Numai pentru abonati

Mircea VASILESCU | Europa dumitale

Cum devine Ungaria o problemă europeană

Din „premianta clasei“ ex-comuniste în materie de reforme şi de integrare în UE, cum era în anii ’90, Ungaria a devenit un caz. Şi va continua să fie, deşi recent premierul Viktor Orbán a declarat că e gata să reia negocierile cu UE şi FMI „fără condiţii“. Numai că, între timp, în presă a început construcţia unui „discurs“ despre ce şi cum face şi drege Ungaria.

 

3 comentarii 5292 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 413, 12-18 ianuarie 2012

dezinformare curată

Articolul de faţă e sub orice standard jurnalistic, şi aici nu vorbesc despre opinii sau interpretări, ci pur şi simplu minciune in flagranti, faptice, încadrându-se, în funcţie de legislaţii, la defaimare:
"Orbán şi-a anexat la guvernare mişcarea naţionalistă Jobbik"
Să scrii despre un partid de opoziţie că e la guvernare, într-o ţară vecină, când nici presa occidentală în Blitzkrieg-ul ei mediatic anti-FIDESZ n-a îndrăznit aşa ceva...
N-ar putea spune D. Vasilescu care minister sau secretariat de stat a fost ocupat de Jobbik vreodata?

Jurnalele citate

Doua scurte observatii daca-mi permiteti:
1) termenul "fascist" folosit copios intru diabolizare, de stanga politica rimeaza excelent cu punerea "sub supraveghere" a Austriei (atunci) si a Ungariei (acum) si mult mai putin cu politicieni ca Berlusconi sau Orbán, dupa cum chiar dumneavoastra ati admis cu obiectivitate.
2) cand citati jurnale ca "La Stampa" ,"Le Monde" sau, mai ales "Guardian", e fair sa precizati ca e vorba de niste jurnale (carrément) de stanga.
Altfel cititorii mai putini avizati vor crede ca sunt numai "prestigioase"
si chiar obiective. Crezusem ca limba de lemn ceausista a disparut....

Re: Jurnalele citate

Usor cu pianul pe scari! Le Monde nu e de stanga. E ceva ce in România nu mai avem de vreo zece ani. http://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Monde#Position_du_Monde_dans_l.27espace_...
Cat priveste fascismul unguresc, ar merita ca Dilema sa dedice un numar intreg problemei in cauza si mai ales intamplarilor de pe teritoriul României. Nu sunt nationalist, n-am nici sentimente anti-unguresti, dar urmaresc de vreo doi ani problema si ma deranja, de exemplu, sa aflu ca Garda Maghiara isi facea antrenamentele para-militare in muntii din judetul Bacau. Presupun ca asemenea stiri, care au aparut intotdeauna in paginile codase ale ziarelor, ar merita sa fie reinventariate.

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Cum gîndesc politicienii, „Village, visages“, Festivalul Musica Barcensis

● Pînă pe 4 iulie, la Sala Acvariu a Muzeului Țăranului Român are loc expoziția de fotografie „Village, visages“ a Feliciei Simion. Veți găsi acolo atît macrocosmosul rural, alcătuit din 15 portrete ale sătenilor, cît și microcosmosul ilustrat printr o serie de instantanee decupate din dezordinea aparentă a gospodăriei țărănești. (Cristina Ștefan)

● Radu Paraschivescu ne mai livrează o mostră de haz-de-necazul românesc contemporan. De această dată e vorba de Cum gîndesc politicienii, volum ce poartă titlul – doar în aparenţă paradoxal – Cum? Gîndesc politicienii? De citit neapărat, precum un ghid al utilizatorului, înainte de a folosi ştampila, buletinul şi urna de votare. Cartea a apărut la Editura Humanitas. (Matei Martin)

citiţi

Aurea mediocritas, la Chişinău

Cu cîteva luni înainte de vizita propriu-zisă, stăteam toți trei la mine în birou, uitîndu-ne absolut fascinați cum Google Maps deschidea geografia fotografică a locului. Mai din­tr-un unghi, mai din street view, mai luînd-o la pas digital, centrul Chișinăului ni se deschidea ca o prăjiturică cu răvaș digitală.

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI