stă întins pe canapea, cu ochii închişi. De dormit, nu doarme; face ce ştie el mai bine: visează. Viaţa lui de adult e obositoare, atît de obositoare... Fadă, goală şi presantă. Sînt aici lucruri (şi oameni) care-l hăituiesc, de care n-are nici un chef şi de care alege să fugă, închizînd ochii şi întorcîndu-se la moşia copilăriei lui. Plictiseala pe care o trăieşte e cea a omului pentru care prezentul e o gaură oarbă, fără nici un potenţial; pentru că potenţialul a fost înghiţit complet de trecut.

Ca un copil singur, într-o curte prăfuită şi într-o după-amiază de vară, Don Quijote intuieşte exact distanţa dintre ce crede el că merită să trăiască şi conţinutul real al vieţii lui. Şi se hotărăşte să lichideze distanţa asta. Don Quijote experimentează plictiseala constructivă, care-ţi dă încredere şi curaj şi care-ţi activează rotiţele minţii. Plictiseala care ne făcea pe toţi, în copilărie, „să inventăm“.  

Foto: V. Eftenie

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
„Nu ne mai facem bine”
Și eu am propria mea curiozitate, așa că încerc să aflu ce s-a schimbat aici, din perspectiva lor, este una dintre principalele teme de discuție.
p 10 jpg
România era țara mea bună, dar vitregă
Astăzi consider că România e țara în care mă pot întoarce cînd doresc, e „cartierul vecin”.
Palatul Culturii Iasi   Aerial jpg
Iași, mon amour contrarié
Iașiul îmi pare un cameleon. Apar întruna terase noi și e tonifiant. Vara asta am mîncat într-un gastrobar cu specific andaluz, cu o veselă aleasă cu gust, cu prețuri rezonabile și porții mărișoare.
640px Parliament 704254 jpg
Stai, cum adică avem o imagine bunicică la Bruxelles?!
Dar cum adică „nu creăm probleme” la Bruxelles, dacă în România sînt atîtea probleme? E simplu, grijile Bruxelles-ului sînt altele decît ale noastre.
p 12 WC jpg
Cum văd eu România? După 15 ani și de la 3.500 de kilometri distanță?
În cele cîteva limbi de circulație pe care le înțeleg, nu găsesc un sinonim în valoare absolută al cuvîntului „omenie”. Poate în el rezidă, totuși, logica speranței.
Bjc cv cs foto 089 jpg
Secretul stă la primărie
În România, m-am ocupat, vrînd-nevrînd, cu colecționarea de faze și impresii, să le spun ilustrate.
p 13 sus jpg
Cînd trăiești între aici și acolo
Am început, timid, să ies în afara granițelor, întrebîndu-mă deseori cum ar fi viața mea în altă parte, în momentul în care nimic nu mă mai reținea în România.
Page 428 Captured Romanians transported away (12239755986) jpg
Trei neîntoarceri
România are acum un chip ponosit, în tușe de gri și negru. Dar e OK pentru că e o Românie exterioară, din afara ta, e un context din care ai scăpat. High five.
Romania Parliament at night jpg
Sedarea românilor
n reacție, nu puțini români refuză calmarea și emigrează, seduși de melodia sirenelor potrivit cărora „în România, asta e!”, totul a „rămas la fel”.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce rol mai au valorile?
Am aflat că valorile sînt cele care ne dau un sens, iar acest lucru ne face să fim perseverenți și să depășim obstacolele.
p 10 sus jpg
Dihotomia fapte/valori a fost greşit înţeleasă
Valorile sînt ingredientele indispensabile ale realităţii sociale.
Elevi jpg
StateLibQld 2 198959 Planting a tree for Arbor Day at Ban Ban Springs State School, 1920 jpg
Tot ceea ce vreau să fiu
„Prietenia înseamnă să împarți punga de chips-uri cu celălalt.”
p 12 sus jpg
Mesajul corect
Într-o clinică de toxicomani e barometrul cel mai fidel al suferinței unei societăți.
640px Islamic   Garden Scene   1987 360 4   Art Institute of Chicago jpg
Valori, virtuți, viață în islam
Societățile musulmane sînt puternic condiționate de tradiții.
Social Media and Technology jpg
Social media și tribalizarea valorică
Viața noastră socială nu arată întotdeauna precum fluxul nostru de pe rețelele sociale.

Adevarul.ro

Lucrările pe Valea Oltului la structura DN7 în Sibiu Foto DRDP Brașov jpg
Alternative pentru șoferii prinși în capcana lucrărilor de pe Valea Oltului și A1 Sibiu-Pitești VIDEO
De multe luni, din cauza lucrărilor începute în mai multe puncte pe DN7 / E 81 - Valea Oltului, dar și pe A1 Sibiu – Pitești, traficul rutier pentru trei județe este sufocat de ambuteiajele din Sibiu.
Mutaţii coronavirus FOTO SHUTTERSTOCK
Judeţele care au înregistrat, vineri, cele mai multe infectări cu SARS-CoV-2
Municipiul Bucureşti se află, vineri, pe primul loc în topul negativ al judeţelor cu cele mai multe cazuri noi de infectări cu noul coronavirus.
Joe Biden FOTO Profimedia
Biden: SUA nu vor accepta „niciodată, niciodată” revendicările ruse în Ucraina VIDEO
„Aşa-zisele referendumuri au fost o parodie, o parodie absolută. Rezultatele au fost orchestrate la Moscova”, a declarat preşedintele american Joe Biden, salutând „sacrificiul” ucrainenilor de „a-şi salva poporul”.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.