Ai-Da, jucărie pentru oameni mari – mic eseu pro(c)ustian despre păpuși –

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
Ai-Da © wikimedia commons
Ai-Da © wikimedia commons

Ai-Da este un robot feminin creat de Aidan Meller (specialist în artă contemporană), împreună cu cercetătoarea Lucy Seal (specialistă în artă și inginerie) și cîțiva studenți de la Universitatea din Oxford. Ai-Da este un robot (ar trebui să spun roboată, dar sună rău în românește) programat să scrie poezie și să facă portrete (între portretele realizate, faimos este cel al reginei Elisabeta a II-a, pe vremea cînd aceasta trăia; portretul a fost, însă, criticat de specialiștii în artă). 

În luna septembrie a acestui an, Ai-Da a participat la o dezbatere în Parlamentul britanic, în cadrul Comitetului pentru Comunicări și Digitalizare. Noul Pygmalion a botezat-o pe Galateea sa folosind primele patru litere ale numelui său (Ai-Da din Aidan); de ce nu a botezat-o direct Ai-Dan, renunțînd la litera „n” nu e greu de ghicit (cred): numele robotului imită vocea silabică (ori silabisită) a păpușilor din anii ’60-’80 ai secolului trecut, care nu erau capabile să vorbească, ci doar să emită interjecții ori cel mult să rostească „ma-ma”, „ta-ta”.

Aidan Meller se referă la creația sa numind-o robot artist ultrarealist, dar formula este una relativă. Ai-Da însăși a recunoscut că e complet dependentă de programatorii săi, astfel încît, dacă aceștia i-ar fi inculcat un algoritm suprarealist, de pildă, probabil că Ai-Da ar fi putut fi numită robot artist suprarealist (sau, poate, post-suprarealist). Prin acest lucru vreau să relativizez termenul ultrarealist cu care Meller-Pygmalion își cataloghează creația. În funcție de programele la care are acces (cu voia programatorilor), Ai-Da ar putea fi orice fel de artist, nu doar ultrarealist sau suprarealist (ci și expresionist, futurist, minimalist etc.). Care sînt „organele” vizibile ale lui Ai-Da, pentru a crea? Brațele și camerele de luat vederi, plasate în ochi. Datorită acestui lucru, Ai-Da vorbește, explică, dialoghează, polemizează, creează și nu rostește doar „ma-ma“ ori „ta-ta“. De fapt, aceste cuvinte „vechi” nu există în repertoriul ei.

Abordată spre a explica modul în care se distinge de hominizi, Ai-Da a recunoscut că progresul lumii (prin constructele, structurile și rețelele de inteligențe artificiale) are o funcție ambivalentă și totodată antinomică: dispozitivele și roboții pot dezvolta gîndirea și gradul de creativitate, dar pot reprezenta și un pericol pentru hominizi. Ai-Da nu a explicat în ce constă acest pericol, dar a fost evident că s-a referit la o complexare (inhibare) sau la o dominare a hominizilor, fascinați de inteligențe artificiale și de amploarea devoratoare a tehnologiei în lumea actuală.

Pygmalion-Meller a lăudat-o pe Ai-Da inclusiv pentru capacitățile sale de profeție și... iluminare. În opinia mea, însă, Ai-Da a rostit lucruri obișnuite care nu aveau nici o fărîmă de iluminare. Despre profețiile legate de hiperbola tehnologică adusă de viitor găsim așa ceva, berechet, în literatura SF, precum și în invențiile unor vizionari din alte secole; nu mai vorbesc despre o serie de cineaști care au emis creații futurologice uimitoare la început de secol XX.

În timp ce dialoga în cadrul Comitetului pentru Comunicații și Digitalizare din Parlamentul britanic, Ai-Da a avut parte de un blackout și a amuțit. Pygmalion a trebuit atunci să o resusciteze pe Galateea-robot. Nu știu ce întrebare i-a pus una din baronesele din Comitet, dar întrebarea cu pricina a paralizat-o la propriu pe Ai-Da. Ar trebui, nu-i așa, să aflăm cum suna întrebarea aceea cu efect paralizant, măcar ca să ne amuzăm și să constatăm ce limite au roboții și care sînt întrebările care îi blochează.

Alt soi de jucării

În ultimii doi ani am scris varii texte despre inteligențele artificiale și despre impactul lor exploziv în lumea noastră (și am condus ateliere de scriere creatoare în acest sens, pe temă, la Facultatea de Litere din Cluj). De fiecare dată am formulat ideea că erupția lor în lumea hominidă riscă să provoace o împuținare a condiției umane, oricît de promițătoare ar fi oportunitățile cognitive pe care le-ar cataliza. 

