Cuvintele din jurul morţii

Publicat în Dilema Veche nr. 182 din 5 Aug 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Lunea trecută, după-amiaza, cînd urma să-mi scriu, după obicei, textul pentru Dilema veche, am aflat că a murit Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist. Mi-am spus, fireşte, că nu s-ar cuveni să asist la această impozantă plecare, fără un cuviincios cuvînt de însoţire. Nu atît din raţiuni de protocol, nu pentru că "aşa se cade" cînd o figură importantă a vieţii publice părăseşte lumea aceasta, ci pentru că am cîteva amintiri care mă obligă. L-am întîlnit de cîteva ori pe Părintele Patriarh şi de fiecare dată am fost luat prin surprindere de farmecul Său arhaic, de graţia umanităţii Sale. Dincolo de rang, am perceput mereu preotul pur şi simplu. Dincolo de conjuncturi - o seninătate neconjuncturală, o referinţă discretă, dar constantă, la nelumesc. Voi amîna totuşi orice exerciţiu memorialistic, orice schiţă de portret, pentru altădată, pentru un moment eliberat de ispitele discursului funebru. Am făcut greşeala de a răsfoi, rapid, programele curente de televiziune şi mi-am dat seama că expresia decentă a tristeţii e rarisimă. Sînt inevitabile mîhnirea solemnă, retorica cernit idolatră, encomionul pletoric. Nu pot pretinde că stîngăcia bombastică exclude sentimentul autentic şi nici că prostului gust îi e interzisă autenticitatea. Dar mă mir ce puţin frecventate sînt laconismul, elocvenţa dorică sau monumentalitatea tăcerii. Cu cîteva excepţii (Teodor Baconsky, Petre Guran sau, în alt registru, Emil Hurezeanu), toţi cei întrebaţi au fost de o locvacitate lacomă, cînd inadecvat analitici, cînd grandilocvenţi, cînd plîngăcioşi, cînd de un pios servilism de cabinet. Nu au lipsit nici gazetarii zglobii, ignoranţi pînă la inocenţă; "Cine e acest Teoctist?" - îl întreba, de pildă, pe Mihai Tatulici, o reporteriţă de la Realitatea TV. Alţii nu puteau scăpa de sintagma blasfematorie "a trecut în nefiinţă", care, rostită cu privire la un călugăr şi la un om credincios în genere, semnalează o barbară carenţă de catehizare. O mînă de politicieni, foşti sau încă activi, s-au grăbit de asemenea să se profileze pe fundalul catafalcului, alături de cei cîţiva obişnuiţi ai tuturor talk-show-urilor şi parastasurilor. Ştiu că, în asemenea împrejurări, e nepotrivit să practici prea apăsat judecata stilistică, că unele disonanţe şi derapaje sînt inevitabile, pe scurt, că realitatea nu se poate plia pe geometria unor criterii de gust. Dar sobrietatea nu e, în acest caz, o cerinţă estetică. Ea e tonul care desparte "evenimentul" (monden) de taină. Cuvintele din jurul morţii trebuie să aibă puterea de a înlocui patosul imediat al momentului cu presentimentul unui mister. Zgomotul festiv, cu o adiere. Diferenţa dintre tapajul lumesc provocat de moarte şi indicibila experienţă postumă a sufletului destrupat este ameţitoare. Şi ea dă întreaga măsură a involuţiei noastre spirituale. Prea Fericitul Părinte Patriarh se pregăteşte acum de întîlnirea grea cu Vămile văzduhului şi are nevoie mai mult de rugăciunile, decît de laudele noastre. Restul - e treaba îngerilor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Friedrich Merz (©  x.com / Friedrich Merz)
Germania „scoate de sub ochii publicului” livrările de arme către Ucraina. Anunţul făcut de cancelarul Merz
Guvernul german nu va mai face publice detalii ale ajutorului militar pentru Ucraina, a anunţat sâmbătă cancelarul Friedrich Merz, în timpul unei vizite la Kiev.
Vladimir Putin și Dmitri Peskov FOTO AFP
Rusia anunță că va „reflecta” la propunerea de încetare a focului în Ucraina: „Este vorba despre o nouă evoluţie”
Kremlinul a precizat sâmbătă că va „reflecta” la propunerea de încetare a focului în Ucraina prezentată de aliaţii occidentali ai Kievului, dar a avertizat „este inutil să se facă presiuni asupra Moscovei”, transmit AFP şi Reuters.
Viktor Orban si Kelemen Hunor la o conferinta de presa in 2019 Inquam Photos/Raul Stef
Discuție între Viktor Orban și Kelemen Hunor despre alegerile din România: „Nu dorim să influenţăm în niciun fel”
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat că a vorbit sâmbătă, 10 mai, cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, şi a reiterat că „nu doreşte în niciun fel să influenţeze alegerile prezidenţiale din România”.
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
Singura stațiune din România cu o cascadă naturală chiar în centrul orașului. A fost numită „regina apelor minerale”
Este o stațiune despre care am auzit cu toții, însă nu foarte mulți oameni știu cât de superb este, cu adevărat, acest loc. Cândva, el era cunoscut drept „Perla Carpaților”, iar cei care își doresc o experiență inedită trebuie să viziteze această stațiune incredibilă din țara noastră!
avion private jet dubai foto shutterstock
Oamenii au rămas șocați după ce au descoperit cum sunt făcute insulele artificiale: „Fascinant, dar trist”
Insule artificiale, o realizare impresionantă a ingineriei umane, au apărut în locuri care odinioară erau acoperite de apă. Unii oameni au rămas „șocați” după ce au aflat, în sfârșit, cum sunt construite, potrivit Daily Mail Online.
Filmul care a cucerit topul Netflix, foto Shutterstock jpg
Filmul de pe Netflix ce a cucerit planeta. Are o distribuție de excepție și a rupt toate topurile
Este un film care s-a lansat cu ceva timp în urmă, tocmai în anul 2023. Însă, pelicula a avut parte de o adevărată renaștere pe Netflix în această săptămână!
horoscop octombrie jpg
Horoscop duminică, 11 mai. Două zodii se confruntă cu tensiuni în relația de cuplu, iar alți nativi au probleme de comunicare
O zodie are probleme de comunicare. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de dumincă, 11 mai.
atac cu drone Foto Getty Images png
Armele-vedetă în încleștarea dintre India și Pakistan. Primul război al dronelor între două națiuni nucleare
În cele câteva zile de încleștări, India și Pakistanul au dus și un război informațional.
Maria Constantin, foto Facebook jpg
Maria Constantin, despre retragere: „O las mai moale” Ce afacere își dorește să dezvolte
Maria Constantin (38 de ani) este o prezență activă pe scena din România. Acum, participă la multe evenimente, emisiuni și filmări, însă frumoasa cântăreață recunoaște că se gândește și la momentul în care se va retrage. Recent, ea a dezvăluit cu ce se va ocupa atunci.