⬆
SITUAȚIUNEA
Pagina 29
Isprăvi dîmboviţene
Fie că se întîmplă lucruri, fie că nu se întîmplă, presa veghează şi lucrează. Amplifică, inventează, suspectează, demolează, restaurează, analizează, rumegă, reconstituie, interpretează, înnegreşte, albeşte, despoaie, camuflează, insistă, execută, ia peste picior, nu iartă.
La Veneziana
„Caracteristica distinctivă a tot ceea ce există este monotonia. Servim masa la ore prestabilite fiindcă planetele, asemenea trenurilor ce nu întîrzie niciodată, pleacă şi sosesc în momente prestabilite.
De la "neocomunist" la "manelizat"
Cu vrăjitoarele la poartă şi cu acelaşi Ion Iliescu pe post de brand, congresul PSD s-a concentrat exclusiv asupra oamenilor: singura „dilemă“ a fost cine va fi noul preşedinte al partidului. Nu programul, nu ideile, nu soluţiile pentru a repune social-democraţia românească pe şine, ci omul. A cîştigat Victor Ponta, care părea iniţial un outsider, „înghesuit“ între anunţatele candidaturi ale greilor Năstase şi Mitrea. În orice caz, nu i se dădea prea mare atenţie. (Singurul care a făcut-o a fost
De la "necomunist" la "manelizat"
Cu vrăjitoarele la poartă şi cu acelaşi Ion Iliescu pe post de brand, congresul PSD s-a concentrat exclusiv asupra oamenilor: singura „dilemă“ a fost cine va fi noul preşedinte al partidului. Nu programul, nu ideile, nu soluţiile pentru a repune social-democraţia românească pe şine, ci omul. A cîştigat Victor Ponta, care părea iniţial un outsider, „înghesuit“ între anunţatele candidaturi ale greilor Năstase şi Mitrea. În orice caz, nu i se dădea prea mare atenţie. (Singurul care a făcut-o a fost
Note, stări, zile
Un fragment din Ilf şi Petrov descrie cu un fel de perfidie candidă viciul de fond al societăţii socialiste multilateral dezvoltate: „În oraşul X, capitală de judeţ, erau atît de multe frizerii şi întreprinderi de pompe funebre, încît ai fi putut crede că locuitorii urbei se nasc numai pentru ca să se bărbierească, să se tundă, să-şi facă o frecţie şi – imediat după asta – să decedeze. În realitate însă, în oraşul X, capitală de judeţ, oamenii se năşteau, se bărbiereau şi mureau destul de rar. V
Viață și cărți - Amintirile unui cititor de cursă lungă, Editura Paralela 45, 2009
Nu este exclus ca fitilul revoluţiei să fi fost aprins de către cei care trebuia să-l stingă. Dar o revoluţie e altceva decît o provocare reuşită.
Porți deschise și partid iubit
Duminica trecută, Palatul Parlamentului şi-a deschis porţile pentru vizitatori. S-a făcut coadă: cică 26.000 de oameni au vrut să vadă unde lucrează aleşii poporului, aşa încît programul s-a prelungit cu o oră, „să ajungă la toată lumea“.
Reforma partidelor
În toate partidele (care contează) se vorbeşte de reformă, înnoire, „sînge proaspăt“, schimbare. Într-unele, se vede de la o poştă că tot tapajul maschează o banală hîrjoană între găşti. „Reforma“ înseamnă, pur şi simplu, plecarea cutăruia (cu acoliţii săi) şi înlocuirea lui cu de-ai lui cutărică.
I. L. CARAGIALE către Petre Th. Missir, la 26 martie 1907
„Un dezastru mare ne pîndeşte – un dezastru incalculabil; şi nu văd în toată Europa astăzi pe nimeni care să ne compătimească măcar daco-macedo-românismul în faliment, dar-mi-te să ne dee o mînă de ajutor.
Crimele comunismului şi schimbarea directorilor
Partidele şi guvernele noastre practică, de multă vreme, un truc administrativ atunci cînd vor să scape de o instituţie pe care nu au curajul să o desfiinţeze pur şi simplu: o „reorganizează“ – adică îi schimbă numele şi organigrama sau o comasează cu altă instituţie mai mult sau mai puţin asemănătoare.
