Thriller Enescu Opus Zero

29 august 2021
Thriller Enescu Opus Zero jpeg

Se dedică celor care îl iubesc pe Enescu

– inițiatorilor și tuturor semnatarilor petiției, deci.

You’ll never walk alone. Never ever.

Iubesc o observație a tînărului maestru Gabriel Bebeșelea, muzicianul complet care în ultimul deceniu a redescoperit, studiat, editat și interpretat, pe trei continente și inclusiv în premiere naționale și, da, mondiale, cel mai intens manuscrisele lui Enescu: „între 13 și 15 ani Enescu a recapitulat și sintetizat de unul singur 300 de ani de istorie europeană a muzicii“. Adică înainte chiar de Poema română. Aveam – dar fără expertiză contrapunctică – o mai veche intuiție, care totuși consună: Enescu n-ar fi putut fi în nici un caz mai mult nici dacă toți, de la Monteverdi la Fauré, ar fi fost (ridicol, nu?) români. Tocmai asta am și scris, în urmă cu mai bine de cinci ani, într-un articol – De ce este Enescu cel mai împlinit dintre noi – chiar în această revistă. Textul de astăzi e un simplu derivat. Unul consecvent, sper, de vreme ce aliniază acum și dezastrele insuportabile de neîmplinire prin care – cu toții – l-am împresurat.

Un simplu derivat terțiar. Fie. Dar unul care conține, presate bine la rece, și uluire, și furie, și spaimă. Ce se fredonează în jurul nostru, de fapt, chiar la începutul Festivalului Enescu, cînd e toată planeta din nou la București? Un thriller Enescu ca Opus Zero. În împrejurări mai firești, Enescu ar fi trebuit să aibă în România un cult. Te-ai și aștepta, în cea mai religioasă țară a Uniunii Europene, să mai existe cîte ceva sacru, și anume cîte ceva inviolabil asemeni sacrului. Ar fi putut dobîndi un cult de proporțiile și cu ardorile strict muzicale ale cultului pentru Wagner pretutindeni, iubitul lui Wagner, care i se strecurase deja în sînge, cum spunea, la sfîrșitul copilăriei. Nu avem nici un seamăn născut pe aici care să poată merita o atît de decisă și plină de fervoare întrunire a adeziunii. Nu avem pe nimeni atît de mare. Și nu avem pe nimeni atît de drept. Cu asta noi am făcut în schimb ce? În acest articol, practic al zecelea din ultimele zece zile (și o petiție, și un interviu, și un memoriu), de cînd a fost anunțată cea mai amplă licitație cu manuscrise Enescu de la moartea lui pînă azi, vreau să indic existența și consecințele naționale ale unui fel de al doilea Muzeu Enescu. Unul păstrat în mai multe fonduri private de manuscrise și artefacte. Unul în curs de risipire pînă și din fondurile private de care se știe pînă acum. Sau de care se află, iată, abia acum. Chiar și numai lumea muzicală, și în cea mai mare parte, prea mult timp a tăcut.

Frumusețea cu cei care nu se ocupă cu scrisul e că scrisul, cînd îi vizitează, îi și dă de gol. Cînd scriu ca să se ascundă, scrisul nu-i ascunde. Atunci cînd emit texte, atunci cînd citesc texte scrise de ei înșiși sau scrise de alții pentru ei, cînd se uită pe o foaie ca să se țină de un punctaj, cînd se lansează spre unități textuale vorbite de ei, cînd răspund la întrebări de pildă, spun cu mult mai mult – și deseori altceva – decît își închipuie sau și-ar dori. Inconștientul există, e colectiv și se afirmă divers. Dacă scrisul nu e familiar și firesc, dacă vorbitul nu e familiar și firesc, ba chiar e unul împiedicat și devenit rizibil, aventurile scrisului și vorbitului devin costisitoare, le-ar veni poate chiar să facă elogiul bunei educații. Recurgi atunci, simplu, la anticul instrument diamantin: analiza de text. Apa Sîmbetei trebuie sondată.

1. În urmă cu două zile, trei cazuri de manual: declarația ministrului Culturii la conferința de presă din deschiderea Festivalului Enescu XXV (preluată de multe entități media), „interviul“ lui Cezar Florea, patronul Historic (CF, în Gîndul, dar și în Cancan etc.) și mai ales dezvăluirea unui presupus act al lui Romeo Drăghici, din 1974, care ar fi la baza întregii licitații Enescu care ar putea avea loc pe 22 septembrie 2021, dacă nu va fi pînă atunci – cum s-a întîmplat cu licitațiile Eliade din decembrie 2019 și aprilie acest an – împiedicată. Să o luăm pe rînd.

