Democratizarea informației

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Democratizarea informației jpeg

De data aceasta voi recurge la „trucul lui Pleșu“, acela cu „stări și zile“ (sau cum îi mai zice în alte cazuri), prin care reia pur și simplu dileme din trecut pentru a le pune în lumina prezentului – sau, mai degrabă, pentru a-l îndemna pe cititor să o facă. De fapt, nu este așa de simplu precum dau eu impresia: jocul acesta cu timpul, cu trecutul și prezentul, are totdeauna un tîlc care se dezvăluie doar dincolo de prima vedere. Mie nu știu dacă mi-a ieșit – dar de aceea Pleșu e Pleșu…

● Zilele trecute am dat din întîmplare peste un interviu cu Alin Fumurescu. L‑am apreciat totdeauna pe Alin Fumurescu. De data aceasta, pe lîngă interesul general, am tresărit la o expresie care îmi suna cunoscut: democratizarea informației. Dincolo de această formulare, lucrurile erau însă mult mai profunde: „Senzația mea este că, în momentul de față, această polarizare, printre care și absența compromisului – încă o dată, majoritatea țărilor, organismele naționale și internaționale, Uniunea Europeană și așa mai departe – trebuie să aibă o teorie care să depășească contextul particular istoric sau contextul local și să acopere tot globul. Ce acoperă tot globul? Noua Media. Iar teoria mea este că Noua Media a democratizat informația într-un fel, nu știu cum să spun, prea mult“.

În lumea politică (și nu numai) toată lumea vorbește despre „polarizare“ (și, de fapt, toată lumea este polarizată). „Adică foarte mulți oameni nu mai sînt astăzi siguri, de fapt, de propria identitate“. Din acest moment, „identitatea nu mai poate fi subiectul compromisului“ – adică al politicului. Să ne oprim însă aici…

Să ne oprim aici, dar numai pentru a lăsa drum liber unei neașteptate întîlniri cu… Andrei Pleșu și cu ortodoxia: „La noi, ortodoxia ne învață să faci ce zice popa, nu ce face popa. (…) Aici se fac nu compromisuri, ci pogorăminte. Adică dezlegări“. Mai pe înțelesul profanilor: compromisul are aici un nume con-sacrat și poate dez-lega orice și oricînd o permite ortodoxia. Or, precum preoții ei, aceasta este destul de permisivă în fapt…

Necunoscute sînt căile Domnului – era să spun…

● În urmă cu vreo zece ani, nu mai țin minte, am folosit o expresie similară: „democratizarea cunoașterii“. Aceasta pornea însă din alte surse și cu alte implicații: pur și simplu atacam ideea că ceea ce numim în modul cel mai curent cu putință „cunoaștere“ nu a fost, este sau ar putea fi vreodată „democratică“. Nu mă jenam nici să fac referințe la  antichitatea greacă – dar acest lucru era mult mai puțin important. Ceea ce mă „mîna în luptă“ pe mine era revolta față de teza contrară, acel „Cine ești tu ca să-mi spui mie că știi mai bine decît mine?“ – cu varianta „mai deștept decît mine“? Refuzul elementelor de bază ale cunoașterii era total – și nu avea nici o scuză, căci toți trecuseră măcar prin primele trepte de învățămînt, unde li se spusese măcar ce este aceea o „noțiune“ – adică ceva ce nu este chiar la dispoziția fiecăruia, care este o „noțiune“, uite așa, că așa sînt ele, noțiunile, mama lor de noțiuni!

În cele din urmă, eu am rămas cu revolta și cu noțiunile, ei cu convingerile…

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Școala Națională de Științe Politice și Administrative. Cea mai recentă carte publicată: De ce este România astfel? (coord.), Editura Polirom, București, 2017.