Azilul planetar
Deunăzi, mi-a căzut în mînă un document stupefiant. Dacă este autentic – şi după verificările pe care le-am făcut este – ne aflăm dinaintea unei probe dezesperante de sminteală instituţionalizată. E vorba de o listă de recomadări pe care membrii unui juriu al Comisiei Europene trebuie să le respecte, atunci cînd judecă şi selectează diferite proiecte de cercetare.
Istorioare cu tîlc despre reforma educației
În universităţile italiene, lectorii de limbi străine fac cursuri şi seminarii, dau examene, le oferă studenţilor consultaţii. Adică acelaşi tip de activităţi ca orice cadru didactic. Dar meseria de lector de limbi străine nu are, conform legislaţiei italiene, statut didactic.
Poarta cea cea largă
Textul de mai jos a apărut în Dilema acum mai bine de 13 ani, în decembrie 1996. Las cititorului libertatea să decidă dacă el mai este sau nu actual. Eu sper sincer să nu mai fie. Dar nu sînt sigur că speranţa mea e întemeiată.
Scrisori către Olga, traducere și note de Mădălina Țurcanu și Laura Cruceru, Editura Art, 2009
„Bineînţeles, marile mele planuri (să studiez, să scriu, să «mă ocup de mine» etc. în închisoare) s-au dovedit extrem de naive; nu ştiam cum e aici (deşi auzisem atît de multe despre asta – însă cred că este imposibil să transmiţi altcuiva experienţa în sine).
Bonaparte, Editura politică, 1970
„În cele din urmă, după ce a ezitat timp îndelungat – căci nu putea să-i aprobe pe francezii care luptaseră în rîndurile duşmanilor –, Bonaparte, urmînd sfaturile lui Fouché, care-şi rezervă dreptul de control, redeschide frontierele pentru emigraţi. Decretul hotărăşte să se facă «eliminări pe categorii».
Comentatori şi comentarii
Comentatori şi comentarii
Avertisment. Urmează un articol cam fără dileme, cu scene explicite de dezamăgire şi cu un limbaj emoţional voit necontrolat.
De cînd – slavă Domnului! – există Internet, una dintre plăcerile mele este să citesc ziare şi reviste străine. (Precizez pentru cei născuţi şi crescuţi cu Internetul în casă: se putea şi înainte, în varianta tipărită, dar costa mult şi – pînă în 1990 – era complicat pentru că presa străină nu prea ajungea pe meleagurile mioritice). Iar d
Iarăşi şi iarăşi despre imaginea Romaniei
Iarăşi şi iarăşi despre imaginea României
Iubirea de patrie nu e totuna cu iubirea imaginii patriei. Sigur că e important să arăţi bine în ochii lumii. Dar e esenţial ca faptul de a arăta bine să fie expresia unui bine real, şi nu o operaţiune de camuflaj, o minciună cochetă, o înşelătorie cosmetică. Se confundă, adesea, diplomaţia cu talentul de a măslui abil realitatea.
Papucii lui Nostradamus şi cei şapte pitici
Gata. Sîntem pe cale de a lămuri pe deplin chestiunea democraţiei, a alegerilor libere (mai ţineţi minte că în decembrie 1989 lumea voia, între altele, „alegeri libere“?) şi a leadership-ului (ca să folosesc un cuvînt la care, în decembrie 1989, nu cred că se gîndea cineva). Totul depinde de „flacăra violetă“. Mă rog, şi de alte cîteva farafastîcuri...
Ţinerea de minte
„Examină costumul lui Kern. «Hainele dumitale sînt în regulă. În Elveţia trebuie să ţinem seamă de faptul ăsta. Din cauza detectivilor. Pardesiul sau paltonul cel puţin trebuie să fie bun; el acoperă eventual un costum jerpelit, ce ar putea incita bănuiala. Negreşit, există şi o mulţime de inşi care îţi refuză ajutorul cînd observă că porţi un costum pe care îl cruţi şi îl îngrijeşti. Ai o poveste bună, ca s-o poţi povesti?"
