Veşti bune, veşti proaste

Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
Cum trebuie să fie un ministru? jpeg

Vești bune

Să nu ne lăsăm invadați de depresie. Dincolo de bilanțul mai curînd melancolic al alegerilor, ne putem consola și cu cîteva noutăți compensatorii. Nu-mi fac iluzii. Nici Parlamentul validat acum de electorat nu e scutit de numeroase „impurități“. Dar sînt gata să semnalez și cîteva încurajatoare „realizări“. E, de pildă, îmbucurătoare dispariția din înaltul for a cîtorva personaje jenante nu doar prin prestația lor propriu-zisă (atîta cîtă a fost), ci, mai ales, prin stilistica rudimentară a prezenței și a discursului lor. Sînt mulțumit că nu voi mai fi confruntat cu „retorica“ dnei Cristiana Anghel sau cu vechi portrete inconsistente de tipul Theodor Atanasiu, Daniel Chițoiu, Mircea Dușa (cel cu „corpurile neînsuflețite ale cadavrelor celor decedați“), Mihăiță Calimente ș.a. Mă bucur, din alt punct de vedere, și de ieșirea din joc a dlui Daniel Barbu, în speranța că va reveni la uneltele sale profesionale, înțelegînd, nițeluș tîrziu, că nu e înzestrat pentru politică. Regret, pe de altă parte, că nu și-au găsit un loc binemeritat în noua structură oameni ca Toader Paleologu sau chiar Radu F. Alexandru, acesta din urmă constrîns, sper, să priceapă, în ceasul al doisprezecelea, că obstinația prost plasată și alinierea de partid dublată de suspensia spiritului critic nu sînt de folos unei cariere politice plauzibile. Salut, în schimb, reușita domnilor Vlad Alexandrescu și Cristian Ghinea și le doresc energie și discernămînt. Sînt, evident, încîntat să constat promovarea unor (foarte) tineri parlamentari, chiar dacă într-un context care nu-i avantajează. Nu cred că era urgent s-o facem deputat pe domnișoara Alexandra Corina Bogaciu, cu studii medii, dar nepoată a primarului Pandele din Voluntari. Nici agreabila liberală Mara Mareș (24 de ani) nu prezintă încă mari garanții de competență. Oricum, la noi, „familiile“ sînt încă puternice: dovada – succesul electoral al dnei Cherecheș, mama primarului penal din Baia Mare… În fine, om trăi și-om vedea, deși am trăit și am văzut destule și pînă acum…

Vești proaste

Una dintre veștile categoric bune de după scrutin a fost scorul neașteptat de ridicat al unei noi formațiuni politice (USR), în contrast cu prăbușirea gălăgioasă a cîtorva nulități agresive, vinovate de compromiterea discursului patriotic legitim prin demagogia ieftină a unor veleitari de mîna a doua și a treia (PRU, PRM etc.). Imediat însă, euforia votanților USR a fost sabotată de o veste foarte proastă. Partidul cu pricina, încă neinstalat în noua sa postùră, a alunecat vertiginos spre dihonie internă și bîlbîială. Soțul dnei Clotilde Armand sărbătorește victoria prin delațiune, șefii formațiunii îl evacuează fără drept de apel, dna Armand pendulează între fidelitate conjugală și loialitate de partid, dl Nicușor Dan se declară trist și, întrebat despre dl Păun, admite că, deși îi e prieten, nu prea știe cu ce s-a ocupat în ultimii ani, dincolo de eforturile sale de ultimă oră în beneficiul campaniei electorale USR. Pe scurt: stîngăcie, duplicitate, inaptitudine managerială, amețeală strategică, neclaritate descurajantă. Un prost demaraj, pentru o formațiune care și-a propus să ne seducă și să ne salveze prin noutate, incoruptibilitate, limpezime, bun gust. Sper din toată inima că lucrurile se vor reașeza și că ceea ce apare, acum, drept o gravă incoerență internă se va dovedi, cît mai curînd, ca fiind efectul colateral, mai curînd candid, al unei lipse de experiență politică ușor de corectat în perspectivă imediată.

Veștile proaste ca entertainment

Am mai pomenit odată prostul obicei al unor posturi de televiziune de a face din „breaking news“ un instrument de potențare a rating-ului. Știu că, peste tot în lume, presa forțează limitele bunelor moravuri pentru a agăța cumpărători și că informația trasă de păr sau ambalată strident face parte, ca să zicem așa, din meserie. La noi, totuși, lucrurile merg uneori cam departe. Și am la îndemînă nu numai știrile politice, făcute parcă anume ca să fie speculate jurnalistic, ci și un gen de știri care, în mod normal, n-ar trebui să fie duse spre ficțiune: știrile meteo. Există un canal TV care se străduiește, seară de seară, să creeze panică, să ne tulbure somnul, să încurajeze un soi de „telenevroză“ națională. Aflăm de la crainici sau de pe burtiera ecranului că sîntem pîndiți de catastrofe (iminente), de explozii climaterice dezastruoase, de geruri siberiene, canicule sahariene, cutremure devastatoare, ninsori nemiloase, ploi biblice sau secetă ucigașă. Experții invitați în studio încearcă în zadar să potolească spiritele, să vină cu nuanțe și relativizări. Moderatorii și regizorii de emisie nu se lasă. Nu le pasă că pronosticul lor nu se adeverește, că nu e în regulă să te joci cu nervii oamenilor, că e dizgrațios să vrei să faci profit publicistic stimulînd spaimele și credulitatea telespectatorilor. CNA-ul nu pare să aibă rubrică pentru nerușinare și manipulare psihologică. N-avem ce face: dacă nimerim, înainte de culcare, pe România TV, vom adormi resemnați: tocmai ne-am băut ultima bere înainte de sfîrșitul lumii…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Moscova este o perlă a Rusiei, cel puțin la prima vedere, dar cu o mulțime de defecte. O spune un vlogger român care trăiește acolo de 20 de ani și analizează această metropolă.
image
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Un om de știință susține că a descoperit cauza „blestemului faraonului”, despre care se spune că a ucis mai mult de 20 de persoane care au deschis mormântul regelui Tutankhamon în 1922.
image
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Inginerul Gheorghe Ursu a fost închis și omorât de comuniști pentru că a îndrăznit să prezinte lumii întregi planul criminal de reclădire a Bucureștiului după cutremurul din 1977. La aproape 40 de ani de la moartea lui, fiul său, Andrei Ursu, încă mai caută dreptatea pe care statul român i-o refuză.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.