Elite şi popor. Cîteva confuzii

Publicat în Dilema Veche nr. 561 din 13-19 noiembrie 2014
Avanpremieră jpeg

Cu cîţiva ani în urmă, Jacques Julliard constata că „sîntem sub ameninţarea a două ulcere rivale, care se hrănesc unul dintr-altul: elitismul, adică democraţia fără popor şi populismul, adică poporul fără democraţie.“ Simt nevoia să dezvolt puţin această excelentă distincţie.

Mai întîi, trebuie accentuat asupra confuziei dintre tema „elitelor“ şi tema „elitismului“, o confuzie tot mai răspîndită în dezbaterea publică. Simplul fapt de a vorbi despre „elite“ a ajuns să fie socotit o formă de „elitism“. Or, elitele sînt nu doar o realitate sociologică şi axiologică, ci o necesitate funcţională pe multiple nivele. Avem mereu nevoie de „cei mai buni“, atunci cînd căutăm soluţii optime în ştiinţă, cultură, politică, medicină, gastronomie etc. A fi împotriva elitelor echivalează cu a fi împotriva calităţii, a performanţei, a competiţiei, pe scurt, împotriva normalităţii. Tot astfel, nu te poţi raporta negativ la „popor“, ca şi cum invocarea lui e, prin ea însăşi, o specie de „populism“. E adevărat că elitele pot provoca derapaje elitiste, după cum e adevărat că referinţa la popor poate degenera în populism. Dar elitismul e o înţelegere greşită a ideii de „elită“, în aceeaşi măsură în care populismul e o excrescenţă patologică (şi interesată) a ideii de „popor“.

Elitele alunecă în elitism, atunci cînd manevrează discriminatoriu şi manipulează autoritar massa umană cu care au de-a face. Simetric, poporul devine strictă „populaţie“, strictă sumă statistică, dacă se lasă manipulat orbeşte, flatat în mod ieftin, confiscat fără consultare reală. Elitismul abuzează, uneori, de o retorică anti-egalitaristă, tot astfel cum populismul abuzează de o retorică a egalitarismului anonimizant, de natură să submineze persoana umană, diversitatea legitimă şi benefică a speciei.

De o bună bucată de vreme, terminologia politologilor a adăugat confuziilor de mai sus o alta: cuvîntul „elită“ a început să fie folosit prioritar cu sensul de „elită conducătoare“. „Elita“ înseamnă „cei de la putere“, „aleşi“ să ne reprezinte şi să guverneze. În această accepţiune, „elitele“ capătă o dimensiune mai curînd administrativă, identificîndu-se cu un corp de tehnocraţi prepotenţi şi, în cele din urmă, cu o birocraţie. Pentru acest tip de elită, poporul, la rîndul lui, nu mai are decît o conotaţie de ordin strategic: e „instrumentul“ de care ai nevoie ca să accezi şi să te menţii la vîrf, materia primă (vag decerebrată) a „supremaţiei“ de castă (sau de gaşcă…).

O ultimă observaţie: perfidia populistă constă în a seduce opinia publică, recurgînd la o propagandistică răsturnare a raporturilor fireşti dintre categoriile sociale. Aşa-zisele elite explică „poporului“ că el, poporul, e singura şi adevărata elită. Numai el contează. Numai voinţa lui trebuie respectată. În pasul doi, se dau asigurări poporului, nu numai că el este „elita“, dar şi că „elita“ e, de fapt, poporul; e expresia lui, slujitoarea lui, una cu el în tot şi în toate. „Noi sîntem voi şi voi sînteţi noi!“ – iată trişeria fondatoare a populismului. În spatele ei, se ascunde convingerea (cinică) a conducătorilor că poporul e de meserie fraier, că nu prea contează, că trebuie guvernat prin păcăleli succesive. Nu există decît „şefii“. Restul e umplutură. Proprietate privată a „celor de la butoane“. „A fi mîndru că eşti român“ – slogan bine prizat de alegătorul obidit – nu înseamnă, în fond, decît „a fi mîndru că eşti ăl mai mare dintre români“, a fi satisfăcut – cu toate piruetele de rigoare – să-i ai pe toţi îngrămădiţi obedient în ograda ta.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

