2018 – Anul European al Patrimoniului
Ideea unui An European al Patrimoniului Cultural a apărut pentru prima dată în 2014, cînd Consiliul a inclus în concluziile sale guvernanţa participativă a patrimoniului cultural. Ideea s-a bucurat de o largă susţinere din partea Parlamentului European, iar Comisia a înaintat, în august 2016, propunerea pentru un An European al Patrimoniului Cultural.
La 22 noiembrie 2016, Consiliul a adoptat o abordare generală cu privire la propunere. Raportul cu privire la decizie al Comisiei pentru cultură şi educaţie (Comisia CULT) a Parlamentului European a fost supus votului în cadrul reuniunii acesteia din 8 noiembrie 2016.
La 9 februarie 2017, reprezentanţii Consiliului şi ai Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la o decizie de proclamare a unui An European al Patrimoniului Cultural (2018). În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 131/1 din data de 20 mai 2017 a fost publicată Decizia (UE) 2017/864 a Parlamentului European şi a Consiliului privind Anul European al Patrimoniului.
Patrimoniul cultural generează creştere economică şi creează locuri de muncă în oraşe şi regiuni şi este un element central al schimburilor dintre Europa şi restul lumii. 7,8 milioane de locuri de muncă din UE sînt legate în mod indirect de patrimoniu (de exemplu, în domenii precum turismul, interpretariatul şi securitatea). Peste 300.000 de persoane sînt angajate în sectorul patrimoniului cultural în UE, iar cu 453 de situri înscrise, Europa, ca regiune, reuneşte aproape jumătate dintre siturile înscrise pe Lista patrimoniului mondial UNESCO.
(Sursa: Agerpres)