„Există zeci de figuri feminin-masculine în fiecare dintre noi” − interviu cu Simona SORA

Publicat în Dilema Veche nr. 850 din 23 - 29 iulie 2020
„Există zeci de figuri feminin masculine în fiecare dintre noi” − interviu cu Simona SORA jpeg

Complezență (Polirom, 2020), noul roman al Simonei Sora, este construit din două povești, din două piese montate într-o formulă neobișnuită: cartea are două coperte, cîte una pentru fiecare poveste. Înălțarea la Ortopedie și Musafir pe viață sînt titlurile celor două părți, a căror eroină este Maia, soră medicală la chirurgie ortopedică, la Deva, și soră medicală la un luxos azil de bătrîni din Elveția.

Aș vrea să începem de la forma cărții, care probabil va fi remarcată imediat de oricine o va ține în mîini. De ce ați vrut ca a doua poveste să poată fi citită doar întorcînd cartea, sucind-o, răsturnînd-o?

Probabil forma aceasta, care nu e atît de neobișnuită cum ar putea părea la prima vedere, are de-a face chiar cu titlul, Complezență, cu felul în care sîntem obișnuiți să deschidem cărțile și să le parcurgem, să le scriem, de la prima la ultima pagină. M-am gîndit adesea la povestea asta despre felurile complezenței și o simt în continuare ca pe-o constantă, nu numai a scrisului, ci mai ales a vieții în general. Ce e al nostru și ce preluăm, complezent, de la ceilalți? Ce e autentic în noi și ce acceptăm doar ca să se învîrtă roata?

În 1988, Maia este soră medicală la spitalul din Deva, la secția chirurgie. După o noapte de gardă, se pomenește anchetată cu privire la un avort ilegal făcut în spital, cît ea se afla acolo. Prima parte se învîrte în jurul acestui episod care e și un prilej de descriere a lumii din spital, grotescă, dură, cu ierarhii stabilite pe bază de favoruri sexuale. În lumea asta, Maia se întreabă adesea cine este și ce caută acolo. E și o carte despre identitate, despre ce puteai fi ca femeie în România ultimului deceniu comunist?

Cu siguranță acum, în 2020, asta ar fi prima lectură. Eu n-aș putea spune însă că lumea din prima parte e neapărat grotescă. Deși, poate, în linia mișcării metoo, poate fi citită și așa. Dar trebuie urmărită perspectiva așa-ziselor victime. Căci victimele nu erau întotdeauna victime. Multe dintre ele participau la acea lume și pentru ceea ce deveneau ele însele în propriii lor ochi și-n ochii celorlalți. Era o lume foarte diferită de cea pe care o trăim noi azi și probabil cu alte reguli; de aceea, cînd citim cărți ale altor timpuri, e important să reconstituim lumea pe care ne-o aduc ele în față. În momentul acesta sîntem după foarte multe războaie cîștigate și foarte multe războaie pierdute. De asta vedem puterea în felul acesta, fără recurs. Într-adevăr, într-o lume ca aia din anii ’80, într-un spital românesc de provincie, medicii aveau puterea să autorizeze, să facă să existe o soră medicală care n-avea decît o școală sanitară, o fată care avea 18-20 de ani și care nu putea fi încă nimic prin ea însăși. Nu știu însă dacă atunci, în acel moment, asta ar fi fost perspectiva, mai ales că existau și alte opțiuni, prima fiind plecarea. Poate și de aceea am pus partea asta, Înălțarea la Ortopedie, sub semnul lui Mircea Nedelciu, pentru că el reușea, practicînd un textualism care astăzi e puțin revizitat, să pătrundă toate opțiunile, să intre în psihologia abisală a personajelor.

Am învățat un cuvînt din cartea dvs.: pupinel. E un dispozitiv de sterilizare a instrumentelor de chirurgie. Apare foarte des în carte pupinelul. De ce ați pus accent pe această parte a muncii Maiei – sterilizarea instrumentarului?

