Revoluţia - faza Conu' Leonida

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
Cetăţeanul european  Cu drepturi jpeg

Ungaria are probleme mult mai mari decît România, deocamdată: este în pragul falimentului economic şi este criticată pentru derapaje democratice consistente. Comisia Europeană a lansat o triplă procedură de infringement împotriva guvernului ungar. Iar opozanţii lui Orbán încep să se organizeze. Martin M. Simecka (scriitor şi fost disident slovac) scrie în revista pragheză Respekt despre o nouă mişcare politică numită „Solidaritatea“ („după model polonez“), condusă de un fost militar care şi-a dat demisia din armată pentru a conduce această nouă organizaţie, tot mai populară. 30% dintre maghiari trăiesc sub pragul sărăciei, iar pericolul falimentului economic îi face pe tot mai mulţi să nu mai creadă în sloganurile naţionaliste ale premierului. Martin M. Simecka crede că Orbán ţine, deocamdată, ferm frîiele puterii, dar nu pentru mult timp: „Dacă se va pleca în faţa presiunii internaţionale, îşi va slăbi poziţia de lider incontestabil al naţiunii, la care ţine atît de mult. Dacă nu o va face, va conduce Ungaria la faliment şi efectul bulgărelui de zăpadă îi va smulge oricum frîiele din mînă. El încearcă acum să menţină cît mai mult timp posibil acest calm ciudat dinaintea furtunii“. La Budapesta, 100.000 de persoane au manifestat în sprijinul premierului Viktor Orbán, iar Janos Mártonyi, ministrul de Externe, a declarat că guvernul poate „scoate de zece ori mai multe persoane în stradă“. Pe 2 ianuarie, la o manifestaţie organizată de opoziţie şi de societatea civilă au participat „doar“ 70.000 de persoane. Asta înseamnă că, în Ungaria, puterea este iubită şi lucrurile merg bine? Evident, nu.

Numărul participanţilor la protestele de stradă nu „măsoară“, în sine, dimensiunea problemelor unei ţări, dar nici nu e lipsit de semnificaţie. Restul e interpretare. La noi, televiziunile de ştiri au „construit“ lungi emisiuni de dat cu părerea şi breaking news pe ideea că „România a ieşit în stradă“. S-au spus la televizor vorbe mari – Revoluţie, dictatură, „ţara fierbe“ şi altele –, a fost invocat „spiritul Pieţei Universităţii“ de odinioară, unii au făcut chiar comparaţia între decembrie ’89 şi ce se întîmplă acum. În stradă însă n-au fost mai mult de zece mii de persoane în toată ţara. Unele au ieşit spontan, altele au fost organizate. Mitingul USL n-a reuşit nici el să scoată mai mulţi oameni din case. Nu sîntem nici pe departe la nivelul de mobilizare şi de impact din Ungaria. Şi nici nu ne putem compara cu mişcările de stradă care au avut loc în urmă cu cîteva luni în Italia sau Franţa, de pildă, unde au protestat sute de mii de oameni. Sigur, într-un peisaj civic adormit de multă vreme, în care nici măcar la tăierea salariilor sindicatele n-au reuşit să scoată în stradă mai mult de 10.000 de oameni, faptul că oamenii protestează zile la rînd (şi încă în mai toate oraşele mari) e notabil. Şi e o veste bună: oamenii au căpătat glas.

Dar mă tem că e singura veste bună într-un desiş de veşti proaste. Vestea cea mai proastă, după gustul meu, este că manifestanţii exprimă, de fapt, o tristă stare de confuzie. Sînt obosiţi de minciuni, de lipsa de reforme adevărate, de „stilul“ agresiv al actualei puteri (care e incapabilă de dialog şi de comunicare decentă cu cetăţenii), de sărăcie şi de lipsa de perspectivă. Se strigă „Jos Băsescu!“ şi „Jos Guvernul!“, se fac propuneri idealiste sau lipsite de perspectivă, precum revenirea la monarhie (deşi toate sondajele mai vechi şi mai noi arată că marea majoritate a cetăţenilor vrea republică). Se cere – şi în piaţă, şi pe unele bloguri sau în ziare – un „guvern de tehnocraţi“, de parcă tehnocraţii ar avea soluţia bunăstării generale în buzunar. (Guverne de tehnocraţi au, acum, Grecia şi Italia, care stau mai prost ca noi în materie de „datorii suverane“, economie şi finanţe.) Şi, mai ales, se exprimă sila faţă de politică în general („nu mai vrem partide!“). Oamenii – nu numai puţinii care ies în stradă – s-au săturat, ce-i drept, de acest fel de politică practicat în România de tranziţie. Dar soluţiile sînt tot politice, nu pot fi altfel. Problema e că, acum, politicienii nu sînt capabili să ofere un alt tip de a face politică. Nu pot ieşi din logica de clan după care administrează ţara, înlocuindu-i mereu pe „ai lor“ cu „ai noştri“. Nu pot scăpa din chingile sistemului clientelar pe care l-au construit de atîta timp. Iar mişcările de stradă din ultimele zile sînt prea firave pentru a-i speria cu adevărat pe guvernanţi. Societatea civilă nu arată că ar fi în stare să se organizeze şi să insufle în spiritul public energii noi. Cu atît mai puţin să scoată oamenii în stradă. E adevărat, oamenii se solidarizează (mult mai repede şi mai comod) şi pe reţelele de socializare ori pe bloguri. Dacă i-am pune la socoteală şi pe cei care se implică civic online, numărul participanţilor la proteste ar fi mult mai mare. (Şi, dacă sîntem riguroşi, ar trebui să-i socotim şi pe nemulţumiţii online: dacă Guvernul vrea să introducă votul electronic, atunci trebuie să ia în seamă şi „opoziţia online“). Numai că protestul online nu duce la altceva decît la discursuri, comentarii, alte cuvinte mari (dictatură, Revoluţie etc.) şi solidarizări simbolice.