Taxe pe grăsimi şi principii nobile
Un (fel de) ştire la o televiziune prezenta cam aşa subiectul „taxei pe fast food“, despre care se vorbeşte de cîteva zile: reporterul se plimba printr-un supermarket, lua din raft un produs (hamburger, hot dog etc.) şi întreba dacă e sănătos; urma un cadru cu dl dr. Adrian Streinu-Cercel spunînd „nu prea“, „mai puţin“, „nu“. Şi tot aşa pentru mai multe produse susceptibile de a fi taxate, conform iniţiativei Ministerului Sănătăţii.Ştiu, sînt la modă ştirile „jucate“, „dramatizate“, rostite cu i
Cu sau fără dileme?
Cînd, cu şaptesprezece ani în urmă, am lansat pe piaţă Dilema, nu ne-am făcut iluzii prea mari în privinţa efectelor ei terapeutice. Ştiam că „omul fără dileme“, cu certitudinile lui de lemn, cu suficienţa lui asfixiantă, nu va dispărea curînd din peisajul autohton. Ne închipuiam, totuşi, că pe măsură ce lumea românească se va „normaliza“, pe măsură ce „tranziţia“ va trece, calmul deliberativ va cîştiga teren. Ne închipuiam că ne vom destinde şi că vom avea răgazul (şi dispoziţia) de a percepe n
Ţinerea de minte
„Textele Zen spun că sentimentul agoniei care precede iluminarea stîrneşte rîsul. Puţin înainte de a-mi pierde cunoştinţa am văzut-o pe pisica mea, Blăniţa, şi am zărit în întuneric surîsul pisicii invizibile din Alice în ţara minunilor. În clipa cînd basculam (părăsisem pămîntul), am simţit
Distracţii comuniste şi postcomuniste
Ce vremuri! Ce programe! Ce rîs sănătos! Moţăiam în fotoliu, dar ştiam că pe la trei şi ceva urmează un monolog al lui Horaţiu Mălăele, şi nu se putea, mă-nţelegi, să-l ratez, aşa că dormitam două ceasuri pe fond de „muzică de pahar“ pentru a prinde cinci minute cu Mălăele.
Tipuri de trecere
Cum ne trecem şi ne petrecem viaţa? O bună întrebare pentru mahmureala obştească de după sărbători. Eşti obosit, nu prea sprinţar la minte, dezabuzat. Te vizitează, palid, gîndul deşertăciunii (şi balastul indigestiei), cu tot alaiul lor de platitudini solemne. Ce sens au lucrurile? Cum trăim? La ce bun? Ca să mă simt cît de cît activ şi inteligent, încropesc, în grabă („în grabă“ e mult spus) un inventar: cîte tipuri de trecere prin viaţă există?
Ţinerea de minte
"Avem nevoie de doctori mai prietenoşi faţă de leneşi. În loc să ne prescrie medicamente ca să zăpăcească boala în cel mai scurt timp cu putinţă, ar trebui ca ei să le recomande pacienţilor să-şi ia liber pe perioade lungi. Trei zile minimum, însă
Un nou guvern. Şi?
De obicei, mesajele de felicitare între şefii de stat cu ocazia alegerii sau realegerii în funcţie sînt lemnoase. Convenţionale. De protocol. Rareori „scapă“ cîte ceva cu miez în astfel de mesaje. Mi s-a părut – iar dacă „suprainterpretez“ cumva, sînt dispus să-mi pun cuvenita cenuşă în cap – că în mesajul trimis de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, preşedintelui reales al României, Traian Băsescu, observ „ceva“. După o introducere cu firitiseli de circumstanţă, dl Barro
Dinţii lui Berlusconi
Ştirea cea mai difuzată pe glob în ultimele zile a fost atacul asupra premierului italian Silvio Berlusconi. Ieşit de la un miting electoral să-şi salute admiratorii în Piaţa Domului din Milano, Berlusconi a fost lovit cu o „copie“ în miniatură a Domului (făcută din marmură şi pusă pe un suport de metal), din acelea care se vînd la tarabele cu artizanale destinate să golească buzunarele turiştilor dornici de suveniruri.