Probabil m-am gîndit mult la asepsie. Acum, în 2020, asepsia a redevenit centrală. Și eu, ca mulți alții, mă dezinfectez de zeci de ori pe zi, port mască aproape tot timpul. Pupinelul era, în acea vreme, instrumentul esențial în sala de operații ortopedice pentru că acolo se sterilizau anumite instrumente speciale. Iar Maia avea această responsabilitate. Pupinelul e un accent pus pe responsabilitate, iar deasa lui pomenire pune întrucîtva sub semnul întrebării propria responsabilitate a fetei, o duce cumva într-o zonă în care Maia nu mai e așa cum i-ar plăcea ei să fie. Sterilizarea într-o sală de operații, pe care o face protagonista și nu serviciul de sterilizare, trebuie urmărită minut cu minut. În perioada de dinainte de 1989, dar probabil că și acum, funcționarea anumitor aparate se poate întrerupe pentru un timp, la fel și curentul. Dar dacă pupinelul nu merge o jumătate de oră, nefiind alimentat cu curent, înseamnă că instrumentele nu sînt bine sterilizate și că pot urma nenorociri pentru pacient. De asta am insistat.

În povestea realistă despre lumea din spital, cu partidele de sex dintre doctori și asistente, cu sterilizarea instrumentarului chirurgical, se strecoară legendele orașului Deva, Cetatea Fetei. În toate e vorba de o fată sau o femeie sacrificată pentru salvarea orașului sau pentru ridicarea cetății, ca-n legenda Meșterului Manole. De ce apelul la dimensiunea mitologică?

Orașul care înconjoară spitalul, care o înconjoară pe Maia în cele din urmă, are în centru această cetate, cu trecutul ei stratificat. Există dimensiunea asta stratificată în psihologia pe care am vrut s-o schițez. Și mai e faptul că ea, Maia, era așa cum ieșise din școala sanitară, un fel de copil care încă nu înțelesese mai nimic și care brusc se trezește în situația de a nu mai putea evolua, de a rămîne blocată în poveștile astea sub care ea însăși se ascunde. Personajul vrea să se identifice cu ceva, vrea să existe, vrea să-și contureze o identitate care s-o aducă la viață, s-o individueze, cum s-ar zice. Toți încercăm asta, cred. Există zeci de straturi în biografiile noastre istorice, dar și-n biografiile interioare. Sanda Roșescu, psihanalistă jungiană, mi-a vorbit adesea despre aceste substraturi spirituale, dar care sînt și psihologice; ele constituie o memorie a omenirii în general, ținînd de psihologia colectivă, fără-ndoială, dar uneori, mai ales în momentele-cheie, își fac apariția în psihologia/biografia individuală și devin definitorii. Există zeci de figuri feminin-masculine în fiecare dintre noi, care apar cînd te aștepți mai puțin. Apar și te duc înainte, apar și te blochează, apar și te omoară, apar și te fac să devii viu și să treci prin zeci de încercări prin care, singur, ai eșua. Cred că ce i se-ntîmplă fetei în spital în momentul acela – iar ea încearcă să rememoreze în diferite feluri, tot luînd-o de la capăt și tot modificînd anumite întîmplări – e o astfel de arheologie subiectivă.

Titlul uneia dintre povești, Înălțarea la Ortopedie, poate fi înțeles în dublu sens: înălțarea la Ortopedie ca la un rang superior, ca la o stare superioară, sau înălțarea ca stare de euforie pe care Maia o simte brusc în lift, alături de doctorul Negru. Care e, de fapt, semnificația titlului?

