Etică gazetărească

Publicat în Dilema Veche nr. 318 din 18-24 martie 2010
Etică gazetărească jpeg

Săptămîna trecută, vechile comandouri anti-băsesciene, hîrşite în lupte grele şi rămase, de la un timp, fără adversarul din ale cărui derapaje au trăit, seară de seară, vreme îndelungată (pînă la alegeri), au redescoperit euforia. Viaţa a reînceput să palpite în arterele lor depresive, retorica demolatoare a discursului lor tradiţional s-a înviorat brusc, în mod nesperat. Aveau din nou subiect. Puteau din nou să reverse asupra poporului valuri de sarcasm, băşcălie, profeţii sumbre, amărăciuni şi scîrbe: Băsescu a fost ales membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă. Care va să zică dictatură. Care va să zică neruşinare. Ceauşescu redivivus. Ţară de lingăi. Intelectuali vînduţi. Băsescu se întoarce! După o absenţă deconcertantă, pe care numai o boală grea poate, mă-nţelegi, pentru ca s-o explice, preşedintele revine pe piaţă ca sămînţă de scandal. În jurul dlui Gâdea s-au săpat noi tranşee. Tovarăşii de front ai melancolicului moderator s-au regrupat, gîfîind de plăcere, în jurul microfoanelor. Vigilentul Ciuvică şi-a reactivat cearcănele. Pe alt post, dl Ciutacu, însoţit de o graţioasă ziaristă blondă, şi-a exhibat, abundent, proasta dispoziţie. Băsescu academician? Ce tupeu! Băsescu – nemuritor alături de George Emil Palade! Alături de Ion Cristoiu! E prea de tot! Biata ţară! Şi în timpul acesta pensiile scad, iar bulgarii ne-au luat-o înainte! Să fi cerut onorantul titlu chiar preşedintele? Ar fi tare! Dar chiar dacă nu l-a cerut el, cert e că l-a acceptat. Ergo: Traian Băsescu merge pe urma antecesorului său comunist. V-am spus-o şi n-aţi crezut. Acum aveţi dovada.

Din nefericire, această palpitantă utopie, această – putem spune – pleaşcă a ratingului autohton, această delicioasă gafă a Cotrocenilor, s-a destrămat la fel de repede cum a apărut. Traian Băsescu nu ştia nimic de iniţiativa, mai curînd penibilă, a Academiei Oamenilor de Ştiinţă şi, de altfel, a respins prompt venerabilul titlu. Ce ne facem acum? Toate istericalele, toată gălăgia, tot arsenalul de conjecturi, îmbrînceli şi lamentaţii ale atacatorilor au căzut în derizoriu. În ridicol. În farsă de prost gust. Ceea ce a ocupat o seară întreagă de vehemente dezbateri televizate a trecut în neant. Ca telespectator, sînt ofensat. De ce mi s-a băgat pe gît, ore întregi, o temă falsă? De ce s-a abuzat de timpul meu şi de buna mea credinţă, fără nici o motivaţie, fără nici un temei real? Singurul rezultat al tărăşeniei, contraproductiv pentru soldăţeii ei, a fost formulat, rapid, de Adrian Păunescu, într-o emisiune ulterioară (nu credeam să ajung vreodată să-l citez): Traian Băsescu s-a dovedit – a cîta oară? – mai inteligent decît inamicii săi.