metropolitan ervin szabo library 1 png
Cea mai tare atracție turistică a devenit virală pe internet. Are un aspect impresionant, iar prețul unei vizite aici nu este deloc costisitor
Europa ascunde cele mai frumoase locații din lume. Cei care sunt pasionați de călătorie, trebuie să știe că în Budapesta, de exemplu, există o bibliotecă care face furori printre iubitorii de arhitectură. Cum arată și care este prețul de intrare.
FOTO Irina Elena Albea Facebook jpg
Peste 100 de intervenții ISU în București și Ilfov din cauza vântului puternic. Mai multe mașini au fost avariate
Peste 100 de intervenții au avut loc în Capitală și în județul Ilfov din cauza fenomenelor meteo, care au dus la căderea copacilor, desprinderea elementelor de construcție și avarierea cablurilor electrice, provocând daune autoturismelor și infrastructurii.
cablu electric submarin FOTO Shutterstock
Un cablu submarin electric, ce lega Finlanda de Estonia, a fost avariat. Există suspiciuni de sabotaj
Un cablu submarin din Marea Baltică, ce lega Finlanda de Estonia a fost avariat miercuri, 25 decembrie, a anunțat premierul Estoniei.
Keir Starmer FOTO EPA-EFE
Marea Britanie condamnă atacul Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei: „Maşina de război sângeroasă şi brutală a lui Putin”
Premierul Marii Britanii, Keir Starmer, a denunțat „maşina de război sângeroasă şi brutală a lui Putin”, un atac rusesc cu rachete și drone explozive de miercuri, 25 decembrie, în care a fost vizat sistemul energetic ucrainean.
Henirc, Mare Duce de Luxemburg jpeg
Henri de Luxemburg, Marele Duce al țării, și-a anunțat data oficială a abdicării în mesajul său de Crăciun
Henri de Luxemburg, Marele Duce al țării , a dezvăluit data abdicării în timpul discursului său de Crăciun de marţi, 24 decembrie.
BeFunky collage (27) jpg
Cea mai delicioasă rețetă de porchetta. Este crocantă, aromată și ideală pentru masa de sărbători. VIDEO
Pe lângă preparatele tradiționale, din meniul de sărbători nu trebuie să lipsească și câteva rețete mai...deosebite. Cosânzenele gătesc ne pun la dispoziție o rețetă de porchetta, crocantă, aromată și cu un gust divin.
Monica Tatoiu scaled e1698766538993 webp
Monica Tatoiu, dezvăluiri emoționante. Care este cel mai important lucru pentru care s-a rugat de Crăciun: „Am salvat copilul de la moarte”
Monica Tatoiu (68 de ani) împodobește același brad de 22 de ani și crede că în Ajunul Crăciunului cerurile sunt deschise, iar Maica Domnului ascultă toate rugăciunile. Cel mai important moment în care s-a rugat a fost pentru venirea pe lume a fiului ei.
bani  foto   Shutterstock jpg
Amnistia fiscală a înregistrat venituri de 6,24 miliarde lei la bugetul de stat. Peste 200.000 de beneficiari
Amnistia fiscală s-a dovedit a fi un succes notabil, generând 6,24 miliarde lei la bugetul de stat, cu 203.638 de contribuabili care și-au anulat restanțele.
foto cnair utilaje deszapezire png
Utilajele de deszăpezire au fost scoase la datorie. CNAIR a anunțat intervenții în mai multe zone ale țării
Au fost scoase utilajele de pentru îndepărtarea zăpezii pe mai multe drumuri din ţară, pe DN 67C, Novaci-Rânca şi pe DN 17A, pe traseul Ciumârna - Pasul Palma - Suceviţa, din judeţul Suceava, a anunțat miercuri Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).