Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 669 din 15-21 decembrie 2016
Cum trebuie să fie un ministru? jpeg

25 noiembrie 2016, Varșovia

Reîntîlnire cu Adam Michnik la Varșovia. Socotește că Polonia se află într-un galopant proces de „putinizare“. Biserica catolică, altădată solidară cu luptătorii anti-regim ai „Solidarității“, a devenit de un conservatorism țanțoș, cu totul aservit guvernului. (Aflasem și eu că, de curînd, Iisus Hristos a fost înscăunat ca „rege al Poloniei“, printr-o ceremonie girată de însuși președintele țării. Cu alte cuvinte, Polonia e, simultan, republică și monarhie, și cu slănina-n pod, și cu sufletu-n rai. Se desăvîrșește, astfel, o inițiativă mai veche, din 1656, cînd „regină“ a patriei poloneze a fost declarată Fecioara Maria. Un fel de a spune că, la ora actuală, Ea a devenit „regina-mamă“…) Adam îmi spune, melancolic, că a ajuns din nou, la bătrînețe, „disident“, țintă a politicii de stat. Ce i se reproșează? Pare de necrezut: e „omul lui Soros“! Carevasăzică, avem de a face cu o modă în curs de generalizare. Înainte erau „agenturili“, acum e octogenarul iudeo-maghiaro-american, pe post de Bau-Bau planetar. Cînd a finanțat ONG-uri ungurești, a fost clasat la evrei masoni. Cînd a finanțat ONG-uri românești, a căpătat nimbul sumbru de „om al ungurilor“. Cînd a sprijinit societatea civilă în Rusia, a căpătat stigmatul de agent american. Pasul următor ar fi să-l împachetăm într-o rachetă NASA ca să răspîndească „sorosismul“ la nivel galactic…

10 decembrie 2016, București

E foarte interesant („specific național“?) ce bombăneli (birocratice, partinice, grobiene) încasează dl Dacian Cioloș. E libertate! Putem să-l facem fiul natural al miliardarului Soros, eminența cenușie a dezastrului de la Colectiv, bubos, stupid, impostor, cinic și tot ce ne mai trece prin capul nostru „obiectiv“, „analitic“, „deontologic“, golănesc. E clar: dl Dacian Cioloș nu e ce trebuie. Nu e pe placul românului. Nu se înfurie ca un milițian, nu dă capete-n gură preopinenților, nu se dă mare. Nouă ne plac circarii, băieții de băieți, istericii de bodegă. Ăia da! Sînt „haioși“, distractivi, tîlhari veseli și caftangii de cartier. Cu de-alde Cioloș ne plictisim! Așa că dăm cu el de pămînt. „Opinia publică“ e modelată, la noi, pe un ton răstit, de inși care, pînă una-alta, n-au făcut nimic pentru țărișoară, dincolo de un zgomot de iarmaroc. Inși de care, peste cîțiva ani, nu-și va mai aminti nimeni. Competența e luată peste picior de campioni ai tupeului, onestitatea e batjocorită de saltimbanci de duzină, decența e înfierată de vedete ale nerușinării. Așa stînd lucrurile, nici că mai contează cine ne conduce. Ecranele de televiziune, foile de gazetă, sediile de partid sînt împînzite de impostori obraznici, bucuroși că sînt contemporani cu ei înșiși. Au cu toții un aer de eternitate infailibilă, de plimbăreți inamovibili pe coridoarele puterii și ale presei.

13 decembrie 2016, București

Alegerile parlamentare din acest an n-au provocat nici „analiștilor“, nici cetățeanului de rînd cine știe ce surprize. Era clar că PSD-ul va cîștiga (chiar dacă procentele sînt cam pipărate), era clar că liberalii au fost inapți și inepți din punct de vedere electoral, era clar că sudul teleormănean și Oltenia vor livra, încă o dată, un „model“ de disciplină electorală. Sînt și două vești consolatoare: USR a obținut un rezultat neașteptat de bun, iar partidele de extremă demagogică n-au avut deloc succesul pe care „românismul“ lor crîncen îl promitea. Cîteva noutăți, totuși: prezența la vot a fost mai mare la oraș decît la țară (poate și pentru că numărul sătenilor strămutați în mediul urban a crescut), Transilvania a fost mai inertă ca de obicei, PMP a obținut o victorie „la ață“, sub ALDE și sub UDMR (în ciuda energiei ofensive a liderului său). Nici un independent, de la Toader Paleologu la Elena Udrea, n-a căpătat votul necesar pentru a intra în forul legislativ al țării.