1038 15 cop2 jpg
Levitația electromagnetică în tesseract
Eul de scriitor ratat apreciază această fragmentare din care se alcătuiește întregul: „Nu cred în cărți, cred în pagini, în fraze, în rînduri“.
p 22 Katherine Pangonis jpg
Fenicienii, oamenii purpurii
În unele contexte, fenicianismul și renașterea interesului pentru trecutul fenician al Libanului nu reprezintă decît o reacție rasistă la panarabism.
1035 15 coperta jpg
Sculptînd în timp
Există însă şi o altă cale de unire a materialului cinematografic, în care esenţială este dezvăluirea logicii în ceea ce privește modul de a gîndi al oamenilor.
foto 1 back stages jpg
1033 15 Iulia Lumanare copy (5) jpg
„Ne vom opri mereu la ceea ce ne este familiar” – interviu cu actrița Iulia LUMÂNARE
„Timpul a fost comprimat, și asta este, poate, cel mai dificil aspect al scenariului, deci al poveștii.”
1033 23 Foto Iulian Popa jpg
„Scriu ce văd în jurul meu, ca și cum aș fi în mijlocul acțiunii, dar invizibil“ – interviu cu Iulian POPA
„Un chimist, un om cu educație științifică, dar care are o abordare total neștiințifică, bazată pe percepții senzoriale.”
p 23 Passivité courtoise, 1930 jpg
Victor Brauner – Sfîrșitul și începutul
Opera lui îl face să meargă înainte mai degrabă decît o face el.
1031 15 Strøksnes, Morten Photo Cathrine Strøm webp
image png
Hotarul nevăzut al pictorului – expoziție aniversară Mihail Gavril* –
Lucrările prezente în expoziția de la Palatul Parlamentului, Sala „Brâncuși”, au o tematică ce aparține zonei sacrului.
1028 15 charlotte higgins miturile grecesti jpg
Miturile grecești repovestire din perspectivă feminină
Acestea sînt cîteva dintre personajele care controlează multe dintre narațiunile incluse în această carte.
1027 15 ёGoodlife Photography jpeg
p 22   Expoziția Victor Brauner jpg
Culoarea Artei
„Important e ce se vede.” Da, toți știm asta. Dar dacă v-aș spune că la fel de important e ce nu se vede?
1026 15 Calin Pop cu Nicu Covaci2 jpg
Rock, opoziție și represiune – Phoenix & Celelalte Cuvinte –
Spre deosebire de Phoenix, Celelalte Cuvinte nu au luat vreodată în considerație fuga din România comunistă.
DoinaLemny jpg
1025 22 Mario Martone  jpg
„Și cinematograful e un joc cu reguli” – interviu cu regizorul Mario MARTONE
„Atunci cînd regizez un film după un roman, nu mă interesează să pun în scenă doar povestea personajelor, ci și vocea scriitorului.“
1024 15 ABRA, Costinesti, anii 80 jpg
Unde sînt rockerii de odinioară?
„Toți am simțit că nici un zid nu ne va mai ține despărțiți vreodată”, avea să-și amintească ani mai tîrziu unul dintre cei prezenți la eveniment.
1023 15 Abziehbild  Unapplied Arts, 2023, Arsmonitor jpg
Lumea artei – elitism non-profit sau marginal pentru profit –
Și se încearcă același lucru de către artist-run-space-urile din Casa Presei.
1022 15 Marian Crișan jpeg
„Cînd ai în film un texan călare, inevitabil te gîndești și la western” – interviu cu regizorul Marian CRIȘAN –
Ca surse de inspirație au fost compozițiile lui George Enescu și Eugen Doga, în special albumul lui Echoes of the East.
10 pentru Rushdie jpeg
Dacă pacea ar fi un premiu
Cu toate acestea, am să mă întorc acasă cu acest premiu pentru pace.
Taifas 3 png
Cineaști balcanici la Taifas – anchetă –
Pentru că sînteți o revistă românească, iar el este pentru mine cel mai interesant regizor român al momentului.
1020 15 Andrei Tanase jpg
1020 15 1 jpg
Un tip de încordare
Artistul propune un storyboard neconvențional prin plasarea privitorului într-un spațiu definit vizual prin contraste.
1019 15 Foto Cristian Sutu jpg
1018 16 foto Ariana Serban jpg
„Literatura. Arie protejată” – interviu cu Robert ȘERBAN
„Am căutat, an de an, să identificăm cîte o temă, care să nu eludeze actualitatea și realitatea.”

