7 motivaționale

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
7 motivaționale jpeg

Ce-am învățat în cele două luni și jumătate de izolare? Fiecare dintre noi și-a dezvoltat propriile strategii de supraviețuire. Iată cîteva lecții personale. Și șapte îndemnuri „motivaționale”.

 În izolare, timpul trece mai repede. Telemunca durează mai mult. Depinzi, inevitabil, de alții, dificultatea de a comunica direct cu echipa complică și mai mult unele sarcini altminteri banale, termenele pentru anumite lucrări se prelungesc nefiresc. Muncești mai mult pentru lucruri simple, care nu puneau probleme. E important să ne menținem, totuși, un program echilibrat. Și să nu prelungim pe termen indefinit programul de lucru.

 Pentru cei care nu (mai) muncesc, timpul trece încet. Cel mai greu e să dea zilei un sens. Sarcinile cotidiene pot servi drept repere. Igiena zilnică, gimnastica de înviorare, pregătirea meselor, programul de informare și de divertisment… Dacă e prea puțin, poți să te apuci de ceea ce tot amîni constant: ordine prin sertare, trierea hainelor, defragmentarea hard-discului etc.

 Mănîncă bine! Mîncarea bună nu costă, neapărat, mai mult. Nu-ți trebuie mare lucru ca să gătești decent. Acum ai timp mai mult, deci poți în sfîrșit să te apuci de rețetele pe care le-ai văzut la Paprika TV. Nu risipi aiurea mîncarea. Nu arunca resturile: și acestea pot fi (re)folosite creativ.

 Criza asta a venit la început de an cînd, probabil, mulți dintre noi eram încă sub influența angajamentelor pe care ni le-am luat. Eu, unul, nu mi-am făcut mari promisiuni. Chestia cu viața sănătoasă e o „rezoluție” permanentă, dar niciodată respectată. Odată cu restricțiile și cu destabilizarea vieții, am abandonat pînă și gîndul că ar trebui schimbat ceva. În pandemie nu e momentul pentru cure de dezintoxicare, pentru regimuri keto ori pentru alte diete. Și: nu renunța la vicii! Nu e momentul potrivit. Păstrează-ți tabieturile, cultivă-ți micile plăceri și, mai ales, nu te simți vinovat pentru asta.

 Nu am sperat, în pandemie, că spectacolul televizual va fi mai bun ca înaintea ei. M-am temut – și, din păcate, s-a dovedit că am dreptate – că televiziunile de știri vor deveni principalele promotoare ale panicii. Și asta, sub aparența grijii pentru opinia publică. Așa că am limitat expunerea. Soluția e simplă: evită bulimia informațională. Nu lăsa televizorul să-ți coordoneze toată ziua. Ține-l închis! Uită-te cel mult la știrile de seară. Și începe-ți dimineața citind presa de calitate. (Ah, n-ai făcut nimic dacă înlocuiești televizorul cu ecranul computerului. Există viață și offline.)

 Cel mai mult mi-a lipsit mersul la teatru, la cinema, la concerte și la cafenea. Toate sînt instituții indispensabile. Pentru primele trei există o alternativă aproape satisfăcătoare, dar nici pe departe ideală în online. Numeroase platforme au transmis spectacole, muzici și filme – cît să-mi pot alcătui un program (pe cît posibil, regulat) de divertisment de calitate. Dar nu te obișnui cu gratuitatea! E o capcană. Gîndește-te că o să vrei să mai mergi la teatru ori la cinema și după pandemie. Deci: abonează-te la platforme pay-per-view sau fă o donație, cît de mică, teatrelor independente care pun acum online spectacole cu acces gratuit.

 În lipsa exercițiului fizic e greu să speri la un somn bun. Sfatul unui psiholog, oferit într-o cu totul altă ocazie, fără nici o legătură cu pandemia: gîndește-te, înainte de culcare, la ce ți s-a întîmplat bine în ziua respectivă. E un exercițiu care, parțial, funcționează. Și încă ceva: nu-ți crea iluzii. Cine n-are iluzii nu poate fi deziluzionat. Somn ușor!

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

toaleta publica pixabay jpg
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.
Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as
luna 800x450 jpg
Oamenii de știință propun o nouă teorie șocantă pentru originea Lunii. Populara „teorie a coliziunii” ar fi greșită
Oamenii de știință s-au confruntat cu misterul originii lunii de sute de ani. Un nou studiu sugerează că așa-numită teorie a „coliziunii” poate să nu fie cea corectă.
image png
Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu pentru a-și recupera copiii: „Vă implor să luați măsuri urgente”
Adriana Bahmuţeanu i-a transmis un mesaj premierului Marcel Ciolacu, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente cu privire la situația copiilor săi. Fosta moderatoare TV a cerut și emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să stabilească că este unicul reprezentant al celor doi minori.
mircea lucescu jpg
banner divorț png