Leaving Las Vegas

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
image

Scriitorul american John O’Brien s-a luptat cu dependența de alcool încă din tinerețe și a debut cu un roman-cult al anilor ’90, roman care ar putea fi foarte bine citat și în studiile de specialitate la capitolul tulburări psiho-comportamentale legate de consumul alcoolului. Cîțiva ani mai tîrziu, Mike Figgis i-a ecranizat romanul (dar e mai bine să nu-l aveți în minte pe Nicholas Cage cînd citiți cartea), numai că O’Brien nu a mai apucat să vadă filmul – după mai multe cure de dezintoxicare s-a dat bătut și s-a sinucis cu un pistol. 

Acțiunea din Leaving Las Vegas gravitează în jurul relației disfuncționale și improbabile dintre Sera și Ben. Fără mobil și resorturi exterioare, cei doi alunecă prin proprie voință pe un downward slope. Au ceva din eroii tragediilor antice, dar și ceva din protagoniștii prozei lui Hemingway, în sensul că își cîștigă noblețea prin felul natural și lipsit de lamentație în care își duc pînă la capăt damnarea. Cineva remarca foarte bine, în prezentarea ediției în limba română, că e vorba de „o formă ciudată de prietenie, care seamănă foarte mult cu iubirea”. Verbul seamănă e foarte bine introdus în comparație, dar iubirea rămîne necunoscuta din ecuație.

Meet Sera

Sera e o frumusețe întunecată, venită dintr-un orășel de pe Coasta de Est, 30+, exersată cu clienți de pe Strip Boulevard și cazinourile din Vegas, unde joacă 21. Cîștigă din amîndouă, numai că deocamdată, cel puțin pentru ea, prostituția e un joc de noroc mai profitabil.  

O’Brien plasează cîteva date minore despre ea ca niște inserturi între paranteze, crîmpeie de memorie, amintiri intruzive, care n-au valoare explicativă, ci doar să facă un pact mai real cu realul subiectiv – o îmbrățișare pe ascuns cu tata, cu teamă să n-o descopere mama, o femeie chinuită de gelozie, un scurt dialog cu același vechi aliat, cînd e deja majoră și vaccinată și se pregătește să-și ia lumea în cap. E posibil ca Sera să nu aibă alte amintiri. Scenele mai ample și mai amănunțite vin din trecutul apropiat – o puștoaică Sabrine pe care o omoară heroina, un cuplu de vecini care o toarnă la proprietar după ce află că e prostituată, bătăile și tăieturile de cuțit administrate de Gamal Fathi, peștele ei stabil. Cam toate amintirile sînt greu de dus, deși Sera e obișnuită să fie bătută și șutată din fiecare loc în care a stat. Iar ea trăiește la timpul prezent. Tot ce-i în urmă o încurcă, doar că amintirile astea revin, iar ea trebuie să facă în permanență curat. De fapt, principalul ei mecanism inconștient de apărare e splitting-ul. Foarte pe scurt, splitting-ul face asta – tot ce nu-i acceptabil pentru conștiință e pus deoparte și atribuit altui ego (nu eu am făcut/pățit asta, ci un alt eu). În cazul ei, nu se ajunge la amploarea unei tulburări de identitate și, nefiind asociat cu proiecția, nu e vorba de o trăsătură borderline. De aici însă rezultă o parte din incongruențele ei de comportament, iar O’Brien înțelege bine cum stau lucrurile. La un moment dat o descrie cam așa; flămîndă, obosită, îndurerată, pilită, sigură pe sine, frumoasă, învinețită, tînără, inteligentă, nefericită, însetată de la biscuiții sărați, conștientă că asta e și ideea.  

Iar puțin mai încolo se folosește abil de o metaforă vizuală cu același fundament psihologic.  

