50 de clişee alb pe negru

Publicat în Dilema Veche nr. 621 din 14-20 ianuarie 2016
Cărţi fără librării, piaţă fără cititori jpeg

Iată Fifty Shades of Grey rezumat pentru adulţi:

     Ea e liceană, el deţine un imperiu corporatist la doar 27 de ani.

     Se cunosc la un interviu, ea are emoţii şi îşi muşcă buza de jos; se despart privindu-se intens în ochi în timp ce uşile liftului se închid.

     El o scoate la o cafea, îi face cadou un laptop, o plimbă cu elicopterul (camera filmează oraşul Seattle la apus), o salvează cînd e să dea o bicicletă peste ea - îi  spune, totuşi, să stea departe de el. 

     Ea nu stă, îşi muşcă buza de jos, el îi spune: „Gusturile mele sînt unice, tu nu poţi înţelege”, ea îi cere: „Iluminează-mă, te rog!”, el îi arată camera cu unelte sado-maso, îi zice: „Deci eu sînt Dominator, iar tu vei fi Dominata mea” şi îi înmînează un contract de confidenţialitate. Ea îşi muşcă buza de jos.

     El îi spune: „Să ştii că eu nu fac dragoste, eu fut” (sau "regulez", conform subtitrării), o trînteşte pe pat, îi leagă mîinile cu cravata lui gri scumpă, îi umezeşte buzele cu vin, îi plimbă un cub de gheaţă peste sîni, o dezvirginează cu prezervativ (camera filmează sînii ei, spatele lui în oglindă, gleznele ei frecîndu-se de cearşaf). Postcoital, el cîntă la pian un cîntec trist.

     Ea citeşte contractul cu atenţie, după care îi spune: „Fără 

 şi fără să fiu legată cu bandă adezivă, doar cu sfoară”, îşi muşcă buza de jos, el înghite în sec.

El îi spune: „Mie nu-mi place să fiu atins şi nu dorm cu nimeni", ea îl întreabă: „Dar de ce vrei să-mi faci rău?”, el îi spune: „Aşa sînt eu. Dar o să-ţi facă plăcere, ai să vezi, ai încredere în mine!”, îi face cadou o maşină roşie, ea îşi muşcă buza de jos, se sărută în lift, o plimbă cu avionul (vedere aeriană frumoasă).

     El o duce în camera sado-maso, o leagă, o mîngîie puţin cu biciul, după care îi dă şase lovituri peste fund, pe care ea le numără pentru că aşa i-a spus el (camera filmează faţa lui asudată şi faţa ei înlăcrimată).

     Ea plînge şi îi spune: „Totuşi, de ce îţi place să-mi faci rău?”, el îi spune: „Am fost abuzat în copilărie. Dar nu-ţi pot spune mai mult, e prea greu”. El cîntă la pian un cîntec trist.

     Ea zice: „De ce cînţi numai cîntece triste?”, el tace; ea îi zice: „M-am îndrăgostit de tine. De ce nu mă laşi să te ating, de ce nu dormi cu mine, de ce?”, el îi răspunde: „Ţi-am spus că eu nu fac lucruri romantice din astea. Aşa sînt eu.”

     Se despart privindu-se îndureraţi în ochi în timp ce uşile liftului se închid.

este atît de pudic, încît zici că e o producţie Hallmark (orice videoclip pop conţine mai multe imagini cu tentă sexuală); prin urmare, bunicii şi-ar putea duce nepoţeii la acest film care ar putea fi difuzat chiar în şcoli pentru latura sa educativă: ea e virgină, el foloseşte prezervativ, o sfătuieşte să mănînce sănătos şi îi interzice alcoolul, amîndoi au relaţii bune cu familia, el se îmbracă elegant. Ar mai fi cele două referinţe, una la Tess d`Urbervilles, cealaltă la Calder Willingham.

 este atît de rău jucat (actorul care îl joacă pe Grey zici că e simulare pe computer), atît de plin de clişee şi de ridicol, încît abia asta îl apropie de pornografie, dar una specială, care ar trebui interzisă celor peste 12 ani. Prin lipsă de imaginaţie şi plictiseală este un afront adus tuturor celor care au făcut sex măcar o dată-n viaţa lor (nici măcar o scenă de sex oral?).

pe o scară de la 1 la 10, i-aş dat nota 0,2 (pentru cele cîteva replici involuntar comice; la un moment dat mama ei o întreabă: „Am auzit că ai un iubit. Sper că te face fericită”.)

Recomandare de filme adevărate pe acelaşi subiect

de Mike Nichols,

de Lars von Trier şi 

 de Steven Shainberg.

Pagina de autor a lui Marius Chivu aici.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
România, determinare, în loc de hăhăieli și fițe: explicația succesului cu Ucraina și demontarea unei idei ridicole
România s-a calificat, în premieră, la turneul final Billie Jean King Cup. Rezultatul se datorează cuplului Ana Bogdan – Jaqueline Cristian. Cele două au acceptat mereu convocarea și, inclusiv când au pierdut, au dat totul pe teren. Ceea ce nu se poate spune despre multe alte jucătoare.
image
Ursul care a ajuns la doi pași de București, căutat în continuare de jandarmi. De ce animalele sălbatice își părăsesc habitatul
Un pui de urs care a ajuns sâmbătă la doi pași de București era căutat aseară de jandarmi. Animalul sălbatic a fost văzut sâmbătă în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs, să nu se fotografieze cu el.
image
Coperta albumului „Cantafabule” al trupei Phoenix, reconstituită de autor. De ce a fost supusă cenzurii comuniste VIDEO
Primul dublu-album scos în România a aparținut trupei Phoenix și se numește „Cantafabule”. A fost scos în urmă cu 49 de ani, însă creația artiștilor pentru copertă nu a trecut de cenzura vremii.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.