4 case x 4 mașini

Sorin GHERGUȚ
Publicat în Dilema Veche nr. 950 din 23 – 29 iunie 2022
image

I’m gonna find another island

Get the fuck out of here

(Placebo)

I want to live in Los Angeles

Not the one in Los Angeles

No, not the one in South California

They got one in South Patagonia

(Black Francis, Los Angeles)

Vreau să știu cum e să stai

Într-un loc în care nu vrei să stai.

(Ion Buzu, Realist și egal)

Ca tot omul cu idealuri locative neîmplinite și (ca atare) jucător la Loto 6/49, am trăit o vreme un mal de choix întrebîndu-mă unde mi-aș lua o casă dacă aș avea cu ce. Răspunsul era influențat de traseele recente – e.g., ajuns în Cotroceni, îmi ziceam „ăsta-i locul”, ca ulterior, cu treabă în nordul/estul/centrul orașului, să-mi spun „și totuși Floreasca/Vatra Luminoasă/Armenească” etc. N-am ajuns la o opțiune stabilă durabil, dar s-a cristalizat un Top 4, cu locul unu ocupat prin rotație (schimbat de regulă la cîteva săptămîni), plus două-trei rezerve titularizate incidental. La un moment dat mi-am dat seama că-mi pot împarți viața în perioade recurente inclusiv în funcție de zona în care, să-mi permit, aș alege atunci să stau, cam așa cum anul se împarte în anotimpuri (în pendularea mea mentală între cartiere neexistînd însă o ordine imuabilă).

Chestiunea imobiliară lămurită, rămînea problema mobilității. Cu ce marcă, respectiv model? Ca mulți băieți de toate vîrstele, am nutrit, o perioadă, un interes pronunțat pentru autoturisme. Prima dragoste în materie a fost o mașinuță de fier cu uși care se deschideau, BMW, verde metalizat. Nu i-am rămas fidel firmei bavareze (nuanței mai degrabă da: bicicleta pe care mi-am cumpărat-o peste cîteva decenii avea o cromatică asemănătoare), dar nici n-aș exclude măcar o escapadă, ivită să fie ocazia. Scurtînd povestea, am observat că și în privința asta se manifestă un fenomen similar cu ce descriam, un paragraf mai devreme, legat de locuire: mașina pe care mi-aș fi luat-o putea funcționa drept criteriu de delimitare a unor intervale (micro)biografice. Ca să nu fiu bănuit de product placement, precizez că brand-urile pe care le pomenesc în continuare au valoare ilustrativă (nu sînt neapărat ce-mi doream). Aveam, așadar, săptămîni Citroën, săptămîni Seat (gen) ș.a.m.d. – cu un Top 4 emergent și aici, plus alte două-trei aspirante. Între calendarul năzuințelor privind vehiculele și cel al reveriilor pe tema sălașului nu exista un izomorfism strict: Colentina putea detrona, să zicem, zona Mitropoliei fără să mă dezic simultan de opțiunea pentru un anumit model de Renault. Pe de altă parte, fără să fi ținut o cronică a oscilațiilor pe care le evoc, cred că perechile rezultate (16 principale – produsul cartezian al celor două mulțimi cu cîte patru elemente) nu aveau o distribuție uniformă. Suspectez că asociam mai frecvent Cotroceniul cu Dacia (modestie oblige) și Andronache cu ceva cu tracțiune integrală. N-am mers mai departe cu introspecția, dar înclin să cred și că teste psihometrice adecvate ar fi putut scoate la iveală corelații între preferințele în materie de ședere și respectiv transport, pe de-o parte, și atitudini, valori, dispoziție și alte variabile cognitiv-emoționale.

Problematica spațiului locativ și cea auto nu mai sînt de stringentă actualitate. Sînt îndeajuns de mulțumit cu ce dețin, chiar dacă încă-mi regret bicicleta verde metalizat sustrasă recent din perimetrul de reședință. Se mai întîmplă, recunosc, ca o glandă salivară să-mi fie, trecător, stimulată cînd mă plimb prin cîte un cartier vechi din București, respectiv mătur cu privirea cîte-o parcare sau carosabilul. De trăit, aș vrea să trăiesc în continuare aici, dar nu neapărat acum. Sau acum, dar atunci altundeva decît aici. Din această dilemă…

Sorin Gherguț este poet și traducător. Cea mai recentă carte publicată este Trei, Editura Vellant, 2016.

