Proba gustului

Publicat în Dilema Veche nr. 1036 din 15 februarie – 21 februarie 2024
image

Cînd îţi arunci ochii pe bibliografia literaturilor ascetice şi mistice eşti frapat de suculenţa unor titluri. Expuneri complicate de doctrină, călătorii pe trepte ale lumii pentru noi inaccesibile şi ignorate, experienţe ale pustiei şi singurătăţii, discipline ale înfrînărilor de tot soiul primesc nume tandre de grădină, de fruct şi de floare. În literatura creştină a deşertului, o colecţie de vieţi şi spuse ale Părinţilor, clasică, alcătuită de Ioan Moschos în secolul al VI-lea, e Limonariul (grădina de lămîi) sau Livada duhovnicească (ori „pajiştea spirituală”: Pratum spirituale). Pe lîngă Zohar(Cartea splendorii) – marele text al gîndirii cabalistice din secolul al XIII-lea –, Moise de Leon a compus o Carte a rodiei (Sepher ha-Rimmon). Un alt cabalist, contemporan cu el, Iosif Gikatila, a scris Livada nucilor, lucrare din care Zoharul preia anumiţi termeni referitori la viaţa intradivină. Există în literatura musulmană „Grădini ale misterului divin”.

Titlurile acestea fac trimitere, evident, la peisajul paradisului – mai mult, la starea paradiziacă: o stare umană centrală, pentru care cunoaşterea lui Dumnezeu e directă, desfătătoare, neafectată de stînjeneala periferică în care ne aflăm noi, oamenii comuni. Literatura cu pricina încearcă să comunice configuraţia acelei stări, drumul de întoarcere acolo, realitatea care poate fi contemplată cu ochii acelei „staţiuni”. Dar nu e doar atît.

Titlurile acestea pot fi citite şi la prezentul credinţei. Indică simbolic ce tip de raport e de dorit să aibă credinciosul cu realităţile spirituale. A concepe mesajul şi manifestările divinului drept hrană înseamnă că ele nu sînt de tratat în regimul exteriorităţii, ca lucruri de manevrat, de obiectivat, de instrumentat. Înseamnă că ele se adresează fiinţei adînci, că sînt de degustat cu inteligenţă, de „mestecat” pentru a le extrage sensul interior, seva dinăuntru. Au o calitate „subţire”, fină în ordine materială, dar sînt consistente, puternice, vivifiante dacă sînt interogate, meditate, absorbite cu înţelegere şi participare. Idealmente, ele transformă fiinţa interioară, îi toarnă subtil în sînge influxul unei vieţi-cunoaştere care decurge din interiorul divin. 

A concepe lucrurile credinţei drept aliment, a le trata ca atare indică un singular raport de intimitate cu Dumnezeu. Asimilînd această hrană, sufletul e asimilat de sursa care a emis-o. Hranei spirituale îi e proprie o „asimilare inversă” faţă de cea din ordinea naturală. Produce nu creştere şi bunăstare fizică, ci dezvoltare verticală, intrare într-un metabolism afin cu cel divin. Augustin, în Confesiuni (VII, 10, 18), dă asimilării inverse o celebră formulare. Christos îi spune: „Eu sînt hrana celor tari. Creşte şi vei ajunge să mă mănînci. Dar nu tu mă vei transforma în tine, aşa cum se transformă hrana trupului, ci tu vei fi transformat în mine”.

De altfel, în centrul credinţei creştine stă, doctrinar şi liturgic, un mister al hranei. Eucharistia e primire a alimentului Christos, destinat, evident, unei asimilări inverse faţă de regimul natural. E de aşteptat ca ea să-l modeleze pe credincios, să-l crească pe drumul asemănării cu Cel care i s-a dăruit ca aliment. În acelaşi fel, cuvintele lui Christos sînt aliment vertical. Dacă inteligenţa credinciosului e sensibilă faţă de învăţătura christică, dacă perseverează în cercetarea vectorului ei polar, atunci sufletul creşte în adecvarea faţă de mesajul divin; merge pe urmele lui, îl „realizează” interior, se transformă în lumina lui. E de amintit, în acest sens, că Evanghelia după Ioan dedică aproape integral Cina de Taină marelui cuvînt al lui Christos (cap. 13-17). Ceea ce Logosul oferă aici drept hrană ucenicilor este învăţătura Lui centrală, mobilizatoare; e o doctrină-cale spre locul de unde El a coborît. 

