O anume oboseală

Publicat în Dilema Veche nr. 395 din 8-14 septembrie 2011
Ce se mai întîmplă cu presa culturală europeană jpeg

În anii ’90, cele mai pasionante dezbateri în presa noastră erau cele care priveau, într-un fel sau altul, Europa. Miza cea mare era direcţia spre care urma să se îndrepte România, iar după decenii de apartenenţă la lagărul socialist, Vestul părea singura opţiune pentru foarte mulţi. Unii însă o contracarau reluînd, într-o formă originală şi adaptată, sloganul „prin noi înşine“ al vechilor liberali. Mai nimeni nu îndrăznea să spună pe faţă că ar trebui (măcar) să avem în vedere şi relaţiile cu Rusia, pentru că era imediat taxat de comunist şi securist. Aşa încît dezbaterile se purtau în jurul apartenenţei noastre la Europa.

Despre valorile europene se discuta însă, de cele mai multe ori, în termeni generali şi abstracţi. Se invocau mai mult argumente istorice şi culturale, în timp ce reformele politice şi economice în sens european se mişcau încet. Victoria în alegeri a lui Emil Constantinescu şi a Convenţiei Democrate s-a datorat, într-o mare măsură, discursului pro-european al acestora. Pe de altă parte, în Europa Occidentală exista un mare interes pentru ţările ex-comuniste şi, în cazul special al României, o presiune substanţială în direcţia reformelor. Presa occidentală era şi ea plină de dezbateri pe marile teme ale „unităţii europene“, iar Vestul descoperea – cu destule naivităţi şi neadecvări de interpretare – „partea întunecată“ a Bătrînului continent. După ce, în ultimii ani ai regimurilor comuniste din Est, europenii din „lumea liberă“ îşi manifestaseră în diverse moduri solidaritatea cu cetăţenii oprimaţi ai regimurilor comuniste, acum priveau cu deschidere şi simpatie către noile democraţii est-europene. În ansamblu, curentul dominant era nobil şi optimist, iar posibilitatea de a vorbi şi scrie liber de la un capăt la celălalt al continentului le dădea celor mai mulţi senzaţia tonică a efortului de a construi un viitor comun. Chiar şi la noi – unde discursul nostalgicilor comunismului era încă puternic, iar gazetele naţionaliste aveau încă succes – disputele aveau tonul unor căutări identitare de care, după decenii de propagandă, lumea românească avea neapărată nevoie. 

Pe atunci, presa nu era privită în primul rînd ca o afacere – deşi s-au făcut bani din presă, pentru că se vindea foarte bine –, ci mai degrabă ca tribună de afirmare a opiniilor. Mult timp, de altfel, distincţia între informaţie şi opinie nu prea conta: ziarele „ambalau“ ştirile într-un înveliş ideologic propriu, în funcţie de orientarea fiecăruia. Spiritele se încingeau şi verva polemică se descătuşa (riscînd adesea să tragă cu tunul după muşte) pe marginea unor subiecte percepute ca majore, esenţiale, definitorii – fie ele politice sau culturale. Presa europeană dezbătea şi ea chestiuni importante pentru identitatea viitoare a continentului: moneda unică, intrarea ţărilor din Est în UE, consolidarea instituţiilor europene, accentuarea integrării politice şi altele. Sensibili la teme majore precum respectarea standardelor democratice ori drepturile omului, jurnaliştii, politicienii, intelectualii occidentali sancţionau rapid orice derapaj sau abuz din unele ţări estice care îşi găseau mai greu drumul spre democraţie. 

Astăzi, s-a pierdut iremediabil ceva din spiritul acelor dezbateri. Nu numai din motive – totuşi – conjuncturale, precum criza economică. Şi „la noi“, dar şi „la ei“. După nobleţea actelor de solidaritate cu oprimaţii din Est, cetăţenii occidentali s-au confruntat cu realitatea „instalatorului polonez“ şi a celorlalţi estici porniţi în masă spre ţările vestice „doar“ ca să cîştige mai bine, nu din motive de persecuţie politică. Imigranţii non-europeni au pus şi ei gaz pe focul mocnit al dorinţei de „închidere“ care a început să se manifeste tot mai mult în diverse ţări europene. Birocraţiile statale au început, aşadar, să caude tot felul de portiţe juridice şi administrative pentru a limita sau bloca accesul „celorlalţi“ în ţări care îşi făcuseră un bun renume tocmai pentru deschiderea lor către cei prigoniţi de soartă în alte părţi ale lumii. Iar mulţi politicieni cîştigă acum voturi tocmai prin discursuri „naţionale“, dacă nu de-a dreptul naţionaliste şi populiste. La noi, presa a devenit între timp o afacere şi vrea audienţă. Temele de dezbatere – dar mai ales abordarea lor – se pliază după ceea ce pare să „ceară“ publicul de masă. Spiritele se încing adesea pe teme identitare, dar nu – ca în anii ’90 – cînd vine vorba de valorile româneşti şi europene, de argumente istorice sau culturale. Fac audienţă şi declanşează roiuri de păreri referirile concrete la amplasamentul nostru „la coada Europei“, la felul în care ne percep „ceilalţi“, „cazurile“ unor infractori români din alte ţări UE ş.a.m.d. Plus măruntele daraveri ale politichiei interne. „Locul nostru în Europa“ nu mai creează pasiuni – nici în publicul larg, nici măcar printre intelectuali şi comentatori – aşa cum o făcea în primii ani de după căderea comunismului. 