2. Dl ministru Bogdan Gheorghiu (BG) a răspuns unei întrebări la conferința de presă a deschiderii Festivalului Enescu. Citise înainte un text despre „starea de acalmie pe care cu toții ne-o dorim“. Așa vorbește dumnealui despre muzică. Spune și el, ca mulți, „Guarnieri“. Fără nici o ofrandă de secunde la Templul Google Search. Spune și ce spun mai puțini, totuși: spune „vioarei“. E un simplu ministru, nu are domnia sa treabă cu sofisticalele, cu limba însăși. Are însă – și are în același timp, are în rest – treabă cu noi inițiative de demantelare și mai avansată, s-a comentat din atîtea părți, a întregului patrimoniului construit din țară. Nu are însă cu cel încă neconstruit, care ar presupune munca Ministerului pe care vremelnic îl conduce, care ar presupune resursele Ministerului pe care îl conduce – edițiile critice complete Eliade și Enescu, despre care nu se suflă o vorbă, deși numai asta contează. Să existe o fotografie cu corpul lor mental în întreg și de-a lungul întregii lor vieți.

3. Mulți au preluat declarația repetitivă de presă, copy-paste e o instituție de forță, așa se și trăiesc zilele, pare că sînt inși care nici nu vor să trăiască: mîine e ieri. „Cu mîne zilele-ți adaogi“? Cu mîine zilele-ți repeți. Le tot repeți. S-au aflat, demontat și demonstrat între timp argumente mari despre statutul acestor loturi manuscrise, au intervenit instituții și personalități din lumea muzicală, dar opinia publică repetă ce s-a discutat acum zece sau șapte zile. Sau trei. Nu, thrillerul evoluează limpede, mult și repede. De aceea i-am și spus thriller. BG afirmă că în prezent filele Œdipe sînt trimise pentru expertizare la... Muzeul Enescu. Nu știe sau nu spune nimic despre faptul că la 22 august o reprezentantă a Muzeului Enescu a declarat că Muzeul și-a exercitat drept de preemțiune, chiar dacă nu a fost informat decît din reacția publică. Dar și-a exercitat oare acest drept? Nu s-a anunțat. S-ar fi anunțat pînă acum, au trecut șapte zile. Ar fi folosit asta Ministerului, Arteximului și mai ales anchetei viitoare a MAI.

Cei care au transcris n-au transcris ce era mai important, se mai întîmplă. Inadvertența asta jurnalistică e și cea care a întîrziat menționarea publică a faptului. Cu atît mai mult cu cît Muzeul Enescu a fost pînă acum inconcludent. 

4. Documentarul Historic este clar defensiv. Din cele 19 minute video ale unei declarații de presă (nu e un interviu, căci nu apare nici o întrebare), cu declarații în premieră, titrate adolescentin „Adevărul despre“ & „dincolo de controverse și acuzații“ (și subtitrate în limba română, dar transcrierea textului în articol prezintă inexactități), se repetă lucruri știute fie înainte de 19.08.21, fie chiar la momentul acela, al anunțării licitației. Totul pe un fond muzical socotit imperios. Dl CF admite că (și voi cita acum din video):

a. comercializează, pentru că era un „gol“ în piață (dar Artmark? vezi mai jos), „lucruri pe bază de hîrtie“. Știu. E irepetabilă exprimarea „lucruri pe bază de hîrtie“. Celulozice, cum ar veni! Historic, repetă patronul Historic, are „domeniu strict pe lucruri pe bază de hîrtie, lucruri istorice. D-aia și numele“. E răvășitor, dar încercați totuși să urmăriți.

b. „Această licitație este pregătită de noi cu doi ani de zile în urmă, cam doi ani de zile și durează strîngerea la un loc a unui patrimoniu ce poate fi licitat“. Pregătită timp de doi ani?! Și atunci de ce abia 2 loturi (din 190!) au cerere Historic de clasare abia la 18.08.21, în chiar preziua anunțării? Pe de o parte ni se spune că lucrurile ar fi fost făcute profesionist, pe de alta se vede că sînt făcute într-o imensă pripă.

c. Nu voi cita deloc ce spune dl CF ca descriere a loturilor. Este inadmisibil ca cei lipsiți de orice fel de pregătire să ne spună de sus ce scria – fie despre cortină, fie despre dirijori, fie cu premiera „din 1937“ (CF repetă 1937 în loc de arhicunoscutul martie 1936) – însuși Enescu.

