Reforma partidelor

Publicat în Dilema Veche nr. 314 din 18-24 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

În toate partidele (care contează) se vorbeşte de reformă, înnoire, „sînge proaspăt“, schimbare. Într-unele, se vede de la o poştă că tot tapajul maschează o banală hîrjoană între găşti. „Reforma“ înseamnă, pur şi simplu, plecarea cutăruia (cu acoliţii săi) şi înlocuirea lui cu de-ai lui cutărică. În altele, pare să se anunţe, sau să se tatoneze, o schimbare de generaţie: lupi tineri versus lei expiraţi sau gloabe bătrîne, teoreticieni fini versus practicieni versaţi. Se ajunge pînă la detalii: se propun schimbări de sigle, se dezbat nuanţe de culoare, se reformulează articole de statut. Care va să zică – febrilitate. Furor vizionar. Care nu se mai putea, mă-nţelegi, să continuăm astfel!

Eu unul sînt pentru. Pentru schimbare, fireşte. Dar mă tem de trădare. Mă tem că se va revizui fără să se schimbe nimica, în loc să nu se revizuiască, dar să se schimbe, totuşi, cîte ceva, pe ici, pe colo, prin punctele esenţiale. Mă tem adică de agitaţia de suprafaţă, care lasă, în fond, lucrurile acolo unde erau. Cu alte cuvinte, nu e destul să se aleagă noi preşedinţi, să fie promovat tineretul sau să se acorde un rol sporit femeilor. Nici trecerea de la simboluri florale la mere sau pere nu garantează adîncimea şi eficacitatea reformelor. Important e

care guvernează asemenea mişcări, îndrăzneala de substanţă, autenticitatea şi radicalitatea efortului de transformare. Important e diagnosticul de la care se porneşte şi orizontul spre care se merge. Altfel, nu vom avea decît cîteva portrete noi pe o obosită hartă veche. Tinerii vor clona generaţia fondatorilor, vor învăţa repede păsăreasca de partid, vor încurca iţele bunelor intenţii cu cele ale preluării puterii. Şi totul va reintra în (a)normal.

Pentru a se reforma cu adevărat, partidele trebuie să înţeleagă, mai întîi,

. Luat repede, voi răspunde, într-o primă instanţă, că toate au probleme de doctrină, de stil şi de cadre. Pare simplu. Dar cei de la vîrf se ocupă de o mie de alte lucruri (finanţare, aranjamente electorale, interese private, alianţe lucrative, infiltrare avantajoasă a administraţiei centrale şi locale, adversităţi intestine etc.), şi nu „coboară“ niciodată la nivelul unor bla-bla-uri decorative, intelectualiste, „elitiste“. Politica nu se face – zic ei – cu concepte, ci cu discursuri. Nu cu convingeri, ci cu fente acomodante. Nu cu universitari „moralişti“, ci cu „băieţi deştepţi“. Consecvenţă ideologică? Exigenţă morală? Bună creştere? A se slăbi! Nu există decît un criteriu: calculul beneficiilor şi accesul la putere.

Spuneam că toate partidele noastre aflate pe scenă au probleme de

. Cîţi dintre membrii PSD au aderat la partidul lor, în cunoştinţă de cauză? Cîţi au idee despre „părinţii fondatori“ ai mişcării socialiste din România? Cîţi au răsfoit cărţile lui Constantin Dobrogeanu-Gherea, cîţi au sentimentul apartenenţei la o tradiţie mai mult decît onorabilă, din care fac parte Anton Bacalbaşa, C. Mille, Th. Speranţia, fraţii Nădejde sau Emil Racoviţă? Ce poate avea în comun Marian Vanghelie cu Titel Petrescu (de care, probabil, nici n-a auzit)? Un partid veritabil, un partid demn de respect trebuie să aibă o strategie coerentă, de lungă durată, chiar dacă urmărirea ei impune, uneori, tactici şi tehnici de compromis. Dar ca să ai o strategie, trebuie să ai o doctrină. Adică un corp de idei produse de creiere exersate şi responsabile. Nu creiere şmechere. Nu inteligenţe combinatorii, blocate în utilitarism şi negoţ de doi bani. Nici celelalte partide nu stau neapărat mai bine. Nu se înţelege deloc deosebirea ideologică dintre dreapta PD-L şi dreapta PNL. Şi nu interesează pe nimeni s-o definească. Nu există nici un indiciu cu privire la amplasamentul doctrinar al UDMR, care e de dreapta cînd guvernează alături de dreapta şi de stînga cînd guvernează alături de stînga. Iar la ideea că Partidul Conservator a îndrăznit să preia numele formaţiunii care s-a ilustrat prin oameni ca P.P. Carp, Titu Maiorescu sau Alexandru Marghiloman se „ sparie gîndul“! Ce fel de ţară e asta, în care „Ceauşescu“ poate deveni „marcă înregistrată“, dar Partidul Conservator poate fi asumat ca denominaţie politică de te miri cine?

