O nouă scrisoare pentru Dora

23 decembrie 2009
O nouă scrisoare pentru Dora jpeg

Cecily von Ziegesar, Gossip Girl.

Pentru că merit, Editura Nemira, 2009 18,90 lei traducere din limba engleză de Marina Radu

Dragă Dora,

Mă adresez tot ţie, pentru că în urmă cu un an şi ceva (poate doi?) îţi explicam, în aceeaşi revistă, de ce nu-mi plăcuseră cărţile din seria WINX, al căror fan erai pe vremea aceea. Ştiu că prima ta reacţie, după ce ai citit articolul meu, a fost: „N-a înţeles nimic!“. Dacă mai ţii minte, în aceeaşi scrisoare era o frază care suna cam aşa: „Eu cred că WINX este doar o etapă în viaţa ta şi că peste un an sau doi le vei uita, te vei plictisi şi te vor interesa alte lucruri“. Ei bine, chiar dacă nu le-oi fi înţeles eu pe fetele WINX şi puterile lor magice, trebuie să recunoşti că am avut dreptate: acum şi tu cred că le consideri „cărţi de copii“, căci eşti interesată de cărţile Gossip Girl, după ce ai trecut şi prin etapa Amurg (ai depăşit-o?). Mă surprinde totuşi că a trecut o perioadă atît de scurtă de timp, pentru că cele două serii se adresează, în principiu, unor categorii de vîrstă total diferite. Chiar atît de repede ai crescut? Sau Gossip..., deşi are personaje de 17-18 ani, prind la fetele de 12-13? Înclin să cred că a doua variantă este cea corectă.

Aşadar, ca să nu te dezamăgesc a doua oară, aş vrea să-ţi spun că am înţeles perfect tot ce se întîmplă în Gossip... Mai mult decît atît, dacă aş fi avut vîrsta ta, m-aş fi topit după ele şi aş fi zis că-s bestiale. Sînt exact genul de cărţi pe care la 12 ani le citeşti noaptea, în pat, la lumina unei veioze romantice şi discrete, la o cola light sau o ciocolată caldă, după ce babacii s-au culcat de mult, renunţînd să te mai bată la cap să nu te mai îmbraci la şcoală în blugii aia strîmţi, cu talie joasă, pe care tu îi adori, să nu mai pierzi aşa de mult timp pe mess, să nu te tunzi trendy şi să pui mîna pe o carte „serioasă“. Mai mult decît atît: sînt cărţi care te lasă să-ţi imaginezi că tu ai putea fi B. şi l-ai iubi pe N., în ciuda faptului că e dependent de „iarbă“, însă tu chiar ai putea să-l faci să renunţe, nu ca B.; sau ai putea fi S. şi i-ai da rapid papucii lui A. ca să fi remarcată de un designer la modă şi să apari în show-ul lui; sau dacă ai fi o faţă mai „ciudată“, ai putea să fi V. (eu cred că ea e gossip girl... – tu ce zici?) şi l-ai iubi la fel de tare pe D. care e un idiot. Mai departe, ţi-ai putea imagina multe alte lucruri, care apar uneori voalat, alteori mult mai frust, mai „pe bune“, în carte... şi, în fond, ce altceva ar putea să te intereseze la 12-13 ani? Balzac? Generatorul de particule de la Geneva? Cum s-a creat universul? La 12-13 ani, universul eşti „tu“, cu micile tale drame care pornesc de la faptul că nu-ţi place cum arăţi şi sfîrşesc cu privirea pe care ţi-a aruncat-o N., în sala de sport. Exact aceste lucruri aparent minore, însă extrem de importante pentru tine nu le pricep părinţii (şi aici mă adresez lor: adolescenţa este o spălare de creier, din fericire doar temporară, aşa că lăsaţi-vă copiii să citească Gossip girl!). Aşadar, mi-a plăcut ce am citit pentru că: 1. Gossip Girl surprind adolescenţa exact aşa cum e ea în realitate, „la nuanţă“; 2. sînt cărţi mult mai bine scrise decît revistele mondene şi de beauty cu care ai putea să-ţi pierzi timpul; 3. personajele reprezintă nişte tipologii, e adevărat, însă dincolo de ele există şi latura lor „umană“, aşa că te poţi ataşa de ele; 4. poţi afla lucruri noi despre dragoste, prietenie, sex, pe care oricum le-ai afla din alte părţi; 5. cărţile au acel glamour (personajele sînt copii de bani gata din New York) care mie uneia mi se pare foarte şic, mai ales că e şi ironizat pe alocuri. Ce nu mi-a plăcut? Că sînt nişte cărţi lipsite de valoare, pe care nu vei regreta dacă le vei uita în metrou sau pe o bancă, în parc. Însă te asigur, din nou, că le vei uita cu adevărat (adică îţi vor ieşi din minte) în următorul an şi jumătate (sau poate doi?). Cu drag, Adina.

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

Novak Djokovici Facebook jpg
profimedia 0906554952 jpg
Momente importante din prima dezbatere între Donald Trump și Kamala Harris. Fostul președinte american a mușcat momelile aruncate de vicepreședinta SUA
Kamala Harris i-a aruncat momeli lui Donald Trump pe aproape toată durata dezbaterii de o oră și 45 de minute din prima și potențial singura lor dezbatere, marți seara, iar fostul președinte american s-a întins după fiecare dintre ele, comentează CNN.
david popovici vacanta instagram jfif
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
Zodiile care vor începe un nou capitol în viața lor. Divinitatea o să îi apere de cele rele și îi ajută să reușească în ceea ce și-au propus
În următoarea perioadă, astrele se aliniază favorabil pentru anumite zodii, oferindu-le oportunități rare de a începe un nou capitol în viața lor.
image png
VIDEO. Victor și Selina au trăit clipe de groază la Asia Express. Cei doi au plonjat într-un lac, cu tot cu bicicletă și caleașcă, în timpul unei misiuni cruciale.
În ediția a opta a emisiunii Asia Express - Drumul Zeilor, difuzată aseară (10 septembrie 2024), Victor Slav și Selina au fost protagoniștii unui incident neașteptat care a transformat cursa lor într-un adevărat coșmar.
Taylor Swift Foto Shutterstock
Taylor Swift, artista tinerei generaţii, și-a anunțat susținerea pentru Kamala Harris
Celebra cântăreaţă Taylor Swift a postat pe Instagram un mesaj în care şi-a anunţat intenţia de a vota pentru Kamala Harris, după dezbaterea de marţi noaptea dintre cei doi candidaţi la preşedenţia SUA.
Romania Lituania (Sportpictures) jpg
Donald Trump Kamala Harris/ FOTO: Getty Images
Kamala Harris a amintit de vizita sa în România în cursul dezbaterii cu Donald Trump
Candidata democraţilor americani, Kamala Harris, a vorbit despre vizita sa oficială în România, în timpul dezbaterii cu Donald Trump de marţi noaptea.
profimedia 0906553893 jpg
Strategii republicani nu sunt impresionați de performanța lui Donald Trump. Harris: „Suntem încă outsideri”
Republicanii au avut evaluări amestecate pentru Donald Trump când au fost întrebați despre performanța sa în dezbaterea cu contracandidata sa democrată, dar puțini i-au dat un 10+, comentează Politico.
image
image
image