Semnele timpului

Publicat în Dilema Veche nr. 428 din 26 aprilie - 2 mai 2012
Ce ştii să faci? jpeg

Dacă, ajuns la o anumită vîrstă, te trezeşti bombănind tot mai des vremurile şi noile generaţii, e bine să ştii că există riscul de a fi preluat în corul străvechi al bătrînilor, care cred, de cînd lumea, că totul se termină cu ei. Capeţi un discurs de bunic, dintre cele care îi exasperează pe nepoţi. Asta pare să fie schema oricărei biografii: debutezi revoluţionar şi militant şi sfîrşeşti dezabuzat şi nostalgic.

Există, totuşi, mutaţii istorice de anvergură, fracturi ale timpului, de natură să capete un oarecare coeficient de „obiectivitate“. După Revoluţia Franceză, sau după instalarea la putere a sovietelor în Rusia şi a regimului comunist în România, afirmaţii de genul „Nimic nu mai e ca pe vremea mea!“ sună altfel decît în conversaţia previzibilă dintre moşnegii dintotdeauna şi tineret. Ruptura e evidentă şi radicală. Ceva cvasi-ireversibil s-a produs în măruntaiele istoriei. Lucrurile au luat o turnură cu totul nouă, în iureşul căreia nu mai poţi interveni. Eu unul cred că trăim un episod din această categorie. N-am cum să mă ocup, într-un articol de gazetă, de simptomatologia momentului. De cauzele, metabolismul şi perspectivele lui. Dar, cu ajutorul lui Alain Daniélou, am găsit un text, în literatura veche a Indiei (Linga Purana, II, 39-40), în cuprinsul căruia bombănelile mele şi ale altora par să fi fost anticipate cu vreo două-trei mii de ani în urmă (Puranas au apărut, în formă scrisă, în veacurile III-V de după Hristos, dar vin dintr-o tradiţie orală care, deja pe-atunci, era veche de peste un mileniu). Intuiţiile profetice ale hinduismului se referă la modul în care se va încheia actualul ciclu al civilizaţiei terestre. Nu e vorba de sfîrşitul lumii, ci de sfîrşitul unei lumi, urmat, inevitabil, de deschiderea unui nou ciclu. După lectura acestui text, nu mă mai simt, în melancoliile şi temerile mele, un bunic obosit. Mă simt mai curînd legitimat de o imemorială lamentaţie, ale cărei detalii explodează spectaculos pe scena lumii de azi. Iată o listă, selectivă, a simptomelor pe care le anunţă textul puranic, privind spre viitorul care e, acum, prezentul nostru. Cititorii vor judeca singuri.

Coeficientul de ură din sufletul fiecărui om va cunoaşte – spun textele – o alarmantă creştere. Oamenii vor deveni din ce în ce mai iritabili. Toate marile achiziţii de cunoaştere vor fi deturnate spre scopuri impure, adică spre amplificarea răului din lume. Se va înmulţi numărul şefilor de stat de extracţie joasă şi de proastă calitate. Lucrătorii manuali şi negustorimea vor fi înălţaţi la rang de intelectuali, iar intelectualii vor fi puşi în condiţii subalterne. Va avea loc, cu alte cuvinte, un destructurant amestec al „castelor“, o destrămare dramatică a ierarhiilor fireşti, o ireparabilă dezordine socială. Necinstea va căpăta o răspîndire fără precedent, la toate nivelele. Hoţii vor deveni lideri. (Rog să nu mi se atribuie nimic din toate aceste afirmaţii! Nu fac decît să citez un text multi-milenar! n.m., A.P.). Femeile nu vor mai pune preţ pe propria virtute. Proştii, impostorii, naturile rudimentare şi gălăgioase vor fi luaţi drept înţelepţi. Oamenii „drepţi“, de bună calitate, vor avea tendinţa de a se retrage din viaţa publică. În pieţe se va vinde mîncare gata-preparată (să recunoaştem că e de necrezut să auzim vorbindu-se, acum 2000 de ani, de „semipreparate“ şi de fast-food! n.m., A.P.). Limbile vor sărăci, vorbirea se va trivializa. Vor fi mai multe femei decît bărbaţi, vor prolifera asociaţiile criminale, va creşte numărul celor care nu găsesc de lucru. Se vor răspîndi, pretutindeni, bolile de stomac. Se va extinde moda părului purtat în dezordine şi se va generaliza starea de letargie, de lehamite, cu corolarul unei cronice incapacităţi de acţiune. Vor apărea nenumărate organizaţii religioase necanonice, blasfemia va convieţui cu fanatismul. Se va practica, pe scară largă, uciderea fătului în pîntecul matern şi se vor asasina direct sau simbolic eroii fiecărei comunităţi. Deţinătorii puterii nu o vor mai folosi în beneficiul popoarelor lor.