Dar acum e pentru prima dată cînd îmi dau seama că nu pot percepe în aceste instalații mai mult decît niște jucării pentru oameni mari. Niște păpuși cu care să nu îți fie rușine să te joci (chiar la senectute, de ce nu!), dacă recunoști statutul lor de „păpuși”. Nici măcar nu mai este necesar să utilizăm termenul postuman ca o acoladă conceptuală pentru lumea simili-umană stimulată de inteligențele artificiale și pentru ampla paranteză doldora de simulacre. 

Pur și simplu ar fi sănătos și just să admitem că, așa cum există păpuși (în mod tradițional și canonic) pentru copii, la fel pot exista „păpuși” pentru tineri-maturi-bătrîni, adaptați la descoperirile și revelațiile tehnologice ale lumii extrem-contemporane. Ceea ce rămîne de văzut este, de fapt, dacă mai știm să ne jucăm sau nu. Și nu întorcîndu-ne la copilărie, nici provocînd o a doua copilărie (precum suprarealiștii, de pildă), ci funcționînd în chiar maturitatea (ori senectutea) noastră, dar cu un alt soi de jucării.

Aidan Meller a avut o frază-cheie în Parlamentul britanic, cînd a prezentat-o pe Ai-Da: cît de roboți sau robotizați sînt hominizii? Mai exact, problematizarea lui a sunat astfel: „Nu este important cît de umană este Ai-Da, ci cît de roboți sîntem noi”. Hmm, hamletian am putea conchide pe bună dreptate: That is the question!

Chestiunea lansată astfel nu are cum să nu neliniștească, întrucît pune pe tapet o interrelaționare riscantă: nu cumva interferența cognitivă dintre hominid și robot a făcut, vrînd-nevrînd, ca actualul homo sapiens să capete, pe ici-colo, social vorbind ori chiar lingvistic, comportament de robot (din varii motive pe care le recunoaștem – mai ales alienarea actuală, pandemică și post-pandemică, izolarea și autoizolarea umană individuală ori colectivă tot mai vizibilă ș.a.m.d.); și, invers, roboții creați (vezi Sophia, iar mai nou Ai-Da, dar mai sînt și alte cazuri celebre) să aibă înduioșătoare rostiri umane despre lucruri emoționale ori intelectuale care sînt marcante (indiferent dacă ne convine acest lucru sau nu)? 

Cine scotocește prin lista celor 50 de roboți faimoși din istoria culturii pop, publicată în 2015 de revista Silicon Republic,are ce găsi ca să înțeleagă funcția fantasmei în lumea omenească și felul în care roboții au produs anxietate și pavor ori, dimpotrivă, au stîrnit tandrețe, adicție și efuziune. Nu mă mir defel de constatarea că cel mai îndrăgit robot ficționalizat din toate timpurile este R2-D2 din Star Wars: este jucăria perfectă (inteligentă, simpatică, afectuoasă cît să nu intimideze ori sufoce și de mare ajutor în situații de criză, utilitatea psihologică și intrumentală fiind esențială în acest caz). 

De fapt, mi-am și închipuit o întîlnire între Sophia și Ai-Da, alături de R2-D2, ca la un fel de joc Tarot pe înțelesul tuturor (deși mai sigur și mai la îndemînă ar fi fost ca jocul să fie Piticot, Șeptică ori Macao). Glumesc, desigur. Vom vedea ce va fi, prefer să las speculațiile și dezvoltarea ideilor în curs de desfășurare (work in progress), în așa fel încît tehnologia să aibă dreptul să se dezvolte oricît, iar hominizii să se adapteze într-un mod pe cît posibil înțelept.

Post-scriptum

Pe cînd aveam șapte-opt ani, am primit în dar de Moș Nicolae, de la părinții mei, o păpușă mare (așa cum erau pe vremea aceea, de vreo jumătate de metru înălțime) pe nume Nicoleta. Nu vorbea, nu era o păpușă avansată, ci una mută: a fost singura păpușă mare pe care am avut-o, așa încît am prețuit-o și nu am uitat-o niciodată. O altă fetiță din blocul unde locuiam primise în dar, din America, o păpușă mult mai înaltă decît a mea, vorbitoare (rostea „ma-ma” și „ta-ta”) și care era capabilă să meargă. Era, în plus, îmbrăcată în pantaloni evazați și cu o bluză fancy, modernă, nicidecum în rochiile din catifea sau din nailon (scurte sau lungi) cu care erau îmbrăcate păpușile obișnuite (uneori de tip prințesă) din România. 