Spre seară, în timp ce se pregătește pentru indiferent ce-i va cere Al să facă, Sera descoperă din nou că se află de ambele părți ale oglinzii ei. E un moment psihologic foarte important, în care autorul surprinde cum cele două foițe ale conștiinței se despart și se lipesc la loc. Ceea ce ar putea să treacă neobservat în economia narativă de ansamblu, acest hint subtil, denotă capacitatea de introspecție a lui John O’Brien și felul în care lucrează autorii cu adevărat buni – construiesc metodic, pe tăcute, și ascund cheițe, care lasă pe dinafară cititorii comozi.

Meet Ben

Ben vine de la Benjamin. Numele nu e întîmplător. Despre Benjamin, cel din urmă fiu al lui Iacob, litera Vechiul Testament spune că moare fără de păcat. Ben cel de față se îndreaptă și el rapid către moarte, dar ca să-și atingă țelul se folosește de alcool. (Probabil că O’Brien a ținut să sublinieze prin asta că băutul nu-i un păcat în sine, are și el rădăcinile lui.) 

Nu are nici un rost să contabilizeze cineva cît bea Ben pe zi, pînă la ora 10 dimineața ajunge la limita unităților acceptate de OMS, mai exact a consumat trei pahare de vodcă cu suc de merișoare (calculate la 30 ml măsura). Urmează cantități uriașe de tărie și uneori bere la butoiaș. Cum numărul barurilor care servesc alcool și al liquor store-urilor crește și descrește pe parcursul zilei, Ben trebuie să fie permanent în alertă și să se miște de colo-colo ca să nu rămînă în pană. O singură dată a ajuns să bea apă de gură alcoolizată.  

Regula e simplă și clară, John O’Brien o știe din proprie experiență, nu o dă, ca alții, din cărți: Oamenii care beau la șase dimineața sînt oameni care beau tot timpul.

Pentru un alcoolic ca Ben sînt două obiective în acest demers – să evite sevrajul, care e îngrozitor de pronunțat în cazul lui, și să se grăbească spre exitus. Evident, așa cum au remarcat și alții, alcoolicii nu prea au norocul ăsta, să moară în somn, sau după sex, alături de o femeie frumoasă, după trei săptămîni de băut în galop. Cel mai des, alcoolicii mor după ani de degradare, printr-o complicație a cirozei sau printr-un accident traumatic. Dar e fantezia lui O’Brien ca eroul lui să moară în brațele unui înger salvator, de unde să-și obțină mîntuirea/acceptarea, la fel cum sînt și halucinațiile angelice care nu pot fi găsite în psihopatologie. Probabil (și) din acest motiv pe Sera o cheamă așa (Sera trebuie să fie o prescurtare de la seraphim)

În afara licenței poetice, O’Brien descrie cu mare acuitate comportamentul și tipicurile dependentului de alcool, mai bine decît în multe manuale – ritmul de ingerare, stările zilei (și ale nopții), universul social care se restrînge păstrîndu-și detaliile, cum se sprijină barul cu coatele, cum trec minutele de unul singur în fața paharului, lupta cu valurile de greață, unde vine cea mai apropiată chiuvetă și cum se ajunge la ea în cel mai scurt timp.

Sera meets Ben

De aici încolo, logica sentimentală curge de la sine, iar hazardul e aproape nesemnificativ în ecuația celor doi. E un mecanism psihologic simplu, care nu dă greș niciodată. Acesta se bazează pe vacuum, ca atunci cînd iei o pompă, îi astupi capătul de aspirare și tragi cu putere de piston. Înăuntru se creează, mai mult sau mai puțin, un vid, dar nu poți să știi cît de adînc e vidul, cît de mult aer poate să înghită, cît de repede și de tare se va destinde pompa, pînă nu deschizi valva. 

