Da! Mă uit la Las Fierbinţi!

Publicat în Dilema Veche nr. 653 din 25-31 august 2016
Cum trebuie să fie un ministru? jpeg

De cîte ori pot, mă uit la Las Fierbinți și regret cînd agenda cîte unei seri mă împiedică s-o fac. Dezamăgit n-am fost niciodată, deși, inevitabil, nu toate episoadele sînt la aceeași înălțime. „Cum?“ – sare cîte un snob, care mă socotește „om serios“, abonat pe viață numai la Noica sau Kant. „Te uiți la așa ceva?!“ Am văzut, de alt­fel, și forumiști „dezgustați“ de brutalitatea neaoșă a replicilor, de peisajul sordid al ruralității autohtone: oameni ­„fini“, cu gusturi estetice greu de satisfăcut, născuți doar pentru Sofocle și Shake­speare (deși le mai scapă și cîte o telenovelă…). Îmi pare rău să-i dezamăgesc. Sînt de părere că Las Fierbinți bate majoritatea serialelor – mai mult sau mai puțin „haioase“ – ale unor producători români sau străini „pretențioși“. (Sînt gata să fac amendă onorabilă doar în favoarea cîtorva puține reușite din aceeași categorie, care m-au distrat copios: Seinfeld și Friends). Așa că, da, mă uit la Las Fierbinți! Rîd sănătos, mă înduioșez de candorile și mizeria satului contemporan, contaminat vag și de confuze zvonuri „capitaliste“, dar și de „moșteniri“ seculare. Totul e amuzant și trist, vital și deșucheat, șarmant și bezmetic. O excelentă reflecție despre cum arată „modernitatea“, transplantată în pămîntul reavăn al provinciei regățene. Cred că și Caragiale s-ar fi distrat. Spectacolul e, în același timp, aerisit și înecăcios, vesel și deprimant. Personajele au un profil acut, fără caricaturizare, fără clovnerie, fără „subtilități“ la modă.

Esențial este aportul de admirabilă profesionalitate al întregii echipe. O profesionalitate fără „fițe“, fără obsesia de a se pune în valoare. Toți actorii mi se par desăvîrșiți și simt nevoia să-i omagiez pe fiecare în parte: ebrietatea metafizică a lui Celentano (Adrian Văncică), șmecheria țanțoșă a primarului Vasile (Gheorghe Ifrim), bonomia suspicioasă a lui Bobiță (Mihai Bobonete), aplombul tont al lui Dorel (Mihai Rait Dragomir), inocența stupidă a lui Robi (Leonid Doni), pitorescul de gang al lui Giani (Constantin Diță), bădărănia bon enfant a lui Firicel (Cuzin Toma), grandilocvența lui Rață (Marius Chivu, parodiind cu mare talent recitările cu fasoane actoricești ale unor colegi de breaslă), simplitatea perplexă a lui Brânzoi (Ion Ionuț Ciocia) și, last but not least, naturalețea, tembelismul și performanța muzicală ale lui Ardiles (Mihai Mărgineanu). Las special la urmă, emoționat, fetele. Ce farmec, ce adecvare, ce simț al firescului! Nonșalanța provocatoare a Aspirinei (Mirela Oprișor), echivocurile cochete ale Dalidei (Ecaterina Țugulea), perplexitățile nubile ale Gianinei (Anca Dumitra). Nu mai vorbesc de episoadele în care percepem călcătura grea a unor meseriași prestigioși, ca Maia Morgenstern sau Horațiu Mălăele, intrînd în joc, fără vedetisme, mereu „în personaj“, inegalabili. Nici aparițiile pasagere, secundare, ale altor „eroi“ și „eroine“ (nu le știu numele decît întîmplător, pe acela al Mariei Junghietu, de pildă) nu coboară ștacheta. Pe scurt, o perfectă îmbinare de înzestrare nativă și creativitate, pentru care toți protagoniștii merită aplauze.

Scenariul este, mai întotdeauna, bine scris și ingenios (Mimi Brănescu, Bogdan Mirică), regia – ireproșabilă (pentru că e de o abilă discreție): Dragoș Buliga, Constantin Popescu. Aferim! Mă simt bine să știu că avem o asemenea „rezervă de cadre“, pe lîngă ceea ce strălucește, în chip legitim, desigur, pe podiumul marilor premii și distincții naționale și internaționale.

Am picat, din întîmplare, pe un interviu televizat cu dl Mimi Brănescu și am înțeles mai bine una dintre „sursele“ care pot explica reușita serialului. Rareori am văzut un artist mai decent ca exprimare și atitudine, mai puțin egolatru, mai „normal“, mai inteligent situat față de vocația sa. Prezența lui iradia modestie și umor, bună așezare în propriul talent și în propriile limite, o exemplară concentrare pe lucrul bine făcut și o rară lipsă de ostentație genialoidă. Am mari așteptări cu privire la evoluția sa.