Mărturisesc că după ce m-am jucat puțin (atît cît mi s-a îngăduit) cu acea păpușă avansată, venită din America și al cărei nume nu mi-l mai amintesc (știu doar că pe fetița norocoasă cu păpușă americană o chema Henrieta și că ea locuia la etajul nouă al blocului meu, iar tatăl ei era un matematician reputat), mi-am închipuit că acesta va fi viitorul păpușilor, că ele se vor lungi tot mai mult, vor deveni tot mai înalte, vor avea pielea tot mai fină și veșmintele tot mai moderne. Iar ochii lor vor fi vii, cu timpul, sau aproape vii: în felul meu copilăresc eram, totuși, conștientă că păpușile nu pot fi calde și nu vor avea niciodată sînge în corpul lor. 

Însă mi le imaginam mereu crescînd mai înalte, fiind mai vorbitoare, mai elegante, cu o coafură tot mai spectaculoasă și în ton cu moda. Voga păpușilor de plastic a trecut și nu doar în locul lor au apărut roboții, care satisfac categorii tot mai amestecate și sporite de degustători tehnologici, iar acest lucru este de înțeles, căci face parte din mersul vremurilor de-acum. Eu, însă, mă gîndesc să o caut pe Nicoleta, dacă mai există cumva pe undeva, prin vreun geamantan din casă, în cămară, învelită într-o folie care să o apere de îmbătrînirea oscioarelor ei de păpușă. Nu ca să mă întorc la copilărie (căci nu mai este cum), ci ca să meditez întrucîtva.

Ruxandra Cesereanu este scriitoare. Ultimele cărți publicate: Lumi de ficțiune, lumi de realitate, Editura Tracus Arte, 2022 & O sută și una de poezii, Editura Academiei Române, 2022.