5. Zeci de mii de oameni au citit cruciți, de zece zile încoace, nota la aproape fiecare lot Enescu din cele licitabile curînd: o misterioasă colecție Romeo Drăghici, avocatul prieten al lui Enescu, executorul său testamentar, primul director – rezultat al reușitei execuției testamentare, desigur... – al Muzeului Enescu. Analiza actului lui Drăghici din 1974, firește. Analiza, de fapt, a ceea ce ne-a citit dl CF a fi un act provenit de la Romeo Drăghici însuși și e acum disponibil online.

Mai întîi: acest act de presupusă autenficare, venind tocmai de la un avocat de profesie, e teribil de scurt pentru cît de dens și însemnat ar putea fi. Stilistica lui e îngrozitoare și, în punctele cheie, neavenită. Folosește cineva apropiat cît de cît de Enescu expresia „suită de opere enesciene“ fără să se facă de rîs, cînd „suită“ e totuși un tip de muzică strict și Enescu însuși a scris mai multe? Cum adică „suită de opere enesciene“?! Și cîte sînt?! Care sînt?! În ce formă sînt?! Suită, suită, dar s-a depășit orice limită: ce valoarea poate avea un act care nu indică pentru ce titluri este făcut? E o mărturie în vrac, un bax al autentificării, e ca și cum ai băga mîna în niște alune? Dacă e acolo un posibil al doilea Muzeu Enescu? „Întreaga suită de opere enesciene“... „Întreaga suită de opere“ e un frison. Cît de întreagă?! Și nu scrii „enescian“, dacă l-ai cunoscut îndeaproape pe Enescu și e un prieten care ți-a murit. Spui „ale lui Enescu“ (cum zici „al lui Diniș“, nu dinișian, dacă ți-a murit un prieten numit Adrian Diniș).

Despre ce dimensiuni ale ascunderii tezaurului Enescu am ajuns să dezbatem astăzi! Față de asta, chiar vertijul anunțării licitației e, vorba Ministrului, acalmie pură.

Desigur, documentul acesta presupus a fi fost scris de Drăghici nu este arătat. Este citit, și anume citit nu fără unele repetiții și sublinieri, cît să-i dea o mai mare greutate. Altminteri, dacă ar fi fost, cum se cuvenea, publicat, i s-ar fi putut imediat face o expertiză grafologică de către muzicologi. Fie și prin ecran. El nu este datat exact (cînd în 1974?). Nu există nici o informație deocamdată despre circumstanțele în care, respectiv motivul pentru care a fost redactat. În prezența și în incinta cui? În condiții de donație sau în condiții de vînzare-cumpărare? De ce ar fi făcut Drăghici toate astea? De ce nu se știe nimic public despre acest document de 47 de ani? Dl CF spune că nu a fost vreodată contestat. Dar cum să fi fost contestat, cînd pentru iubitorii lui Enescu acest document nu a existat de 47 de ani încoace, mai exact pînă alaltăieri seara? Aproape tot atît timp ca vioara aceea problematică, aș adăuga. Și deloc în ultimul rînd: a scris Drăghici vreodată „Guarnieri“ sau nu știe dl CF să citească de pe foaie? Și mai ales: s-a semnat vreodată Drăghici cu „executor testamentar al [...] muzicologului Enescu“?! Este prea de tot. Enescu, de la 19 august 2021 încoace, trăiește bietul periculos în amintiri: are o vioară Guarneri de la Regină (deocamdată fără nici o probare, cum să spun, nelegendară), are o nouă „partitură-manuscris“ la Œdipe și a devenit peste noapte și ce nu fusese vreodată: un muzicolog. Un biet muzicolog.