Cred că e vorba despre îndrăgosteala asta care ține într-un fel în lesă toate celelalte sensuri. „Înălțarea la Ortopedie“ e de fapt o declasare, pentru că Maia era doar în sala de operații de la etajul doi stăpîna absolută a locului. În momentul cînd ea este înălțată la etajul cinci și ajunge una dintre asistentele medicale normale de la ortopedie, brusc nu mai e înălțată deloc, dimpotrivă, e identificată cumva pe orizontală cu toate celelalte fete. Dar lucrul pe care l-am avut în cap scriind povestea asta a fost felul în care îndrăgosteala bruscă, așa cum e la 20 de ani, cotropitoare, uluitoare, trăsnitoare, obnubilează toate celelalte sensuri. Dintr-odată nu mai contează nimic din ce știai, contează doar starea. Iar ce urmează e, paradoxal, pentru că intri în logica altuia, cedarea, concedarea, complezența.

În 1966, Ceaușescu a interzis prin decret avorturile la cerere. Ceea ce a dus la numeroase întreruperi de sarcină clandestine. Și la numeroase decese. Și la numeroși copii nedoriți. Maia însăși e o „decrețică“, un cuvînt dureros, „ca o rană deschisă“, spuneți la un moment dat. Poate de asta e impresionată peste măsură cînd găsește fetița avortată. Avorturile ilegale de pe vremea lui Ceaușescu sînt încă o temă importantă în literatura noastră. Anul trecut a apărut cartea Corinei Sabău, Și se auzeau greierii, anul aceasta Veronica D. Niculescu a publicat Toți copiii librăresei. În ambele e vorba și de avorturi ilegale. Oare de ce acum, la 30 de ani după căderea comunismului, tema asta a revenit în prim plan în literatura scrisă de femei?

Subiectul e atît de actual, probabil, din pricina maturizării acelor generații și pentru că anumite răni nu s-au vindecat. Acum pericolul care ne pîndește e acela al ideologizării chestiunii de fond, a dreptului de a alege. De-o parte sau de alta, pentru că sînt în egală măsură pernicioase ideologizările trăitului, viului. Poate la mijloc ar fi povestea, adevărul poveștilor, cum zice un clasic. Decrețeii au ajuns la o postmaturitate. Probabil cărțile despre ei ar fi trebuit scrise mai devreme, dar lucrurile vin cînd vor ele, mai ales cînd vin dinăuntru. În același timp, e un subiect foarte actual. Există o mulțime de chestiuni stringente (chestiunea alegerii în cunoștință de cauză, cunoașterea de sine, adică și a corpului propriu) care ne-ar privi ca întreg. Iar noi ne trezim reacționînd așa, cu bucăți din noi, cu lucruri pe care le-am asimilat defectuos. Cum e povestea cu educația sexuală în școli. Mi se pare halucinant că se poate discuta despre oportunitatea ei în 2020. Evident că e absolut obligatorie. Și n-ar fi fost nimic de discutat în urmă cu 10, 15, 20 de ani. Atunci ar fi fost ridicol să politizezi o asemenea temă și să te întrebi dacă copiii și adolescenții trebuie să știe cum le funcționează corpul. Sîntem în continuare infantilizați de oameni care au o cu totul altă agendă decît cea pe care ar trebui s-o aibă, politic vorbind. De fapt, sîntem conduși de o clasă politică infantilă și îngrozitor de coruptă, care-și pune pe tapet propriile frustrări și nevoia de a controla, inclusiv prin așa ceva – ceea ce e odios și n-ar trebui permis vreodată. Ăsta chiar e un subiect pentru care merită să lupți.

În Musafir pe viață, Maia este asistentă medicală la un azil de lux din Elveția. Pare că visul ei de a pleca din țară s-a împlinit. A plecat imediat după mineriada din iunie 1990, cînd era studentă la Litere, în București. Ce aduce Maia cu sine din România recent ieșită din dictatură?