Foto: flickr

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

George Simion și Elena Lasconi FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
George Simion a explicat de ce nu merge la nicio dezbatere electorală până pe 4 mai: „Nu-mi face cinste”
După ce s-a retras de la confruntarea electorală organizată luni de Digi 24 la Palatul Cotroceni, Simion nu va participa nici la dezbaterea de marți seară de la TVR, unde au fost invitați toți cei 11 candidați la alegerile de duminică.
Macron, Starmer, Zelenski și Trump în Bazilica Sfântul Petru FOTO EPA EFE jpg
Macron avertizează Moscova, după discuțiile de la Vatican: În următoarele zile „vom crește presiunea asupra Rusiei”
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru presa franceză că presiunea internațională asupra Rusiei se va intensifica în următoarele două săptămâni pentru fi obținut un armistițiu în războiul împotriva Ucrainei.
4 baza romani jpg
Panicaţi, oamenii au luat cu asalt magazinele: „Au început să intre în panică”
Pana de curent a luat prin surprindere pe toată lumea. Cel mai bine pot exprima cum au fost trăite multele ore de întuneric chiar cei de la faţa locului. Cum Spania este o ţară unde locuiesc foarte mulţi români, aceştia au putut povesti exact ce s-a întâmplat acolo.
4 baza laura cosoi jpg
Laura Cosoi: «Am trăit momente apocaliptice în Portugalia»
Laura Cosoi şi familia ei au fost prinşi de pana de curent în Portugalia. Ea a povestit pe Instagram prin ce a trecut chiar atunci când voia să revină în România.
shutterstock 238667371 jpg
Ciuperca unghiei, tratată cu uleiuri esenţiale
Boala unghiilor este mai degrabă o problemă cosmetică pentru multe persoane. Cu toate acestea, poate provoca durere, disconfort social, emoţional şi profesional, leziuni persistente ale unghiei sau chiar răspândirea infecţiei la alte persoane.
x downloader com UgIOnc mp4 thumbnail png
Un videoclip generat de AI care îl arată pe Papa Francisc în Rai a stârnit furie. Îmbrățișări cu Regina Elisabeta, Maradona, Prințesa Diana și Muhammad Ali
Un videoclip generat de inteligența artificială care îl prezintă pe Papa Francisc în Rai, alături de Michael Jackson, Prințesa Diana și Regina a stârnit furie online și a fost catalogat drept „dezgustător”.
Dragos Pătraru. Sursa: Facebook
Ce trebuie să știi dacă mănânci pâine cu maia de la Hanul Boieresc. Dragoș Pătraru: „Se găsește din ce în ce mai multă pâine în regulă”
Dragoș Pătraru a făcut o analiză asupra pâinii cu maia din comerț. Jurnalistul care prezintă Starea Sănătății a analizat etichetele mai multor sortimente de pâine din comerț și a emis câteva concluzii despre care vom vorbi în cele ce urmează.
La BT Arena din Cluj, peste 6000 de suflete au venit la spectacolul - „Autentic Românesc- din inimi de Români”
Ce i s-a întâmplat Laviniei Goste, după cel mai mare concert de folclor: „Sala a fost martora unui eveniment rar”
Sâmbătă, 26 aprilie, Clujul a fost inima care a bătut pentru toți românii.
pana curent spania zboruri getty jpg
Spania deschide o anchetă pentru sabotaj informatic după cea mai gravă pană de curent din ultimele decenii. Teoriile conspirației inundă internetul
Autoritățile spaniole au declanșat o anchetă judiciară privind un posibil act de sabotaj informatic asupra infrastructurii critice, în urma unei pene de curent de proporții care a afectat luni după-amiază Spania, Portugalia și părți din sudul Franței.