6. În această declarație lentă dl CF afirmă mai ales că iubește și că sprijină cultura. Umblă vorba că există mai multe feluri de a iubi și de a sprijini pînă și cultura. Iubirea-sprijin pentru Enescu (calc după „partitura-manuscris Œdipe“, firește) e funambulesc de policromă. Există iubirea-sprijin care cere, la startul ei de iubire-sprijin, 100.000 de euro, iar la capătul ei de iubire-sprijin speră la 300.000 de euro. Ar putea exista și iubiri-sprijin care s-ar putea limita la numai 15.000 d euro (pentru cinci volante), după cum ar putea exista și iubiri-sprijin care s-ar putea mărgini la 1.000 de euro (pentru o vioară mediocră, modernă și neatestată). Problema asta cu iubirea-sprijin e exact invers decît la Noica, cu al lui „nu se știe cine dă și cine primește“. Rezultă destul de clar cine – tot iubind-sprijinind așa – primește. Nu se știe încă cine va da.

Să admitem, 100.000 euro constituie o valoarea însemnată. Suficientă, de pildă, pentru un autovehicul de lux. Aici intervine lipsa catalogului, adică a unei descrieri acurate și complete a tuturor loturilor. Cu dimensiuni exacte, cu număr exact de file, cu calitățile tehnice ale materialului și cu particularitățile lui, cu detaliile făcute publice ale provenienței (în sensul legitimității vinderii lor), cu amănunte despre depunerea dosarelor de clasare la Minister pentru cîte loturi (numai pentru 2 din 190!) și cu specificarea statutului patrimonial pentru cîte alte loturi (188 din 190! inclusiv alte mari loturi Enescu, inclusiv mari loturi Lipatti, pe care le studiază acum chiar Mark Ainley, expertul Lipatti global). Orice, în fine, apare ca obligatoriu la toate marile licitații de pretutindeni – mare e orice licitație care propune nume cum nu sînt altele mai mari – așa cum e numele lui Enescu. Orice amănunt (cvasi oricare amănunt) din biografia și din opera lui Enescu e studiat aprofundat, în mai multe culturi, de peste un secol încoace. Biblioteca în jurul lui Enescu e uriașă. Nu merge. Nu merge oricum. Cum ar fi să cumperi o mașină de 100.000 de euro – una care te-ar putea costa și 300.000 la plecarea din reprezentanță – fără să cunoști cilindreea? fără să cunoști dotările? fără să ai habar în cîte secunde accelerează pînă la suta pe oră? Ce asigurare ai avea? Cum să o cumperi fără mai ales să știi dacă a fost rulată, dacă n-a fost cumva reînmatriculată? Dacă ipotetica mașinuță a fost furată? 

7. În interviurile și articolele deja publicate din 19.08.2021 încoace am arătat că se cunoaște între timp că cele două loturi – filele Œdipe și vioara: nimic altceva, doar ele în prim-plan – au fost afișate la Opera Națională din București la 26.09.2013 (cu postarea pe pagina de Facebook a ONB din acel moment) și apoi la Ateneu, probabil tot prin ONB (ceea ce va trebui curînd stabilit), la 15.01.2014, cînd altcîndva decît de Ziua Culturii Naționale...

Acele expoziții cu unicate Enescu din colecții private puteau fi asociate vreunei dorințe de a le și vinde? De două ori da, yes is indeed a brace. Ele nu numai că au ajuns acum să și fie licitate, dar tot în 2013, cu cinci zile înainte de exponatele de la Operă, a existat o licitație Artmark cu documente autografe Enescu.

Liderul de însemnătate licitatorie la acea dată acolo a fost desigur... Adrian Păunescu. Funcționează ipoteza că ar putea fi același colecționar. Historic confirmă că în textul presupus a fi al lui Drăghici sînt menționate „partituri“. Cum a ajuns inclusiv opera muzicală a lui Enescu la vînzare? În 2013 s-au scos la licitație la Artmark (dar nu pot decît cita, în căutarea acalmiei): 1. Partitura manuscris (!!!) a Simfoniei a II-a (cea de școală? sau cea cu număr de opus? cea originală și întreagă?), cu detalii suplimentare în foto. (O altă mărturie din epocă susține că ar fi fost o singură și foarte elaborată filă).

2. Colecție de autografe Enescu (și alți mari muzicieni) din colecția (?) soției lui (deci din acei 13 ani răi, 1955-1968). 3. Un memoriu al lui Enescu către Ateneu din 1937. 4. Un testament al soției lui Enescu din 14 iulie 1946, cu sigiliul familiei. E real? Pe site-ul Artmark nu mai sînt mențiuni la această licitație. De ce nu mai sînt? Și ce se mai vindea pe atunci la Artmark? Nimica toată: o scrisoare a lui Eminescu.