Danilo Ki¹, Criptă pentru Boris Davidovici
"Taraşcenko enumeră o mulţime de modalităţi de practicare a jocurilor de noroc, pe care le-a văzut în cei zece ani petrecuţi în diferite părţi ale continentului scufundat (în special la Kolîma), dintr...
Băsescu, referendumul şi minaretele
Am fost, la sfîrşitul săptămînii trecute, la Viena, la reuniunea board-ului Eurozine " reţeaua revistelor culturale europene din care face parte şi Dilema veche....
Recitiri
Mihai Eminescu, 16 octombrie 1881: "Astăzi se încep alegerile pentru Reichsrath în Germania....
Vladimir Nabokov, Lucruri transparente
"Ciudăţeniile ei sexuale îl uimeau şi-l întristau pe Hugh. Le acceptă în timpul voiajului. Apoi deveniră obişnuinţă, cînd se întoarse cu dificila lui mireasă în apartamentul din New York....
Avem deja un preşedinte! - dar e şi "al lor” -
Sîntem ocupaţi pînă peste cap cu Băsescu şi Geoană, cu autobuzele de votanţi şi poticnelile în organizarea alegerilor....
Dezbaterea prezidenţiabililor - cîteva impresii -
Cred că pot asuma, în mod legitim, postura obiectivităţii....
Barometre culturale
Începuse bine....
Două scurte poveşti despre ortodoxie
Mi s-a întîmplat, uneori, să fiu întrebat de prieteni din vest ce este, în fond, ortodoxia. Nici ei, nici eu nu aveam timp pentru ample dezvoltări istorice şi dogmatice....
Garabet Ibrăileanu, Adela
"Acum nu mai am absolut nimic de ascuns. E sigură că o ador şi asistă (cu ce sentiment?) la chinul meu de a rezista....
Note, stări, zile
12 august 1991
Distincţia esenţială între gest şi acţiune....
Intelectualii şi cortina de zgomote
Alan Lightman este "Adjunct Professor of Humanities, Creative Writing, Physics" la Massachussets Institute of Technology (MIT)....
Sfătuitorii de campanie
Grea meserie!...
Absenţi din Europa, fermi la Bacău
Ideea de comisar e legată, la români, de popularul personaj al lui Sergiu Nicolaescu şi de celebra lui replică "un fleac: m-au ciuruit!". Ceea ce nu e neapărat rău....
Cele mai frumoase amintiri
"Ce păcat! Ce păcat că Welles nu a cumpărat acţiuni Shell sau snack-baruri cu primele sale succese, ce păcat că a colindat lumea aruncînd banii pe fereastră....
Emil Brumaru, Cerşetorul de cafea
"Plouă de dimineaţă. Creioanele mi-s scurte. Acoperişurile ude. Cafeaua băută. De la o vreme, umblînd pe străzi subţiri, întortocheate, caut din ochi casa lui Tom Sawyer....
O criză greu de înţeles
Nu ştiu cîtă lume a observat că presa europeană a anunţat căderea Guvernului, ba a publicat şi unele comentarii pe tema crizei politice din România....
Speranţa
S-ar zice că, de la o vreme, competenţa noastră supremă e disperarea....
Isaac Babel, Armata de cavalerie
"Cea mai ordinară brişcă popească, brişcă de asesor, dobîndind celebritate dintr-un capriciu al războiului civil, a ajuns să fie un cumplit mijloc mobil de luptă, a dat naştere unei noi strategii şi u...
Președinții noștri și Europa
În alergătura generalizată după contre şi "lovituri de imagine", în iureşul de "analize şi comentarii" care despică inutil în patru fiecare cuvinţel al candidaţilor, trece neobservat un lucru foarte i...
Recitiri
Caragiale: "...o criză, mă-nţelegi, care poţi pentru ca să zici că nu se poate mai oribilă!". Pristanda despre Caţavencu: "Mare pişicher!...
Oboseli
Politicienii noştri sînt neobosiţi....