Stînd de vorbă cu mine însumi

Publicat în Dilema Veche nr. 673 din 12-18 ianuarie 2017
Cum poate fi Bucureştiul capitală europeană a culturii? jpeg

– Cine a cîștigat alegerile parlamentare?

– Iohannis și PNL-ul. Dar pentru PSD. Ponta a avut doar intuiția (sau slăbiciunea, deja nu mai contează) să se retragă după tragedia de la Colectiv și, înainte de a cădea, să tragă și PSD-ul în prăpastie. Apoi, președintele Iohannis i-a dat PSD-ului cadou un an sabatic, crezînd că o face pentru „partidul său“. Singurul partid cu „disciplină de partid“, PSD-ul, chiar a știut să profite de acest răgaz pentru a se (re)uni, organiza și cosmetiza. Dînd dovadă de o țîfnă de care doar proștii sînt în stare, PNL-ul nu numai că n-a știut să l folosească, dar l-a consumat doar pentru a se autodiscredita în ritm alert. Mai mult, concentrîndu-se doar pe o campanie negativă (jos comuniștii!, huo hoții! mama, tata și vecinii lor de corupți! etc.) sau, hodoronc-tronc, religios populistă (de la Marian Munteanu la Lista lui Gheorghiu din Coaliția pentru Familie), PNL-ul a permis PSD-ului să ocupe spațiul pozitiv al campaniei și să se prezinte electoratului cu… Programul de Guvernare: noi nu denigrăm, noi lucrăm! Astfel, PNL-ul i-a făcut PSD-ului jumătate din campania electorală. În sfîrșit, mai puțin decît președintele Iohannis, care tace și tace, o mînă de ajutor a dat și Guvernul Cioloș, care face (cît poate…), dar tace, astfel încît spațiul rămas gol al comunicării guvernamentale a putut fi umplut fără nici o dificultate de insinuările bine orchestrate ale PSD-ului (și ale jurnaliștilor disperați de atîta tăcere) despre tehnocrați și alți oameni ai lui Soros, care „ne vînd țara“. Îți place, nu-ți place, PSD-ul e singurul care a venit cu o afirmație, în timp ce toți ceilalți au venit doar cu negații… 

*

– Aceeași Mărie cu altă pălărie?

– Evident, dar ce pălărie! În primul rînd, o pălărie atît de bine trasă pe-o sprînceană, încît aproape că nu i se mai vede chipul posesorului: pălăria fermecată, omul invizibil, anul I, 11 Nivôse al revoluției dragniene… În numărul trecut, Dilema veche a republicat un text al lui Silviu Brucan. Iată ce scria acesta în 1996: „Fiind la putere, PDSR nu se rezumă la promisiuni, ci anunță pentru 1 octombrie simbolice creșteri la salarii, pensii și ajutor social“. Ia eu fac ce fac de mult… Doar că, de data aceasta, domnul Dragnea ne asigură că e „pe bune“. Și, pentru a ne convinge, recurge la o retorică electorală într-adevăr impecabilă, concentrată pe sloganul „creșterea economică să se regăsească în buzunarul românului“ – adică exact rezumatul a ceea ce își doresc cei mai mulți dintre români. Din păcate, PSD-ul este singurul partid care știe în ce țară trăiește… În plus, cu cît adversarii săi se pierdeau mai mult în oferta lor electorală pînă la a nu mai ști nici ei ce vor și ce nu, cu atît Dragnea preciza mai mult și mai în detaliu programul său, cu procente la virgulă și agendă pe ore și minute. Efectul? Da, dom’le, omu’ știe ce face!… Asta e, incredibil, dar adevărat: Liviu Dragnea a reușit, pentru puțini dintre români, dar pentru majoritatea absolută a votanților, „schimbarea la față“ a PSD-ului. Iar această performanță nu poate fi negată sau neglijată nici măcar de cei mai aprigi adversari ai săi. 

*

– Guvernul Dragnea I?

– E un subiect închis, o știe toată lumea. Interesant este că, pentru aceasta, Dragnea și-a pus în guvern nu numai oameni fideli, ci și incompetenți, care speră să-i țină capul cît să nu facă prostii. Liviu Dragnea știe foarte bine că fidelitatea trece, prostia rămîne – și e fidelă tocmai din incompetența de a fi altceva. Sînt însă și cîțiva oameni competenți, căci cineva trebuie să muncească și în guvernul ăsta. Iar unul dintre ei este nimeni altul decît „disciplinatul“ Sorin Grindeanu. Un mic detaliu: ecolalic pînă la învestitură, atunci cînd a vorbit pentru prima dată pe cont propriu, în Parlament, a repetat punct cu punct Programul, dar l-a ambalat în alt slogan: o țară normală. „Normalitatea societății“ și „buzunarul românului“ nu sînt din același registru. Fițe filologice? Mai vorbim… 

*

– Ai votat cu USR-ul. Crezi că ai făcut bine?

– Categoric da! Speram din toamnă că va intra în Parlament, dar știam de cînd s-a înființat că va dezamăgi. Pur și simplu nu are cum altfel! Lupta politică nu este gherila urbană a ONG-urilor cu care sînt obișnuiți USR-iștii, iar disciplina de partid nu este colegialitatea activiștilor. Lucrurile astea se învață. Dar se învață aruncîndu-te în apă și nu luînd lecții de înot de pe margine. Este deci botezul unui nou partid, de sorginte civică, în care se poate investi încredere. Pe viitor… 

*

– Apropo, ți-e teamă de viitor?

– Pentru o vreme, cel puțin, PSD-ul vrea – și are nevoie! – de „pace socială“, iar Opoziția va continua să pună piuneze pe scaun. Revenirea caracatiței „baronilor locali“? Mă îndoiesc. Într-o monarhie neconstituțională ca asta, cînd vorbește regele, baronii tac. Nimic alarmant, pe moment. Mai mult, egoist vorbind, ce e rău în faptul că îmi va crește salariul? Dar, ca țăranul înțelept, voi profita de aceasta pentru a face vara niște economii și ceva conserve pentru iarna cînd va veni nota de plată. 

*

– Cine este „sistemul“ și cine „antisistemul“?

– Sebastian Ghiță!

– Cui îi e frică de PSD?

– Lui Liviu Dragnea… 

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Școala Națională de Științe Politice și Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Apologia pîrleazului, Editura Polirom, București, 2015.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Primăria Capitalei, armă pentru răfuielile din PSD | ANALIZĂ
Traian Bǎsescu acuzǎ existența unul blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone pentru ca edilul de la Sectorul 5 sǎ nu se retragǎ din cursa pentru Capitalǎ. Scopul ar fi ca Gabriela Firea sǎ nu câştige teren în PSD. Şi analiştii politici o vǎd pe reprezentanta PSD drept o amenințare.
image
image
Controversele istoriei: s-a împușcat sau nu Hitler la 30 aprilie 1945. Mărturiile naziștilor și rezervele istoricilor VIDEO
La 30 aprilie 1945, Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis la o zi după ce s-au căsătorit. În aceeași zi, Armata Roșie a arborat drapelul sovietic pe clădirea Reichstagului din Berlin.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.