Încă o dată: mă uit la Las Fierbinți! Fiindcă îmi place să contemplu cu o furie duioasă firea și isprăvile conaționalilor mei, să fac haz de necaz, să pariez pe inocență acolo unde evidența vorbește mai degrabă despre sminteală. Îmi place să contemplu „nebunia lumii“ și charisma ei indescifrabilă. Îmi place să mă bucur de talentul, autenticitatea și munca asiduă a unor admirabili profesioniști.n n

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bacalaureat adevarul jpg
Bacalaureatul de iarnă, pe ultima sută de metri. Un dascăl explică cele două mari avantaje ale elevilor
La finalul acestei luni, vom asista la o premieră în sistemul de învățământ: absolvenții clasei a XII-a vor susține prima etapă a Bacalaureatului, mai exact sesiunea din iarnă, în cadrul căreia le vor fi evaluate competențele. Devansarea examenului național rămâne, însă, o sabie cu două tăișuri.
Plata cu cardul la restaurant pos card FOTO Shutterstock
Românii cheltuie excesiv în vacanțele din străinătate. Nu și străinii care vin la noi. Psiholog: „Ai noștri au tendințe de aroganță”
Românii cheltuie excesiv în vacanțele din străinătate, mai mult decât dublul cheltuielilor străinilor în România, în ciuda faptului că salariile noastre sunt mult mai mici decât ale celor care ne vizitează țara.
Paine FOTO Shutterstock jpg
Cum să prepari una dintre cele mai sănătoase pâini. Trucul cu vitamina C. Top 5 tipuri care îți protejează sănătatea
Nu există o pâine universală „cea mai sănătoasă”, pentru că acest aspect variază în funcție de nevoile, preferințele și starea de sănătate ale fiecărei persoane. Însă, îți vom dezvălui un clasament al celor mai sănătoase tipuri de pâine.
image png
Tupeul unui bărbat infidel întrece orice imaginație! Încearcă să-i cumpere soției tăcerea: „Părinții lui sunt catolici stricți și nu cred în divorț sau înșelăciune”
O femeie în vârstă de 48 de ani trece prin coșmarul vieții sale după ce a aflat că soțul o înșeală. Bărbtaul încearcă să îi cumpere tăcerea pentru a nu afla familia lui. Riscă să fie exclus din testament.
tancuri Abrams foto Pixabay jpg
Cum vor fi obligate România și celelalte țări NATO să investească serios în apărare. Expert: „Intrăm într-o lume a marilor carnivore”
Donald Trump a solicitat statelor NATO creșterea bugetului destinat apărării până la 5% din PIB, ceea ce pare greu de pus în practică. Vizată e și România. Analistul Ștefan Popescu explică adevăratele motive ale lui Trump și atinge un subiect delicat, lipsa unității în rândul aliaților.
virus studiu laborator foto shutterstock
Ce este norovirusul, boala care a dat peste cap sistemul sanitar din Marea Britanie. Avertismentul unui epidemiolog român
Ne aflăm în plin sezon de gripă însă și alți viruși periculoși ne dau târcoale. Metapneumovirusul, care ne îmbolnăvește de răceală, dar și norovirusul, o boală digestivă „de-a dreptul spectaculoasă” prin simptomele pe care ni le dă, a precizat pentru „Adevărul” un medic epidemiolog.
primul sistem public panouri solare blocuri foto denis grigorescu jpeg
Sistemele publice de panouri solare termice pentru blocuri se extind în România. Ce avantaje au
În august 2024, municipiul Pitești devenea primul oraș din România ce implementa un sistem public de panouri solare termice dedicat blocurilor de locuințe. Iar sistemul, unul de succes, începe să fie extins.
image png
Ilona Brezoianu, jignită de oameni pentru aspectul său. Cum răspunde criticilor: „Au poze cu icoane la profil, zic niște chestii de rămâi mască”
La scurt timp după sărbători, Ilona Brezoianu a răbufnit! Îndrăgita actriță nu a mai suportat criticile obraznice ale oamenilor care se leagă de ia pentru aspectul fizic. Ce mesaj tranșant a postat pe rețelele de socializare.
Combinatul siderurgic din Hunedoara  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (24) JPG
Români revoltați de construcția unei noi fabrici pe ruinele unui fost combinat: „Să se dea tuturor locuri de muncă, la 4.000 de euro salariu”
O fabrică de mase plastice pentru industria auto, a cărei construcție începe pe terenul ocupat în ultimele decenii de ruine ale unor secții din Combinatul siderurgic Hunedoara, a stârnit unele nemulțumiri. Unii s-au plâns că oferă prea puține locuri de muncă, în comparație cu industria comunistă.