Cînd spun că partidele noastre au, în plus, o problemă de

, mă gîndesc la experienţa mea de telespectator. De cîte ori văd

uri politice, la care participă reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare, mi se pare că toţi seamănă între ei nepermis de mult: aceeaşi locvacitate incultă (cu mici nuanţe, datorate nu atît partidului cît individului), aceeaşi iritabilitate de bodegă, aceeaşi înclinaţie spre caft, suficienţă şi impostură. Aflaţi în tabere diferite, ei nu-şi ilustrează „diferenţa“ cu argumente, ci cu ghionturi.

Despre

a partidelor sînt prea multe de spus ca să încapă într-un articol de gazetă. Se confundă, pernicios,

de oameni cu racolarea cea mai trivială. Nu calitatea aderenţilor contează, ci solvabilitatea, reţelele de interese şi papagalul. În aceste condiţii, a vorbi de „reformă“ riscă să fie o găselniţă electorală între altele, un moft, o piruetă retorică. Să dea Dumnezeu să mă înşel!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

foamete in Gaza FOTO UNRWA X jpeg
Armistițiul în Gaza a intrat în vigoare cu o întârziere de trei ore, timp în care atacurile israeliene au ucis 13 palestinieni și au rănit 30
După ce a confirmat că primit o listă de ostatici din Gaza care urmează să fie eliberaţi duminică, Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a comunicat ora intrării în vigoare a încetării focului 11:15 (9:15 GMT).
image png
Ce legume și verdețuri se plantează numai în luna ianuarie. Așa te asiguri de o recoltă bogată chiar din primăvară
În luna ianuarie, românii pot planta în special legume care pot rezista la temperaturi scăzute și care au nevoie de o perioadă de germinare mai lungă. De obicei, ianuarie este o perioadă pentru pregătirea solului și pentru semănatul în interior sau în sere, având în vedere temperaturile scăzute din
gaz gaze energei conducte gazoduct foto shutterstock
România a importat cu 16% mai puține gaze, deși producția a crescut cu doar 1% anul trecut
România a importat cu 16% mai puține gaze în perioada ianuarie - noiembrie 2024, deși producția a crescut cu doar 1% anul trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.
Marius Sumudica (Sportpictures) jpg
atac spital Onesti, captura video jpg
Imaginile incidentului sângeros de la spitalul din Onești. Momentul în care un angajat este înjunghiat de un pacient
Camerele de supraveghere au surprins momentul în care un pacient adus beat la Spitalul Oneşti, vineri noapte, l-a înjunghiat pe unul dintre paznicii unităţii medicale, care încerca să îl liniştească.
u cluj gloria buzau foto superliga romania jpg
islanda  jpg
Dacia Duster depășește Tesla și schimbă topul vânzărilor auto într-o țară europeană
Duster a reușit să ajungă în preferințele șoferilor din Islanda și bifează o performanță neașteptată. Numărul de automobile vândute îl depășește pe cel al celebrului Tesla Model Y, liderul incontestabil al pieței nordice în ultimii ani. Cu o creștere spectaculoasă
Protest Calin Georgescu Foto Inquam Photos Octav Ganea (7) jpg
Istoricul care aduce dovezi că mama lui Călin Georgescu ar fi avut legături cu legionarii. „A fost membră a cuibului Sfântul Nicolae”
Istoricul Florian Bichir susține că potrivit unor documente CNSAS, mama lui Călin Georgescu a fost membră a Mișcării Legionare. Dezvăluirile îl obligă pe Georgescu să își clarifice poziția referitoare la legionarism, spune fostul ministru al educației Daniel Funeriu.
Bombardamente in Fasia Gaza FOTO Profimedia (2) jpg
Israelul primește lista ostaticilor care vor fi eliberați. Acordul de încetare a focului intră în vigoare
Israelul a primit duminică o listă cu numele ostaticilor din Gaza care urmează să fie eliberați în cadrul unui acord de încetare a focului, iar autoritățile de securitate israeliene verifică acum detaliile, a anunțat biroul premierului Benjamin Netanyahu, citat de Reuters.