3. Nici un thriller fără Freudian slips. Acum mai relevante ca niciodată. Gîndul transcrie: „În certificatul semnat de executorul testamentar al marelui compozitor român este specificat, în mod expres, că piesele „provin din colecția mea”, în consecință i-au aparținut chiar lui Romeo Drăghici, fiind vorba despre o colecție privată, iar acesta [scil. nu] ar fi avut obligația de a le dona statului român“. Vai. Obrăznicia semidoctă e activă și, într-un rînd, a atins cote de negîndit vreodată. Spune dl CF: „în clipa cînd o familie aduce aceste bunuri, împreună cu acest act pe care noi nu avem calitatea să-l contestăm – m-aș duce pînă acolo unde, aș spune, dacă aș contesta acest act, aș putea să contest tot ce este Muzeul George Enescu, pentru că la baza donației se află certificate de genul acesta, prin care Romeo Drăghici recunoaște că bunurile acelea le-a primit de la Enescu ca să le dea statului“. CF ar putea „contesta tot ce este Muzeul George Enescu“. Tare. Sperăm că Muzeul a înregistrat invitația. Dl CF afirmă poate fără să vrea că ar mai fi și alte manuscrise Enescu. Coroborînd cu actul lui Drăghici din 1974 care menționează clar multitudini, ne putem cu anticipație îngrozi. Dar e mai ales o a patra scăpare, descoperită chiar acum. CF spune că nu poate face public numele proprietarului de facto. Dar o anumită Luiza Daneliuc afirma, într-un articol din 2015 despre expoziția făcută de ONB (în perioada directoratului lui R. I. Dincă) la Ateneu cu Enescu (și costume ale ONB), că știe cine este proprietarul.

Filip Capsali îl cheamă. Din cîte se știe, un Filip Capsali este fratele mai celebrului Iulian Capsali.

S-ar putea așadar ca toate aceste manuscrise și multe altele despre care acum nu știm încă nimic să provină din familia Capsali. Și atunci exact așa s-ar explica de ce este acroșat și numele Floriei Capsali în chiar articolul în care Octavian Lazăr Cosma a și publicat (în revista Muzica, nr. 1/2014) leitmotivele a ceea ce pe site-ul Historic se presupune a fi o noutate absolută, devreme ce abia acum sînt file manuscrise semnalate evaluării.

9. Să ne înțelegem bine: dacă din 1974 încoace există în colecții private atît de mult Enescu sigur parțial inedit și oricum în întregime needitat și neaprofundat, este oricum grav și fără precedent. Chiar dacă posesorul/-ii care le scot la licitație ar avea toate actele în regulă. Este o culpă de societate care te lasă mut. Necesitatea de a face ceva pentru Enescu - și de a face ceva pentru Eliade – nu a fost niciodată mai mare. Din fericire, niciodată nu s-a scris și nu s-a vorbit mai mult ca în aceste ultime zece zile despre dezastrul moștenirii sale materiale, despre ceea ce am numit o a opta moarte (ca a fraților și surorilor lui în copilărie) a lui Enescu. Dacă mai sînt cunoscători și personalități gata să se implice. Aici, la noi, unde, vorba prietenului meu Komartin, „trebuie să rămîi un combatant pregătit în orice moment să își apere arta și conștiinţa“. Dar chiar și numai conștiința oricui ar ajuta: în privința artei, cînd dezbatem legatul lui Enescu, e arhisuficient Enescu.

10. Ce înseamnă toate acestea? E mult dever pe apa Sîmbetei. Ne îneacă. Pentru prima oară în chiar istoria Festivalului Enescu, un alt Enescu, unul păstrat, prezentat și destinat obscur, aruncă o umbră imensă asupra muzicii de care ar fi trebuit – a muzicii sale tocmai – să ne bucurăm acum fără rest. Și orice ins care îi prețuiește pe Eminescu, Enescu, Eliade – triple E deja (cum ar zice indienii mei) – trebuie să-și închipuie un lucru crucial: toate aceste episoade de thriller s-au întîmplat deja prin lipsa înmărmuritoare a filtrului onest, într-un sat fără cîini plin de lupi. Avem dreptul să știm cu toții, după cum avem datoria să întrebăm cu toții: cine sînt experții acestor două case de licitații, care amîndouă au vîndut și Enescu, și Eliade? În ce sînt ei de fapt experți? În armonie, în contrapunct, în mitologii comparate? Sau poate în altceva? Este de negîndit, dar trebuie să ne închipuim că există în jurul acestor case de licitații experți care văd cu prioritate (care VĂD) aceste manuscrise, se uită la ele cu expertiza lor, le privesc în ochi și le spun: îmi pare rău. NU sînteți selectabile pentru Fond sau pentru Tezaur, nu puteți face parte din patrimoniul național public. Mai încercați. Deocamdată? Deocamdată vă puteți întoarce în colecțiile voastre private. Să vi se și piardă urma. Pînă la următoarea licitație. Sînteți buni de ceva, voi ăștia, Eliade, Enescu, Eminescu? Sînteți buni să se facă bani mulți pe spinarea voastră. Pe spinarea voastră ruptă de atîta iubire națională.

România, și eu aș vrea să te iubesc.

Dar cum s-o mai fac, cînd te tot întinzi așa cu primul venit, cu ultimul pretendent?

Eugen Ciurtin este istoric al religiilor.

Foto: (c) Ana Tabarasi-Hoffmann și Daniel Hoffmann, foto din arhiva personală, 26 septembrie 2013

1038 15 cop2 jpg
Levitația electromagnetică în tesseract
Eul de scriitor ratat apreciază această fragmentare din care se alcătuiește întregul: „Nu cred în cărți, cred în pagini, în fraze, în rînduri“.
p 22 Katherine Pangonis jpg
Fenicienii, oamenii purpurii
În unele contexte, fenicianismul și renașterea interesului pentru trecutul fenician al Libanului nu reprezintă decît o reacție rasistă la panarabism.
1035 15 coperta jpg
Sculptînd în timp
Există însă şi o altă cale de unire a materialului cinematografic, în care esenţială este dezvăluirea logicii în ceea ce privește modul de a gîndi al oamenilor.
foto 1 back stages jpg
1033 15 Iulia Lumanare copy (5) jpg
„Ne vom opri mereu la ceea ce ne este familiar” – interviu cu actrița Iulia LUMÂNARE
„Timpul a fost comprimat, și asta este, poate, cel mai dificil aspect al scenariului, deci al poveștii.”
1033 23 Foto Iulian Popa jpg
„Scriu ce văd în jurul meu, ca și cum aș fi în mijlocul acțiunii, dar invizibil“ – interviu cu Iulian POPA
„Un chimist, un om cu educație științifică, dar care are o abordare total neștiințifică, bazată pe percepții senzoriale.”
p 23 Passivité courtoise, 1930 jpg
Victor Brauner – Sfîrșitul și începutul
Opera lui îl face să meargă înainte mai degrabă decît o face el.
1031 15 Strøksnes, Morten Photo Cathrine Strøm webp
image png
Hotarul nevăzut al pictorului – expoziție aniversară Mihail Gavril* –
Lucrările prezente în expoziția de la Palatul Parlamentului, Sala „Brâncuși”, au o tematică ce aparține zonei sacrului.
1028 15 charlotte higgins miturile grecesti jpg
Miturile grecești repovestire din perspectivă feminină
Acestea sînt cîteva dintre personajele care controlează multe dintre narațiunile incluse în această carte.
1027 15 ёGoodlife Photography jpeg
p 22   Expoziția Victor Brauner jpg
Culoarea Artei
„Important e ce se vede.” Da, toți știm asta. Dar dacă v-aș spune că la fel de important e ce nu se vede?
1026 15 Calin Pop cu Nicu Covaci2 jpg
Rock, opoziție și represiune – Phoenix & Celelalte Cuvinte –
Spre deosebire de Phoenix, Celelalte Cuvinte nu au luat vreodată în considerație fuga din România comunistă.
DoinaLemny jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
1018 16 foto Ariana Serban jpg
„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN
„Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea.”

Parteneri

brad muzeul aurului (2) JPG
Bulgărele uriaș de aur scos din corpul unui miner ascunde un secret tulburător despre marile bogății ale României
Un bulgăre de aur, găsit în trupul unui miner, se numără printre piesele inedite din colecția Muzeului Aurului din Brad. Piesa ascunde o poveste tulburătoare despre controalele care li se făceau minerilor, în trecut, la ieșirea din șut.
image png
Vremea miercuri, 22 ianuarie. Temperaturi nefiresc de ridicate pentru această perioadă
Miercuri, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr