Note, stări, zile

Publicat în Dilema Veche nr. 461 din 13-19 decembrie 2012
Ce ştii să faci? jpeg

Luni, 30 iunie, 1969, Tulcea

Îmi place acest moment: stau pe malul Dunării, e soare, lume puţină şi leneşă, aer clar şi tremurător, cer scăzut şi miros de nisip încins. Mă simt consolidat de o viguroasă singurătate. Stau drept, pe fundalul unei pieţe turceşti aburind mocnit, ca o lespede încinsă. Alături, apa murdară a fluviului. (Nimic mai deprimant decît o apă curgătoare impură…) Îmi place acest moment şi totuşi n-am răbdare să stau. Plec. Simt că prelungirea „clipei“ o anulează.

Vineri, 20 iulie, 1973, Bucureşti

Nu ştiu de ce m-am gîndit astăzi foarte mult la moarte. Către seară. Poate din cauza telefonului lui A. despre T.: îi e mai rău. Cum să pui cap la cap firescul şi scandalul dispariţiei? E teama de moarte un adevăr despre moarte? O intuiţie a absurdităţii ei indigerabile? Sau dimpotrivă, un simptom al ignoranţei cu privire la adevărata ei natură, o simplă reacţie animală dinaintea incomprehensibilului? Poţi înţelege imobilitatea „corpului neînsufleţit“. Dar cum să înţelegi risipirea nimbului de însufleţire al fiecărei vieţi, al fiecărui destin?

În mod curios, mă ajută o observaţie a lui Freud, dintr-un eseu, cred, despre război. Normal ar fi – spune el – ca insul să nu poată trăi liniştit, dacă are, clipă de clipă, conştiinţa morţii inevitabile. Prezenţa neîntreruptă a acestui gînd ar trebui să fie paralizantă, demoralizantă, destrămătoare. Or, în realitate, trăim fără această grijă cîtă vreme moartea nu apare drept iminentă. Asta ar putea fi un semn că subconştientul nostru ştie, despre moarte, ceva liniştitor. Ştie că ea nu ţine de specia definitivului, a terifiantului. Ştie că e o falsă problemă. Sau are soluţia ei.

Sîmbătă, 28 iunie, Tulcea

Orientalismul lui Oscar Wilde (Portretul lui Dorian Gray): japonezerii, divane persane, bănci de bambus, samovare de Georgia, porţelanuri chinezeşti, miresme exotice. Prost echilibru între sensibilitate şi inteligenţă. Cea dintîi îl împiedică să aibă măsură, cea de a doua – să aibă elan. Inflaţia aforismului (practicat ca specie a conversaţiei, mai mult decît ca agregat de înţelepciune). Înţelepciunea şi farmecul real se manifestă însă din plin în textele „fantastice“, eliberate de mania explicitului: The Nightingale and the Rose, The Happy Prince…Şi totuşi: unele aforisme sînt memorabile: „Intelectul este, prin el însuşi, un mod de a exagera“. Sau: „Mai există oare ceva tot atît de real cum sînt cuvintele?“

Iarna, 2008, Bucureşti

Pierre Hadot despre filozofia antică înţeleasă ca „exerciţiu spiritual“ în vederea desăvîrşirii interioare şi a deplinătăţii vieţii. Filozofia ca terapeutică (o funcţie a ei pierdută astăzi). Dar dacă filozofia e căutarea unei soluţii de viaţă, ea va culmina, teoretic, cu o „metodă“ (la limită cu o „reţetă“), dincolo de care nu mai e nevoie de nimic. În momentul în care „reuşeşte“, în care îşi atinge scopul, exerciţiul filozofic se autosuspendă. Refuză să cadă în abstracţiunea „sistemului“ sau în exegeză de text. Viaţa „perfectă“ e tăcută. Înţelepciunea e mută. Religia iese, aici, în avantaj. Căci ea lucrează cu aventura individuală imprescriptibilă, cu motivaţia (şi rădăcina) de neanalizat a înţelepciunii. Religia nu se poate închide într-o reţetă, ci se deschide într-un ritual, adică într-un efort de organizare a misterului. Accentul cade pe căutare, nu pe identificarea unei reguli optime. Nu e o căutare în orizontul procedurilor fixe, ci o căutare în orizontul libertăţii (şi al riscului). (Cf. Pierre Hadot, Exercices spirituels et philosophie antique, Albin Michel, 1993)  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