Ceva mai aproape de lumea noastră, Hesiod (Munci şi zile) are viziuni asemănătoare. „Epoca de fier“ se va recomanda prin semne caracteristice: discernămîntul (ca percepţie a deosebirii dintre bine şi rău) se va şubrezi, instituţia respectului va intra în derivă (vor fi respectaţi, preponderent, cei nedemni). Vor cîştiga teren neruşinarea, călcarea cuvîntului dat, invidia. Între părinţi şi copii vor apărea obstacole greu de trecut, forţa va prevala asupra dreptăţii, ospeţia va declina, vulgaritatea va împînzi totul.

Contemporanii noştri ar putea îmbogăţi acest diagnostic prin infinite amănunte, extrase din experienţa cotidiană. Evident, nu mi-am propus să furnizez cititorului o culegere, deprimantă, de toxine. Nu vreau, pur şi simplu, să-l indispun. Dar, pornind de la inventarul de mai sus, un igienic atac de spaimă, o mică ipohondrie nu i-ar strica. Ar fi, poate, un început de terapeutică...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Bacterii_shutterstock 1923502868 (1) jpg
Bacteria „mâncătoare de carne” se răspândește rapid în Australia. Ce este ulcerul Buruli
Statul australian Victoria a înregistrat o creștere a cazurilor de bacterie devoratoare de carne, iar oficialii din domeniul sănătății au avertizat populația să ia măsuri de protecție, după ce aceasta s-a răspândit în suburbia Ascot Vale din nordul Melbourne-ului.
Sebastian Burduja FOTO Facebook Sebastian Burduja
Sebastian Burduja anunță că a semnat încă 62 de contracte pentru parcuri solare
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat semnarea a încă 62 de contracte pentru parcuri solare destinate primăriilor și instituțiilor publice, subliniind că investițiile în sectorul energetic sunt într-un ritm accelerat.
kristalina georgieva
FMI acordă Ucrainei un împrumut de 1,1 miliarde de dolari înainte de sosirea lui Donald Trump la Casa Albă
Într-o mișcare crucială pentru susținerea economiei Ucrainei în fața agresiunii rusești, Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat vineri o plată de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina.
a0b1050f324ef4b4dc09bd3c84059662,5ec5fcd0 webp
Crește numărul persoanelelor ucise la Târgul de Crăciun din Germania. Un medic a intrat cu mașina într-un grup de vizitatori
Numărul celor ucişi în atacul de vineri de la târgul de Crăciun din Magdeburg a crescut la patru, iar numărul celor răniţi grav este de 41, au anunțat sâmbătă surse de securitate citate de dpa. Suspectul, un medic de 50 de ani, a fost reținut.
AFP RomaniaRevolution (2) jpeg
Certificatul de revoluționar, împărțit românește: unul da, altul ba: „Nu pentru asta am ieșit atunci, în decembrie, în stradă“
Dacă statul român, prin legile adoptate de autorități, a hotărât că obținerea certificatului de revoluționar pentru unele persoane se poate face doar într-o anumită perioadă, același stat a dat o lege prin care s-au inventat revoluționarii „cu rol determinant“.
fructe pe masa de reveliomn jpg
Ce fel de fructe trebuie să avem pe masă, de Revelion. Strugurii nu sunt suficienți pentru a avea noroc în noul an
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne aflăm în ultimele zile din an, iar în scurt timp va sosi și noaptea de Revelion. Iar cu această ocazie, nenumărați români apelează la diverse tradiții care le promit un început perfect de an!
Festivalul de Magie de la Timișoara FOTO Time for Magic
„Abracadabra – Secretele magiei": Cea mai mare expoziție interactivă de magie din România
Cea mai mare expoziție interactivă de magie din România, „Abracadabra – Secretele magiei”, își deschide porțile la Arcub, Hanul Gabroveni cu patru zone tematice și 500 de spectacole live.
ODJkZjZlYTZhZWI3ZTJmOTdlODVkYjMxOTc2NDk2 thumb jpg
Parlamentul României a devenit scena circului lui Makaveli și Șoșoacă: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”.
O amenințare fără precedent a fost făcută chiar din Parlamentul României. Vloggerul Makaveli, cooptat în staful europarlamentarei Dianei Șoșoacă, a făcut declarații șocante de la un pupitru din legislativ. „Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”, a transmis consilerul.
paul stanescu   foto FB PSD jpg
Paul Stănescu spune că încearcă să îl convingă pe Marcel Ciolacu să rămână prim-ministru
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat că face tot posibilul pentru a-l convinge pe Marcel Ciolacu să își continue mandatul de prim-ministru al României, subliniind că partidul își dorește în continuare leadershipul acestuia.