S-ar putea zice că aduce de fapt tot o neînțelegere a complezenței necesare. Măcar atîta a înțeles, nu se știe în ce moment al biografiei ei, pentru că firul ăsta elvețian e tors de pe la jumătatea părții celeilalte, oricum, din alt punct decît acela în care Maia își termină viața în Deva ca asistentă medicală, divorțată și adunînd o bibliotecă iluzorie a doctorului Negru. În Elveția s-ar zice că scapă. Nu se știe care e momentul precis în care ea a scăpat sau ar fi putut scăpa. Dar ea în continuare nu înțelege ce-ar însemna să se pună în poziția de a-l înțelege pe celălalt, pe cel din fața ei, de a-l înțelege iubindu-l, de a-l înțelege pînă la capăt, din interiorul mobilurilor lui interioare. Motiv pentru care se trezește într-o nouă situație aberantă. Care ar fi putut fi foarte bine vechea situație. Pentru că există un nucleu nedezvoltat, dar pe care l-am avut tot timpul în cap. Și în cantonul acela catolic avortul era interzis. Nu se ajunge niciodată acolo, dar în momentul acela, la Fribourg, în Elveția, și probabil pînă foarte tîrziu, avortul era interzis. Ea este o femeie care simte asemenea interdicții aproape organic. Cum să continui, cum să nu fii complezent, dar să-i lași pe ceilalți să vină spre tine – e o întrebare la care am încercat și cred că am reușit cumva să răspund spre final, prin biografia unui personaj.

Complezența apare de multe ori în carte. Un personaj spune la un moment dat: „complezența e o formă de cunoaștere“. Maia are o relație ambivalentă, cînd se supune regulior complezenței, cînd le respinge categoric. Pînă la urmă, ce e complezența pentru ea?

Complezența, împărtășirea unui set de reguli și de conformisme sociale, i-ar fi adus, cred, liniștea, în final, cînd ar fi înțeles ce se cere de la ea. Momentul elvețian, care debutează euforic, ar fi fost cel mai bun moment de a înțelege – mai ales în convorbirile cu domnul Stolz, care este pentru ea un fel de tată, cineva care-i pune în fața ochilor toate opțiunile de pînă atunci. Domnul Stolz, un rezident al azilului helvet, e un personaj care explică felul în care complezența poate funcționa în societate, felul în care-l înțelegi pe celălalt, te pui în papucii lui și încerci de-acolo să vezi viața. E un personaj care nu știu de unde a răsărit și care încearcă să explice această dilemă fundamentală a Maiei: să reacționeze mereu, să fie dură și intransigentă (mai ales cu ea însăși) sau să lase lucrurile să meargă de la sine, să se așeze în timp, cum se și întîmplă, de fapt. Nici eu nu m-am limpezit în această chestiune; ce am aflat însă scriind această carte e că mai ales relațiile problematice, cele pe care ai reflexul să le spulberi la prima contrarietate, au cheia lor, una care, cel mai adesea, merită aflată.