„Nu numai cu pîine se hrăneşte omul, ci cu tot cuvîntul care iese din gura lui Dumnezeu”, spune Iisus încă de la începutul misiunii lui (Matei 4, 4), reluînd un pasaj din Deuteronom 8, 3. De altfel, în toate spaţiile spirituale, Înţelepciunea, cunoaşterea metafizică sînt socotite hrana esenţială. În ele omul simte ceva din savoarea infinită a transcendentului, de care misticii şi contemplativii sînt absorbiţi.

Omul e menit să-l deguste, prin ritual, simbol şi cunoaştere, pe Dumnezeu. Oare Acesta se pleacă şi El să-şi deguste partenerul uman? Încearcă El sufletele luîndu-le drept aliment? Se pare că da. „O, de ai fi rece sau fierbinte! Dar fiindcă eşti căldicel – nici fierbinte, nici rece – am să te vărs din gura Mea” (Apocalipsa 3, 15-16). 

„Proba gustului” nu e de situat doar la sfîrşitul timpurilor, la Judecata din urmă. Există sugestii că ea are loc în fiecare moment al existenţei umane. Aşa spune, de pildă, un pasaj din Păstorul lui Herma, text creştin din secolul al II-lea, de mare prestigiu în epocă. De-a lungul unor viziuni, porunci şi parabole, personajul uman are aici un dialog cu îngerul lui tutelar, cu dublul lui ceresc. Răspunzînd întrebărilor insistente ale lui Herma, îngerul îi lămureşte simbolurile şi etapele drumului spre desăvîrşire. Sufletul omogen în credinţă, neafectat de dedublare (dipshychia), îndelung răbdător, perseverent în strădanie şi meditaţie poate găzdui – în loc larg – un „duh sfînt”. Acel suflet e ca un „urcior cu miere”, pe care Stăpînul îl găseşte savuros. Dacă, însă, pătrunde în el un „duh rău” – ceea ce poate înseamna, inclusiv şi foarte pedestru, „amărăciune din pricina lucrurilor cotidiene ori din pricina unei vorbe proaste... ori alte prostii de felul acesta” –, gustul mierii din ulcior se strică. E pătruns de „oţăreală”, cum redau termenul grec traducătorii volumului (Părinţii apostolici. Scrieri. Ediţie bilingvă. Traduceri de Cristina Ciubotaru, Nicolae Mogage şi Dan Batovici, studiu introductiv şi introduceri de Dan Batovici, ediţie îngrijită de Adrian Muraru, Polirom, 2010). Duhul dintîi are nevoie de un spaţiu care să-i fie integral dedicat. Fiind „gingaş”, subtil, e stînjenit de orice prezenţă contrară, e alungat de ea. „Căci de vei lua foarte puţin pelin şi-l vei pune într-un urcior cu miere, oare nu se va pierde toată mierea?” 

Sufletele noastre nu sînt chiar nişte omogene „ulcioare cu miere”. Dar putem avea conştiinţa că Partenerul divin ne încearcă gustul, că aşteaptă de la noi să ne creştem savoarea. Putem lua drept ţintă rafinarea sufletului propriu, „gătirea” lui pentru Cel care ne dă demnitatea de a ne „gusta”.

Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun... Evoluţia spirituală, desăvîrşirea interioară ar trebui gîndită în fond şi în varianta asta directă şi, aş spune, aproape corporală: ai datoria să trăieşti în aşa fel încît să ai un gust bun, să miroşi frumos şi să nu incomodezi lumea în care te mişti cu miasmele tale, cu acreala ta, ci să oferi ceea ce e mai plăcut din tine Domnului”.

*

Ce gust or fi avînd, pentru Dumnezeu, Putin şi susţinătorii lui?

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
În vizită în Japonia, Andreia și Ionuţ, vloggerii de la canalul de YouTube „HaiHui în doi”, au prezentat povestea românului care vinde mici și alte feluri de mâncare tradițională în Țara Soarelui Răsare.
image
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?“
Postarea în care un bărbat a dezvăluit că prietenul său văduv a aflat că ai săi copii, rămași doar în grija sa, nu sunt de fapt ai lui, a devenit virală pe Facebook.
image
File de istorie. S-au plantat curmali, bananieri și palmieri pentru vizita Împăratului Franz Josef FOTO
Un oraș din vestul României a fost între 9 și 12 septembrie 1893 centrul de interes al Imperiului Austro-Ungar. Împăratul Franz Josef şi trei arhiduci au fost așteptați cu mare fast.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.