Parteneri

targ craciun facebook jpg
Când se deschide primul târg de iarnă din București. Cu ce surprize și activități sunt așteptați românii la cea de a IX-a ediția a Târgului „Poveste de Crăciun”
Românii intră mai devreme în spiritul Crăciunului! „Poveste de Crăciun”, primul târg de iarnă din Capitală și din țară, invită publicul la cea de a IX-a ediţie, desfășurată în perioada 15 noiembrie – 29 decembrie 2024. Românii sunt așteptați cu o mulțime de activități și surprize de sezon.
image png
Văduva lui Prigoană, replică dură pentru Adriana Bahmuțeanu. Mihaela Botezatu, prima reacție: „Copiii nu vor să o vadă”
Moartea lui Silviu Prigoană a iscat multe neînțelegeri între fosta soție, Adriana Bahmuțeanu, Mihaela Botezatu și copiii afaceristului. Ce i-a transmis aceasta vedetei despre Maximus și Eduard, cei doi copii ai Adrianei cu Prigoană, aflați din rândurile de mai jos.
bahmuteanu prigoana oana roman jpg
Mesajul Oanei Roman pentru Adriana Bahmuțeanu, care nu a fost informată despre înmormântarea fostului soţ, Silviu Prigoană
Printre vedetele care au transmis mesaje emoţionante după moartea lui Silviu Prigoană se numără şi Oana Roman.
ciocan judecator bani
De ce sunt pensiile speciale atât de mari. Precizări oficiale
Sistemul public de pensii, finanțat din contribuțiile tuturor salariaților din România cu 25% din salariul brut lunar, plătește 11.723 de pensii speciale, din care doar 8.000 au cotizat în sistem.
Banner Carmen Harra Prigoana
Carmen Harra consideră că Silviu Prigoană a murit din alte cauze. Declarațiile halucinante ale parapsihologului vedetelor de la Hollywood
Carmen Harra, cunoscutul parapsiholog, a vorbit din nou despre moartea rapidă a afaceristului Silviu Prigoana. Vedeta consideră că nu problemele cardiace au condus la deces, ci altă afecțiune de sănătate.
Incendiu la un bloc din Piatra Neamț FOTO: ISU
Un incendiu puternic a izbucnit, astăzi, într-un bloc din sectorul 3. Ce spun reprezentanții ISU
Un incendiu puternic a izbucnit vineri dimineață, pe strada Rotundă din Sectorul 3 al Capitalei, într-un bloc de locuințe. Focul a provocat degajări mari de fum, iar autoritățile au intervenit rapid pentru a gestiona situația și a salva vieți.
foto1 postul craciunului jpg
A început Postul Crăciunului: Regulile, tradițiile și zilele cu dezlegare la pește pentru credincioși
Postul Crăciunului 2024 a început astăzi, 15 noiembrie, și va dura 40 de zile, până pe 24 decembrie, fiind o perioadă dedicată pregătirii spirituale pentru celebrarea Nașterii Domnului.
profimedia 0934578343 jpg
Trump promite o „armată puternică” şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o „armată puternică” şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina, la o gală organizată la reședința sa de la Mar-a-Lago, Palm Beach, Florida relatează AFP.
Silviu Prigoana  Foto Click (2) JPG
Silviu Prigoană se simțea rău de trei săptămâni. „I-am spus să se ducă la spital, tușea foarte tare”
Silviu Prigoană se simțea rău de mai mai multă vreme, iar finul lui Cătălin Hideg l-ar fi îndemnat să se ducă la spital. Nu este clar dacă Silviu Progoană i-a urmat sfatul. Înainte să