Tocul înalt şi paşaportul UE

Publicat în Dilema Veche nr. 336 din 22-28 iulie 2010
Franța, sora mijlocie jpeg

Parcă nu mai sîntem atît de obsedaţi de „imaginea ţării în presa străină“ cum eram acum cîţiva ani. În orice caz, oficialii români nu mai sar ca arşi la orice se scrie despre România şi nu mai văd peste tot „scenarii bine puse la punct“ prin cine ştie ce cabinete străine pentru a ne compromite biata ţărişoară. Nici în spaţiul public nu mai apar atîtea dezbateri pe tema „imaginea României în străinătate“ ca înainte. Şi nu s-ar spune că ştirile negative despre România şi români ar fi mai puţine. Probabil că ne-am obişnuit cu veşnicul „fapt divers“ care-i priveşte pe românii din străinătate (mici sau mari infracţiuni prin ţările occidentale), nu ne mai intrigă. Sau am ajuns la concluzia că la mijloc e „fatalitatea“?

Dna ministru Elena Udrea a rămas, pare-se, singura păzitoare oficială a imaginii. Cel puţin „pe relaţia“ cu presa britanică şi atunci cînd e vorba despre propria persoană. În decembrie 2009, cînd ziarele britanice s-au mirat că i s-a încredinţat portofoliul dezvoltării regionale (cu fondurile europene aferente), a trimis un drept la replică. Acum face acelaşi lucru, după ce Daily Telegraph a dat o ştire despre pantofii cu toc pe care dna ministru i-a dus ca ajutor sinistratelor din Săuceşti. Şi ameninţă cu justiţia. Bineînţeles, presa românească a făcut ştire şi din micul text apărut în Telegraph, şi din reacţia dnei ministru. Cu siguranţă nu va ajunge la proces – sau dacă ajunge, îl va pierde. Oricum, între timp imaginea dnei Udrea a fost „dreasă“ pe blogul unei jurnaliste britanice de la Independent – feministă convinsă şi colecţionară de pantofi (www.politicalblonde.com). Într-un articol dezlînat şi, pe alocuri, stupizel, Joan Smith scrie, între altele, că gestul de a da pantofi cu toc femeilor din Săuceşti dovedeşte „înţelegerea superioară a naturii umane“ de către dna Udrea. După care trece la problema vălului islamic şi dezbate chestiunea în stilul tipic feministelor militante occidentale. „Paralela“ între pantofii cu toc de la Săuceşti şi burka e ridicolă. Dar dna Udrea, decît să dea în judecată ziarul Telegraph, ar putea angaja o bună agenţie de PR care să-i facă o campanie de imagine pe tema „înţelegerii superioare a naturii umane“. Ar costa mai puţin şi ar ieşi mai bine pentru domnia sa.

Dacă asemenea ştiri de tip tabloid „înviorează“ atmosfera, sînt şi subiecte serioase despre România în presa străină. Rar, dar sînt. De exemplu, în ultima vreme au apărut mai multe articole despre acordarea cetăţeniei române moldovenilor. Der Spiegel, Daily Telegraph, Presseurop, EUObserver şi altele au comentat faptul că aproape un milion de locuitori din Republica Moldova au făcut cerere pentru obţinerea cetăţeniei române. Iar statul român doreşte să accelereze procesul de acordare a cetăţeniei. De fapt, miza este paşaportul unei ţări membre a UE, cu care fraţii noştri de peste Prut vor putea circula liber în celelalte state ale Uniunii. „Preşedintele român Traian Băsescu, de orientare naţional-patriotică – scrie Der Spiegel – vrea să îngroaşe rîndurile supuşilor săi şi a acceptat ca numărul naturalizărilor să depăşească 10.000 pe lună. Astfel, într-o Uniune sătulă de aderări, şi fără un singur referendum, fără aprobarea de la Bruxelles, Berlin sau Paris, are loc o lărgire pe ascuns“. Tot aşa scrie şi Daily Telegraph, adăugînd că s-ar putea ca Marea Britanie să se trezească cu un milion de moldoveni la graniţele sale şi invitînd Guvernul britanic să elimine ajutoarele sociale acordate imigranţilor, pentru a-i descuraja.

Nu ştiu ca instituţiile statului să fi reacţionat public, deşi s-ar cuveni explicate cîteva lucruri – politica de acordare a cetăţeniei, consecinţele faptului că ţările UE nu privesc cu ochi buni această extindere „indirectă“ şi, nu în ultimul rînd, dacă acest tratament faţă de moldoveni se face din motive „naţional-patriotice“, cum scrie Der Spiegel, sau din alte raţiuni. N-am observat să se fi creat nici vreo dezbatere publică pe această temă, nici ecouri prea intense n-au fost. Problema unirii cu Moldova de peste Prut nu e pe agenda publicului nici la noi, nici la ei: vremea podurilor de flori s-a dus de mult, acum noi ne vedem de criza noastră, iar moldovenii şi-au accentuat identitatea „moldovenească“ şi vor, de fapt, doar paşaportul cu care să meargă în alte ţări. În aceste condiţii, dacă publicaţii europene serioase pun problema intrării moldovenilor în UE „pe uşa din dos“, ar fi necesare reacţii sau măcar explicaţii în legătură cu nemulţumirea celorlalte ţări ale Uniunii. Nimic din toate acestea. În schimb, pentru un toc cui există reacţie oficială. Pantofii dnei Udrea „fac ştire“, milionul de cetăţeni români în plus nu.

Între insaţiabila poftă de imagine pozitivă a dnei Udrea şi daraverile interne de care se ţine un guvern tot mai depăşit de realitate, nu există nimic. Problemele trec pe lîngă noi, politicienii se fac că nu pricep şi nu se simt datori să dialogheze real cu cetăţenii în afara campaniei electorale. Am senzaţia că, asemenea moldovenilor, şi noi „sîntem în UE“ doar cu paşaportul... 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.