Parisul visat

15 iulie 2011
Ajutor jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VI, nr. 62, iulie 2011)

Tuturor ne-ar plăcea să trăim în altă parte. N-am întîlnit pe nimeni care să fie pe deplin mulţumit de aici-şi-acum-ul lui (şi, sincer, mulţumirile de sine sînt întotdeauna plictisitoare). Pentru mine, viaţa visată e Parisul. Parisul din anii ’20 sau, dacă nu se poate şi nu se poate, Parisul de azi. Deşi l-am întors pe toate feţele şi-i cunosc slăbiciunile care-l fac detestabil în ochii altora, eu ştiu că o parte din oraşul ăsta se suprapune perfect peste o parte din mine. Partea cu anii ’20, mai exact. Îi aduc ca argumente în favoarea mea pe suprarealişti (unul mai nesuferit ca celălalt), Picasso, Matisse, Modigliani, Fitzgerald, Vian tînăr, Dalí rinocer, hotelurile mizere în care se scria în draci, nopţile petrecute din bar în bar, cu dans şi pileală, şi un aer plin de disperare şi posibilităţi infinite. Aşa se explică de ce m-am bucurat atîta cînd am (re)văzut în zile consecutive două filme cu Parisul visat.

Primul e Visătorii (2003, r. Bernardo Bertolucci), vărul îndepărtat şi mai puţin crud al Ultimului tango la Paris. De data asta, perioada e martie-mai 1968, dar realitatea atît de brutală din zilele acelea nu apare decît spre final, sub forma unei pietre de pavaj care sparge geamul apartamentului-adăpost. Adăpost construit de cei trei tineri, Théo, Isabelle şi Matthew, din jocurile erotice şi psihologice ale maturizării, dar mai ales din bucăţi de filme. Pe care le ştiu pe de rost, le asezonează cu articole din Cahiers du cinéma şi le înghit la Cinematecă, în cantităţi năucitoare pentru un spectator de astăzi. „Ăsta nu e mai ’68, ci un vis de mai ’68“, scria Maximilian le Cain în Senses of Cinema, şi, într-adevăr, visătorii au parte de-o vîrstă de aur a tinereţii lor, utopică şi totuşi reală, visată şi totuşi trăită. Dacă adăugăm la asta voluptatea generoasă a privirii lui Bertolucci şi interpretarea înduioşătoare şi bulversantă a lui Louis Garrel, Eva Green şi Michael Pitt, atunci avem un film numai bun de revăzut cînd ni se face dor de dezvirginări pe-o podea de bucătărie şi de bătut recordul la străbătut Luvrul în alergare (ca-n Bande à part). Despre cartea după care s-a făcut filmul – Visătorii, de Gilbert Adair (Editura Trei, 2007) – spun doar că e scrisă mediu spre mediocru, cu o pasiune abundentă pentru comparaţii şi metafore la vedere. Şi că n-ar merita pomenită dacă n-ar exista filmul.

Al doilea Paris visat e fix pe sufletul meu: Midnight in Paris (2011, Woody Allen). E pentru prima dată cînd văd un film al lui Woody acolo unde trebuie, adică la New York, într-un cinema cu săli cochete din Chelsea. La finalul proiecţiei, după rîsete, chicoteli şi zîmbete în cascade, mi-am spus, în gînd, ca să nu deranjez pe nimeni: Thank God for Woody Allen! Ce bine că există pe lumea asta Woody Allen, ca să pună într-un film naivităţile şi stîngăciile inimii noastre. Midnight in Paris e istoria nemulţumirii lui Gil (cel mai bun rol al lui Owen Wilson de pînă acum): Gil e scenarist la Hollywood, dar vrea să se facă scriitor la Paris. Şi, dorindu-şi el asta atît de mult, ajunge în Parisul anilor ’20, unde-şi trăieşte, în sfîrşit, vîrsta de aur. N-are rost să dezvălui mai multe, sperînd că veţi exclama ca şi mine, în diverse momente ale acţiunii: „NU se poate aşa ceva!“ Adaug doar că e cel mai încîntător film al lui Woody din ultimii ani, cel mai woody-anesc şi cel mai apropiat de surprizele adorabile ale literaturii sale. Vă recomand să vă pregătiţi pentru premiera de la Midnight in Paris citind Jurnalul lui Alice B. Toklas, de Gertrude Stein (Humanitas, 2011). Unde, cu puţin noroc, s-ar putea să-l găsim pomenit şi pe Gil al nostru.

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

casa lasconi 2 jpg
Cum arată casa din Câmpulung Muscel a Elenei Lasconi: „Toţi banii pe care i-am făcut i-am investit aici”
Lasconi a fost intervievată de Mihai Gâdea, de la Antena3, la casa ei din Câmpulung Muscel, o locuință pe care a descris-o ca fiind căminul visurilor sale.
Taylor Swift Foto Shutterstock
Anunțul mega vedetei Taylor Swift care ar putea influența America în alegeri. Fotografia spune tot
Toată presa internațională vorbește despre prima dezbaterea dintre Kamala Harris și Donald Trump, care a avut loc la postul de televiziune ABC News. A
Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, George Simion și DIana Șoșoacă  FACEBOOK jpg
Cum i-a descris Marcel Ciolacu pe contracandidaţii săi la preşedinţia ţării. Cine e nepregătit, „cumsecade”, „grobian” sau „ipocrit”
Premierul Marcel Ciolacu i-a descris în câteva cuvinte pe contracandidaţii săi la alegerile prezidenţiale din această toamnă ]n cadrul unei emisiuni tv.
michele morrone bgdana tancau  jpg
Michele Morrone, supărat pe televiziunile din România. Care este motivul
Actorul italian Michele Morrone, cunoscut pentru rolul său din „365 Days”, a făcut o vizită neașteptată în România, unde a fost văzut alături de antrenoarea de fitness Bogdana Tancău.
Novak Djokovici Facebook jpg
profimedia 0906554952 jpg
Momente importante din prima dezbatere între Donald Trump și Kamala Harris. Fostul președinte american a mușcat momelile aruncate de vicepreședinta SUA
Kamala Harris i-a aruncat momeli lui Donald Trump pe aproape toată durata dezbaterii de o oră și 45 de minute din prima și potențial singura lor dezbatere, marți seara, iar fostul președinte american s-a întins după fiecare dintre ele, comentează CNN.
david popovici vacanta instagram jfif
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
Zodiile care vor începe un nou capitol în viața lor. Divinitatea o să îi apere de cele rele și îi ajută să reușească în ceea ce și-au propus
În următoarea perioadă, astrele se aliniază favorabil pentru anumite zodii, oferindu-le oportunități rare de a începe un nou capitol în viața lor.
image png
VIDEO. Victor și Selina au trăit clipe de groază la Asia Express. Cei doi au plonjat într-un lac, cu tot cu bicicletă și caleașcă, în timpul unei misiuni cruciale.
În ediția a opta a emisiunii Asia Express - Drumul Zeilor, difuzată aseară (10 septembrie 2024), Victor Slav și Selina au fost protagoniștii unui incident neașteptat care a transformat cursa lor într-un adevărat coșmar.
image
image
image