7 motivaționale

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
7 motivaționale jpeg

Ce-am învățat în cele două luni și jumătate de izolare? Fiecare dintre noi și-a dezvoltat propriile strategii de supraviețuire. Iată cîteva lecții personale. Și șapte îndemnuri „motivaționale”.

 În izolare, timpul trece mai repede. Telemunca durează mai mult. Depinzi, inevitabil, de alții, dificultatea de a comunica direct cu echipa complică și mai mult unele sarcini altminteri banale, termenele pentru anumite lucrări se prelungesc nefiresc. Muncești mai mult pentru lucruri simple, care nu puneau probleme. E important să ne menținem, totuși, un program echilibrat. Și să nu prelungim pe termen indefinit programul de lucru.

 Pentru cei care nu (mai) muncesc, timpul trece încet. Cel mai greu e să dea zilei un sens. Sarcinile cotidiene pot servi drept repere. Igiena zilnică, gimnastica de înviorare, pregătirea meselor, programul de informare și de divertisment… Dacă e prea puțin, poți să te apuci de ceea ce tot amîni constant: ordine prin sertare, trierea hainelor, defragmentarea hard-discului etc.

 Mănîncă bine! Mîncarea bună nu costă, neapărat, mai mult. Nu-ți trebuie mare lucru ca să gătești decent. Acum ai timp mai mult, deci poți în sfîrșit să te apuci de rețetele pe care le-ai văzut la Paprika TV. Nu risipi aiurea mîncarea. Nu arunca resturile: și acestea pot fi (re)folosite creativ.

 Criza asta a venit la început de an cînd, probabil, mulți dintre noi eram încă sub influența angajamentelor pe care ni le-am luat. Eu, unul, nu mi-am făcut mari promisiuni. Chestia cu viața sănătoasă e o „rezoluție” permanentă, dar niciodată respectată. Odată cu restricțiile și cu destabilizarea vieții, am abandonat pînă și gîndul că ar trebui schimbat ceva. În pandemie nu e momentul pentru cure de dezintoxicare, pentru regimuri keto ori pentru alte diete. Și: nu renunța la vicii! Nu e momentul potrivit. Păstrează-ți tabieturile, cultivă-ți micile plăceri și, mai ales, nu te simți vinovat pentru asta.

 Nu am sperat, în pandemie, că spectacolul televizual va fi mai bun ca înaintea ei. M-am temut – și, din păcate, s-a dovedit că am dreptate – că televiziunile de știri vor deveni principalele promotoare ale panicii. Și asta, sub aparența grijii pentru opinia publică. Așa că am limitat expunerea. Soluția e simplă: evită bulimia informațională. Nu lăsa televizorul să-ți coordoneze toată ziua. Ține-l închis! Uită-te cel mult la știrile de seară. Și începe-ți dimineața citind presa de calitate. (Ah, n-ai făcut nimic dacă înlocuiești televizorul cu ecranul computerului. Există viață și offline.)

 Cel mai mult mi-a lipsit mersul la teatru, la cinema, la concerte și la cafenea. Toate sînt instituții indispensabile. Pentru primele trei există o alternativă aproape satisfăcătoare, dar nici pe departe ideală în online. Numeroase platforme au transmis spectacole, muzici și filme – cît să-mi pot alcătui un program (pe cît posibil, regulat) de divertisment de calitate. Dar nu te obișnui cu gratuitatea! E o capcană. Gîndește-te că o să vrei să mai mergi la teatru ori la cinema și după pandemie. Deci: abonează-te la platforme pay-per-view sau fă o donație, cît de mică, teatrelor independente care pun acum online spectacole cu acces gratuit.

 În lipsa exercițiului fizic e greu să speri la un somn bun. Sfatul unui psiholog, oferit într-o cu totul altă ocazie, fără nici o legătură cu pandemia: gîndește-te, înainte de culcare, la ce ți s-a întîmplat bine în ziua respectivă. E un exercițiu care, parțial, funcționează. Și încă ceva: nu-ți crea iluzii. Cine n-are iluzii nu poate fi deziluzionat. Somn ușor!