Deși conștienți oarecum de golul care s-a lărgit interior, nici Sera și nici Ben nu realizează cît de amplă va fi excursia pistonului, felul în care unul va pătrunde pînă în cel mai strîmt colț al celuilalt. Presiunea e evident foarte mare. Tot universul se expandează dintr-o dată cu o forță uluitoare. Nici ei nu-și mai dau seama ce fac – se avîntă în cadouri, cine la restaurant, se mută împreună, apucă și o scurtă excursie la barajul Hoover, cad tot mai adînc în ceea ce obișnuit se cheamă îndrăgostire. Dacă rămîn cîteva treburi contradictorii care aparent complică relația, cum ar fi că Ben caută salvarea, dar o respinge, iar Sera crede că se folosește de nevoia lui pentru nevoia ei și ajunge să sufere, asta e doar din cauză că sîntem în Vegas, locul unde toți joacă la cacealma și au atîtea straturi de aparențe încît adevărul se face pierdut, fiindcă altfel nu ai cum să supraviețuiești acolo. 

De asta poate că titlul, Leaving Las Vegas, nu se referă neapărat la faptul că Ben moare, ci la momentul în care cei doi își dau cărțile pe față, renunță să mai joace jocul, momentul în care ei se ridică împreună de la pămînt.

Augustin Cupșa este scriitor și psihiatru. Cea mai recentă carte publicată: Străinătate, Editura Humanitas, 2022.

1038 15 cop2 jpg
Levitația electromagnetică în tesseract
Eul de scriitor ratat apreciază această fragmentare din care se alcătuiește întregul: „Nu cred în cărți, cred în pagini, în fraze, în rînduri“.
p 22 Katherine Pangonis jpg
Fenicienii, oamenii purpurii
În unele contexte, fenicianismul și renașterea interesului pentru trecutul fenician al Libanului nu reprezintă decît o reacție rasistă la panarabism.
1035 15 coperta jpg
Sculptînd în timp
Există însă şi o altă cale de unire a materialului cinematografic, în care esenţială este dezvăluirea logicii în ceea ce privește modul de a gîndi al oamenilor.
foto 1 back stages jpg
1033 15 Iulia Lumanare copy (5) jpg
„Ne vom opri mereu la ceea ce ne este familiar” – interviu cu actrița Iulia LUMÂNARE
„Timpul a fost comprimat, și asta este, poate, cel mai dificil aspect al scenariului, deci al poveștii.”
1033 23 Foto Iulian Popa jpg
„Scriu ce văd în jurul meu, ca și cum aș fi în mijlocul acțiunii, dar invizibil“ – interviu cu Iulian POPA
„Un chimist, un om cu educație științifică, dar care are o abordare total neștiințifică, bazată pe percepții senzoriale.”
p 23 Passivité courtoise, 1930 jpg
Victor Brauner – Sfîrșitul și începutul
Opera lui îl face să meargă înainte mai degrabă decît o face el.
1031 15 Strøksnes, Morten Photo Cathrine Strøm webp
image png
Hotarul nevăzut al pictorului – expoziție aniversară Mihail Gavril* –
Lucrările prezente în expoziția de la Palatul Parlamentului, Sala „Brâncuși”, au o tematică ce aparține zonei sacrului.
1028 15 charlotte higgins miturile grecesti jpg
Miturile grecești repovestire din perspectivă feminină
Acestea sînt cîteva dintre personajele care controlează multe dintre narațiunile incluse în această carte.
1027 15 ёGoodlife Photography jpeg
p 22   Expoziția Victor Brauner jpg
Culoarea Artei
„Important e ce se vede.” Da, toți știm asta. Dar dacă v-aș spune că la fel de important e ce nu se vede?
1026 15 Calin Pop cu Nicu Covaci2 jpg
Rock, opoziție și represiune – Phoenix & Celelalte Cuvinte –
Spre deosebire de Phoenix, Celelalte Cuvinte nu au luat vreodată în considerație fuga din România comunistă.
DoinaLemny jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
1018 16 foto Ariana Serban jpg
„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN
„Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea.”