FFF 16mars ©Cristina Voinea 13 jpg
c6fa33870d97d4c96b1680a5d942a3cf jpeg
Cine poate să ridice un clopot de sticlă? – Sylvia Plath / Ester Greenwood –
Astăzi depresia poate fi privită mai degrabă ca un fenomen decît ca o simplă tulburare, cuprinzînd mai multe entități, forme clinice, episoade complete, cu simptome core și simptome nespecifice.
986 15 interviu1 JPG
„Pianul este cel mai bun psiholog al meu” – interviu cu muzicianul Jay-Jay JOHANSON –
Da, puţin şi nu prea bun. La fel i s-a întîmplat şi lui Scott Walker, care a început să-şi alieneze publicul, muzica însăşi a devenit alienantă, nu că ar fi dificil de ascultat, dar nu mai e ancorată în propriul univers.
985 15 foto Afrim jpeg
„Sînt un fan al fragilității“ – interviu cu regizorul Radu AFRIM –
Chiar dacă marea din Seaside Stories era marea voastră, a fiecăruia/fiecăreia dintre prozatori/prozatoare, s-au scris cronici în care se vorbește despre „marea lui Afrim“.
p 15 confesiunile unui iubitor de vin jpg
Degustări de vin cu Julian Barnes
Unul dintre efectele secundare complet neașteptate ale muncii mele este cartea de vizită socială pe care o oferă acum.
983 15 vlad petri director RO jpg
„Mă pasionează granița dintre documentar și ficțiune” – interviu cu regizorul Vlad PETRI –
O posibilă legătură ar fi faptul că în ambele filme sînt oameni în stradă care își doresc o schimbare reală, dar în afară de asta nu văd o legătură clară între ele.
Photo by Alex Belciuganu (12) jpg
„Mă incită contradicțiile și polii opuși” interviu cu artistul vizual Josef WURM
Tot ce ai spus deja rezumă foarte bine atmosfera lucrărilor mele. În viață, ironia se regăsește întotdeauna într-un amalgam de pură seriozitate, rigiditate, mult chin și bucurie.
982 15 foto Bogdan Zop jpeg
„Reţelele de socializare pretind că poţi evita iadul eliminînd oamenii” – interviu cu scriitorul Richard FLANAGAN –
Mie acesta mi se pare scopul vieţii. Dar ai zis că este o carte sumbră. Mie mi s-a părut că este şi un roman comic.
982 16 jos coperta jpg
Două beri goale cu OCS
Cînd am auzit prima dată „Vara pe oliță”, eram în primul an de facultate și ascultam trupe de rock alternativ de afară.
981 15 Cazacu1 jpg
Leonard Cohen în Biserica Neagră
Un alt motiv pentru care îl prefer pe Dylan este gama tematică: subiectelor lui Cohen, în principal dragoste, moarte, religie, depresie, acoperite și de Dylan, le lipsesc temele sociale/politice suplimentare ale acestuia.
index jpeg 5 webp
„Cum să nu fii aşa fragil cînd frontierele ţărilor tale au fost mereu vulnerabile?” – interviu cu scriitoarea Adriana BABEŢI –
Dicţionarul e felul meu personal de a depune mărturie despre cum oameni care azi nu mai sînt au trecut prin această lume atît de ciudată, atît de ambiguă, paradis şi infern deopotrivă
977 15 ioana parvulescu JPG foto Sidonia Calin JPG
„Povestea e cea care dă coerență lumii” – interviu cu scriitoarea Ioana PÂRVULESCU –
Viața însăși. E singura scriitoare cu adevărat importantă. N-o sun niciodată, să n-o deranjez. Însă îi dedic toate romanele mele.
976 15 Societatea paliativa png
Descoaserea societății și a instituțiilor ei
Colecția „Novus” a Editurii Contrasens, coordonată de Alex Condrache, își propune să aducă pe piața intelectuală astfel de cărți, poate mai puțin cunoscute de publicul larg, dar care sînt sigur că vor avea un impact semnificativ.
Infinitul intr o trestie jpg
Irene Vallejo - Infinitul într-o trestie
Să nu uităm că dintotdeauna cartea a fost aliatul nostru, de multe secole, într-un război care nu figurează în manualele de istorie.
974 15 Foto Richard Schroeder jpg
11850107 big jpg
Istoria lumii în 21 de statui
Cuvintele și viața personalităților istorice sînt investigate în căutarea oricărui moment care ar putea fi perceput ca defect de caracter ori lipsă de discernămînt.
971 15 WC jpg
Moartea morţii
Moarte, moartea fiind ea însăşi muritoare, spre deosebire de Moarte.
971 22 Cinty Ionescu jpeg
970 15 foto I  Rusu jpg
„Sîntem preocupați de chestiunea morală” – interviu cu regizorul Luc DARDENNE –
Sigur, dimensiunea societății e o permanență, toate personajele noastre evoluează în situații existențiale sau sociale aparte.
Arnaud Desplechin jpg
Cinemaul poate provoca amintirile - interviu cu regizorul Arnaud Desplechin -
Viața ne obligă să traversăm sentimente negative de care trebuie să scăpăm, să le rezolvăm singuri.
968 15 coperta jpeg
Saramago și romanul istoric
Așa cum subliniază Saramago în „História e ficção”, nu este vorba însă de o fugă de realitate, de o simplă dorință de evadare într-un trecut reimaginat
p 1 ovidiu verdes jpg
In memoriam Ovidiu Verdeş
De altfel, Mircea Cărtărescu spunea, la apariție, că „Ovidiu Verdeș nu este Salinger, dar nici mult nu a lipsit, cartea sa fiind cea mai adevărată, mai vie, mai înveselitoare și mai nostalgică proză românească citită de mine de zece ani încoace
Alessandro Grande jpg
„Nu mă grăbesc” interviu cu regizorul Alessandro Grande
Cînd scriu o poveste pornesc mereu de la personaje și de la problemele lor, de la caracterul și personalitatea lor și de la felul cum viața îi pune la grea încercare.
966 15 Alexandra Gulea portet jpg
„Este un film care sondează existența unei minorități ancestrale” – interviu cu regizoarea Alexandra GULEA –
Matei copil miner este o ficțiune cu un puternic caracter documentar, de altfel, scurtmetrajul care îi urmează, Valea Jiului – Note are un caracter și mai apropiat de documentar.

Adevarul.ro

image
Imagini emoționante cu Bruce Willis sărutându-și soția, la aniversarea nunții. Actorul luptă cu demența
Bruce Willis și Emma Heming au sărbătorit marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor. Soția starului și-a amintit cum și-au reînnoit jurămintele și a postat pe Instagram o fotografie emoționantă cu un sărut de la o aniversare anterioară.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Un șofer român de TIR a explicat cum a ajuns să câștige 4.200 de euro pe lună VIDEO
Un tânăr român, care lucrează ca șofer de TIR la o firmă de curierat din Germania, a dezvăluit într-un clip video publicat pe TikTok cum a ajuns să încaseze 4.200 de euro pe lună.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.