Ar fi însă cazul ca PSD, în ciuda marșului său glorios, să nu se bizuie pe un sprijin popular spectaculos. De fapt, au obținut 45% dintr-un total de 40% de votanți. Adică, dacă aritmetica mea e bună, din optsprezece milioane de alegători, au fost pro-PSD vreo trei milioane și jumătate. Nu e rău, dar nici euforic. Oricum, 60% din români n-au avut o motivație suficientă ca să meargă la urne. Adică sînt resemnați. Convinși că, orice-ar fi, nu se poate schimba mare lucru. Iar cei care se mobilizează înghit, la nesfîrșit, păcălelile găunos stîngiste debitate de aceleași personaje care stau la rampă de ani întregi. În această situație, nu ne pot ajuta decît cîteva aforisme și strigături strămoșești: „Asta-i situația!“, „N-o fi dracul chiar atît de negru!“, „Nu mor caii cînd vor cîinii!“, „Caii trag, boii mănîncă!“ etc. Ne vedem, dacă ne țin puterile, peste patru ani…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ponturi pentru a evita o vacanță eșuată în perioadele caniculare Colaj
Cum ne ucide canicula: de la insolația fulgerătoare la deshidratarea tăcută. Tahicardie vs. transpirație
Află cum poate deveni canicula mortală: de la insolații fulgerătoare la deshidratare tăcută. Simptome, riscuri și cum te poți proteja.
chelsea fb jpg
Chelsea o distruge pe PSG și e campioana lumii! Umilință totală pentru deținătoarea Ligii Campionilor
Parizienii văd și reversul medaliei, după ce au călcat în picioare tot ce au întâlnit în cale.
Vernisajul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului” la Drents Museum (© Facebook / Raluca Turcan)
Rechizitoriul procurorilor olandezi în cazul jafului aurului dacic: „Probele sunt copleșitoare. Obiectele nu au fost topite”
Procurorii olandezi cred că artefactele din tezaurul dacic furat din muzeul din Drets nu au fost topite și că suspecții le mai dețin. În rechizitoriul prezentat instanței nu se menționează nimic despre un client român care ar fi intenționat să cumpere tezaurul, așa cum a speculat presa olandeză.
Mădălina Manole s-a sinucis de ziua ei Foto: arhivă
14 iulie: Destinul tragic al Mădălinei Manole. O viață începută și sfârșită în aceeași zi, la 43 de ani distanță
În ziua de 14 iulie, artista Mădălina Manole se naște, iar, în 2010, își pune capăt zilelor. Tot în această zi, se naște Gerald Ford, al 38-lea președinte al SUA.
cafea jpg
Mulți oameni fac această greșeală dimineața! De ce poate deveni cafeaua periculoasă atunci când este băută prea devreme
Cafeaua este, fără doar și poate, una dintre cele mai populare băuturi din întreaga lume. Iar nenumărați oameni își încep ziua alături de o cană de cafea, pentru a beneficia de un plus de energie înainte de a-și începe activitatea.
Ilie Bolojan susține o conferință de presă despre al doilea pachet de măsuri fiscale și reforme. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum pot fi reformate, fără scandal, sporurile bugetarilor și pensiile speciale. Economist, despre pachetul II de austeritate
Măsurile din pachetul II de austeritate prezentate de premierul Bolojan sunt destul de vagi, spune economistul Liviu Deceanu. Între alegerea unor reforme cu impact minim, „de ochii lumii” și a unor decizii radicale, de genul „tăierilor cu drujba”, economistul crede că se va alege calea de mijloc.
Oana Țoiu FOTO Profimedia
Ministrul de Externe Oana Țoiu, anunț despre tarifele impuse Europei de Donald Trump: „Lucrurile se mai pot schimba”
Ministrul român de Externe, Oana Țoiu, afirmă, referitor la consultările și negocierile la nivelul Uniunii Europene în privința anunțului unilateral al lui Donald Trump privind majorarea unor tarife, că deciziile în UE nu se iau peste capul României.
6 front pictorist 1 jpg
Daniel şi Florin, pictorii vacanţei şi ai mării! Ce iese din mâinile lor e artă pură
Turiştii care au trecut pe faleza Constanţei au păstrat în suflet o părticică din vechiul Tomis. Oaspeţii pleacă şi cu amintiri, pe care le vor avea şi peste ani: desenele în care se regăsesc vara, marea şi vacanţa, scrie adevarul.ro.
jannik sinner facebook jpg