Parteneri

pankration jpg
Cel mai brutal sport din istoria Jocurilor Olimpice. Era mult mai dur decât MMA-ul, iar cei mai buni luptători erau mai celebrii ca fotbaliștii de astăzi
Cel mai brutal sport din istoria Olimpiadei s-a numit pankration. Era o variantă mult mai sângeroasă și mai dură a galelor de MMA de astăzi și se putea solda chiar cu moartea celui învins. Odată cu reintroducerea Jocurilor Olimpice în secolul al XIX lea, pankration a fost exclus.
Arestarea lui Ioan Slavici  Un clasic al literaturii române, închis pentru «propagandă antiromânească» jpeg
18 ianuarie: 177 de ani de la nașterea scriitorului Ioan Slavici. A început să scrie la îndemnul lui Mihai Eminescu
Ziua de 18 ianuarie este considerată de mulți istorici drept începutul Revoluției conduse de Tudor Vladimirescu, în 1821. În aceeași zi, dar în anul 2017, au început oamenii să iasă în stradă față de proiectul PSD-ALDE de modificare a Codului penal și grațierea unor pedepse.
baza stanga 1 jpg
Vedeta care a șocat pe covorul roșu. S-a îmbrăcat în latex și a atras toate privirile
Halsey (30 de ani) a purtat o ţinută provocatoare la premiera din Los Angeles a filmului „Babygirl”. Noul film o are în rolul principal pe Nicole Kidman, care joacă rolul unei şefe de vârstă mijlocie ce începe o aventură pasională cu un angajat mult mai tânăr.
navalnii
Trei avocați ai lui Navalnîi, condamnați la ani de închisoare într-o colonie penală din Rusia pentru „activități extremiste”
Trei avocați care l-au reprezentat pe fostului lider al opoziției, Alexei Navalnîi, au fost găsiți vinovați de către o instanță rusă, vineri, de apartenență la un grup extremist și au fost condamnați la ani de detenție într-o colonie penală.
Transportul public în comun în Râmnicu Vâlcea Foto Google Maps
Celebrul milionar român care merge cu transportul în comun, dar are avion privat: „Metroul, autobuzele și aplicațiile sunt mult mai eficiente”
Celebrul milionar român care are avion privat, dar merge cu metroul şi autobuzul este Valeriu Iftime. Patronul lui FC Botoşani și proprietarul unui grup de firme de succes, cu o avere estimată la peste 100 de milioane de euro, continuă să surprindă prin modestie și pragmatism.
Castelul Corvinilor din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (2) jpg
Eșecurile restaurărilor din comunism, îndreptate cu milioane de euro. Monumente istorice emblematice readuse la viață
Restaurările controversate din comunism ale unor ansambluri istorice valorase din România, sunt corectate cu lucrări costisitoare. Mai multe milioane de euro au fost investite pentru redarea „strălucirii” unor castele, cetăți și ansambluri istorice emblematice.
Ion Antonescu și Mișcarea Legionară
Ignoranța naște monștri!
Trăim vremuri în care citatul lui Francisco Jose de Goya devine o realitate în societatea noastră.
mae news.ro
Românul atacat și rănit în vacanță în Egipt va primi tratament gratuit. Anunțul făcut de MAE
Ministerul Afacerilor Externe a venit cu precizări, după ce un român a fost înjunghiat și rănit grav în timp ce se afla în vacanță în Egipt.
Klaus Meine foto Getty Images (5) jpeg
Klaus Meine, solistul trupei Scorpions: „Muzica rock este coloana sonoră a vieților noastre“
Chiar și după 60 de ani de la înființarea formației, membrii trupei Scorpions rămân uniți de dragostea pentru muzică, având concerte în toate colțurile lumii. Iar Klaus Meine, legendarul solist al trupei Scorpions, a acordat un interviu exclusiv și emoționat pentru ”Weekend Adevărul”.