interviu de Adela GRECEANU

1038 15 cop2 jpg
Levitația electromagnetică în tesseract
Eul de scriitor ratat apreciază această fragmentare din care se alcătuiește întregul: „Nu cred în cărți, cred în pagini, în fraze, în rînduri“.
p 22 Katherine Pangonis jpg
Fenicienii, oamenii purpurii
În unele contexte, fenicianismul și renașterea interesului pentru trecutul fenician al Libanului nu reprezintă decît o reacție rasistă la panarabism.
1035 15 coperta jpg
Sculptînd în timp
Există însă şi o altă cale de unire a materialului cinematografic, în care esenţială este dezvăluirea logicii în ceea ce privește modul de a gîndi al oamenilor.
foto 1 back stages jpg
1033 15 Iulia Lumanare copy (5) jpg
„Ne vom opri mereu la ceea ce ne este familiar” – interviu cu actrița Iulia LUMÂNARE
„Timpul a fost comprimat, și asta este, poate, cel mai dificil aspect al scenariului, deci al poveștii.”
1033 23 Foto Iulian Popa jpg
„Scriu ce văd în jurul meu, ca și cum aș fi în mijlocul acțiunii, dar invizibil“ – interviu cu Iulian POPA
„Un chimist, un om cu educație științifică, dar care are o abordare total neștiințifică, bazată pe percepții senzoriale.”
p 23 Passivité courtoise, 1930 jpg
Victor Brauner – Sfîrșitul și începutul
Opera lui îl face să meargă înainte mai degrabă decît o face el.
1031 15 Strøksnes, Morten Photo Cathrine Strøm webp
image png
Hotarul nevăzut al pictorului – expoziție aniversară Mihail Gavril* –
Lucrările prezente în expoziția de la Palatul Parlamentului, Sala „Brâncuși”, au o tematică ce aparține zonei sacrului.
1028 15 charlotte higgins miturile grecesti jpg
Miturile grecești repovestire din perspectivă feminină
Acestea sînt cîteva dintre personajele care controlează multe dintre narațiunile incluse în această carte.
1027 15 ёGoodlife Photography jpeg
p 22   Expoziția Victor Brauner jpg
Culoarea Artei
„Important e ce se vede.” Da, toți știm asta. Dar dacă v-aș spune că la fel de important e ce nu se vede?
1026 15 Calin Pop cu Nicu Covaci2 jpg
Rock, opoziție și represiune – Phoenix & Celelalte Cuvinte –
Spre deosebire de Phoenix, Celelalte Cuvinte nu au luat vreodată în considerație fuga din România comunistă.
DoinaLemny jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
1018 16 foto Ariana Serban jpg
„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN
„Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea.”

Parteneri

marina voica jpeg
Bărbatul care a înșelat-o pe Marina Voica, după ce a rămas văduvă: „Nu l-am prins, dar l-am bănuit și am spus tot”
Marina Voica, una dintre cele mai carismatice, talentate și frumoase cântărețe a avut o viață demnă de scenariul unui film. A avut două căsnicii de-a lungul timpului, iar după moartea ultimului soț a fost victima infidelității.
banner dan helciug png
hacker profimedia jpg
BNR: Riscurile cibernetice sunt ridicate. Incidentele din sectorul bancar au crescut în ultimii ani
BNR menţionează că riscurile cibernetice rămân ridicate în contextul geopolitic tensionat şi al evoluţiei digitalizării şi inteligenţei artificiale, incidentele din sectorul bancar fiind în creştere în ultimii ani.
Schengen shutterstock 9 jpg
Parlamentul Olandei a aprobat aderarea României și Bulgariei la Schengen. Extremistul Geert Wilders a încercat să blocheze decizia
Ţările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez care a avut loc miercuri şi care a susţinut decizia recentă a guvernului în acest sens.
FOTO Ramona Florea / Facebook
Un tânăr de 17 ani a fost dat dispărut în Capitală. Poliția cere ajutorul populației. Unde a fost văzut ultima oară
Poliţia Capitalei a fost sesizată miercuri cu privire la dispariția unui minor, care a plecat de la o adresă din Sectorul 1 și nu a mai revenit până în prezent.
vladimir putin gettyimages jpg
De ce Putin este tot mai interesat de inteligența artificială: „Rusia trebuie să participe pe picior de egalitate în cursa globală”
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat miercuri că Rusia va dezvolta inteligența artificială, în încercarea de a contesta dominația Statelor Unite în una dintre cele mai promițătoare și cruciale tehnologii ale secolului XXI.
  Alina Laufer se simte arestată la domiciliu
victor micula jpeg
Victor Micula, vizat de noi acuzații după ce a ignorat obligațiile impuse de o condamnare definitivă
Procurorii Parchetului Bihor au demarat cercetări legate de modul în care Victor Micula, fiul omului de afaceri Viorel Micula, a ignorat obligațiile impuse printr-o condamnare definitivă, legată de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
contor energie electrica
Plafonarea prețului la energie: Guvernul caută soluții pentru protejarea populației după 1 aprilie 2025, când expiră măsura
Guvernul caută soluții pentru menţinerea echilibrului energetic pentru consumatorii casnici şi industriali după ridicarea plafonării preţului la energie, prevăzută la finalul lui martie 2025.