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Omul sfințește locul?
Un loc banal, dar cu oameni calzi, primitori, devine în memorie un loc minunat, la fel cum un loc unde am avut experiențe proaste legate de oamenii de acolo se poate transforma într-un loc detestabil. Totuși, ce înseamnă pînă la urmă spiritul locului?
p 10 sus Martin Heidegger jpg
Locul mîndru, locul relevat, locul primit de la primărie
În arhitectură locul construirii este parte în diferite ecuații de ordine; de la căsuța din Pădurea Neagră la templu, de pildă, la Martin Heidegger, considerat inspiratorul unei întregi direcții din arhitectura contemporană.
p 11 Casa lui Marguerite Duras la Neauphle jpg
Turism ficțional
Oamenii dragi care nu mai sînt devin și ei niște personaje ficționale, ca și locurile în care i-am însoțit.
Oprirea, s  Mandrestii Noi, r n Sangerei, Republica Moldova Bus stop, Mandrestii Noi Village, Sangerei District, Republic of Moldova (50098746828) jpg
O capsulă a viitorului
Dar dacă nu am apucat să cunosc o altă Moldovă decît pe cea din copilăria mea și dacă Moldova copilăriei mele e dată uitării, nu e cumva Moldova din mine un fel de capsulă a timpului?
p 12 sus jpg
Pe teren
Așadar, uneori, locul despre care scrii e vedeta, dar – de cele mai multe ori – locul nu poate fi separat de oameni, de poveștile lor, de viața lor. Se influențează reciproc.
p 13 jpg
Tango
Tangoul a fost și opera exilaților. Iar eu de oamenii aceia mă simt legat mai mult decît de oricare alții, chiar dacă nu am fost niciodată nici în Argentina, nici în Uruguay și încă îmi caut curajul să-mi împlinesc destinul de a merge acolo chiar la căderea cortinei.
Sozopol view jpg
Cum ne-am petrecut vacanța de vară – fragmente de jurnal –
Pînă la Histria nu sîntem cruțați aproape deloc, drumul e dur, pietre mici și ascuțite supun pneurile unui atac permanent, dar, cum-necum, reușim să ajungem.
p 14 jpg
Ghid practic: cum să ajungi acasă
Pariul scrisului a apărut de-abia cînd mi-am zis că e cazul să mă implic cu orașul în care m-am născut.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Nu mai citiți nimic!
Noua lege a Educației face cititul opțional, un prim pas înainte de a scoate cu totul educația din școală. În locul reformei, s-a ales abandonul.
3251104421 3a5f60ad8c k jpg
„Porții mici și gustoase”
Oamenii vor continua să citească, dar acea lume veche a dispărut. Hîrtia – dispare. Știrile – dispar.
CeMaFac ro, #TuCeFaciAcum?, taxiuri gratuite jpeg
Ce citesc tinerii adulți între BookTok și wattpad
Știm ce se citește, ce se caută, ce așteptări au și ne-am însușit și un limbaj specific.
p 1 jpg
Liste alternative
Mulți citesc literatura străină în original, în special în limba engleză, chiar și atunci cînd au la dispoziție traducerile românești.
p 12 jpg
Alfabetul imaginilor pentru cultura din spatele blocului
Sînt picături într-un ocean, sticle cu răvașe aruncate-n mare.
p 13 jpg
Gîndirea critică morală și alte fantezii de deșteptat copiii
Cum educăm, cum ne autoeducăm și cum ne lăsăm astăzi educați pentru a ne forma abilitățile morale de mîine?
p 14 jpg
Lecturi alternative din romanul românesc modern
Care ar trebui să fie scopul acestor lecturi formatoare? Să creeze oameni care să funcționeze moral?
Mîntuirea biogeografică jpeg
În capul mesei și în băncile dintîi
Ambiția pare să fie una dintre cele mai dilematice și contrariante trăsături de caracter.
p 10 sus jpg
Jocuri şi poturi ale ambiţiei
Ambiţia devine o poftă de mărire şi faimă pe care nimic nu ar putea-o vreodată ostoi.
Silk route jpg
Ambîț strategic Made in China
Supremația Chinei este pe cît de „inevitabilă“, pe atît de „naturală“.
p 12 jpg
De-a dreapta și de-a stînga ambiției: a plăcea oamenilor sau lui Dumnezeu?
Adevăratul creștin este un străin pentru această lume, adevărata lui țintă fiind viața cerească.
p 10 jos jpg
Scurte considerații psihologice despre ambiția la români
Ambiția nu este pozitivă (bună/funcțională) sau negativă (rea/disfuncțională).
p 1 jpg
Radio Itsy-Ambitsy
„Dacă eu n-am putut, măcar tu să poţi. Răzbună-mă, copile, şi o să fiu fericit. O să pot închide ochii cu inima împăcată.”
p 14 WC jpg
Ieșirea din „Machu Kitschu” / (Supra-)realism socialist
Replica din Bucureşti, realizată în 1951, deşi se aseamănă izbitor ca planimetrie şi tipologie a decoraţiei cu cele de la Moscova, este semnificativ mai joasă decît acestea.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 Ion D  Sirbu jpg
Amicul Dexter & amicul Sinister
Văd în Ion D. Sîrbu un fel de „ambasador” necesar acelora dintre noi care au obosit să tot empatizeze cu colaboratorii Securității.

Adevarul.ro

image
Românii, la fel de „atenţi” cu mediul ca francezii în urmă cu 30 de ani. Cum se comportă acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chiştoacele pe plajă, PET-urile în ape şi se comportau exact ca românii în anul 2022. Între timp, lucrurile s-au schimbat radical în Franţa
image
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.
image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.