anxietate depresie canapea fata foto shutterstock
Horoscop marți, 24 septembrie: Dezamăgire pentru o zodie. Nativii care iau decizii proaste
Horoscopul zilei de marți, 24 septembrie, aduce provocări pentru mulți nativi. O zodie trece prin dezamăgiri, iar lipsa de control asupra iritărilor minore îi poate afecta pe cei născuți sub alt semn zodiacal.
22 23 foto10 135 90 curatenie baie jpeg
„Inamicii” din baie. Zonele pe care le ignorăm la curățenie și pericolele care se ascund în spatele unor obiecte banale
Curățenia în baie poate părea simplă la prima vedere. Specialiștii și studiile spun însă că trebuie să fim atenți la detalii pentru a avea o viață sănătoasă. Numeroase studii arată că anumite zone ale băii, de obicei omise la curățenie, adăpostesc un număr impresionant de germeni.
pod kerci FOTO gazeta.ru
Ucraina a cerut în faţa Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga „demolarea” podului Crimeei
Ucraina şi Rusia s-au confruntat luni în faţa celei mai vechi instanţe de arbitraj din lume, într-o dispută de lungă durată privind accesul la Marea Azov situată la est de Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova. Kievul a cerut „demolarea” podului construit de Rusia peste strâmtoarea Kerci.
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
Ce pedeapsă a primit doctorița care a luat mită și de 29 ori pe zi de la bolnavii de cancer
Fosta şefă a Secţiei de oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, acuzată că a luat șpagă de la bolnavii de cancer și trimisă în judecată pentru 280 de fapte de luare de mită, a fost condamnată definitiv, luni, la trei ani de închisoare cu executare
volodimir zelenski / FOTO:X
Zelenski respinge planul propus de partenerul de campanie al lui Trump. „Inacceptabil și periculos pentru întreaga lume”
Președintele Volodimir Zelenski a descris un așa-zis plan de încheiere a războiului din Ucraina, propus de JD Vance, partenerul de campanie al lui Donald Trump, drept o „idee îngrozitoare” care ar putea duce la un conflict global.
Banner Olga Bălan
liban jpg
Avertisment de călătorie pentru Liban. MAE cere cetățenilor români să părăsească urgent țara
Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetățenii români să evite orice călătorie în Republica Libaneză din cauza riscurilor majore de securitate și recomandă părăsirea urgentă a teritoriului, în contextul escaladării tensiunilor regionale.
Separatistii din Donetsk au obligat soldati ucraineni prizonieri la mars FOTO Twitter
„Ședinţe de tortură" practicate de medici ruși pe prizonieri ucraineni. Ce făceau responsabilii închisorii
Prizonierii ucraineni duși în închisorile din Rusia, sunt în mod deliberat privaţi de asistenţă medicală. Mai mult, unii medici au luat parte la acte de tortură într-unul din penitenciare, dezvăluie luni o comisie de anchetă a Consiliului ONU pentru drepturile omului.
Donald Trump în campanie electorală la Charlotte, Carolina de Nord FOTO EPA EFE jpg
Suspectul tentativei de asasinat a lui Trump i-a îndemnat pe alții să „termine treaba”. Ce recompensă pusese pe capul candidatului republican
Bărbatul suspectat că a încercat să-l asasineze pe fostul președinte Donald Trump săptămâna trecută a lăsat un bilet în urmă cu câteva luni, în care îi îndemna pe alții să „termine treaba” și oferea 150.000 de dolari oricui reușea să îl omoare pe candidatul republican la președinție.