Dar hai să zicem că lucruri de genul ăsta se mai întîmplă. Se mai întîmplă ca gazetarii să se lase antrenaţi pe o pistă falsă. Să aibă slăbiciunea de a specula în jurul unui zvon, înainte ca el să fie sau nu confirmat. Dar n-ar trebui, într-o a doua instanţă, ca autorii falsului să şi-l asume? Să ofere publicului, pe care l-au înşelat o explicaţie, o corectură, o scuză? Să facă dovada unei onestităţi şi a unui simţ al onoarei, pentru a căror lipsă îi judecă devastator pe alţii? Cui ar strica un pic de jenă etică? O mică insomnie deontologică? Şi cînd se vor decide gazetarii noştri să renunţe la gazetăria înţeleasă strict ca „lung prilej de vorbe şi de ipoteze“?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Vladimir Putin GettyImages 2169443680 jpg
Analist român de la Washington: „Rusia poate intra în colaps economic între 1 an și 3 ani. Ridicarea sancțiunilor, mișcare periculoasă pentru Europa”
Singurul motiv pentru care Rusia ar accepta negocieri de pace acum este ridicarea sancțiunilor economice impuse de Europa, spune analista Iulia Joja. Această măsură ar permite atacatorului să-și refacă forțele și să pună din nou, peste câțiva ani, Ucraina, dar și securitatea europeană.
turisti calatorii city break aeroport zboruri jpg
Vacanțele în antichitate. Secretul echilibrului sau un spectacol al exceselor la greci și romani. Trucuri vechi de 2.000 de ani
Sărbătorile de iarnă aduc pentru mulți angajați, mai ales din sectorul public, o vacanță mai lungă decât în anii trecuți. În acest context, dezbaterile despre echilibrul muncă-viață câștigă relevanță, iar decizia Tokyo-ului de a reduce săptămâna de lucru devine un reper. Dar, cum era văzută vacanța
coalitie PSD PNL USR UDMR si minoritati 5, foto Guvern jpg
Ce înseamnă formarea o coaliție PSD-PNL-UDMR și minorități, dar fără USR. Analist: „Criza a fost doar amânată, nu depășită"
Analistul politic Cristian Pîrvulescu analizează în detaliu această configurație politică și subliniază atât beneficiile, cât și riscurile pentru stabilitatea guvernării și pentru viitorul opoziției.
Revolutie 1989 FOTO wikipedia
Revoluție sau lovitură de stat? Un istoric demonstrează științific autenticitatea evenimentelor din decembrie 1989
35 de ani au trecut de când românii au ieșit în stradă scandând lozinci anticomuniste. „Jos Ceaușescu!”, „Libertate!”, „Dreptate!” nu au fost atunci doar simple cuvinte, ci crezul sub care s-au unit în decembrie 1989 zeci de mii de oameni.
barbatul care a mancat doar carne 13 luni  Captura Youtube png
Un bărbat care a mâncat doar carne roșie și ouă timp de un an mărturisește ce efect a avut dieta: „Mi-a schimbat complet viața”
Un bărbat din SUA care și-a schimbat radical dieta după ce a trecut cu mult de 100 de kilograme a mărturisit că regimul alimentar adoptat, bazat preponderent pe carne roșie, l-a ajutat nu doar să slăbească ci și să scape de depresie. Experții avertizează însă că o astfel de dietă prezintă riscuri.
brad de craciun decoratii
Tradiția care atrage norocul în casa noastră de sărbători! Trebuie doar să punem scorțișoară în bradul de Crăciun
De-a lungul lumii există nenumărate tradiții de sărbători, care ne promit că ne vor scăpa de energiile negative și ne vor putea oferi un început de an plin de noroc. Iar, dacă deja am pregătit bradul de Crăciun, sau urmează să o facem, avem noroc!
barcelona 3226639 1280 jpg
Mărturia unui român care trăiește în cel mai frumos oraș spaniol: „N-aș mai pleca. Și în București, și în Barcelona, tot cu 500 de euro rămâi”
Într-un vlog realizat în Barcelona, Cosmina Avram l-a întâlnit pe George, un român care locuiește de 25 de ani în orașul catalan. El nu ar da Bucureștiul pe Barcelona, în ciuda faptului că orașul din Spania s-a clasat în top 10 mondial al orașelor care oferă cea mai mare calitate a vieții.
O terasă din Vama Veche se închide FOTO: FB
Motivele demolării celebrului club Stuf din Vama Veche. „Plaja pe care se afla clubul era domeniul public al statului și nu domeniu privat al Primăriei”
După 16 ani de procese în toată țara, pe 17 decembrie a început demolarea clubului Stuf din Vama Veche. Litigiul a început după ce proprietarii hotelului care se construia în spatele clubului au reclamat că mai multe construcții se extind pe plaja unde era cunoscutul club.
Pagina primei ediții a cărții Colind de Crăciun Foto Wikipedia jpg
19 decembrie: 181 de ani de la apariția cărții „Colind de Crăciun“, celebra scriere despre Scrooge. Cum a luat naștere povestea
Pe 19 decembrie 1915 s-a născut cântăreața Edith Piaf, cunoscută și sub numele de „La Môme Piaf” (adică „Mica Vrăbiuță”), vedeta muzicii franceze. La aceeași data se stinge din viață medicul psihiatru german Alois Alzheimer.