Să fie „de vină“ doar faptul că, văzîndu-ne în interiorul UE, ne-am domolit temerile că vom fi „refuzaţi“ de Europa? Cred că nu. Mai degrabă sînt de vină o anume oboseală polemică şi insatisfacţiile provocate de lungii ani de false reforme şi eşecuri. Şi apoi, nici proiectul european nu mai pare atrăgător – nici pentru noi, nici pentru concetăţenii noştri din Uniune. Dinspre Bruxelles nu mai vin idei şi propuneri majore, ci doar hărţuieli birocratice şi confuzie instituţională. Aşa că s-a instituit un fel de cerc vicios: nu se mai dezbate pentru că „Europa“ nu mai furnizează proiecte nobile şi teme majore sau, dimpotrivă, stagnarea proiectului european e provocată (şi) de lipsa unor dispute de idei care să dinamizeze întreaga construcţie?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mic dejun  foto   Shutterstock jpg
Top trei mituri despre micul dejun demontate de specialiști. De ce este cea mai importantă masă a zilei și cât de bogată ar trebui să fie
Micul dejun este una dintre cele mai importante mese ale zilei. Specialiștii în nutriție au demontat cele mai frecvente mituri privind micul dejun și spun că ar trebui să dăm o atenție sporită acestei mese și să nu ne dăm în lături nici măcar de la alimentele demonizate în ultima perioadă.
tartaria
Cele mai impresionante și misterioase civilizații de pe teritoriul României. Una dintre ele era cea mai avansată din Europa veche
Încă de acum 9000 de ani, pe teritoriul de astăzi al României, s-au dezvoltat adevărate imperii preistorice, vechi civilizații extrem de avansate pentru vremurilor lor, considerate adevărate leagăne ale civilizației agrare central-est europene. Toate au dispărut în mod misterios.
 Pastile, antibiotice FOTO Shutterstock
Superbacteriile rezistente la antibiotice ar putea provoca 40 de milioane de decese în următorii 25 de ani
Superbacteriile care provoacă rezistență la antimicrobiene (AMR) ar putea provoca 40 de milioane de decese în următorii 25 de ani. Avertismentul vine de la specialiștii care trag un semnal de alarmă spunând că superbacteriile se răspândesc pe tot globul.
aro foto facebook 2 jpg
Cât a ajuns să coste printre colecționari un Aro vechi de 20 de ani. „Cu tot cu casă e prețul ăsta?”
Vechile automobile comuniste Aro sunt căutate de colecționari, iar unele modele au ajuns să coste bani serioși. Colecționarii se uită de multe ori cu jind, iar în unele cazuri acestea sunt cumpărate de oameni cu bani din străinătate.
Panoramă Manhattan FOTO SHUTTERSTOCK
Un oraș important introduce taxa pe aglomerație. Ce sumă vor avea de plătit șoferii în fiecare zi
Este unul dintre cele mai faimoase orașe din lume, iar în fiecare an, zeci de milioane de oameni vizitează atracțiile acestei metropole. Însă, o asemenea popularitate vine și cu probleme, pentru New York. Acum, orașul american este primul în care șoferii vor plăti o taxă pentru aglomerație.
tanc challenger 2 britanic foto epa efe jpg
Ucrainenii au folosit tancuri britanice în atacul de duminică din Kursk. Zelenski: „Kremlinul primește ceea ce merită”
Forțele ucrainene au folosit tancuri britanice Challenger 2 în contraofensiva surpriză de duminică, din regiunea Kursk, au informat bloggeri militari ruși.
Urmarile exploziei de la spitalul din Fasia Gaza FOTO Profimedia jpg
Cel puțin 7 bebeluși au murit de frig în Fâșia Gaza. Sute de mii de oameni și-au pierdut locuințele
Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA) a anunțat că cel puțin şapte bebeluşi au murit din cauza temperaturilor scăzute şi a lipsei de adăpost în Fâşia Gaza.
profimedia 0951120241 jpg
Cum îi ajută China pe rebelii Houthi să controleze Marea Roșie
Serviciile de informații americane a descoperit o colaborare secretă între Beijing și rebelii Houthi, dezvăluind o vastă rețea de aprovizionare cu armament sofisticat care amenință stabilitatea Mării Roșii, relatează site-ul israelian i24NEWS.
CTP Facebook jpg
CTP, despre o eventuală interzicere a candidaturii lui C. Georgescu la prezidențiale: „Îl va transforma într-o tumoare imensă inoperabilă”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu consideră că o eventuală interzicere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din acest an ar afecta grav România. „A-i interzice lui cg să candideze din nou îl va transforma într-o tumoare imensă inoperabilă”, a scris CTP, pe FB.