La toate acestea, Guvernul răspunde în stilul lui Ceauşescu care mai promitea o sută la salariu: îl dă afară pe ministrul de Externe că „a vorbit urît“, o mai scaldă un pic cu taxa auto şi aşteaptă să obosească protestatarii.

Cînd scriu acest articol (marţi), în Piaţa Victoriei e o manifestaţie a sindicatelor. Subţire. Se pune muzică patriotică, se recită din Adrian Păunescu, se strigă lozinci. (Inclusiv din acelea mitocăneşti care fac referire la faptul că premierul e mic de statură, iar preşedintele are o problemă la un ochi; pentru aşa ceva nu se autosesizează Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării?). Mă întreb cum ar fi reacţionat puterea dacă în stradă ar fi fost o sută de mii de oameni sau mai mult. Dar mă întreb degeaba. Mă tem că, deocamdată, sîntem încă la „faza Conu’ Leonida“: „Miţule, îmbracă-te degrab’ şi hai şi noi pe la revuluţie“.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Victor Ponta FOTO Mediafax
Ce spune Victor Ponta despre exit-poll-urile de la alegerile prezidențiale: „Rezultatul final va fi altul”
Candidat independent la alegerile prezidențiale 2025 și fost premier în perioada 2012-2015, Victor Ponta a comentat primele rezultate estimative date de către trei case de sondare, ce îl plasează pe locul al patrulea.
Crin Antonescu votează în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Crin Antonescu, prima reacție după închiderea urnelor: „Victoria nu poate fi decisă de exit poll-uri”
Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a susținut o declarație de presă duminică seara, la scurt timp după închiderea urnelor, în care a transmis un mesaj de prudență și responsabilitate, în contextul publicării primelor exit poll-uri.
Conferința susținută la închiderea urnelor și comunicarea primelor rezultate exit-poll de către candidatul independent Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după afișarea primelor exit poll-uri: „Să ne raportăm cu prudenţă la rezultatele exit poll-urilor pe care le vedem”
Nicușor Dan, candidatul independent la alegerile prezidențiale din 2025, a transmis duminică seară un mesaj echilibrat și responsabil, după publicarea primelor exit poll-uri care îl plasează, la egalitate sau foarte aproape, cu Crin Antonescu, în lupta pentru calificarea în turul al doilea.
George Simion și Calin Georgescu votează în Mogoșoaia, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
George Simion anunță că îi rămâne devotat lui Călin Georgescu: „România are nevoie de viziunea lui”
Candidatul AUR, George Simion, a transmis un mesaj pe Facebook, după rezultatele exit-poll care îl clasează în finala pentru Cotroceni. „Îmi voi respecta cuvântul, pentru că România are nevoie de înțelepciunea lui”, a transmis liderul AUR.
George Simion și Calin Georgescu votează în Mogoșoaia, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
George Simion nu a vorbit live după câștigarea primului tur: „Astăzi am scris istorie”
George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a ales să nu apară în fața presei sau susținătorilor în seara primului tur al alegerilor prezidențiale din 2025, preferând să transmită o primă reacție pe contul său de TikTok.
Atunci când îți dorești o vacanță care să aibă de toate, e un must să treci Dubaiul pe wish list-ul tău
Elena Lasconi votează în București. FOTO Inquam Photos / Mălina Norocea
Elena Lasconi refuză să demisioneze. Întrebată pe cine preferă în turul 2 a zis, râzând, Brad Pitt
Elena Lasconi, candidata care a obținut aproximativ 4% din voturi în alegeri, a refuzat să comenteze posibilitatea unei demisii, menționând că așteaptă rezultatul final.
Nicusor Dan la vot jpg FOTO INQUAM PHOTOS/ George Călin
Nicușor Dan îndeamnă la prudență după rezultatul exit poll-urilor. „Să aşteptăm numărătoarea exactă a voturilor”
Candidatul independent în alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a îndemnat la prudență, după ce primele rezultate ale exit poll-urilor au fost făcute publice.
colaj george simion, crin antonescu, victor ponta, nicusor dan   foto FB jpg
Cum comentează analiștii primele rezultate ale alegerilor prezidențiale. „Românii au fost împărțiți în două mari tabere”
Conform primelor rezultate exit-poll la turul I al alegerilor prezidențiale 2025, trei case de sondare îl plasează pe George Simion, candidatul AUR, pe primul loc. Bătălia pentru locul al doilea este foarte strânsă între Crin Antonescu și Nicușor Dan.