Firescul cercetării

Publicat în Dilema Veche nr. 380 din 26 mai - 1 iunie 2011
Note, stări, zile jpeg

De curînd, la un Institut de Studii Avansate din Berlin, a avut loc o mică revoluţie. Profesorul Thomas Pavel a vorbit, dinaintea unei asistenţe academice internaţionale hiper-calificate şi super-pretenţioase, despre problema „opţiunii şi a non-opţiunii în literatură“. Pentru cine nu ştie, Thomas Pavel, profesor la Universitatea din Chicago, e totuna cu Toma Pavel, care a debutat, la Bucureşti, în 1968, cu o carte spectaculoasă în contextul de atunci, intitulată Fragmente despre cuvinte. Plecat din ţară în 1969, a făcut o consistentă carieră academică în Franţa, în Canada şi în Statele Unite, publicînd lucrări de referinţă pe teme de istorie şi teorie literară. Prieten mai tînăr al lui Nicu Steinhardt şi al lui Mihai Şora, Toma Pavel a început prin a cultiva rigorile analizei „formale“ (în variantă structuralistă), pentru a se distanţa ulterior de ele, într-un efort hermeneutic marcat de interogaţie liberă, patos existenţial, bucuria lecturii şi autenticitate. De la cartea sa Sintaxa narativă a tragediilor lui Corneille (apărută la Paris în 1976) pînă la Lumile ficţionale (1986) şi Mirajul lingvistic (1988) se conturează un parcurs profesional care se eliberează, curajos, de prestigiul (trecător, dar autoritar) al metodologiilor de ultimă oră, pentru a regăsi firescul exegezei şi plăcerea de a „asculta“, cu o reînnoită prospeţime, textul literar.

De ce vorbesc de „mica revoluţie“ a discursului ţinut de Toma Pavel la Berlin? Pentru că publicul locului se distinge, în genere, prin specializare, sofisticare, ambîţ metodologic, idolatrie a „ştiinţificului“ şi insomnie a informaţiei „la zi“. E vorba de o evoluţie care bîntuie de multă vreme mediile academice planetare: înregimentarea „trendy“, euforia terminologică, înlocuirea interogativităţii vii prin lăcomie bibliografică şi a creativităţii prin hărnicie lucie – acestea sînt (cu excepţiile de rigoare) criteriile care te califică sau descalifică. Pe acest fundal, Toma Pavel a desenat o expunere subtil candidă, o „poveste“ în a cărei desfăşurare măsura e dată de exerciţiul firescului, de regăsirea „normalităţii“, de savoarea inanalizabilă a bunului-simţ. Toma Pavel a avut îndrăzneala de a fi diferit, de a fi „original“, chiar extravagant, valorificînd resursele naturaleţii. Textele şi conceptele treceau pe planul doi, de dragul imersiunii în „mările calde“ ale vieţii şi ale ficţiunii literare, înţeleasă ea însăşi ca viaţă reală, ca sondaj în logica destinului. Riscul asumat de Toma Pavel e riscul – savuros – al revenirii la „fenomenul originar“ al scrisului şi al culturii în genere. În definitiv, la fel cum viaţa unui om nu se poate sistematiza şi pricepe pe bază de „exactităţi“ statistice sau de monomanii teoretice, tot astfel literatura nu s-a născut şi nu e frecventată pornind de la o motivaţie de tip analitic. Hîrşiţi în naratologie, intertextualitate, structuralism (cu variante post- şi neo-), deconstructivism, teoria cîmpului literar, Gender Studies, antropologie culturală, psihologia receptivităţii, sociologie, lingvistică cantitativă (aspirînd la inviolabilitatea modelelor matematice) sau chiar „Exakte Literaturwissenschaft“ („ştiinţa exactă a literaturii“), ne îndepărtăm, inevitabil – şi adesea ireversibil – de opera propriu-zisă, de intenţia, intimitatea şi farmecul ei. În loc să fie prilej de plăcere şi cunoaştere, cititul devine pretextul unui edificiu autonom, ocazia unei divagaţii savante. Materia primă a hermeneutului nu mai este dragostea genuină de literatură, ci satisfacţia de sine, vanitatea propriei ingeniozităţi. Consumatorului acestui tip de exegeză îi piere, de regulă, cheful de lectură. În cel mai bun caz, ca şi exegetul pe care tocmai l-a citit, va merge la bibliotecă pentru a-şi confirma o ipoteză metodologică insolită, pentru a-şi testa vioiciunea intelectuală, pentru a fi „branşat“.

Să ne înţelegem. Nu pledăm pentru lectura incultă, pentru dispreţul „experimentului“ ştiinţific, pentru degustarea placidă a materiei literare sau pentru emotivitatea de primă instanţă a întîlnirii cu textul. Amplasamentul lui Toma Pavel e productiv şi legitim tocmai pentru că a trecut prin toate „tehnicile“ de lectură consacrate. Dar „a trecut“! Şi s-a întors la text şi la reflecţie îmbogăţit, dar liber. Lecţia lui nu poate fi decît profitabilă pentru zeloşii metodologiilor şi ai discursurilor paralele. Ea îndeamnă la o constantă reintegrare a simplităţii şi a marilor întrebări existenţiale, precum şi la expresia prietenoasă a ideilor. Întrebat de o publicaţie din Chicago ce le-ar spune colegilor săi mai tineri, Toma Pavel a răspuns: „Ţineţi-vă departe de scrisul pretenţios şi incomprehensibil. Mulţumiţi-vă să spuneţi o poveste ca lumea“. Asta e tot!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mina petrila foto daniel guta
Clanurile interlope care prădau industria României în anii '80. Goana traficanților după metalul prețios din uzine
Numeroase centre industriale din România se confruntau cu tot mai multe probleme de funcționare în anii '80, un motiv fiind și furturile care aveau loc frecvent. Componentele prețioase ale instalațiilor ajungeau adesea să fie traficate pe piața neagră, în afara țării.
shutterstock 2318880383 jpg
Fisticul susţine sistemul nervos, întăreşte sistemul imunitar și face minuni pentru diabetici
Fisticul susţine sistemul nervos, întăreşte sistemul imunitar și face minuni pentru diabetici.
Accident straniu pe pârtiile de la Transalpina Voineasa în județul Vâlcea în zona unei instalații de teleschi Sursă Bogdan Zaha
Accident pe pârtie. Un copil de 7 ani a fost aruncat de instalația de teleschi la patru metri înălțime: „A acționat ca o catapultă”
Un accident straniu a avut loc la finele săptămânii trecute, pe 4 ianuarie 2025, la Domeniul Schiabil Transalpina Voineasa din Vâlcea, unde un copil a fost rănit din cauza unei posibile defecțiuni la o instalație de teleschi.
Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
Dieta care continuă să fie preferată de experți. Este pe locul 1 pentru al 8-lea an la rând
Dieta care continuă să fie preferată de experți. Este pe locul 1 pentru al 8-lea an la rând.
O romanță pentru mai târziu: Ion Minulescu și aventura de 20 de ani cu Rose Kritzmann jpeg
7 ianuarie: Ziua în care s-a născut poetul romanțelor, simbolistul Ion Minulescu
Ziua de 7 ianuarie este marcată în istorie printr-o serie de evenimente și aniversări ale unor oameni care au devenit celebri.
Familia Regală a României (circa 1907)
Elon Musk a comentat pe X protestele violente din Marea Britanie FOTO PROFIMEDIA
Cum își extinde Elon Musk influența politică la nivel global
Lumea devine locul de joacă al lui ELon Musk.
BeFunky collage (30) jpg
Povestea impresionantă a unui tânăr vândut la naștere pentru o valiză de bani. La 30 de ani s-a întors în România în sânul familiei care l-a abandonat: „Am vrut să pun capăt durerii”
Anii '90 au fost plini de chin și groază pentru cei mai mulți copii din România. Povestea lui Antoni, care a fost vândut la doar două săptămâni de când ajunsese pe lume, a zguduit o țară întreagă. Acum, băiatul și-a cunoscut familia biologică și s-a întors acasă.
Pulisic jpg