La ce foloseşte Ministerul Tineretului?

Publicat în Dilema Veche nr. 283 din 17 Iul 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Doamna ministru Monica Iacob Ridzi era unul dintre "tinerii politicieni" despre care s-a scris mult şi cu speranţă prin ziare, iar scurta sa carieră de europarlamentar " în care părea să fi deprins regulile politicii europene " a îndreptăţit într-o oarecare măsură speranţele. Ajunsă ministru, a cheltuit banii publici "ca la noi". Din greşeală sau cu bună ştiinţă, a intrat în jocul complicat al cumetriilor politico-economice româneşti, plătind cu generozitate şi fără licitaţie nişte manifestări de Ziua Tineretului despre care înşişi organizatorii au spus că au costat mult mai puţin. Şi restul de bani? Se zice " nu numai în acest caz, ci în general " că asta e metoda de a-i răsplăti pe cei care au donat bani în campania electorală. Fapt "ştiut" de toată lumea, dar încă nedovedit în vreun proces. Neavînd încotro, Parlamentul a înfiinţat o comisie de anchetă. Ocazia unei demisii demne a fost ratată, rămîne de văzut dacă mecanismele parlamentare şi juridice vor funcţiona pînă la capăt. Mă tem că nu: dincolo de războiul de uzură dintre PSD şi PDL (dus mai degrabă de dragul imaginii), "alianţa" funcţionează prin înţelegeri şi negocieri subterane. O stranie solidaritate născută din panică şi din sentimentul că "se duce dracului rapiţa" îi uneşte pe parlamentari cînd e vorba de unul dintre ei. Diverse înţelegeri, negocieri, discuţii prelungite au dus întotdeauna, în asemenea situaţii, la "soluţii" scăldate şi ascunse după invocarea vreunui paragraf din regulamentele Parlamentului ori din nu ştiu ce lege neclară. Presupun că pe aleşii noştri nu-i va lovi, brusc, vreun impuls de radicalizare tocmai în cazul dnei Ridzi " produs al partidului, care a servit partidul şi care, oricum, e o biată debutantă în materie de "plăţi controversate", incomparabilă cu bătrînii paralei ai licitaţiilor dubioase şi ai cheltuielilor vraişte de la bugetul public. Deocamdată, s-a aplicat soluţia tipic rom

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Elevi scoala primara
Subiecte la Evaluarea Națională, clasa a II-a: elevii au avut de redactat un text după un afiș
Elevii de clasa a II-a au susținut luni, 13 mai 2025, proba scrisă la Limba română din cadrul Evaluării Naționale. Subiectele au vizat atât comunicarea practică, cât și capacitatea de exprimare scrisă coerentă.
George Simion Nicusor Dan castigatori ai primului tur, 4 mai 2025  Foto Mediafax  Inquam Photos jpg
Un nou sondaj pentru turul II al prezidențialelor. George Simion, avans față de Nicușor Dan
Un nou sondaj CURS care măsoară intenția de vot pentru turul II al prezidențialelor, realizat în perioada 8-11 mai, îl plasează pe George Simion înaintea lui Nicușor Dan cu un avans de 4 procente.
 Tánczos Barna FOTO gov.ro
Tanczos Barna: România va încasa 1,3 miliarde de euro, pe 10 iunie, din tranşa a treia din PNRR
România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranşa a treia de plată pentru Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.
edia rama2 jpg
Premierul socialist Edi Rama obține un al patrulea mandat în fruntea Albaniei
Prim-ministrul socialist Edi Rama a obținut o majoritate confortabilă în alegerile din Albania, profitând de un val de sentiment pro-UE și devenind cel mai longeviv lider democrat al țării.
sorin grindeanu jpg
Ministrul Grindeanu anunţă de când se va putea circula pe ultimul tronson al Autostrăzii A0 Sud, între Bragadiru și Joița
Ministrul Transporturilor a anunţat, marţi, termenul avansat de constructorul grec pentru deschiderea ultimului tronson al Autostrăzii A0 Sud, între Bragadiru și Joița.
George Simion și-a prezentat diplomele FOTO Mediafax
Alegeri cu diploma de BAC pe masă. Ce note au luat la examenele maturității candidații la prezidențiale
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a venit marți, 13 mai 2025, la dezbaterea de la Camera de Comerț și Industrie a României, cu diplomele de studii. Cu o zi înainte, Nicușor Dan și-a prezentat diploma de bacalaureat.
xi jinping Foto EPA EFE jpg
China încearcă să cumpere influență în detrimentul SUA. Planul lui Xi Jinping pentru Caraibe și America Latină
Președintele chinez Xi Jinping a promis, marți, să extindă amprenta Chinei în America Latină și Caraibe printr-o nouă linie de credite în valoare de 9 miliarde de dolari și investiții proaspete în infrastructură, deși Brazilia a avertizat regiunea să nu devină prea dependentă de finanțarea externă.
Ilie Bolojan FOTO Mediafax
Bolojan susține că un guvern minoritar înseamnă „riscuri mari”. „Ideea unui salvator care vine la conducere pe un cal alb nu funcţionează”
Ilie Bolojan a declarat că va participa la discuțiile pentru un nou guvern pentru a găsi o soluție pentru o majoritate stabilă care să fie formată din cei mai buni oameni posibili.
Ilie Bolojan INSTANT BILANT ICCJ 008 INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Ilie Bolojan, despre relațiile externe ale României: „Nu poţi să ai o politică externă bună dacă n-ai autoritate în interior”
Ilie Bolojan a declarat că nu poţi să ai o politică externă bună dacă n-ai autoritate în interior. El mai afirmă că relațiile cu Uniunea Europeană și cu NATO ar trebui „scoase” din disputele politice interne.