Papucii lui Nostradamus şi cei şapte pitici

Publicat în Dilema Veche nr. 310 din 21-27 ianuarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Gata. Sîntem pe cale de a lămuri pe deplin chestiunea democraţiei, a alegerilor libere (mai ţineţi minte că în decembrie 1989 lumea voia, între altele, „alegeri libere“?) şi a leadership-ului (ca să folosesc un cuvînt la care, în decembrie 1989, nu cred că se gîndea cineva). Totul depinde de „flacăra violetă“. Mă rog, şi de alte cîteva farafastîcuri...

Să recapitulăm. În seara alegerilor, s-a anunţat că dl Mircea Geoană a cîştigat, la o diferenţă foarte mică (sub marja de eroare a exit poll-urilor). Într-o asemenea situaţie, orice politician cît de cît inteligent şi raţional ar fi declarat public că aşteaptă numărătoarea finală. Dl Geoană însă a ţopăit de bucurie în direct la TV, i-a mulţumit soţiei şi lui Crin Antonescu, s-a declarat învingător. Dl Traian Băsescu, fără ţopăieli şi fără mulţumiri adresate soţiei, dar cu aerul că ştia ceva mai mult, s-a declarat, de asemenea, cîştigător. Numărarea voturilor a schimbat ordinea. După care, alegerile au devenit „lung prilej de vorbe şi de ipoteze“. Dacă privim cifrele, toată lumea a cîştigat. Traian Băsescu a obţinut încă un mandat, Crin Antonescu i-a adus PNL-ului cel mai mare procent realizat vreodată, iar Mircea Geoană a înregistrat performanţa de a pierde „la mustaţă“ şi, oricum, a crescut pe parcursul campaniei, trăgînd şi partidul după sine, căci – să ne amintim – la începutul toamnei sondajele îi acordau procente mult mai mici decît a obţinut în final.

Dar politica românească nu dă două parale pe fapte, cifre şi argumente. În schimb, se omoară după datul cu părerea. Aşa încît nici nu se uscase bine tuşul ştampilei pe hotărîrea Curţii Constituţionale de a valida alegerile că a şi început show-ul opiniilor. Eram obişnuiţi cu asta. Dar acum a apărut marea noutate: „flacăra violetă“, o vorbă aruncată de Viorel Hrebenciuc, a devenit Marea Explicaţie pentru pierderea alegerilor. Imediat, televiziunile şi ziarele s-au apucat să numere cîte pulovere, cămăşi, eşarfe şi alte obiecte de vestimentaţie de culoare violetă au apărut pe lîngă preşedinte ori la televizor. După care – bomba: dna Geoană a spus că soţul dumisale a suferit „atacuri energetice“ în campania electorală, ceea ce soţul a confirmat, dînd de înţeles că prin pivniţele Cotrocenilor s-ar afla niscaiva inşi încălţaţi cu papucii lui Nostradamus care au moştenit de la Împărăteasa cea Rea globul fermecat şi mărul otrăvit – instrumente cu care i-au făcut rău preşedintelui PSD, acest Albă-ca-Zăpada al politicii româneşti. Vreo şapte pitici din PSD şi încă pe atîţia din presă s-au pus pe „investigat“ şi au descoperit că da, dl Băsescu are un „parapsiholog“ alături. Flacăra violetă s-a transformat în vîlvătaie mediatică: nici nu spera presa română înnebunită după audienţă să-i pice un asemenea porumbel în plasă! Dl Crin Antonescu – omul cu care dl Geoană voia să împartă bucuria victoriei – s-a gîndit să nu-şi abandoneze fostul aliat la greu, aşa că s-a hotărît să împartă cu el penibilul situaţiunii: a spus că atacuri energetice n-a suferit, dar în timpul campaniei „nu putea controla pronunţia unor cuvinte“. (Sper ca printre ele să nu se fi aflat „democraţie“, „economie de piaţă“, „integrare europeană“ şi alte cîteva pe care dl Antonescu ar fi de dorit să le pronunţe în continuare cît mai corect.) Colac peste pupăză, dl Adrian Năstase a evocat alegerile prezidenţiale din 2004, pe care crede că le-a pierdut şi din cauza implicării „yoghinilor lui Bivolaru“: aşa i-au spus „serviciile“.

Timp de cîteva zile, politichia şi mass media de la noi şi-au dat iar peste cap poalele superficialităţii şi ignoranţei. N-o să spun „ca la noi, la nimeni“, căci aş fi contrazis de realitate. Sau măcar de ipotezele de prin alte părţi: cică şi Berlusconi s-ar fi sfătuit cu astrologi, paranormali, parapsihologi şi ghicitoare, despre Brejnev se zice că avea o paranormală permanentă (în ciuda materialismului său dialectic şi istoric) şi mai găsim şi alte exemple. Apoi, chestiunile acestea – parapsihologie, ezoterism şi altele – sînt cît se poate de serioase: există tone de cărţi şi studii şi o grămadă de oameni serioşi care s-au ocupat de ele. Dar ridicolul românesc politico-mediatic provine din lejeritatea cu care devin „cazuri“ şi „subiecte de dezbatere“ pe la televiziunile autointitulate „de ştiri“: totul se transformă în „vînătoarea“ de oameni cu cravată sau eşarfă violetă. Nu-i nevoie să-l citeşti pe René Guénon, nu e cazul să fi auzit nici măcar de Vasile Lovinescu, la parapsihologie oricum ne pricepem toţi de cînd citim tabloidele. Aşa că – politicieni, jurnalişti şi public – ne învîrtim cu toţii (cît o ţine) în jurul unui „mare“ subiect: dacă în România puterea „se ia“ şi se exercită normal sau paranormal. Modernizarea statului, buna guvernare, schimbarea Constituţiei pentru a o pune de acord cu Tratatul de la Lisabona, rolul Parlamentului naţional în raport cu cel al Parlamentului European, politica agricolă comună a UE? Plictiseală! Astea-s subiecte de interes public?...

Dacă va pierde şi conducerea PSD, dl Geoană va avea ocazia să-şi ia o perioadă de răgaz şi să se pună pe citit ezoterism şi parapsihologie. N-o să-i strice: ar putea reveni apoi în forţă în politica românească. Ceilalţi, cîştigătorii, pot rămîne cu concluzia că, într-o democraţie originală ca a noastră, „diferenţa“ o fac purtătorii de cravate mov. Pentru un popor superstiţios, care îşi duce Dacia nouă la stropit cu apă sfinţită ca s-o ferească de accidente şi amenzi, politicienii obsedaţi de flacăra violetă sînt cît se poate de reprezentativi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.